11 Eylül 2008

Anket: Can mı Canan mı?

Geçmiş sezonlara dair elimizde seyirci ortalamaları, doluluk oranı, kombine sayısı gibi tribün istatistikleri yok elimizde Süper Lige'e dair. Olmayınca da Avrupa ligleri ile bir mukayese yapma şansı kalmıyor. Göz hesabı ile gidilen ya da ekranda görülen stadlar çoğu zaman yarı yarıya doludan öteye gitmiyor. Birkaç sezondur tartışılan bir konuyu anketle değerlendirmek istedim. "Türkiye'de Avrupa Ligleri'nin şifresiz kanallardan naklen yayınlaması tribünlerin boş kalmasına sebep oluyor" fikri ortaya atıldı. En baştan söyleyeyim, ilk harfinden itibaren katılmıyorum. Benim Fenerbahçe, Kadıköy'de oynarken "aman televizyonda Real Madrid-Barcelona maçı var şimdi stada gidersem bu maçı kaçırırım" diyen arkadaşım yok. Benim Beşiktaş, İnönü'de oynarken, "Messi'yi izlerim daha iyi" diyen arkadaşım da yok. Benim Galatasaray, Ali Sami Yen'de maça çıkarken, "ne Galatasaray'ı ya, Arsenal-Chelsea'yi izlerim" diyen arkadaşım da yok. Aksi yok mudur, elbette ki vardır. Taraftarın takımı kendi stadında oynarken adları ne olursa olsun 2 takımın ekrandaki maçı için stada gitmekten vazgeçeğine inanmıyorum. Belki de ben yanılıyorumdur. Anket sorusu budur işte: Avrupa liglerini izlemek için takımınızın maçına gitmekten vazgeçer misiniz? Ya da kısaca; "Can mı Canan mı?"

48 yorum:

Adsız dedi ki...

evet diyen zaten normaldede maça gitmeyen adamdır

getabbaaww dedi ki...

ben şahsen takımımın maçını izlemeyi tercih ederim. sadece statta değil, televizyondan bile takımımın maçını izlemeyi tercih ederim...

çünkü avrupa maçlarını zevk için izliyorum. yani onları izlerken, kim kazanmış, kim yenilmiş stresi yok. amacım sadece gol görmek, güzel hareketler görmek.ee ben bunları naklen izlemesem bile, internetten bir şekilde bulup izleyebilirim. o defansta top çevrilen sıkıcı dakikaları, ya da pozisyonsuz geçen dakikaları izlememe ne gerek var?

kendi takımımın maçını izlerken yaşadığım heyecan ise bana futbol bu dedirtiyor... hele stadda aynı duyguyu paylaşan yüzlerce insanla bağırarak maç izlemek kesinlikle değişilmez...

işte o yüzden maradonalı arjantinle, peleli brezilya maç yapsa bile ben galatasaray antalyaspor maçını izlemeyi tercih ederim...

Spooky dedi ki...

beşiktaş, fenerhbahçe, galatasaray taraftarları arasında avrupa ligi tercih edip evde kalacak çok çok azdır hatta bence yoktur.
ama kayseri sivas gibi şehirlerde kışın soğukta gazete kağıdıyla böbrekleri korumak yerine oturup evde de izlerim diyenler olabilir

ziggytheking dedi ki...

yeri geldiğinde yüzlerce kilometre teperek deplasmanına gittiğiniz takımınızın maçına gitmeyip evde oturup tv'den avrupa maçı izlemek evde annenizin yaptığı yemek varken çıkıp dışarda yemek gibi. ben anamın ekmeğine duru, takımın futboluna can sıkıcı demem ki. elbet avrupa'da oynayan takımlara da gerçekten gönül vermiş olanlar olabilir ama kendi takımınız içinizde ayrı bi yer tutmalıdır, sizi anlatmalıdır hatta reklamdan çalıntıyla sorarım "is it you?"

Adsız dedi ki...

bu sezon içinde sık sık yaşadıgım bir olay, fakat bir kez olsun Galatasaray'ın maçına gitmek yerine oturup da avrupa derbisi izlemek istediğim olmadı. hatta daha ileri götüreyim, aynı anda fener-rize ve real-barca maçları canlı olsun, büyük ihtimalle fenerin maçını izlerim Galatasaray'lı olmama tagmen, en azından maç kopana kadar. takım tutmak, onun maçını, rakibini takip etmek bambaşka bir olay ve futboldan da son derece keyif almama ve haftasonu saatlere tv başında maç izlememe ragmen bu rekabetten alınan heyecanı güzel olması bekelenen bir avrupa derbisinden alınacak keyife değişmem.

Adsız dedi ki...

yakından takip ettiğim lige ilgi duyarım ben
Galatasaraylı olmama rağmen Tv de 21 de başlayan Ankaragücü-trabzon maçını izlemiş Zenit- Mancester süper kupa maçının ikinci yarısını izlemiştim sadece.

Adsız dedi ki...

Valla ben Galatasaray maçına hiçbir şeyi değişmem. Maça da birtek kız arkadaşım için gitmem.(karı dırdırı çekilmiyor) Öte türlü, hiçbirşey kolayına engelleyemez beni. Yemişim Barcelona-Madrid maçını, mukayese bile olmaz.

Adsız dedi ki...

ya bırakın stadta maç izlemeyi. galtasaray erzurumsporla oynasa tvde real barca maçına değişmem. hele ki alisami yen de maç izlemeyi hiç bir şeye değişmem. gerekirse kız arkadaşımla bozuşurum yinede maça giderim. ama bunun en önemli sebebi bana göre bieltlerin fiyatlarıdır.

Adsız dedi ki...

Sifresiz kanalda Avrupa maclarinin yayinlanmasi baltalasa baltalasa, lig tv'yi baltalar. Fenerbahceliyim, Galatasaray Hacettespor macini izlemek yerine Liverpool-A.Vila'yi tercih ederim. Her hafta da boyle bir tercihle karsi karsiya kaldigim icin lig tv almayabilirim mesela. Ona ragmen yapilan yuzde 50 zamma ragmen gene de digiturkwebtv ye uye olduk ya neyse.

Adsız dedi ki...

ben Eskişehirde üniverste okudum. Eskişehir'in her maçına gittim
Çanakkale'de üniverste okudum Çanakkale'nin her maçına gittim.

Sorun bence insanların maça gitmeyi sevip sevmemesinde.
Herkes çok ön yargılı ben 18 yaşıma kadar Tribün görmemiş adamdır.

Ailem salmazdıki döverler diye
Şimdi belki 500 tane maça gitmişimdir. Kimseylede tek dalaşmam olmamıştır.

Önce bir şu önyargıları kıralım

papaz dedi ki...

stada gidenleri etkilemese de ekran başında izleyenleri etkilediği kesin.

zaten digitürk'ün yakınması da bu yüzden bence, sırf bunun için epl'yi aldılar bu sene.

Adsız dedi ki...

Sonuna kadar CANAN !!!

Adsız dedi ki...

Yeri burası değil biliyorum ama geçen günlerde yorumlarda sormuşlardı Bülent Abi'nin katıldığı programı. Çok garip şekide programın kaydını buldum :)
http://www.imeem.com/people/ZUYWH8_/video/aYfGcJ37/ali_okanci_bulent_timurlenk_futbol_avrupa_ozel_28082008/

Adsız dedi ki...

Ben daha ileri gideyim, baska bir tartisma konusu ve/veya ankat konusu olabilir belki;

Ben Galatasaray guzel futbol oynamiş oynamamiş ona da bakmam, efektif oynasınlar kazansınlar, ben de yalandan da olsa o galibiyete katkı yaptığımı sanayım yeter. Guzel futbol seyretmek isteyen de bir gün once veya sonra La Liga ya Premierden 1-2 mac seyretsin yeter de artar.

Galatasaray'ın macı olduğu gun baska hiçbir macı seyretmem, isterse GS-Çemişgezekspor macı 22:00'de bitsin 23:00'te Barca-Real baslasin, umrumda olmaz.
Benim için GS macı kadar arkadas grubumla maç önü ve mac sonu rituelleri de değerlidir, hiçbir maça değişmem. Maç önü grupça rakı masasına oturacaksın (Alp abi kadar değil tabi ki:) ) maç iyi bitmişse mac sonu tekrar rakı masası, yok kötü bitmişse Adem'in orada elde biralar durum değerlendirmesi :)

Dobrowski dedi ki...

never

Adsız dedi ki...

Benim Besiktas'im Inonude oynayacak degil avrupa ligi dunya kupasi finali olsa hatta sunuda soyliyeyim final'de istanbul'da olacak ben genede Besiktas'imi yalniz birakmam. Bu kadar'da buyuk konusuyorum. Benki bjk tv'de oturup 10 sene oncesinin macini izliyorum Inanida Besiktas..! (:

Adsız dedi ki...

Ya abicim NBAmi bu? Güzel oyun, yıldızlar falan. Galatasaray oynuyorsa Galatasaray seyredilir tabi.. O yoksa Fener, çünkü ben fenerin rakibini de tutarım.. İkisi de yoksa dvd izlerim :)

Adsız dedi ki...

tv de şampiyonlar ligi finali olsa bile kahvehane köşelerinde takımımın her hangi bir lig maçını seyretmeyi yeğlerim.

vts dedi ki...

Bırakın süperlig'i,bankasya'yı ; GÖZTEPE amatör ligte oynarken dahi herhangi bir maça değişmem Göztepe maçlarını.
Bu hususta yakınanlar kulüplerden ziyade Digiturkçüler.Onlara da daha evvelki yazılarınızın birinde ziyadesiyle yanıt vermiştiniz zaten.

Zak dedi ki...

Kan bağı hissettiğim takımın maçında duyduğum heyecan, sahada süper bir futbol oynansa bile diğer takımların maçlarında içimde oluşmuyor. Bir Fenerbahçe veya milli takımın maçı o günkü en önemli şeydir benim için. PES oynarken bile babalar gibi Barcelona, Milan, Chelsea dururken Fenerbahçe'yi seçerim, Semih'le, Uğur'la çalım atcam diye uğraşırım. Ama daha çok eğlenirim.

Baris dedi ki...

Ben çok yakın zamandan örnek vereyim.
Dün Adana Demirspor'umuzun maçı vardı. 1 saat sonra Milli maç.
Milli maçı boşverip gönül verdiğim takımı desteğe gittim.
Tuttuğu takımın maçına gitme imkanı varken gitmemek o takıma gönülden bağlanmamak demektir.

el-faruk dedi ki...

90 dakika da bir maçı seyretmek her zaman olmaz ki yaw. insanın uykusu gelir. evde oturur avrupa derbisi seyredersin, sonra özetleri çıkar zaten sizin maçın. :)

Adsız dedi ki...

Burada tartışmaya açılan "stadyumlarımızın neden dolmadığı" sorusunundan hareketle "stadlarımızın dolmasının nasıl mümkün olacağı" sualine verebileceğim cevap, naklen yayın akışına dahil olmayan maçların Pazar günü gündüz oynanmasıyla olacaktır..

Gündüz maçı oynanması halinde artı olarak 2 faktör seyirciyi stadyuma çekecektir.
1- Aşırı sert kış soğuklarından ve gece ayazından belli oranda kurtulmak.Sivas'ta, Kayseri'de bu yıl itibariyle Eskişehir'de kışın neredeyse gece yarısı sayılabiecek bir saat olan 19 ve 20'de -15 derecede yapılan maçlara haklı olarak kimse ilgi duymuyor. O saha şartlarında buz üstünde oynanan maç da maç olmuyor zaten.
2-İlçelerden de maçlara gidilebilecek. Anadolu takımlarının tamamı merkez nüfusu 1milyonun altındaki şehirlerde bulunmakta.Bu şehirlerin çoğunda ilçelerde ikamet eden binlerce futbolsever yıllardır takımlarının maçlarını izleyememkte.Antalya'nın 2 milyon nüfusundan 800 bini il merkezinde yaşamakta.Alanya'dan Gazipaşa'dan Kaş'tan bir futbolsever takımının maçını bu yayın saatleriyle nasıl izler bir düşünün. Bir örnek daha. 1.8 milyon nüfuslu Manisa'nın merkez nüfusu sadece 280 bin. Bu durum durum Sivasta da Kayseri de de Denizlide de farklı değil.
O halde ilçelerde yaşayan futbol seyircisini stadyuma çekmenin yolu Ankara dışında(4 takım olmasının getirdiği fiili imkansızlıktan), Anadoluda oynanan bütün maçları pazar günü öğle-ikindi vakti yapmaktır.
Ama illa da pazar... Zira, Cumartesi maçlarına özel sektörde çalışanlar maalesef gidemiyor.
İnanın bu şartlar dikkate alınarak pazar gündüz oynanacak bütün maçlarda Anadolu stadlarımız full çeker.
Haaa, yayıncı kuruluş böyle bir maç takvimine ne mi der? İşte onu bilemem!!!

Adsız dedi ki...

tribündeki kocaelispor maçını dünyaya değişmem tribünde maç izleyen insan zaten tv'de izlediği maçın gerçekten çok uzak olduğunu bilir... tribündeki keyif asla tv karşısında alınmaz.

bu mevzuda federasyon ve digiturk önce maçları zırp pırt kesip tempo düşüren hakemlere ve futbolu çirkinleştiren oyunculara baksınlar...hepsi yemek yedikleri kaba pisliyorlar

matiasemilio dedi ki...

İnönü'de maç seyretmenin hazzına varmış bi Beşiktaş'lı olarak asla :)
ayrıca pivot isimli arkadasım avrupa derbisinin de özetini izleyebilirsin kendi takımının macına gidip ;)

Adsız dedi ki...

İtalya'da HD maç yayıları yüzünden statlar dolmuyor bildiğim kadarı ile..

Adsız dedi ki...

66 YTL...dolmaz tabi

Adsız dedi ki...

bu tarz blogları okuyan adam bu soruya evet demez.

Adsız dedi ki...

milli takimin maci olsa, kendi takimimin macina giderim.
arsenal, juve, chelsea neymis..

evet diyen adamlar zaten futbolu elinde j&b ile tv den seyreden adamdir.

Adsız dedi ki...

üç büyük takımı izleme şansı olanlar için söylüyorum tabii ki stadyuma gidilir.ama ben çanakkale'de oturan biri olarak dardanel-bozüyük maçını izlemektense chelsea-m.united maçını izlemeyi tercih ederim.
ercü

n0s dedi ki...

aaa yıllardır neden hep gs maçlarını veriolar ksk maçları da verilsin hadi bakalım dediğimizde decoder satışı bilmemne diyodunuz şimdi siz uğraşın. ha bu arada 2012de şampiyonlar liginde koyacagız real madrideeeeee!!!!!!

Adsız dedi ki...

bu uygulamanın etkisi varsa bile cok cok azdır.kimsede para sayıp yabancı ligi izlemek istemez.insanı kendilerinden ve futboldan sogutacaklar olucagı bu.uygulama anlamsız.

erdemkursat dedi ki...

bir futbolcu sakatlandığında aman bi şey olmuşmudur diyen taraftardır, kenara alınsında oyun devam etsin diyen seyircidir,

taraftar / seyirci

taraftar kendi takımımı
seyirci avrupayı der...

Unknown dedi ki...

sadece tv de başka lig değil senelerdir herşeyi arka plana atıp deplasman dahil kovalıyoruz.. bir süre sonra insanlar uzaylı muamelesi yapmaya başlıyor, dışlanıyorsun o başka... türkiyede stadların dolmamasının 2 sebebi var, 1.cisi seyircisi olmayan g.birliği, hacettepe vb boş takımların ligde olması, 2.cisi hangi akla hizmet yapılıyorsa bilet fiyatları... kale arkası olmuş 50 milyon masrafı ile beraber millet nasıl maça gelsin....
şıkır şıkır çocukların topuklu ablaların sporu oldu futbol, bu bir gerçektir artık...

hayallerimin ligini aşağıdaki takımlar oluşturur:
fenerbahçe
galatasaray
beşiktaş
trabzon
bursa
sakarya
kocaeli
eskişehir
göztepe
karşıyaka
ankaragücü
antalya
kayseri
sivas
adana demir
kasımpaşa
karagümrük

böyle bir ligde boş tribün olmaz...

Adsız dedi ki...

galatasaray'imin maçlarini izleme sansim çok çok az. (bkz: yurtdisinda yasamak). Allah yardim ediyorda her yil bir isviçre takimi galatasaray'imla eslesiyor. bellinzona-galatasaray maçini iple çekiyorum. hadi bu maçi birakalim. lig maçlarini izlememem için tek sebep kendi maçimla çakismasi olur. yoksa baska bir sebep göremiyorum.

91 dedi ki...

Maça gidecek insan zaten gidecektir, başka maçmış, karmış yağmurmuş çok engel olmaz, gitmeyecek insana ise HD de bahane, barça-real maçı da. atalarımız güzel demiş "osuruklu döte arpa ekmeğibahane" diye, bu da o hesap :)

Adsız dedi ki...

ankette bir eksiklik var bana göre. insanlar avrupa liglerini izleye izleye bizde oynananın futbol olmadığını anladı. yanısıra istanbulspor'lu oyuncunun nasıl atıldığını ve bu hakem hatalarının 3 büyüklerin her maçında tekarlandığını herkes biliyor. böyle olunca fener-belediye maçını sadece fenerliler izler, diğerleri açar arsenal izler.
uzun vadede, türkiye'deki futboldan soğuduğu için stada giden seyirci de azalır. maalesef tüm bunlar, türk futbol izleyicisi aptal yerine koyularak sahneleniyor.
yani şöyle bir çıkıyor: bizdeki maçları artık futbolseverler değil, taraftarlar izliyor. maalesef anket de taraftarlara yönelik olmuş.

Adsız dedi ki...

Sevgili Aceto, Anketi yapmadan önce keşke yönlendirme yapmasaydın. Sonuçlar daha tartışılabilir olurdu. Bu anketle ancak, futbol sevdalıları ile taraftar oranını bulursun.

varol döken dedi ki...

aslında bir de soruyu şöyle sormak lazım:

aynı andra sizin şehrinizde barca-real ve kendi takımınız ile daha düşük bir takımın maçı olsa... valla ben canlı canlı bir barca izlemek isterdim:) hatta premier lig de canlı bir maç izlesem buraya dönüp bir daha şükrü saraçoğlu'na gider miyim emin değilim:)

tv'ye gelince, ya kardeşim oturdum kayseri-galatarasay maçına, nasıl heyecanlıyım kewell, baros, meira için... ama yemin ediyorum onlar karşı kaleye gidemeden benim salyam yastığa ulaştı... statta olmasam aynı şey fenerbahçe-ibb maçı için de geçerli olacaktı...

yani evde duruma baktığımızda barca-real ağır basar, kendi takımım dışındaki maçlara...

bir arkadaş milli takım ile kendi takımı demiş, onu da geçen bir gazeteci yazmıştı, sadece biz stada fenerbahçe, beşiktaş, galatasaray formasıyla gidiyoruz diye... bunu da başka bir arkadaş yorumunda özetlemişti, bizim futbol falan sevdiğimiz yok diye...

özetlersek, türkiye'de futbol sıkıcıdır ve çok bellidir her şeyi... ama keçiboynuzu severiz biz, çiğner dururuz gayri...

yuki the zorba dedi ki...

zaten başımıza ne geliyosa bu dış mihraklar yüzünden geliyor!! memleketimde kolaya kaçışın belgesidir bu tartışmalar...

İlker Yılmaz dedi ki...

istanbuldaki stadların boş kalmasının sebebi pahalılık olarak düşünüyorum. en azından fenerbahçe tribünlerin uzun yıllardır yaşadığı sorun bu. diğer takımların biraz daha ucuzdu biletleri ama onlarda bu sene fiyatı yukarı çekti.

tüm bunlara rağmen en önemlisi futbol kültürüde yok.

Adsız dedi ki...

Balayimin 2.ci gununde esimi cesme Sheraton'da yalniz birakarak Medunan'in bayildigi meshur Vestel-GS macina giden biri olarak gorusum netdir.

Isterse CL ligi finali olsun.

GS maci hic bir maca degisilmez.

Vedre

Adsız dedi ki...

Tribünlerin boşluğu ile ilgili tek bir açıklama var.
Fakir bir milletiz.Bu kadar basit.Kimse derin analizlere dalmasın boşu boşuna.
Tribüne gelecek futbol seyircisinin kombineye de tek maçlık bilete de verecek parası yok.
Kombineye kredi kartının limiti yetmiyor yada kredi kartları zaten mahkemelik,tek maça da verecek nakit yok.Orta halli adamın cebinde nakit para yok.Kredi kartlarından nakit çekimlerle ay sonunu getiriyor.

Adsız dedi ki...

cevap veriyorum

ne can ne de canan, benim yanıtım süheyla

bazen maça giderim bazen evde başka maç izlerim bazen de en amman amman maç olsa dahi alakasız başka bir işle iştigal olurum

eski yıllarda futboldan aldığım keyfi uzun zamandır alamıyorum

şapiyonlar ligi, siz oraya bunlar buraya, ne kadar yıldız varsa dolduralım abi lazım olmasa dahi sorun olmasın, gelir-kalite-mücadele farkının git gide açılması futbol keyfimi öldürmedi ise de bitkisel hayata soktu

yılda 3 bilemedin 5 maç olurdu vay anasını diyeceğin, şimdi 20 tane olsa burun kıvırıyoruz

maç, açık hava, tezahürat, atışma, birlik, ritm sefahati için değil yenersen ağamsın yenemezsin sktr git fikri ve spor için değilde nasıl koduk kasılması için maçlar izleniyor zannım var hayli zamandır

o nedenle benim yanıtım

süheyla


AnAvArzA

Adsız dedi ki...

Bu konuyla alakalı CNN bir quiz hazırlmış. Eğlenceli denemnizi tavsiye ederim...

http://edition.cnn.com/2008/SPORT/football/09/11/footballfan.quiz/index.html

laptü dedi ki...

demirkolun belki de katılmadığım tek fikri. rasyonel fikrlerini uygulamaya geçirtebilme konusunda tartışmasız kabiliyeti olan demirkol keşke ligin değerini artırabilme çalışmalarını başka bir yöne kaydırsaydı. evet, metropolde futbol satmaz, ama futbolun satın alınabilecek bir şey olduğunu kim söyledi ki? ayrıca anketin üzerinde döndüğü tartışmaya da söyliyim; kimse avrupa maçı için takımından uzaklaşmaz. takımında milan baroşu oynatsan da ali lukunkuyu oynatsan da seyirci sayısında belirgin bir etkileme olacağını hiç sanmıyorum. bir taraftar kültürümüz varsa, ki tartışılır, bunun futbolcu veya kalite bazlı değil forma-renk temeline dayandığını düşünüyorum. ayrıca madem maçlara gitmemiz bu kadar çok isteniyor, o zaman 66 ytl vererek toz pas içindeki plastik, kırık koltuklarda otumamızı (!) beklemesinler. tribünleri sesli borazanlarla doldurmasınlar. taraftarı takımından ayrı tutan o kadar sebep var ki, tvdeki avrupa maçları bunların yanında sadece bir bardak okyanus suyu kalıyor.

Adsız dedi ki...

Bunun mantığı "iyi oyun, kaliteli oyuncu izlemek" mantığı. Böyle bir mantık bizde (ve aslında ABD dışında hiçbir ülkede) yok. Biz takımımızı izleriz, onun iyi-kötü zamanında mümkün olduğunca onla bir hareket ederiz.

Takım kötüyken tribünlerin boşalması da bir gerçek. Ama hadi büyük CL eşleşmelerini bir yana koyalım, TV başında La Liga ya da Premier Lig'in sürekli izleyecilerinin oranı nedir? Türkiye'de ne kadar ratingi var ki bu liglerin? Gerçek futbolseverlerden iddia bağımlılarını çıkarırsak, geriye kaç kişi kalıyor.

Benim her haftasonu bu liglerden maç takip eden arkadaşlarımın hepsi ama kombineyle ama ayda bir açık biletiyle statta da maç izliyorlar.

Futbola o kadar meraklı adamın maçını staddan izlemek isteyeceği bir takımı illa ki vardır. Tercih yaparsa kendi takımını seçer.

Adsız dedi ki...

tabii ki can ama maç biletlerinin fiyatları ortadayken de canan'ı da es geçmemek lazım. sonuç olarak kombine yoksa tuttuğunun takımın sezon içinde kaç maçına gidebilirsin ki bu fiyatlarla? e lig maçlarını digiturk'te izlemekte neredeyse maç parası kadar. diğer liglerin de kalitesi ortada. madem maça gidemiyorum, digiturk'e o kadar para bayılamıyorum mecburen oturur diğer kaliteli ligleri izlerim.