15 Şubat 2007

Yak bütün mangalları


Eskiden mangal yapılırdı balkonda. Alem göt oldu sonraları. Her türlü rekreasyon alanımız var lakin ruhumuz yok sitelerinde yasak ettiler mangal keyfini. Onlardan gaza gelip yekten yapmayın kardeşim deyin asker emeklisi apartman yöneticileri türedi. Siteler temiz, ruhunuz pis kokar oldu nihayetinde. Mangal gibisi var mı? Yok. Elinoğlu yapmış en portatifini. Kim doyar lan burdan pişecek etten demeyeceksin, kendini düşüneceksin. Göz kararı hesap ettim, 3 antrikot, 10 köfte, 10 kanat, 7-8 parmak sucuk alır her seferinde. Aç kardeşim Burgaz'ı ver yanına ince kıyım çobanı..

Sports Illustrasted Swimsuit 2007


İkidir böyle bikinili falan gidiyor postlar. Rastlantı işte. Seviyorum bu renkleri. Sports Illustrasted'in Swimsuit 2007'si yine akıllara ziyan. Sarı-kırmızıyı kuşanmış abla kim diye sual eden olursa Julie Henderson oluyor kendileri. Bar Refeali-Fernanda Tavares ikilisine bastım parayı. Beraber gelin bir zahmet..

Perrier Mağden

Roman yazacağım diye topuklamıştı Radikal'den. Aktuel gibi anlamsız bir dergide yazarken kıvranıyordu. Radikal'e bir döndü pir döndü. Perrier "Perihan" Mağden bugün Ertuğrul Özkök'e kafadan girmiş. AS 900 kamyon bu kadar hasar bırakırdı ancak. Özkök şaraptan anlar lakin bu yazının üstüne bir Perrier yakışır...

"....Diyelim: Kurtlar Vadisi dizisinin şiddet yaratma bağlantıları üstüne söyleyecek bir çift lafı olamaz eminim Hürriyet gazetesinin. Özkök'ün 'ekiple' (çeteyle mi demeliyim?) Los Angeles'lara uçarak Sharon Stone'la bir yemek/iki poz uğruna (o esnada Kanal D'de gösterilen) diziyi nasıl (s)ağırladığını hatırlatmak isterim tutarlılık adına..."

Seri yakalamak istiyoruz


Inter, 15 maçtır kazanıyor. Haftasonunda Cagliari ile oynayacaklar. Muhtemelen 16 olacak. La Gazzetta dello Sport Avrupa'daki seri galibiyet rekorlarını çıkartmış. 1 maç kazanınca mikrofonu eline alır futbolcu ve şöyle der ya: "Artık bir seri yakalamak istiyoruz". İşte o seriyi yakalayanlar:

25 Celtic (2003-04)
22 Psv Eindhoven (1987)
15 Real Madrid (1960-61)
15 Bayern Munich (2005)
15 Inter (2006-07)
14 Arsenal (2002)
14 Barcelona (2005-06)
13 Preston North End (1891-92)
13 Sunderland (1891-92)
13 Tottenham (1960)
13 Bayern Munich (1981)
foto: Roberto Mancini/Inter Magazin 02/2007

Lazio sağcıysa Roma babayı solcudur


Real Madrid, Franco'nun takımı diye faşist olunca; memlekette bazı dangalak solcular, Barcelona forması giyer oldu. Son 10-15 yılda futbolu keşfettiler ya, Barcelona'yı da solcu sandı bu aydıncıklar. Bunu ayrı deşerim birgün de; asıl mevzu Roma tribünleri için de "bunlar sol görüşlü olum" diyenler. "Neden peki" diyorsun? Ezeli rakipleri Lazio faşist, bunlar solcu. Böyle bir düz mantık var işte. Lazio sağcı ya, Roma kesin solcudur, derbi de budur. "Olmuyor tabi". Bu da Mehmet Demirkol repliğidir. Olmuyor tabi.. Roma tribünleri sol görüşlü falan değildir. Fedayn grubu dışında kalan tüm gruplar aşırı sağcıdır Roma'da. Kim bunlar? A.S.R Ultras, Ultras Romani, Ultras Primavalle, Boys ve Tradizione Distinzione. Kim kadar sağcıdır peki? Karşı tarafın Irriducibili'si, Banda de Noantri'si kadar. Kırk yıllık açık tribüne curva dersen olacağı bu, kıçın açıkta kalır işte..

14 Şubat 2007

Doldur kadehleri Laporta

Werder Bremen maçında diz bağları kopan ve 144 gün sonra sahalara dönen Eto'o Barcelona'yı karıştırdı. El tridente demiştim nazar mı değdi nedir, Santander maçında kendisini yarım saat kenarda ısıtan Rijkaard'ın son 8 dakikada oyuna sokma kararına karşı çıkıp yedek kulübesine dönen Eto'o ertesi gün medyayı karşısına alıp fena kustu. Ne Rijkaard'ın adamlığı kaldı ne de Ronaldinho'nun. Barça'nın, 2005'de istifa eden 2. başkan Sandra Rosell ve başkan Laporta'nın adamları olmak üzere iki gruba bölündüğünü basbas bağırdı. As ve Marca gazeteleri göbek atıyor elbette bu itiraf sonrasında. Ronaldinho'nun da Eto'o yanlış yaptı demesi üzerine; ona da "akıllı olsun, takım için oynasın; sonra parayı düşünsün" deyip sallayan Eto'o için bugün İspanya'da "Real Madrid'e mi dönüyor?" başlıkları atılmış. Hiç sanmam. 2 sene önce Mayıs ayında Barcelona şampiyon olduğunda Camp Nou'da mikrofonu eline alıp "madrid, cabrón saluda al campeón" diye bağırdığında Madrid ayağa kalkmıştı.
Barça başkanı Laporta, Frank Rijkaard'ı almış içmeye gitmişler dün akşam. Mekan da 'Specchio magico'. Bir büyük söylemişler ortaya, mevzu Eto'o tabi..
Ne olur bundan sonra? Barcelona şampiyonluğu kaybederse; Eto'o'nun zaten fazla olan bir o'sunu kıçına sokarlar La Rambla'da...

13 Şubat 2007

Grosso köşeye asınca

Bütün Çinliler zıplasa bilmemkaç richter ölçeğinde deprem olur geyiğine; al kardeşim bak Dünya Kupası finalinde olan bu işte cevabı. Fabio Grosso, 9 Temmuz akşamı son penaltı için topun başına gelip köşeye astığı anda İtalya'nın Ahmet Mete Işıkara'sı, Marco Mucciarelli geçmiş sismografın başına.
Beyaz olan takdir edersiniz ki; Grosso topa vurduktan sonra, çıldır çıldır çıldırmayan ibnedir anını temsil ediyor...

The substitute

2006 Dünya Kupası'nın kötü adamıydı Vikash Dhorasoo. Elemelerde formasını giydiği Fransız Milli Takım formasını Almanya'da Domenech sadece 16 dakika verdi. Bütün kupa boyunca elinde kamera bir yedek oyuncunun Dünya Kupası macerasını Super8 ile filme aldı Dhorasoo. Takım arkadaşları ve Domenech finaller sonrasında onu ekibi satmakla suçladılar. Milan'da yaşadığı hayalkırıklığı sonrasında PSG de baskılara dayanamadı ve sezonun daha ilk haftalarında yol verdi Hint asıllı bu arkadaşa. Almanya günlerinden çektiklerini belgesel yapmış Dhorasoo. "Substitute", 70 dakika. 14 Şubat'ta Fransa'da vizyonda. Bizim memlekete gelir mi? Hiç sanmam, elbet çıkacak dvd'si. Dhorasso 33 yaşında, belki de bu film yüzünden aforoz edildi futbol dünyasından. Devre arasında Parma, Fulham, Bolton hatta Galatasaray geliyor dendi. Boşta geziyor şimdilerde. Sorbonne'da felsefe hocası kılıklı Raymond Domenech'e giderin kralıdır bu belgesel...
L'histoire commence le 6 avril 2006. Fred Poulet propose au footballeur Vikash Dhorasso de lui confier deux caméras super 8, pour qu'il filme son quotidien jusqu'au 9 juillet, date de la finale de la Coupe du Monde de football à Berlin. Ensemble ils écriront le film au jour le jour, au Havre, à Paris, puis en Allemagne, dans des chambres d'hôtel, dans le bus ou au téléphone. Un peu dans les Stades aussi. Vikash Dhorasso jouera 16 minutes lors de cette Coupe du Monde à rebondissements qui verra l'équipe de France atteindre la finale pour la 2e fois de son histoire. Substitute est le journal intime de ce "douzième homme".
Bir başka futbol temalı seyredilesi film de Brezilya'dan:

Fuck Valentine's Day


Mudo'dan hediye alın, Ortaköy'de Ertekin'in Cafe'sinde soluklanın. Akşam yemeğini boğazda Kilisli'de yiyin, oradan Erol Kaynar'ın mekanlarında eğlenin. Sevgisizlikten, nefretten beslenen Hıncal Uluç getirmiş -öyle diyor- memlekete bu günü, bunlar da geçen günkü yazısından tavsiyeler. Bu mekanları gezin, Hıncal'ın arkadaşları kazansın. Sevgi ve Hıncal: Oksimoron.
Dağılın kardeşim, sevgide tezahürat olmaz

Ver dinamiti dibine


Çin'de 1989'da açılan Wulihe Stadı tarih oldu. 2008 Olimpiyatları için yenisini inşa edeceklermiş. Aynısı birgün Ali Sami Yen'in de başına gelecek. O gün, o karelere bakacak yürek kimde var ki?

Sotiris Ninis

Yunan işi bir Emre Belezoğlu hikayesi. İspanyol teknik adam Victor Munoz'un ısrarla üzerinde durduğu 16 yaşındaki Sotiris Ninis, Yunan Ligi'ni karıştırmaya başladı. Panathinaikos forması giyiyor. Yunan liginde gol atan en genç oyuncu rekorunu, Ocak ayı sonunda attığı golle ele geçirdi. Arnavut kökenli ve yunan pasaportlu. Arnavutların milli takım teklifini reddetti. Sağ ayaklı bir orta saha.

Yugoslavya 1994

Bir hiper enflasyon hikayesi / 1993-1994 Yugoslavya
"Between October 1, 1993 and January 24, 1995 prices increased by 5 quadrillion percent. That’s a 5 with 15 zeroes after it".
The Worst Episode of Hyperinflation in History: Yugoslavia 1993-94
Çocukluğumuzda bir Tito vardı be, hey gidi günler heyy...

12 Şubat 2007

washyourhands.tv


Biz pis erkeklerin %92'si tuvaletten çıktığında ellerimi yıkadım dermiş. %34'ü de yalan söylermiş. JWT Toronto yapmış.. Yıkayın lan elinizi pis çişli herifler. Bu arada şerefsizim aklıma gelmişti.

O Ano em Que Meus Pais Sairam de Férias


İzlemeli..
Directed by Cao Hamburger
"A boy is left alone in a Jewish neighborhood in the year of 1970, where both world cup and dictatorship happen in Brazil. "

11 Şubat 2007

El Tridente


Los 'tres mosqueteros' del FC Barcelona: Ronaldinho-Messi-Eto'o. Son olarak 24 Eylül 2006'da Valencia maçında sahadaydılar hep beraber. Bugün dönüyorlar. Bonservis bedellerinin toplamı 300 milyon euro. Haim Fresco gir devreye!..

Koklama dik kafaya



Parfüm değil şarap! İtalyan yine ben yaparım başkaları taklit eder demiş. Voga'dan Pinot Grigio ve Voga Quattro. Tadına Ertuğrul Özkök baksın, ben tasarımına hasta oldum.

Çoban salatada doğrama hiyerarşisi


çoban salata bu, yapmasını bilmeyeni döver, tarifine yemek kitabından bakanı linç ederler bu memlekette. nedir ana malzemesi; domates, salatalık, sivri biber, soğan, maydonoz. doğrama hiyerarşisi hakkında memlekette hala bir fikir birliğine varılamamıştır netekim. valide hanıma sordum, ne bileyim evladım, canın çektiyse uğra da yanında dolma da yaparım dedi. çoban salata için malzemeyi koydun tezgaha. şükürler olsun ki 5 bileşenin hepsi de ben burdayım dedi. zaten biri eksik olsa bunun adı çoban salata olmaz, maydanoz ile soğan yoksa direkt söğüş olur o salatanın adı. sordum soruşturdum,anketler yaptım, önce soğan dediler. tuzla yoğurup bir kenara koyarız dediler. sonra salatalık mı sivri biber mi; bir fikir birliğine varılamadı. önce salatalık diyenler hayır sivri biberlerin tohumlarını çıkartacaksın diyenlerle kapıştı.sonra domates, en son maydanoz burada kimse sesini çıkarmadı.peki hangisinden ne kadar? kaç domates, kaç sivri biber, kaç salatalık, yarım demet maydonoz mu, iki mi 3 salatalık mı?domatesler mandalina çapında mı yoksa portakal mı, sviri biberler hormon yemiş azman biber mi, salatalık çengel mi yoksa nah şu kadar mı, soğanların çapı ne kadar, demet maydonozdaki dal adedi kaç?domatesi ilk doğrarsan ne olur? sivrileri boyuna kesip sonra enine mi ufaltacaksın? salatalıkları küp küp keserken bıçak kaydığında iri çıkanlara ayrı bir operasyon gerekmez mi? sen o maydonozları sudan geçirdin mi bakim? dallarını da doğrayacak mısın kaba? soğanı tuzla yoğurmazsan kokarız misler gibi. derin kaba koyma, yağı, limonu dibe çökmesin simdi, yaşın kaç oldu atma şuna bu kadar tuz be adam, nerede eski domatesler hanım, maydonozu balkonda ben yetiştireceğim artık, soğanın beyazı yok muydu, sokma elini, imeceyle olmaz bu salata, taze limon bul bana, limon suyu ne lan, soğanları halka halka kesip beni delirtme, mikro çalış biraz kardeşim lezzeti orada.... yoktur bu işin hiyerarşisi. hiçbir çoban salata da diğerine benzemez zaten. ben en çok; ilk domatesleri doğrayan babamın pazar öğleden sonraları yaptığı çoban salatayı sevdim. domates, soğan, salatalık, sivri biber, maydonoz değilmiş sadece çoban salata, bir de yapanıymış. o, olmayınca anlıyor insan nitekim... "ben taze fesleğen, nane de koyarım" diyen milano çocuklarının alayına gider bu arada..

Victoria de Beckham


Harika bir manşetle çıkmış bugün Marca. "Sen de hep yenilyon" kadar zeki bir manşet. Victoria de Beckham demişler; "de"yi ufak puntolarla verip: Beckham'ın zaferi; de'yi görmezsen o kara kuru 3 çocuk annesi kadın okursun. Levante mağlubiyeti sonrasında eli zayıflayan Capello'nun zike zike bir taviziydi Beckham'ı kadroya almak.

Los Angeles Galaxy'i imza attıktan sonra "onunla artık işim olmaz" diyen Capello, ağır abiler Raul ve Guti'nin alenen medya aracılığıyla yaptığı uyarıyı dikkate aldı ve onu Sociedad deplasmanına götürdü. Futbolda vardır böyle anlar. Ulan şimdi Beckham koysa bir frikik de Capello'ya girse gerçek oldu ve Real Madrid'i 1-0 geride olduğu maçta onun frikiğiyle beraberliği yakalandı ve sonrasında dallama Nistelrooy'un golüyle kazandı.
VICTORIA DE BECKHAM. El técnico italiano dice que "rectificar es de inteligentes" y el inglés viajó a San Sebastián donde al Real Madrid le espera un duelo decisivo.

Real Sociedad: 1 Real Madrid: 2
Real Sociedad: Bravo; Gerardo, Juanito, Mikel González, Garrido; Rivas, Elustondo (Estrada, min. 85), Aranburu (Herrera, min. 60), Xabi Prieto, Savio; y Kovacevic (Skoubo, min. 60).
Real Madrid: Casillas; Sergio Ramos, Cannavaro, Helguera, Torres; Gago, Emerson (Diarra, min. 65), Guti (Reyes, min. 80), Beckham, Raúl (Higuaín, min. 75); y Van Nistelrooy.