14 Nisan 2007

Cimri İskoçlar

İskoçlar cimri derler. Kim der bilmem; vakti zamanında çalışmıştım rulet, black jack işlerinde onlarla. Kıyak adamlardı lakin konuştukları İngilizce ile büyük kavgamız vardı, zamanla kulak alışınca barış sağlamıştık. Hikaye şudur: İskoçlar, İtalya'ya, Bari'ye geldiler Euro 2008 elemeleri maçı için. 6000 bin İskoç deplasman kovalamış, 3 günde 150 bin litre bira tüketmişler, 3 milyon euro para harcamışlar. Tek bir vukuat, arıza çıkartmadan da memleketlerine dönmüşler. Adamlar kelle başı 500 euro bırakıp gitmişler, İtalyanlar "Allah bereket versin" diyorlar arkalarından. Sen hala cimri bunlar de; elin sümüklü Almanına 150-200 euro'dan bir hafta all inclusive, herşey dahil, ultra bilmemne tatil sat. Sonra da turizm patladı de; o turizm ancak içinde patlar senin. Ne bakıyorsun, yürü.

Efsane kadrolar 22

1995'de Paris'de Arsenal'i 2-1 yenen ve şampiyon olan Real Zaragoza: Caceres, Poyet, Cedrun, Solana, Nayim, Aguado, Esnaider, Higuera, Belsue, Aragon, Pardeza.
1976-77 La Liga şampiyonu Atletico Madrid: Alberto, Reina, Luiz Pereira, Marcelino, Panadero Díaz, Eusebio, Capon, Leal, Leivinha, Garate, Ayala.

Daily Lance Motel

Soccer. The best subject when you have none. Daily Lance!, the best coverage of brazilian soccer championship.
Advertising Agency: Script, Rio de Janeiro, Brazil
Creative Director: Ricardo Real
Art Director: Bernardo Romero
Copywriter: Daniel Duarte

Ve...

can çekişen aşkları vurmalı,
vurmalı
ve sıradan bir intihar süsü verilmeli...

AKİF KURTULUŞ

12 Nisan 2007

Efsane Kadrolar 21

1972'de Wolverthampton'u 2-1/1-1 ile geçip UEFA Kupası'nı alan Tottenham: Jennings; Kinnear, Knowles, Mullery, England, Beal, Gilzean, Perryman, Chivers, Peters, Coates
1945-46 La Liga şampiyonu Sevilla: Alconero, Felix, Eguiluz, Busto, Joaquin, Villalonga, Arza, Lopez, Araujo, Herrera, Campos.

Italian Job

İstatistiklerle, o eksik bu kadroda ile yorumlamaya başladığın anda futbol küfrediyor insana. Bu akşam da böyle oldu. Dünyanın bilmemkaçıncı büyük derbisini yine sadece Türkiye seyretti, arkasından B.Munih-Milan maçı. Dün gecenin bir vakti nickfallin ile konuşuyorduk, ne olur demişti? San Siro'da yedek kalecisiyle, forveti tam yoklama vermiş Milan'a yenilmeyen ve hatta uzatma golüyle turun müjdesini alan Bayern Munih şimdi Kahn ile başlayacak, bu sezon sahasında sadece 2 gol yedi malum kupada, 10 maçtır bu sahada kaybetmiyorlar, Milan'a galibiyet lazım, dış sahada gol atamıyorlar, 4 maçta sadece 2 gol çakmışlar, Gilardino cezalı, Ronaldo zaten yok zaten futbol 22 kişinin oynadığı Almanlar kazandığı bla bla. Olmadı işte öyle. Van Bommel'in Madrid'de kalkan yumruğu Allianz Arena'da kendi kıçına kaçtı.Gattuso 11.5, Inzaghi 8.5 km koşmuş maçta. Pes! Ancelotti forvetleri tam kadro olsaydı bu 11 ile çıkar mıydı sahaya. Eğrisi doğrusuna geldi işte. Neresinden bakarsan bak bu sezon Serie A'da Spalletti'nin 4-5-1 taktiğinden emanetti Milan'ın oyunu. Manchester United-Milan güzel yarı final. İlk maç Old Trafford'da. İngilizlerin her vurduğu gol olacaksa zaten çıkarlar finale. Chelsea-Liverpool, 2005'in rövanşı. Bilet olsa da Atina'ya gitsek. Bayern Munih'de büyük operasyon olur, Makaay-Santa Cruz'u kapının önüne koyarlar. Ben Fotomaç'tan bir hafta içinde Makaay-Santa Cruz Fener'de manşeti bekliyorum şahsen...

10 Nisan 2007

Papaz Roma As Manchester United

İlk maçta 55 dakika 10 kişi oynayan Man. United'dan gol yediğinde bitti bu iş demiştim. Arkasından galibiyet golünü buldu Roma. Star TV kafayı taşlara vurmuştur, Chelsea'nin peşine takıldılar, muhteşem maçı pas geçtiler. Taddei sakatlanmış ısınırken; Vucinic'i koymuş yerine Spalletti. Perrotta gibi adam da sakat olunca; Scholes'sız Man. United karşısında bile çöktü orta sahası Roma'nın. İlk 10 dakika Pizzaro alıyor veriyor, De Rossi basıyordu, sonra büyük tecavüz başladı: 8 dakikada 3 gol.
Carrick ki golü yok kupada, yayın dışından akıllara ziyan vurdu, ikinci golde gol vuruşu öncesi yapılan altı seri pastan çok bu pasların kaç saniyeye sığdırıldığı önemli, Roma topu göremedi bile, 3. gol ilk maçta Man. United'ın attığının kopyasıydı. Tribündeki 4000 bin Roma'lıya acıdım o dakikalarda. Cristiano Ronaldo yine yaptı şovunu. 4 olmuş artık ayıp falan demedi İngilizler, yakaladık dibine kadar gider yaptılar. Doni ki iyi kalecidir kariyerinin en rezalet gecesiydi. Totti şimdi görür kırmızıyı dedim ama olmadı. Carrick, Doni'ye takmıştı bu akşam kafayı, uzaktan bir kere daha çaktı. De Rossi'nin şeref sayısı bu sezonun en güzel gollerinden biriydi.
7 oldu sonunda: 7-1. Roma için özel bir skor; tarihinde en farklı iki mağlubiyeti de 7-1 idi Roma'nın. 1932'de deplasmanda Juventus'a 1947'de Torino'ya kendi evinde 7-1 mağlup olmuştu Roma. O maçları seyreden kaç adam kaldı ki dünyada! "Up to five goals is journalism. After that, it becomes statistics" (Beş gole kadar gazetecilik, sonrası istatistik) derler. İşte öyle oldu...

Athletic Bilbao ve Mejuto Gonzales

Athletic Bilbao, La Liga tarihinin Barça ve Real Madrid ile birlikte küme düşmeyen 3 takımından biri. Birkaç sezondur ceylan gibi sekiyorlar, bu sezon da kan kusuyorlar kümede kalmak için. Haftasonunda evlerinde Valencia maçı için şehirde seferberlik ilan etmişlerdi. Asıl bombayı kameralar yakaladı. Maçın hakemi Mejuto Gonzales maçtan önce A. Bilbao'lu Joseba Etxeberria'ya "Va, Suerte! ¡Seguro que os salvais"; (rahat olun, kesinlikle küme düşmeyeceksiniz) diyor; maçı da A. Bilbao 1-0 kazanıyor. Gonzales, 2004'de Totti'yi Danimarka maçında oyundan atan, 2005'de İstanbul'da Milan-Liverpool maçını yöneten hakam. Yarın akşam da B.Munih-Milan maçına çıkacak.

Efsane kadrolar 19

2000-2001 Serie A şampiyonu AS Roma: Antonioli, Candela, Samuel, Zago, Cafu; C.Zanetti, Tommasi, Delvecchio, Totti; Batistuta, Montella( Lupatelli, Zebina, Aldair, Nakata, Guigou, Emerson, Assunçao, Balbo)
1992-93 Premier League şampiyonu Manchester United: Schmeichel, Parker, Irwin, Pallister, Bruce, Sharpe, Ince, Keane, Hughes, Cantona, Kanchelskis, Giggs.

9 Nisan 2007

Chris Waddle& Glenn Hoddle

Chris Waddle ve Glenn Hoddle'ın 1987 yılında çıkardıkları single: Diamond Lights. İkisi de büyük topçuydu ama maymun olmuşlar işte mikrofonda. Single'ın kapağı da Wham kokuyor. Ulan öyle bir grup vardı ve kılkuyruk George Michael ve ezik ortağı Andrew Ridgley. Last Christmas dinlerdik, yerine şeker bayramını koyar hislenirdik. Wake me up before you go go dinledi bu bünye kolay mı? Dönelim bizim topçuların şarkısına. Çıktığı yıl yeni gelin gibi top 20'de yer bulmuş kendine; lakin 15 yıl sonra İngilizler bir oylamada itin dötüne koymuşlar şarkıyı. En rezil 20'de 14. oldu diyor kaynaklar. Sözlerini falan yazmaya kasamam, zaten müzik kültürümüz de bir yere kadar. İsteyen dinler.

Pazartesi notları 5

* Cuma akşamı boş stadda defteri kapattık bu sezon. Şampiyonluk yarışının dışında kalan takımın taraftarı olmak da güzelmiş. Stressiz, yiyin lan birbirinizi durumu.
* Paskalya tatili yüzünden Serie A'nın tamamı cumartesiye yazılmıştı. Uyduda bereketli maçlar yoktu. Lazio 8'de 8 yaptı. Roma yarım kadrosuyla Catania'yı yendi. Fiorentina yakaladı mı 4 atıyor. Can çekişen Parma kazandı. Renklerini sevmem ama Crespo-Veron'un eski takımdır, düşmesinler. Ronaldo yine bicycle yapıp çaktı Empoli'ye.
* Serie B'de yine kıyamet kopuyor. Napoli, Piacenza-Rimini'nin kaybettiği haftada Bologna'ya deplasmanda 3 attı, üstelik Juve de evinde berabere kalırken. Böyle durumlarda 10 puan aldı bu hafta falan derler benim kafam yatmaz o hesaba. Yarın(salı) saat 18:30'da Juventus-Napoli maçı var, uyduda Rai'den naklen. Sıkı maç olacak.*Palermo hakem kıyağıyla kazandığı Catania derbisinden bu yana lanetlendi. 8 maçtır kazanamıyorlar. Sezon başında şampiyonluğa oynuyorlardı. Vestel Manisa'nın Serie A şubesi oldular. Ersun Yanal gitti Guidolin eşikte...
*Arsenal, West Ham'a maçı sattı mı nedir. Man United kaybedince Ferguson'un yanakları yine al al oldu. Chelsea ile puan farkı 3. Şampiyonlar Ligi'nden elenen lige asılacak. İkisi de elenirse kıyamet kopacak.
*Michael Owen neredeyse bir yıldır yok. Kop'dan biri beddua okudu galiba. Sezonun son maçlarına yetişecek diyorlar.
* İngilizler yine fikstürün bokunu çıkardılar. Boxing day gibi Cumartesi-Pazartesi oynadılar.
* Barça'nın Zaragoza'dan çektiği kadar... Zaragoza yine Katalanları çıldırttı. Sevilla'nın basireti bağlanmış, kazansalar lider olacaklardı. Real Madrid kazanınca puan farkı 2'ye indi. Madrid basını şampiyonluk çığlıkları atmaya başladı. La Liga'nın sonu muhteşem olacak.
* Trabzonspor'un beğenmediği Eller önce Kıtalararası kupayı kaldırdı şimdi de Atletico Madrid'de. Villarreal deplasmanında onun golüyle 3 puanı aldılar. Trabzon'da futbolu iyi bilirler canım.
* A. Bilbao için şehirde seferberlik ilan etmişler. Valencia'yı döve döve yendiler. Onların bundan sonra kalan her maçı kanlı geçer artık.
* Bağış Erten ayağını kırmış. Üzdü bizi. Neyse bol bol filme, kitaba verir kendini artık, biraz dinlensin. CNN Türk'de yerine İbrahim Altınsay vardı, güzel adamdır, doğru konuşur.
* Hıncal Uluç futbol bilmiyor. Bunu yıllar önce anladım ama bu akşam Bülent'e Lazarov ve Timuçin'i nasıl yedek bırakır, korkak dedi. Adam 2 forvet çıkmış daha ne yapsın? Bülent için iltifattır bu; malum en büyük korkak Lucescu idi Hıncal'ın nazarında.
* Nihat Özdemir konuşurken neden Küçük Emrah gibi boynunu eğiyor?
* Bu haftasonu Ömer Üründül'e rastlamadım naklen yayınlarda. Merak içindeyim.
* Kızılkayalar delikanlı hamburgerci. Bağdat caddesine gelince oraları buraları oynamadı. Taksim fiyatlarıyla satıyorlar.
* Ufaklığın saçlarını kesen Serkan, Kaka modeli yaptım abi dedi. Kaka pis dedi bizimki.
* Nickfallin dostum askere gidiyor, iki farklı yakanın takımlarını tutarız, aramızda yaş farkı da vardır, lakin gün içinde sohbetinden paylaşımından en çok keyif aldığım adamdır. Özletecek kendini. Poşet Nick kendine iyi bak.

Marco Materazzi @ GQ Italia

Marco Materazzi @ GQ Italia Mart 2007

Superclasico Türkiye'de neden seyredilemez?

Haftasonunda Boca Juniors-River Plate derbisi var. Galatasaray-Fenerbahçe derbisi dünyanın en büyük derbisi demekle olmuyor. O 3-5 dallamanın medyada kendi çalıp kendi oynadığı safsata. Boca 9 maçta 22 puanla lider, River Plate bir maçı eksik 16 puanda. River, Libertadores'den elendi, boktan gidiyorlar, evinde son maçında Belgrano'yu yenemediler. Apertura'daki maçta da Boca Juniors favoriydi, River Plate, tribünleri arkasına alıp 3 atmıştı. Bu kez işleri zor. Cumartesi günü memleketin televizyonlarında tam 18 maç naklen yayınlandı. Bizim kanallar Arjantin ligini neden yayınlamaz hiç anlamam. Ligi bırak sadece bu derbiyi yayınlasalar büyük hayır duası alacaklar futbolseverden. Bu işi yaparsa NTV yapar ama onlarda da tık yok. Pazar günü Sport Italia büyük ihtimalle verir maçı. Uydudan seyredeceğiz inşallah.

17 Kasım 1976 ve Maradona

17 Kasım 1976 Clarin Gazetesi. Maradona 16 yaşında. Argentino Juniors ile yolun başında. İlkokula başlamamışım daha, babam Pazarları kahvaltıyı hazırlar, öğleden sonra salatayı yapardı, 2.köprü yapılmamış, Etiler'e lümpenler gelmemiş. Siyah beyaz televizyon var, güne bakış var, çokoprens çıkmış o sene.2007. Maradona Buenos Aires'de klinikte yatıyor hala, siroz başlangıcı, alkol tedavisi. İlkokulu bitirdim bu arada, Raul dolaşıyor evin içinde, 500 kanal var seyredecek birşey yok, babam da yok.

Cole Haan Nantucket Oxford

Cole Haan güzel modelleri olan ancak gereksiz yere pahalı bir marka. Modelin adı Nantucket Oxford. 140 $. Bahar geldi niyetine.

8 Nisan 2007

Efsane kadrolar 18

1991'de O.Marsilya'yı penaltılarla yenen ve Şampiyon Kulüpler Kupası'nı alan Kızılyıldız: Stevan Stojanovic, Ilija Najdoski, Sinisa Mihajlovic, Robert Prosinecki, Miodrag Belodedici, Slobodan Marovic, Duško Radinovic, Darko Pancev, Dragida Binic, Vladimir Jugovic, Dejan Savicevic,Milic Jovanovic, Vlada Stosic, Ivica Momcilovic, Rade Tosic, Vladan Lukic, Refik Sabanadzovic.

1994'de Parken'da Parma'yı 1-0 yenen ve Kupa 2'yi kazanan Arsenal: Seaman, Dixon, Adams, Bould, Winterburn, Davis, Selley, Morrow, Merson, Campbell, Smith.

Efsane kadrolar 17

1982-83, 1983-1984 La Liga şampiyonu Athletic Bilbao: Zubizarreta, Goikoetxea, De Andres, De La Fuente, Urkiaga, Liceranzu, Dani, Sola, Noriega, Urtubi, Argote.
Juventus'u 3-1 mağlup eden ve 1997'de Şampiyonlar Ligi'ni kazanan B.Dortmund: Klos, Reuter, Kohler, Sammer, Kree, Heinrich, Lambert, Paulo Sousa, Möller, Riedle, Chapuisat.

Takım ruhu!

Rooney-Ronaldo... Yorumsuz.

Gattuso'ya kamera şakası


Milan'lı Gattuso'ya Canale 5'de yapılan kamera şakası. Bıdı bıdı anlatmaya gerek yok, italyanca bilmeye de. Seyretmek yeterli. Sicilyalı balıkçının oğlunu fena kızdırmışlar.