27 Aralık 2015

2015 Türkiye-Avrupa
5X4 Z Raporu


Kazananlar 

FATİH TERİM
Bazı sözler güzeldir, altı doldukları takdirde ise çok güzel. “İmkansız diye bir şey yoktur mucizeler zaman alır” gibi. Euro 2008’de bize masal gibi bir turnuva yaşatan takımın mimarı Fatih Terim, 8 yıl sonra milli takımı Fransa’ya götürüyor.  2015’te maç kaybetmeden, “biz bitti demeden bitmez” ile çıkıyoruz Euro 2016 yoluna. Hem zaten bizim olmadığımız turnuvalarda başka ülkeleri tutmaktan sıkılmadık mı?
FERNANDO MUSLERA
Onca transfer yanlışı yapan Galatasaray’ın son 10 yıldaki en doğru kararı Muslera’ya 2011’de yıldızlaştığı Copa America öncesinde imza attırmak olabilir. Geçen sezon kazanılan şampiyonlukla gelen 4. Yıldızda en büyük emek onun ellerinden geldi. 2015’in ikinci yarısında hatalı goller de yedi, zaman zaman vasat da oynadı ama taraftarın ve futbolseverin gözündeki kredisi bir maç değil birkaç sezonluk.
ATİBA
2015’i yarıladığımızda Beşiktaş ile yolları ayrılabilirdi. Mario Gomez harika transfer ama Atiba’nın takımda kalması ondan da büyük transfer. Altı yıllık şampiyonluk hasretine son vermek isteyen Beşiktaş’ın orta sahasında dört ciğer, 10 ayak, 10 kol ile oynuyor sanki.  Melo, Galatasaray’da 4 yıl bu mevkide ne yaptıysa onu yapıyor. Düğünde davul da çaldığına göre artık bizim Atiba diyebiliriz.
SELÇUK İNAN
2014 onun içi iyi geçmemişti ama 2015’te Galatasaray ve A Milli Takım için kader adamı oldu. A Milli Takım onun attığı muhteşem frikikle Euro 2016 biletini aldı. Bir golü Galatasaray’ın  Avrupa Ligi’nde devam etmesini sağladı. Son 5-6 yılda ondan daha iyi yerli orta saha oyuncusu yok, onun da haksızlıklara karşı dili yok. Az konuşan, çok iş yapan, kazanmak için doğmuş adam Selçuk İnan.

CÜNEYT ÇAKIR
Başarısında yardımcıları Bahattin Duran ve Tarık Ongun’un da payı büyük ama başrol onun elbette. 2015 Şampiyonlar Ligi finalini yöneten Cüneyt Çakır, Euro 2016’da da görev yapacak. Fransa’da finali yönetmemesi tek dileğimiz! Türkiye’de kafasında kırk tilki ile maç yönetiyor ama Avrupa arenalarında çaldığı düdüklerle itibarı en yüksek hakemlerden biri.


Kaybedenler
DURSUN ÖZBEK
Şampiyon bir kadroyu teslim alan Galatasaray başkanı, altı aylık süre içinde taraftarını sabır testine soktu. Garip transferler, faks cihazına takılan imzalar derken Galatasaray, Şampiyonlar Ligi’ne veda etti, ligde de Beşiktaş’ın 9 puan gerisine düştü. 2015’in ikinci yarısındaki Dursun Özbek’i Dursun Özbek de beğenmemiştir zaten.
BURAK YILMAZ
Son 5-6 sezonun tartışmasız uzak ara en iyi yerli forveti ama santrfor dediğin biraz gamsız olur. Burak Yılmaz her şeyi kafaya takan, eleştirileri de tribünü de gereğinden fazla dinleyen bir golcü. Üstüne bir de bitmek bilmeyen adale sakatlıkları gelince, hazır olmadan sahaya koşan Galatasaray’ın golcüsü 2015’i unutulacak bir yıl olarak kariyerine yazdırdı. Ayağa kalkması lazım çünkü Euro 2016’da ona ihtiyacımız var.
İSMAİL KARTAL
Fenerbahçe’de çalışmak her olmasa da çok teknik adamın rüyası ama İsmail Kartal bu rüyayı 2015 yılında taraftarın kabusu yapmayı başardı. TT Arena’daki Galatasaray derbisine giderken “Haddimizi bilerek oynayacağız” dediğinde aslında film kopmuştu ya. Ersun Yanal’dan aldığı büyük mirası tüketirken hovardaydı. Eskişehir’deki teknik adamlık fiyaskosunu hatırlarsak geriye söylenecek tek şey kalıyor: Bazen hep ikinci adam olmak iyidir.  
RECEP BÖLÜKBAŞI
Haziran ayında Galatasaray ile Kupa finali oynayan Bursaspor kadrosunu koruyup, kaleci-stoper-golcü takviyesi yapsa bu sezon Şenol Güneş yönetiminde şampiyonluk yarışı verebilirdi. Şenol Güneş gitti, kaptan Volkan Şen ve 3 arkadaşı Fenerbahçe’nin yolunu tuttu. Bursaspor Başkanı Recep Bölükbaşı, geçen sezonun en renkli futbolunu oynayan takımı erirken izlemekle yetindi.
 DENİZ ÇOBAN
İki damla gözyaşı görsek, empati kuran milletiz biz. İyi ki de öyleyiz ama bazen kantarın topuzu kaçıyor. Kasımpaşa-Rize maçında hata yaptığına inanıp özür dileyen ve hakemliği bırakan Deniz Çoban’ın vasat kariyerinden gelecek nesillere örnek olacak bir hikaye çıkmazdı maalesef. “ Yakında kesin yorumcu olur” diyenler haklı çıktı, Çoban yorumcu oldu.

Avrupa kazananlar
MASSİMILIANO ALLEGRI
Barcelona’ya Şampiyonlar Ligi finalini kaybetmiş olabilir ama Allegri, Juventus’u Berlin’deki finale getirirken ve İtalya şampiyonluğunu kazanırken teknik adamlık dersi verdi. Milan’ı batıran hoca için 2015 unutulmayacak bir yıldı.
LEWANDOWSKİ
9 dakikada 5 gol atılabileceğini üstelik de bunu  sıradan bir takıma değil Wolfsburg’a atarak gösteren Lewandowski, 2015’in bir numaralı golcüsüydü. Euro 2016 elemeleri, Şampiyonlar Ligi, her yerin kralı Polonyalı santrfor, 2016 yazının transfer döneminde Real Madrid’in bombası olabilir.

RİYAZ MAHREZ
2014 yılında bonservisine 500 bin Euro ödenen bir futbolcu nasıl olur da şimdi 40 milyonluk adam olur. Mahrez, bir yıl önce ligin son sırasında olan Leicester’ın bu sezon Premier Lig’de liderlik koltuğunda oturmasında takımın golcüsü Vardy’den de büyük paya sahip.

MESUT ÖZİL
Sahada buz gibi, sıfır duygu, dünya umurunda bile değil. Top onun ayağındayken onun maçı, top ayağından çıktığında ise takımının. Premier Lig’de yarım sezonda 15 asist yapan Mesut Özil rekora koşuyor. Arsenal şampiyon olursa sezon almanağının kapağında en önde o olur.
GONZALO HIGUAIN
Napoli’de birileri futbol tarihine adını yazdıracaksa bu Arjantinli olmalı. Maradona’dan çok yıllar sonra bir başka Tangocu, İtalya güneyinde şampiyonluk ateşiyle kavrulan tutkulu Napoli tribünlerinin duvarındaki posteri olmayı başardı. Gonzalo Higuain atarsa Napoli kazanıyor. 2015’teki seriyi 2016’ya taşırsa, Napoli şampiyon olabilir, neden olmasın…


Avrupa kaybedenler 
SEPP BLATTER-MİCHEL PLATINI
Fransız Liberation Gazetesi, ikilinin skandalı patladığında unutulmaz bir birinci sayfaya imza atmış ve İtalyan mafyasını hatırlatan “FIFA NOSTRA” manşetini atmıştı. Blatter ve Platini, yolsuzluklar yüzünden 8 yıl futboldan men cezası aldılar. Futbol temiz mi bilmiyoruz ama bildiğimiz onlar olmayınca daha az kirli.

JOSE MOURİNHO
“Özel biriyim” diyor, nevi şahsına münhasır bir insan olduğu kesin. Şampiyon Chelsea’nin teknik direktörü de o, beş ay sonra küme düşme potasına sürüklenen de. Hikayesi uzun ama kısası, soyunma odasını kaybedersen, sahada da yenilirsin. Manchester United’a gidip bizlere intikam sıcak yenen bir yemektir hikayesi izletebilir.

RAFAEL BENİTEZ
Real Madrid’den teklif alınca bırakıp gittiği Napoli’de onun adını iyi anan yok. Real Madrid’de de cezalı oyuncu oynatıp Kral Kupası’ndan ihraç edildiğinde Barcelona’dan yediği 4 goldekinden daha fazla yüzü kızardı İspanyol teknik adamın. Yerine her gün birini yazıyorlar. Zinedine Zidane eşikte bekliyor, Rafael Benitez için Madrid’de  çanlar çalıyor.

WAYNE ROONEY
Alex Ferguson yönetiminde dört farklı jenerasyonla Premier Lig’in şampiyonluklarına ambargo koyan Manchester United’ın kaptanı için 2015, yaşanmasa da olur bir yıldı. Dünyanın en çok kazanan forvet oyuncularından biri ama Hamza Hamzaoğlu’nun Umut Bulut için dediği gibi: “Golcü ama gol atamıyor.” Rooney, Düşler Tiyatrosu’nun kaybeden kaptanı.

FELİPE MELO
Her yaz açtığı kalacak-gidecek papatya falından “Gittim” çıkan Felipe Melo, 2015’i ağzında pas tadıyla bitirenlerden. 5 yıl önce Hollanda maçında yaptıklarıyla milli takım kapısı ona kapanmıştı. İtalya’da yılın son maçında penaltı yaptı, takımını yaktı, rakibine uçan tekme attı, kendini yaktı. 2016’da ayağa kalkmaya çalışacak ama “Sertlik istemeyen gitsin tenis izlesin” dediği insanlar için bile artık inandırıcı değil.