30 Haziran 2007

Sendikanın Türkçesi ne?

İtalyan medyasında bugün bir günlük grev vardı. La Federazione Nazionale della Stampa İtaliana meali İtalyan gazeteciler sendikası FNSI yine posta koyuyor gazete patronlarına. Orası İtalya orada sadece Kaka, Del Piero yok işte! Bizde Radikal, hazır Afrika sıcakları gelmişken 41 kişiyi diri diri yakıyor, kapı önüne koyuyor, Fanatik 11 adamına yarın işe gelmeyin diyor, Milliyet'te kim gider kim kalır totoları oynanıyor. Onlar da Kaka da var sendika da. Bizde Roberto Carlos var ama sendika yok. Giden arkadaşlarının ardından onlar yoksa biz de yokuz diyen kadrolar da yok. Alayınızın dizilişini yiyeyim...

Lüferler uğramaz oldu

Zidane'ın Real Madrid'e transferi kırılma noktasıydı. Transferin ardından La Gazzetta dello Sport tam sayfada bunu sorguluyordu. Avrupa'nın kralı artık Serie A değil mi? Kendileri de biliyorlardı olmadıklarını ama soru işaretiyle açık kapı bırakmışlardı. Bir zamanlar öyle miydi? Bütün sarı kanatlar akıntıyla İtalya kıyılarına vardıklarında Juve, Milan, Inter lüferleri tek tek çekerdi. Ne zaman ki kefale kaçarlar o zaman salarlardı başka ülkelerin sularına. Platini, Maradona, Zidane. Tek kaçak Cruyff'du. Del Piero'yu ithal etmeyen, olmuşları toplayan, yıldızların eviydi Serie A. Futbol endüstrisi kavramının konuşulduğu günden bu yana ağları boş kaldı İtalyanların.
Sponsorluk anlaşmalarında, bir nebze tv yayın haklarında başa güreştiler - bu arada 2 dijital platformu da iflas ettirdiler- lakin iş tribüne gelince ne İngilizler, İspanyollar gibi pahalı bilet satabildiler, ne de Almanlar gibi kapalı gişe oynadılar. Geçen sezon seyirci ortalaması 19 binle İngiltere 1. lig ortalamasının altına gerilemişti. Zidane'ın gidişi futbol endüstrisinde geriye düştüklerinin belgesi oldu. Zaten güçlü ekonomisi olmayan ve kendi futbolcularını ihraç etmeyen ülke şimdi İspanya-İngiltere-Almanya arasında uçuşan transfer bombalarını uzaktan izlemekle yetiniyor ve elde var bir Kaka ile idare ediyor.Geçen sezondan başlayayım. Real Madrid, Cannavaro, Emerson, Diarra, Nistelrooy dörtlüsüne 57 milyon euro öderken, Barça Thuram-Zambrotta ile idare ediyor, Chelsea 60 milyona Sheva-Ballack-Cole üçlüsünü mavilendiriyordu. Serie A'nın en büyük transferi kimdi peki? Kimse. Gelen tek adam Maicon'du eh bir de devre arasında tombik Ronaldo. Bu sezon da değişen birşey yok. Toni ve Ribery, Bayern Munih'e giderken, Henry, 9 yıl önce oynadığı Serie A'yı ağzına almadı ve Barça'da, Lyon yine La Liga'ya adam ihraç ederken, 3 yıldır Milano kulüplerine gelecek denilen Fernando Torres Liverpool limanına demir atmak üzere. Gün itibariyle Serie A'nın büyük transferi kim? Juventus'un aldığı Tiago mu? Buraya kadar; Serie A'ya gömdüğüm yeter! Eski stadlar, ucuz biletler, ultras ruhu bize yeter! Ya peki kupalar! İşte burada İtalyanların sesi çıkar işte. Son 5 yılda Şampiyonlar Ligi'ni Milan 2 kez, kazandı, Milan ve Juventus birer final kaybetti. En iyi futbolcu ödüllerinde 5 yılda 4 yaptılar. Ronaldo, Nedved, Sheva, Cannavaro. Ve en büyüğü Dünya Kupası'nı kazandılar. Hadi gel de çık işin içinden Peter Kanyon efendi!