11 Haziran 2021

İtalya vs. Türkiye

Uğurcan Çakır: Tüm Türkiye onu tanıyor, güveniyor ama Uğurcan için iyi kalecilikten büyük kaleciliği geçiş için sahne Euro 2020 ve elbette İtalya maçı. Çizme medyasının gözü onun üzerinde olacak çünkü Inter ve Milan’ın transfer listesinde.

Zeki Çelik: Şampiyon Lille’in sağ beki, Fransa Ligi’nde son iki sezonda mevkisinin en iyi adamı. Karşısında İtalyanların büyük kozu Insigne olacak. Hücuma katkı vermeyi sever ama rakibin ele avuca sığmayan adamını kitlemesi daha önemli.

Çağlar Söyüncü: Premier Lig’in en iyi 11’ine seçilmek karşısındaki İtalyan forvetler için yeterli bir gözdağı. Duran toplarda hücumda da katkı verir ama iki stoper arasına 3 forvetine top atan İtalyanlar karşısında Melih ile kusursuz bir düet yapmak zorunda.

Merih Demiral: Karşısına çıkacak takımı ondan daha iyi tanıyan yok. Serie A’da karşı karşıya oynadığı, maçlarını sürekli izlediği İtalyan orta saha ve forveti karşısında onun gücü ve tekmeye kafa uzatan ruhuna çok ihtiyacımız var. Defanstan çıkışlarda baskı yiyecek adam o olacak.

Umut Meraş: Karşısında ters kanatta sol ayaklı Berrardi oynayacak. Umut’u defansif özellikleri yüksek olduğu için tercih eden Güneş’in ondan istediği belli. Sağdan gelen Berrardi, Florenzi ve Barella karşısında ayakta kalmak.

Okay Yokuşlu: Sezonun ikinci yarısında Premier Lig’de oynamak ona iyi geldi. Şenol Güneş ikili orta saha kurarsa Ozan ile fazla mesai yapmak zorundalar. Geçiş oyununda onun isabetli ilk paslarına ihtiyacımız var.

Ozan Tufan: Son iki sezonun memlekette en iyi yerli orta sahası. İtalyanların üçlü orta sahası karşısında oyunu defansif olacak ama geçiş oyununu iyi oynayan Ozan’ın heybesinde her zaman ceza sahası dışından şutlar vardır. Vurduğu gol olsun.

Yusuf Yazıcı: Bu sezon Lille’de 4-4-2’de ikinci santrfor oynadı. Şenol Güneş’in elinde İtalyanları iyi tanıyan Cengiz de var. Yusuf için tarif basit: İtalyanların kalecisi Donnarruma’ya San Siro’da 3 gol atan Türk…

Hakan Çalhanoğlu: Bizim orkestra şefimiz. İtalyanlar iyi gününde olduğunda onun tabelaya nasıl etki ettiğini iyi biliyorlar. Milan’da sezon finalini iyi yapmadı ama kontratı biten Hakan için Juventus kapıda ve bu akşamki 90 dakikadan daha büyük vitrin yok.

Kenan Karaman: Şenol Güneş’in jokeri. Savunmaya yardım eder, hücumda sürpriz skorer olarak ortaya çıkar bazen de maç içinde kaybolur gider. Kulübüyle kontratı biten Kenan için de Euro 2020 büyük fırsat. Topa çok sahip olan İtalyanların oyununu bozması gereken adamlarımızdan biri.

Burak Yılmaz: Fransızların sözlüğüne “Kral”ı yazdıran bir fenomen. İtalyan savunması ondan korkmayabilir ama büyük saygı duyuyorlar. Kontrataklarda artık son vuruş tecrübesi en üst noktada. En hızlı değil, en genç değil ama kurt santrfor..

 

İTALYA

Donnarruma: İtalyanlar hep büyük kalecilerle gelirler turnuvaya ama Buffon gibi son 20 yılda efsane bir ismin ardından kaleyi devralacak isim de büyük kaleci olmalı. Donnarruma da büyük kaleci sınavına Euro 2020’de girecek. Uzun boyuyla hava toplarında tartışmasız iyi birebirlerde avlanmayacak kaleci değil.

Florenzi: Eski bir sağ açık ama son yıllarda Roma ve PSG’de artık bir sağ bek. Bu yüzden hücuma katkı vermeyi sever, savunması zayıf ama her İtalyan gibi defans altyapısı sağlam. Burak-Yusuf-Zeki’ye bu sezon PSG ile 4 puan veren oyunculardan biri.

Bonucci: İtalyanlarda genç ve yetenekli stoperler var ama geçmişteki Cannavaro-Nesta ikilisi gibi Bonucci de Chiellini ile birlikte milli takımının defans göbeğinin tartışılmaz ismi. İtalyanlar zor gol yiyorsa bu ikilinin payı büyük.

Chiellini: Yaşı ilerlese de yürekli oyunuyla hala milli takımda. Partneri Bonucci ile Juventus’ta uzun yıllardır beraber forma giydiklerinden milli takımda rot balans ayarını gerek kalmıyor. Her zaman kolay sakatlanır ve planları bozabilir.

Spinazzola: Takım Romalı sol bek hücuma çıktığında 3-2-4-1’e dönüyor ki bu kaydırmalı defans Mancini’nin önemli bir taktik kozu.

Barella: Zaniola’nın yokluğunda İtalyan futbolunun Euro 2020’de en çok konuşulacak genç oyuncusu. Şampiyon Inter’in orta sahasında bu sezon edindiği tecrübeyle Mancini’nin milli takımda en büyük kozlarından.

Jorginho: Chelsea ile Şampiyonlar Ligi Kupası’nı kazanan Brezilyalı, Napoli yıllarından beri Avrupa futbolunda en fazla isabetli pas yapan, basit oynayan ve takımı kendi yarı alanında orkestra gibi yöneten büyük bir yetenek.

Locatelli: PSG’li Verratti sakatlığı yüzünden tam hazır olmadığından İsviçre maçına saklanıyor ve Mancini, Çek maçında forma verdiği Locatelli’yi bizi karşı da sahaya sürecek. Bu sezon Serie A’nın en iyi orta sahalarından biri olmayı başardı ve Euro 2020’de fiyatını ikiye katlayabilecek isimlerden.

Berrardi: Mancini’nin sağ kanatta Juventus’lu Chiesa’yı yedek oturtup sahaya süreceği isim. Sol ayaklı ve sağ kanatta ters çalımları ve ceza sahasına sızmalarıyla çok tehlikeli bir forvet. Zaman zaman oyun içinde kaybolsa da Serie A’nın marka forvetlerinden biri olarak elbette tehlikenin ta kendisi.

Insigne: Bir Del Piero olmadığı kesin, zaten bu takımda Maldini, Totti, Gattuso da yok. Napoli’li Insigne sol kanatta kısa boyuyla adam geçen, müthiş oyun zekasıyla rakip defansı çaresiz bırakan büyük bir yetenek ve bu İtalyan milli takımının en büyük kozu.

Immobile: İki sezon öncesinin gol kralı. En uçta Belotti gibi sağlam bir rakibi de var ama bize karşı o şans bulacak. Lazio maçlarını izleyenler bilirler, ceza sahası içinde düzgün vuruşları, doğru zamanlamayla uzun stoperlerin arasından kafa vuruşları… Ciro İmmobile forma numarası 17 olsa da gerçek bir 9 numara… 

9 Haziran 2021

Euro 2020 notları #4

 ROMA’DA MİNUMUM 4 BİN TÜRK 

Yarın akşam Roma Olimpiyat Stadı’nda kaç taraftarımız olacak? İtalya-Türkiye maçı için satışa çıkan bilet sayısı 15 bin 948 idi. Bu biletlerin yüzde 60’nın İtalya dışında satıldığı bilgisi önemli. Türkiye sınırları içinden bilet alan 2 bin 300 kişiden İtalyanların Şengen bölgesi dışından ülkeye giriş yasağı nedeniyle kaç kişinin etkileneceğini ise doğru maçın ertesi günü göreceğiz. İtalyanlar yarısından fazlası ülke dışında satılan biletlere Almanya ve Hollanda’da yaşayan gurbetçilerimizin yoğun ilgi gösterdiğini biliyorlar. Tahminler yarın akşam Roma’da tribünlerde minumum 4 bin Türk taraftarın olacağı yönünde. 69 bin kapasiteli stadyumda 15 bin 948 taraftar 12 farklı tribünde sosyol mesafeyi koruyarak maskeli olarak maçı izleyecek. Stadyum içinde 48 termal kamera ile kontrol kapılar açıldıktan sonra yapılacak. Şeref tribününde 125 koltuktan 75’i de boş bırakılacak. 

EURO 2020’NİN NÜFUS KAYITLARI 

Euro 2020’de kaç çift pasaportlu ya da kendi vatanı dışında doğan kaç futbolcu var? Almanya ve Polonya dışında 22 milli takımın kadrosunda da ülkesinden farklı bir coğrafyada doğmuş ya da çifte vatandaşlığı olan 65 futbolcu var. Bizim milli takımımızda Kenan, Hakan ve Kaan Almanya doğumlu. Halil ve Orkun ise Hollanda… Mert Müldür ise Avusturya doğumlu. İlk rakibimiz İtalya’da Brezilya asıllı 3 futbolcu var: Jorginho, Emerson ve Toloi. Galler Milli Takımı’nda ülke sınırları dışında doğan futbolcu sayısı 11. İsviçre kadrosunda ise iki Kamerunlu Embolo ve Mvogo, Makendonyalı Admir Mehmedi ve Kosova doğumlu Shaqiri var. Turnuvanın favorilerinden Fransa kadrosunda ülke dışında doğan yedek kaleci Mandanda (Kongo) ve babası Thuram’ın Serie A’da forma giydiği yıllarda İtalya’da dünyaya gelen Marcus Thuram var. Portekiz kadrosunda yaşlı kurt Pepe Brezilya asıllı ve kadroda Portekiz dışında doğan çift pasaportlu 4 oyuncu daha var. İspanyollar da Fransa’nın Bask bölgesinde doğan Aymenic Laporte ve İtalya doğumlu Thiago’yu kadrolarında bulunduruyorlar… 

GARETH BALE’İN SUSKUNLUĞU 

İtalya’dan sonra karşılaşacağımız Galler’in ilk maçı Cumartesi günü İsviçre ile ve doğal olarak gözler Gareth Bale’de olacak. Real Madrid’deki son dönemini golf oynayarak geçiren ve eski kulübü Tottenham’a döndükten sonra 2021 yılında 13 hole imza atan Bale, Ekim 2019’dan beri milli takım forması altında gol sevinci yaşayamadı. 91 kez forma giydiği Galler Milli Takımı’nda 33 golle ülke tarihinin en golcü ismi olan Gareth Bale kariyerinde iki kez İsviçre’ye rakip olmuş ve iki maçta da gol atmıştı… Bakalım Cumartesi gününün açılış maçında fileleri havalandıracak mı?

Euro 2020 notları #3

 İTALYANLARIN GÖZÜNDEN TÜRKİYE 

İtalya maçına iki gün kala rakibimizin medyası bizim hakkımızda ne düşünüyor? Dün La Gazzetta dello Sport’taki bir paragraf dikkat çekiciyidi, aktarıyorum: “Gruptaki hiçbir rakibimizden korkmuyoruz ama hepsi de saygıyı hak ediyor. Türkiye, Hollanda’ya 4 gol atmış bir takım. Hakan Çalhanoğlu Milan’da sezon finalini iyi oynamadı ama milli forma altında yakalayacağı havayla sezonun ilk yarısındaki günlerine dönebilir. Fransa şampiyonu Lille’deki 3 Türk oyuncudan Yusuf Yazıcı’yı unutmayalım. Bizim kalecimiz Donnarruma’ya San Siro’da 3 gol attı.” 2018 Dünya Kupası’na gidemeyen İtalya’dan 28 maçtır kaybetmeyen İtalya’ya.. Mancini döneminin rakamları onların özgüvenine tavan yaptırdı ama Cuma akşamı Roma’da bizim de söyleyeceklerimiz olmalı. Var da zaten… 


ÇAĞLAR’IN DEĞERİ FİNLANDİYA’DAN FAZLA 

Euro 2020’de piyasa değerlerine baktığımız bizim milli takımımız kaçıncı sırada? En yüksek değer 45 milyon Euro ile Çağlar Söyüncü’ye biçilirken Türk Milli Takımı’nın değeri turnuva öncesinde 325 milyon Euro. Çağar’ın değeri 44.6 milyon toplam değere sahip Finlandiya’dan yüksek. Sahada elbette bonservis bedelleri oynamayacak ama devam edeyim. İngiltere, 1 milyar 250 milyon Euro ile turnuvanın en pahalı takımı. Fransa, 1 milyar 30 milyon, Almanya ise 936 milyon Euro ile kürsüde. 24 takım arasında 10. Sıradayız ve bizim önümüzde sırasıyla Hırvatistan, Belçika, İtalya, Portekiz ve İspanya var. Grubumuzdaki İsviçre 283 milyonla 13. sırada. Galler ise 176 milyonla 20. sırada. Euro 2020 bittiğinde bonservis bedelleri güncellenecek ve turnuvaya damga vuranların fiyatı elbette yükselecek. Bakalım 325 milyon Euro değer biçilen Türkiye kadrosu 15 Temmuz’da nerede olacak? 

İSPANYOLLAR KAOS SEVER! 

Euro 2008 ve Euro 2012 kazanarak turnuva tarihinde iki kupayı arka arkaya müzesine götüren tek ülke olan İspanya son üç büyük turnuvaya gelirken kendi içindeki idari problemlerle uğraşıyor. Aragones’in Euro 2008’e Raul’u, Luis Enrique’nin ise Sergio Ramos’un Euro 2020’ye götürmemesi polemik konusuydu ama İspanyolların derdi başka. Euro 2016 öncesinde kaleci David de Gea kendini bir fuhuş skandalı suçlamasının ortasında bulmuş iki yıl sonra Dünya Kupası’nda Real Madrid milli takımı karıştırmıştı. Milli takımın hocası Lopetegui’nin yeni sezonda hocaları olacağını açıklayan Real Madrid büyük tepki çekmiş, federasyon ilk maça 3 gün kala teknik direktörünün görevine son verip kamptan göndermişti. Son sıkıntı ise milli takıma turnuvadan iki ay önce aşı önceliğinin tanınmaması. Finallere sayılı günler kala kaptan Busquets’in testinin pozitif çıkması ve kamptan gönderilmesi sonrasında İspanyollar dün bireysel idman yaptılar ve toplu yemekler iptal edildi. Aşılama kararı ise dün çıktı ve İspanyol medyası, bakanlığı bu izni 2 ay önce vermediği için eleştiri yağmuruna tuttu.

Euro 2020 notları #2

 İTALYA KARŞIMIZA HANGİ 11 İLE ÇIKACAK? 

Euro 2020’nin açılış maçı öncesinde İtalyanlar bizim gibi son provalarını ideal 11’leriyle yaptılar Çekler karşısında. Ülke medyası oynanan futbolu göklere çıkartırken Mancini ve öğrencileri 27 maçtır kaybetmeyen bir milli takım olmanın özgüveniyle çıkacaklar karşısımıza. Çekler karşısında topa yüzde 63 sahip olan ve 626 pas yapan İtalyanlar skor 4-0 olduğunda bile rakip sahada prese devam ediyordu. Mancini yönetiminde 32 maçta 79 gol atan ve 14 gol yiyen İtalya oynadığı son 8 maçta kalesini gole kapadı. Cuma akşamı bizim karşımıza çıkacak 11’de Çek maçına göre bir değişiklik beklenmiyor. Orta sahada Verratti’nin yetişse bile ikinci maçlarında İsviçre karşısında forma giymesi bekleniyor. Kalede Donnarumma, defans hattında Florenzi-Bonucci-Chiellini-Spinazzola dörtlüsüyle sahaya çıkan Gök Mavililer’de orta saha Jorginho, Barella ve Locatelli’den oluşuyor. Forvette solda Insigne sağda ise Berardi forma giydi. Chiesa da sağ kanat için hazır kıta bekliyor. En uçtaki isim ise Ciro Immobile… Bu İtalya karşısında oynayacağımız oyun da belli. Geçiş oyunuyla hızlı hücumlarla gol ararken, orta sahası top seven İtalyanlarla kora kor mücadele edeceğiz. Sonrası Uğurcan ve önündeki Avrupa etiketli dört defans oyuncumuza kalacak. 


VAR ODALARI İSVİÇRE’DE 

Euro 2020’de turnuva tarihinde bir ilk gerçekleşecek ve Avrupa kıtası dışından bir hakem düdük çalacak. Arjantinli Rapallini, Euro 2020’de görev yaparken İspanyol hakem Jesus Gil Manzano da oynanması tehlikeye giren Copa America’nın hakem listesinde yer alıyor. UEFA’da hakemlerin patronu İtalyan Roberto Rosetti, kafa karıştıran ele çarpma pozisyonları için bir kez daha açıklama yaptı. Buna göre, bir oyuncu isteği dışında da top eline çarpar ve devamında gol atarsa, bu gol iptal edilecek. Her türlü ele çarpıp filelere giden toplar da gol sayılmayacak. Bir oyuncunun kontrolü dışında top eline çarpıp takım arkadaşına gol vuruşu olursa bu gol geçerli kabul edilecek. Euro 2020’deki 51 maçın da VAR hakemleri Nyon’daki UEFA merkezindeki odalarda görev yapacak. 11 stadyumla da 200 mbit/s hızında internet bağlantısı hazır ve ofsayt kameralarında 4K teknolojisi kullanılacak ve bu sayede santimlerle ölçülen ofsayt pozisyonlarında VAR hakemlerini maksimum görüntü olanağı sağlanacak. 


ROMA’DA STADYUMA NASIL GİRİLİR? 

Roma Olimpiyat Stadı’na gelecek futbolseverler için düne kadar İtalyanlar net bir açıklama yapmamıştı.. En sonunda şartları netleştirdiler. Bizimle oynayacakları maç da dahil olmak üzere Roma’daki 4 maçta tribünlerde 15 bin 948 taraftar olacak. İtalyanlar için 3 belgeden biri yeterli. Covid geçirdiğini ve iyileştiğinin belgesi, son 48 saatte yapılmış bir hızlı test ya da ilk aşıyı yaptırdığına dair (en az 15 günce yapılmış olma şartıyla) dokümanla İtalyanlar bilet alabilecek.  İtalya’ya diğer ülkelerden gelenlere ise belgelerinin İngilizce olma şartı getirildi. Maçtan iki gün önce İtalya’da hızlı testi negatif çıkanlar da bilet alabilecek.

6 Haziran 2021

Euro 2020 notları #1

11 Haziran akşamı İtalya-Türkiye açılış maçıyla başlayacak olan Euro 2020, 31 gün sürecek ve 24 takımın katıldığı turnuvada 51 maç oynanacak. 11 Temmuz’daki finale kadar 22 maç günü var, futbolsuz geçecek 9 günde ise takımlar enerji depolayacak.

Euro 2020’ye ev sahipliği yapacak 11 şehrin 9’u ülkelerinin başkenti. Yüzde 100 kapasiteyle maçların oynanmasına izin veren tek ülke Macaristan. Rusya’da ve bizim gruptaki Galler ve İsviçre maçlarımızı oynayacağımız Bakü’de ise yüzde 50 kapasite izni çıktı. Bu da tribünlerde 31 bin taraftarımız olacak demek…

Açılış maçının oynayacağı Roma’da tribünlerde 17 bin seyirci olacak ve bizim 7 binlik kontenjanımız için seyahat ve stada giriş kriterlerini İtalya hala açıklamadı. Sevilla, Bükreş, Amsterdam ve Glasgow’da kapasitenin üçte bir oranında seyirci alınacak. Almanya’da Münih’te bu oran yüzde 22 olarak açıklanırken, Londra Wembley’in kapasitesinin dörtte bir oranında 22 bin 500 futbolsever finali tribünlerde izleyebilecek.

 Turnuva tarihinde kupa kazanıp  Euro 2020’ye gelemeyen tek ülke 2004 şampiyonu Yunanistan. 15. Kez düzenlenecek Avrupa Şampiyonası’nda Almanya ve İspanya’nın 3, Fransa’nın 2 şampiyonluğu var. İtalya, Çek Cumhuriyeti, Hollanda, Danimarka, Portekiz ve Rusya da kupayı birer kez kazandılar.

Euro 2020’de kısıtlı kapasiteyle de olsa seyircili oynanacak maçların bilet fiyatları 50 ve 185 Euro arasında değişiyor. Grup maçları ve devamında ülkesinin finale yükselmesi halinde VIP biletleri kullanan bir futbolseverin ödeyeceği rakam ise 9 bin 700 Euro.

Euro 2020’de bir ilk de hakem seçiminde yaşandı. Turnuva tarihinde ilk kez Avrupa kıtası dışından bir hakem düdük çalacak. Arjantinli hakem Fernando Rapallini, Cüneyt Çakır’ın olduğu hakem listesinde yer alırken, İspanyol hakem Jesus Gil Manzano da 13 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasında Brezilya’da düzenlenecek (ev sahipleri Arjantin artan koronavirüs vakaları, Kolombiya ise ülkedeki siyasi ve ekonomik koas yüzünden çekildi) Copa America’da görev yapacak.

Euro 2016’da milli takımlara toplam 301 milyon Euro prim dağıtan UEFA’nın bu turnuvada kasasından çıkacak para 331 milyon Euro. Euro 2020’ye katılan her takım 9.25 milyon Euro’yu kasasına koydu. Grup maçlarında galibiyete 1 milyon, beraberliğe ise 500 bin Euro ödenecek. Son 16’ya kalanlar 1.5 milyon Euro daha kazanacak. Çeyrek finale çıkanların alacağı para ise 2.5 milyon Euro. Yarı finaldeki 4 ülkeye 4’er milyon Euro ödenecek ve finale kalanlar 5’er milyonu daha kasasına koyacak ve yolun sonunda şampiyon olan milli takım 28.5 milyon Euro kazanacak.

Avrupa Şampiyonası’nda son 6 turnuvanın üçünde şampiyon uzatmalarda (1996-2000-2016) belli olurken, penaltı atışlarıyla kupayı kazanan tek takım 1976’da Batı Almanya’yı 5-3 penaltılarla deviren Çekoslovakya olmuştu. Turnuvayı iki kez arka arkaya kazanan tek ülke ise 2008-2012’de İspanya. Son Dünya Kupası’nı sahibi Fransa Euro 2020’de şampiyon olursa, Batı Almanya (72-74), Fransa (98-2000) ve İspanya’dan (2008-2010) sonra iki büyük turnuvayı kazanan 4. takım olacak.

Her Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası’na “favori” gelen İngilizlerin ise bu turnuvanın tarihinde özel bir rekorları var. 60 yılda 31 maç oynayan İngilizler hiç final maçına çıkamadılar.

Euro 2020’de 24 ülke arasında en genç yaş ortalamasına sahip milli takımın Türkiye olması çok özel bir istatistik.( Euro 2016’da milli takımımız yaş ortalaması 26.8 idi) Bizim ardımızdan 25.3 ile İngilizler, gruptaki rakimizi Galler (25.6) ve Ukrayna (26.4) geliyor. Turnuvanın favorilerinden İspanyolların 26.5, gruptaki bir diğer rakibimiz İsviçre’nin ise yaş ortalaması 27.

Pandemi nedeniyle 23’ten 26 futbolcuya çıkartılan aday kadrolardan bizim milli takımımıza büyüteç tuttuğumuzda ilk göze çarpan Süper Lig’den 10, Avrupa’da forma giyen 16 futbolcunun olduğu. Bu dağılım Euro 2016’da 17/6 idi. Euro 2016’da İstanbul’un 3 Büyüğü’nden 13 futbolcu yer alırken 5 yıl sonra bu sayı 7’ye düştü.