30 Nisan 2010

Cape Town Mektubu #2

Mesut Özil'i tanıyorsunuz ama Faruk Onmaz'ın ismini sanırım çok az insan duymuştur. Aslında hikayeleri aynı. Mesut'un hikayesini ve sonunu biliyorsunuz. O Alman milli takımında oynuyor. Faruk da bir gurbetçi çocuğu. Avusturya'da doğmuş ve Avusturya adına Redl Bull Street Style'a katıldı Cape Town'da. Rakipleri topla dans ederken o her seferinde tekniğini konuşturdu. Son 16'a kalmaya başardı. Son 8'e kaldığında karşısına bu organizasyonun ilkinde birinci olan ve bu bu finallere katılan 50'den fazla genci idolü olan Fransız Sean Garnier çıktı. Herkesin parmakla gösterdiği Sean elbette çeyrek finalde favoriydi. Faruk 3 dakikalık şovda eledi Sean'i. 3 jüriden ikisinin oyunu aldı. Weah da oyunu Faruk'a verdi. Yarı finalde ev sahibinin temsilcisi çıkınca elbette ki bütün tribünler karşısındaydı. Güney Afrikalı Kamal da çok iyiydi. Finale çıkan Kamal oldu. Rakibi Norveç'ten Anders Solum oldu. Norveç'ten bu kadar teknik bir futbolcu çıkmamıştır. Bu oyunda üstelik kısa boy da bir avantaj. 1.90'a yakın boyuyla inanılmaz hareketler yaptı.Cape Town'da stad finallere hazır. Stad çevresinde ufak tefek makyaj dışında yapacak bir işleri kalmamış. Havaların gidişatını bakılırsa Güney Afrika'da yağmurlu çok maç izleyeceğiz Haziran'da. Sert rüzgarlar da var ancak Cape Town'daki stad bundan etkilenmez. Şehir ucuz ama Dünya Kupası nedeniyle otel fiyatları doğal olarak uçmuş. Buna bir de uçak biletini eklediğinizde burada ne kadar taraftar ne kadar futbol turisti olur siz karar verin. Biz turistlere nasıl davranıyorsak burada da öyle. Avrupa'nın kibirine burada yer yok. Dün sahilde bir satıcı Türk olduğumuzu öğrendiğinde "Siz iyi futbol oynuyorsunuz ama bir var bir yoksunuz" dedi. Burada olup, burada olamayacağımızı bilmek. Bunu kabul edebilmek zor. Umudumuzu yitirmemek için şimdi Ümit Burnu'na gidiyoruz.

29 Nisan 2010

Hafta Sonu Futbol

30 Nisan Cuma
22.00 Auxerre – Marsilya (KANAL A)
1 Mayıs Cumartesi
02.30 Rosario Central – Godoy Cruz (NTVSPOR)
14.45 Birmingham – Burnley (SPORMAX)
16.00 Ankaragücü – Trabzonspor (LİG TV)
16.30 Bayern Münich – Bochum (TRT 3)
16.30 Schalke – Werder Bremen (TRT HABER)
17.00 Manchester City – Aston Villa (SPORMAX)
19.00 Parma – Roma (NTVSPOR)
20.00 Bursaspor – Kayserispor (SALON 1)
20.00 Fenerbahçe – Eskişehirspor (LİG TV)
20.00 İstanbul Belediye – Galatasaray (SPORMAX)
23.00 Villarreal – Barcelona (NTVSPOR)
2 Mayıs Pazar
13.00 Saturn – Zenit (SPORMAX)
15.00 Konyaspor – Giresunspor (D SPOR)
15.30 Liverpool – Chelsea (SPORMAX)
16.00 Catania – Juventus (NTVSPOR)
18.00 Bordeaux – Toulouse (KANAL A)
18.00 Sunderland – Manchester United (SPORMAX)
20.00 Diyarbakırspor – Beşiktaş (LİG TV)
20.00 Real Madrid – Osasuna (NTV)
21.45 Lazio – Inter (NTVSPOR)
22.00 Montpellier – Lyon (KANAL A)
22.00 Santos – Santo Andre (SPORMAX)

28 Nisan 2010

Cape Town Mektubu

Yol uzun, çok uzun, en azından benim için en uzunu. Direkt uçuşla 13 saatte vardık Cape Town'a. Bir sigara hayaliyle geçti yol. Diğer şehirleri için birşey söyleyebilmem mümkün değil ama Cape Town'ı şimdilik gördüğüm ve öğrendiklerim kadarıyla Dünya Kupası için yeniden yaratmışlar ya da makyajlamışlar. Stadı ufukta görüyorum şu anda, ihtişamı yeter. Redbull Street Style için 5 kıtadan finalistler geldi Cape Town'a. 11 yaşındaki Cezayirli'den Peru'lu. İstanbul'lu Fatih'ten, Avusturya adına katılan gurbetçi Faruk'a kadar. Günde 5-6 saat antrenman yapıyorlar, topla yatıp topla kalkıyorlar. Dün yarı finallerde topu dizinin arkasına sıkıştırıp takla atan Japon kardeş biraz ilerideki masada kahvaltı yapıyor.Hava İstanbul gibi. Tek farkı onlar yazdan çıktı, biz yaşa koşuyoruz. Dünya Kupası ürünlerinin fiyatları -maskot 350 Rand (35 Euro) doğal olarak yüksek ama Cape Town ucuz şehir. İyi bir restoranda bir kilo karidesi 20 TL'ya getiriyorlar masanıza. Güvenlik için çok şey söyleniyor ama bu korku edebiyatı, her şehir için her turist rehberinde yer alır. Dünya Kupası'na az bir zaman kala şehrin her tarafında güvenlik görevlileri görüyorsunuz. Red Bull'un medya merkezinde çalışan bir güvenlik görevlisiyle uzun uzun muhabbet ettim. Onun hikayesi başka bir Cape Town'u anlatıyor. Bizim görmediğimiz ya da bize göstermedikleri. Loyiso'nun hikayesini uzun uzun anlatmak lazım sonra. Red Bull Street Style'da bu akşam finaller var. Son şampiyon Fransız Sean yine favori ama 2 yılda bütün numaralarımı youtube'dan izleyip öğrenmişler, yeni birşeyler yapmam lazım duble için diyor. Four Four Two'dan Erdem Kabadayı ile birlikte izledik dün gece maçı. "Olic-Vucinic'li forvet hattım olsun, -15 puanım olsun" dedim. Barça-Inter maçında skor ve golleri bilen Vuvuzela kazanacak. Ben de vuvuzela almaya gittim, dönücem...

26 Nisan 2010

Barça-Inter Maçının Skoru ve Gollerini Bilene Vuvuzela-PES 2010 ve Messi Tişörtü



Barcelona-Inter rövanşında skoru tahmin ediyorsunuz.
Skor ve golleri atanlar.

1. doğru bilene Vuvuzela
2. doğru bilene PES 2010 (PC) ve Messi Tişörtü
3. doğru bilene Messi tişörtü adrese teslim.

0-0 biterse; ödüller Şampiyonlar Ligi finaline derbisine devreder.
Tahminlerinizi
Barcelona: x Inter: y
Goller: x, y, z
şeklinde yorum bölümüne bırakın lütfen.
Herkese bol şans. Vuvuzela'yı kazanan kafa şişirmesin ama...

Barcelona-Inter

Pique "Bizim taraftarımız dünyanın en iyisi"demiş. Öyle diyecek tabii de Pique deyince öyle olmuyor. Barça-Inter eşleşmesinde bir tribün seçmek gerekirse bu Inter tribünleri olur. Geçen hafta San Siro'da mükemmel destek verdiler. Barcelona taraftarı en kritik maçta bile tiyatro izleyicisi gibi. Çarşamba akşamına motive olmaları için Barcelona yönetimi kampanya başlattı. Maç 8'de gelin diyorlar. Ne çok şey istemişler değil mi? Maçtan sadece 45 dakika önce Camp Nou'da olun diye rica ediyorum. Ben Barça taraftarı olsam ne bileyim maçtan 3 saat önce stadın orada olur, 1.5 saat kala da tribüne çıkardım. İspanya'da pek rahatlarına düşkünler, biraz da ulaşım probleminin olmaması da etken tabii.



Barça'nı muhtemel onbiri fotoda göründüğü gibi. Inter'de Sneijder sakat haberi var ama oynar bence. Maçı Frank de Bleeckere yönetecek. Barça'nın Süper Kupa'yı kazandığı finali de yönetmişti. Bu sezon Milan'ın Real Madrid'i 3-2 mağlup ettiği maçın ve Bayern Münih'in Manchester United'ı 2-1 yendiği maçın hakemi de yine Belçikalı Frank de Bleeckere idi. Maç Çarşamba olduğundan Star TV naklen yayınlayacak. Maça dakikalar kala 90 bin kartonla kareografi olacak Camp Nou'da. Bunu da yayınlarlar inşallah.


"Birinciyi Cruyff, ikinciyi Rijkaard, üçüncüyü Guardiola kazandı. Dördüncü taraftar kazanacak."

25 Nisan 2010

Red Bull Street Style 2010

Fatih Şaşmaz, 24 yaşında. İki gündür Cape Town’da. Milli takımın gidemediği Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak olan şehirlerden birinde Türkiye’yi temsil edecek. Red Bull Street Style’ın ilk finalleri 2008 yılında Brezilya’da Sao Paulo da yapılmıştı. Finallerin ikincisi 26-28 Nisan’da Cape Town’de. Fatih, 59 ülkeden gelen finalistlerle birlikte yarışacak. Salı günü yarı finalleri geçerse, Çarşamba günü büyük finalde olacak. Ankara’da Türkiye finaline gelen Edgar Davids de orada olacak. Ben de bir röportaj yapmadan bırakmam Davids’i. Bir efsane daha var. George Weah. Yarışmacılar 3 dakika içinde ikili olarak podyuma çıkıp bir topla hünerlerini sergiliyorlar. İki yarışmacının da 20 saniyelik sekanslar sonrası topu karşıya pas etmesi lazım. Fatih Şaşmaz, Ankara’da eski şampiyonu geçmeyi başarmış. 4 yıldır “freestyler” ve Davids ona “Sende ışık var. İleri gidebilirsin ama çok çalış” demiş. Finallerin favorisi Fransız Arnaud 'Sean' Garnier. Dünya Kupası öncesi herkes "Git bak güvenli mi?" diyor. Kendimi feda ediyor ve finallere 1.5 ay kala teftişe gidiyorum Cape Town’a (!) Bakalım neler oluyor orada? İzlenimleri blogda ve gazetede bu hafta ve gelecek hafta aktaracağım.

» Video: RED BULL STREET STYLE TÜRKİYE 2010
» Finaller Çarşamba akşamı bu linkten canlı seyredilebilir
(TSİ 20:00-22:00 arası)