25 Ekim 2014

Hafta Sonu Naklen Yayınlar


25 Ekim Cumartesi

14:00 Bucaspor - Adanaspor @TRT 1
14:30 Fenerbahçe U21 - Gençlerbirliği U21 @FBTV
14:45 West Ham United - Manchester City @LigTV3
16:00 Denizlispor - Boluspor @TRT Spor Web
16:00 Empoli - Cagliari @Tivibu
16:30 Borussia Dortmund - Hannover 96 @TRT Spor
16:30 Eintracht Frankfurt - Stuttgart @Tivibu
17:00 Almeria - Athletic Bilbao @NTVSpor Smart HD
17:00 Liverpool - Hull City @TV8
18:00 Paris SG - Bordeaux @Tivibu
18:30 Manisaspor - Karşıyaka @TRT Spor
19:00 Balıkesirspor - Bursaspor @LigTV2
19:00 Fenerbahçe - Gençlerbirliği @LigTV
19:00 Göztepe - Diyarbakır BBSK @Kanal 35
19:00 Real Madrid - Barcelona @NTVSpor Smart HD
19:30 Bayer Leverkusen - Schalke 04 @TRT Spor
19:30 Swansea City - Leicester City @LigTV3
21:00 Bastia - Monaco @A Spor
21:00 Valencia - Elche @NTVSpor Smart HD
21:20 Palmeiras - Corinthians @LigTV3
21:30 Seattle Sounders - Los Angeles Galaxy @Sports TV
21:45 Sampdoria - Roma @Tivibu
22:15 Arouca - Porto @Tivibu
23:00 Cordoba - Real Sociedad @NTVSpor Smart HD

26 Ekim Pazar

05:00 Vancouver Whitecaps - Colorado Rapids @Sports TV
13:00 Malaga - Rayo Vallecano @NTVSpor Smart HD
13:30 Mersin İdmanyurdu - Eskişehirspor @LigTV
14:00 Osmanlıspor - Orduspor @TRT Spor
15:30 Tottenham - Newcastle United @LigTV3
15:30 Burnley - Everton @LigTV2
16:00 Trabzonspor - Gaziantepspor @LigTV
16:00 Juventus - Palermo @Tivibu
16:30 Wolfsburg - Mainz 05 @TRT Spor
18:00 Espanyol - Deportivo La Coruna @NTVSpor Smart HD
18:00 Manchester United - Chelsea @LigTV3
18:30 Samsunspor - Elazığspor @TRT Spor
18:30 Mönchengladbach - Bayern München @TRT Haber
19:00 İstanbul Başakşehir - Galatasaray @LigTV
19:00 Lazio - Torino @Tivibu
19:00 Napoli - Verona @Tivibu
20:00 Sporting Lisbon - Maritimo @A Spor
20:00 Sevilla - Villarreal @NTVSpor Smart HD
21:45 Milan - Fiorentina @Tivibu
22:00 Lyon - Marseille @Tivibu
22:00 Getafe - Atletico Madrid @NTVSpor Smart HD
22:15 Sporting Braga - Benfica @Tivibu

27 Ekim Pazartesi

02:30 Sporting Kansas City - New York Red Bulls @Sports TV
19:30 Dinamo Moskova - Rubin Kazan @LigTV2
20:00 Kayseri Erciyesspor - Beşiktaş @LigTV
22:00 Queens Park Rangers - Aston Villa @LigTV3

19 Ekim 2014

Taraftar Olmanın Bedeli


Bir futbol maçını izlemenin bedelini 'harçlığımdan arttırdığımla' diye tarif ettiğimiz yıllar çok geride kaldı. Nereden baksanız 15 yıl işte. Sevmek basit olandı, sevdiğin iki renkle 90 dakika beraber olmak da... Baba, ağabey, amcanın elinden tutar ilk maçına gider sonra kendi başına gidecek kadar büyüdüğünde mahalle ya da okul arkadaşlarınla kale arkasının yolunu tutardın. Bilet gişeden alınır, derbilerde sabahlanır, kapılar açılıp kendini içeriye attığında yedi-sekiz saat beklemeyi göze alır, elinde seni oyalayacak akıllı telefonlar da olmadığından çekirdek çitler, jiletle kesilmiş ekmek arası kaşar peynirle ya da beş saat kaynamaktan kendinden geçmiş sosisliyle karnını doyururdun. 

Derbilerde yarı yarıya tribünler, kombinelerle tarihe gömüldü. Artık herkesin bir koltuğu vardı, ister git ister gitme, koca bir sezon boyunca o koltuk senindi. Bir zaman sonra deplasman yasağıyla sevgilinin peşinden gitmek de hayal oldu. Gittiği maçın biletini yıllarca saklayanlar da koleksiyonlarının son nefesini e-biletle birlikte verdiler. Futbolu sevmenin, bir takımın peşinden koşmanın bedeli artık harçlıktan biriktirilen değil, bütün hafta harçlığa dokunmamaktan geçiyor, çalışanlar ise neredeyse iki aylık maaşlarını sezonluk kombineye yatırıyor. 
Bizde böyle. Peki Avrupa'da da böyle mi, takdir sizin. Gelin Türkiye'den başlayan bir Avrupa turuna çıkalım. Fenerbahçe'de kale arkası tribünlerde kombine fiyatı 850 TL. En pahalı koltuk ise 8 bin 200 TL'den satıldı. Forma almak istiyorsanız ödemeniz gereken rakam 130 TL. Karnınız acıktı, bir sosisli 16 TL, kahve ise 5 TL. Galatasaray, TT Arena'da en ucuz kombineyi bu sezon 915 TL'den sattı. En pahalı koltuk ise Doğu tribününde 5 bin 500 TL. Kale arkası tribünde köfte-ekmek için 10 TL ödüyorsunuz ve bir soğuk içecek 5 TL. Forma fiyatları da ezeli rakibi Fenerbahçe ile aynı düzeyde. Yeni stadının bitmesini dört gözle bekleyen Beşiktaş taraftarı, Atatürk Olimpiyat Stadı çilesinden şimdilik kurtuldu. Kombine fiyatları bakalım, kale arkası 800 TL, en pahalı koltuk 4 bin TL. Trabzonspor'un vedaya hazırlanan stadı Hüseyin Avni Aker'de en düşük kombine fiyatı 600 TL, loca olmadığından numaralı tribündeki özel koltukların fiyatı ise 50 bin TL. Forma fiyatlarının tüm kulüpler için 100-130 TL arasında değiştiğini ve maç günü stadyum içinde 15 TL'den aşağıya karın doyuramayacağınızı ekleyeyim ve Kapıkule'den dışarıya çıkalım. İngiltere Premier Lig, dünyanın en popüler ligi, evet; Londra hiçbir zaman ucuz bir şehir olmadı ama bilet fiyatlarının son 10 yılda neredeyse 10 kat arttığı Ada'da artık taraftar da 'yeter' diyor. Arsenal, en ucuzu 3 bin 500 TL, en pahalısı 7 bin TL'lik kombinelerle taraftarının cebini en çok delen kulüp ama bu rakamlar bile İstanbul'un üç büyükleri ile aynı seviyede. 


Emirates Stadı'na girerken maç günü dergisine 12 TL ödüyorsunuz, 10 TL'ye sandviç alıyor, 6 TL'ye çay içiyorsunuz. Forma fiyatları ise İngiltere'de Türkiye'den yüksek ancak Avrupa'nın diğer ülkelerinin altında. 20 kulüp de 150-180 TL arasında değişen rakamlara forma satıyorlar. Bu formaların sahadaki futbolcuların giydiği orijinal formalar olmadığını da unutmayalım elbette. Londra'da Chelsea ve Tottenham'ın en ucuz kombinesi 2 bin 400 TL. Manchester şehrinde ise Kırmızılar, Mavilerden daha fazla ödemek zorunda. Manchester United, en düşük kombineyi 1 bin 750 TL'ye satarken, en pahalı koltuk 3 bin 600 TL'yi geçmiyor. Yıldızlara milyar avro yatıran Manchester City ise ligde taraftarını en çok seven yönetime sahip bir kulüp. Bin TL'ye sattıkları kombine, ligin en ucuz kombinesi, üstelik en ucuz çay da onların stadında. 
İspanya'da Barcelona her sezon 70 binin üzerinde kombine satıyor çünkü rakamlar şaka gibi... Camp Nou'da Messi-Neymar-Suarez üçlüsünü izlemek isteyenler bu sezon kale arkası kombinesine sadece 350 TL ödediler. El Clasico vakti turistlere bir maçlığına kombinelerini 500 TL'ya kiralayan üyelerin kombineyi bedavaya getirip üstüne kâr etmesi de bir İspanya gerçeği. İngiltere'deki maç günü dergisi geleneği Avrupa'nın diğer ülkelerinde yok ve büfe fiyatları da Türkiye ile aynı düzeyde. Forma fiyatları ise İspanya, İtalya ve Fransa'da 200 TL'den başlıyor. Real Madrid, Santiago Bernabeu'da kale arkası tribünde üçüncü katın kombinelerini 550 TL'den satarken, en pahalı koltuk 5 bin TL'den fazla değil. 


Milano'da 80 bin kapasiteli San Siro'yu ortak kullanan Inter ve Milan'ın kale arkası tribünlerinde bir sezon boyunca maç izlemenin faturası yine bizim rakamların altında. İki kulüp de 600 TL'nin altında kombine satıyor, Berlusconi'ye yakın oturmak isteyen Milanlı iş adamları ise Avrupa'nın en pahalı koltuklar için 13 bin TL ödüyorlar. Fransa'da İbrahimoviç'i bir sezon boyunca seyretmenin bedeli bin 300 TL'den başlıyor. Paris Saint Germain'in en pahalı kombinesi ise 7 bin 500 TL. Almanya ise taraftarlar için bir cennet. Bayern Münih, kale arkası için kombineleri 380 TL'den satarken, Allianz Arena'da en pahalı koltuk iki bin TL'den fazla değil. Borussia Dortmund'un artık kült olan 'sarı duvar' lakaplı 25 bin kapasiteli ayakta maç seyredilen kale arkası tribününde maç izlemek isteyenler bir bilete 40 TL ödüyorlar ki; işte o da Alman gençlerin harçlığından arttırdığı paraya tekabül ediyor! Maça gittiğinde kuyruğa kaynak yapmayı hatırlayanlara selam olsun... 

Galatasaray-Fenerbahçe Notları


Muslera 7
Süper Kupa'da 120 dakika takımını ayakta tutan Muslera, dün çerçeveyi bulan toplarda fazla zorlanmadı. G.Saray savunmasının öne çıktığı anlarda kendisine atılan geri paslarda ayaklarını iyi kullandı.

Volkan 4
Belindeki sakatlık olmasa Sneijder'in iki golünü çıkartabilir miydi diye soranlar olabilir ama Hollandalının füzeleri acımasızdı. Tecrübesiyle oyunu götürdü ama 2. yarıda degaj bile yapamayacak acılar içinde derbiyi tamamladı.

Veysel 4
Prandelli eğer Sabri'yi affederse bunun sebebi Veysel'in yetersizliği olacak. İlk yarıda Alper karşısında ayakta kalamadı ve hücumlara destek vermekten uzaktı. Orta yapacak özgüvene bile sahip değil.

Gökhan 4 
Milli takım performasıyla F.Bahçe, F.Bahçe'deki performansıyla milli takım forması giyemez. Kağıt üzerinde ülkenin en iyi sağ beki ama sezona iyi başlamadı. Güçsüz ve ikili mücadelelerde inatçı değil. Derbide silindi gitti.

Semih 6
Emenike'nin yorduğu Galatasaray tandeminde rakip çoğalamadığından fazla zorlanmadı ama topla çıkarken yaptığı hatalarını yine sürdürdü. Derbi için yeterli fizik kapasitesiyle sırıtmadı.

Alves 0
Yıllar sonra bir futbolcu takımına nasıl ihanet eder diye sorulsa F.Bahçeliler onun adını verecek. Dzemaili'ye attığı uçan tekmenin açıklaması yok. Gördüğü saçmasapan kırmızıyla, takımın üç taşı birden oynadı.

Chedjou 7
Sezon başından defansın en iyisi olan Kamerunlu stoper, ilk yarı Emenike'yi Muslera ile karşı karşıya bırakacak net pozisyonu önledi. Fenerbahçe'nin golünde hatalı olan o değil, taca çıkan topu görmeyen yardımcı hakemdi.

Kadlec 6
Görev adamı, belli bir standartı var. Rakibin kenar ortalarıyla geldiği anlarda hata yapmadı ama hücum adına kader adamı oldu. Oyun 0-0 iken boş kafayı dışarı atmasa 10 kişilik F.Bahçe, Arena'dan 3 puanla çıkabilirdi.

Tarık 6

Telles'ten farkı yerli oyuncu olması ve Hakan Balta'dan genç. Bu iki artı sahaya yansıyor mu? Hayır. Sağ kanattaki Veysel'den daha fazla hücuma çıktı ama bu fizikteki bir oyuncunun yere daha sağlam basması lazım.

Caner 5
Milli takımdaki iki maçında da 90 dakikalık kondisyona sahip olmadığını göstermişti. Önündeki Alper ile iyi anlaşamadı ve ölümcül ortalarını bu derbide yapamadı. Taşların çok oynadığı takımda maçı sol açıkta tamamladı.

Dzemaili 4
Süper Kupa'da F.Bahçe karşısında ezilen orta sahaya Prandelli'nin ilaç niyetine koyduğu oyuncu, gölge presiyle derbide kırık not aldı. İki iyi top attı ama sorumluluk almadığı oyundan çıkması doğru karardı.

Emre 5

Derbide oynamak için günlerce tedavi gördü ama onu yıllardır üzen adaleleri bir kez daha iflas etti. F.Bahçe'nin beyniydi ama 33'de baldırını tutup kenara gelmek zorunda kaldı. Sağlıklı olmazsan yetenek hiçbir şeydir dedirtti.

Melo 7
Derbilerin olay adamı, orta sahanın en iyisiydi. İkili mücadelelerde 19 kez top kazandı. Bölgesinden dikine isabetli dikine top atan tek adam olan Brezilyalı, sakatlığını işaret etti ve 87'de yerini Hamit'e bıraktı.

Mehmet 6

Türkiye'nin en iyi ön liberosunun kaderinde stoper oynamak varmış. Alves'in kırmızısı sonrasında defansa geçmek zorunda kaldı. Soru şu olmalı: Yerinde olsa Sneijder bu kadar kolay vurabilir miydi?

Selçuk İnan 4

G.Saray'ın kaptanı ve formsuzluk artık ayrılmaz ikili. İlk iki sezonda derbi kazandıran Selçuk, Milli Takım'daki silik futbolunu bu maça da taşıdı. Her topta Olcan ve Burak'ı ararken sahada kayboldu gitti.

Meireles 6
İyi mücadele ediyor, savaşıyor ama Topal'lı orta sahada oyunun sadece savunma tarafını yapıp hücumda yaratacılık gösteremeyen her isim gibi o da F.Bahçe için lüks. Skoru tutabilecek oyuncu, değiştirebilecek olan değil.

Sneijder 10
10 kişi kalan F.Bahçe, Arena'dan puanla çıksa Prandelli valizini toplamaya başlardı. Hollandalı, star değil süperstar olduğunu gösterdi ve iki muhteşem golle geçen sezon olduğu gibi bu sezon da Volkan'ı avladı.

Alper 7
Sow'un yokluğunda geçen sezon Ersun Yanal'ın şans tanıdığı sol kanatta maça iyi başladı. İlk yarıda Veysel'in hayatını zorlaştırdı, bitirici vuruşu olmadığından ilk 45'te net fırsatı harcadı ve 2. yarıyı sağ kanatta tamamladı.

Olcan 6
Hücumda ilk yarıda en istekli adamdı ama işi bitirmesi gereken noktalarda amatörce hatalar yaptı. İlk yarının sonunda ceza sahasında ortaya yapamadı, ikinci yarıda topu direkten döndü. Trabzon'daki Olcan'ın yarısı bile değil.

Kuyt 6
Fenerbahçe'nin en iyi niyetli oyuncusu. Yaşına bakmadan koşuyor ama her şeyi yapmak isterken hiçbir şeyi yapamamak da var bu oyunda. Gökhan'a yardım ederken çıkan nabzını oyunda gizlenerek düşürdü.

Burak 5
Sakatlığı sonrasında yaptığı fedakarlık sahada sırıttı. Prandelli'nin Pandev ve Umut'a güvenmemesi nedeniyle sahaya çıkan Burak, ofsaytlardan yine kaçamadı. Kaleye şut atamadan maçı tamamladı.

Emenike 6
Rakip stoperlerin keyfini kaçırmak istiyorsanız ideal santrfor ama net bir golcü değil. Süper Kupa'da da net fırsatları harcadı, penaltılar çare oldu. Dün kırmızı sonrasında oyundan çıkana kadar "Webo olsa birini atardı" dedirtti.

Umut 5
Prandeli'nin çift santrfora dönmesiyle şans buldu ama Emre'nin ortasında müsait pozisyonda topu kafayla dışarı attı. Milli maçlar da gösterdi ki Umut, umut olmaktan artık uzak.

Emre Çolak 6
Derbide sonradan oyuna girip maçın havasına girmek zordur. A2 Milli takımıyla İngiltere'ye 2 gol atan Emre, Umut'a nefis bir orta kesti, daha fazlasını beklemek insafsızlık olurdu.

Selçuk Şahin 6
Önce belini tutan Topal'ın yerine gireceği sanıldı ama Emre baldırını tutunca iş yine Selçuk'a düştü. Maç eksiğiyle ne kadar iyi oynanırsa o kadar iyi oynadı. Tecrübesiyle idare etti.

Hamit ?
Dzeamili ve Selçuk İnan'ın ilk yarıda döküldüğü anlarda gözler Hamit'e çevrildi ama Prandelli, Melo kenara sakatlığını işaret etmese milli oyuncuyu hatırlamayacaktı bile.

Hasan Ali 6
Taktik idmanlarda Caner'in arkasında oynadı, son dakikada forma Alper'e gidince kulübede başladı. Golde peşini bırakmadığı topun taca çıktığını görmemek yardımcı hakemin problemiydi