30 Temmuz 2008

Mehmet Topal

Memleketi Malatya'da seçmelere girdiğinde krampon alacak parası yoktu. 3 numara büyük emanet kramponların içine gazete kağıdı doldurup seçildi. Çanakkale'ye gittiğinde ailesinden ilk kez ayrılmıştı, dayanamadı kendini otogara attı. Takım arkadaşı yoldan çevirmese bugün David Moyes, Mehmet Topal'ı istiyorum der miydi? Hasan Şaş'dan sağbek, Servet'ten ön libero yaratan Song ve Tomas'ı geçen sezon hazırlık maçlarında yine ön libero oynatan futbol dahisi (!) Feldkamp, Linderoth sakatlanmasa yüzüne bile bakmayacaktı onun. Tırnağıyla kazıyıp gelen futbolcular vardır ya, hazıra konmayan işte onlardan Mehmet Topal. Kariyer dediğin futbolda bazen de başkalarının kaderiyle belirleniyor. Pires Galatasaray'a gelse ya da Carrusca topçu çıksa; Arda'nın önü açılır mıydı böyle 2 yaz önce. Topal'ın da kaderini Linderoth'un sakatlığı çizdi. Feldkamp çaresizdi, sildiği adamı sahaya sürdü. Türk futbolunda defansif orta sahalar arasında ayrılan özelliği boyu. Nice çok koşan ancak boyu kısa adam telef oldu gitti bu mevkide Galatasaray'da. Vieira'yı çok sever, fiziği de benzer. Üstüne koyduğu; omuzlarını ve kalçasını kullanmayı öğrenmek oldu. Rakipten top çalarken ya da saklarken ince fiziğini rakipten sakınıyordu. İşte bunun üstesinden gelip büyüdü Mehmet Topal. Dişe diş oynamıyordu, saf ve temiz kalıyordu sahada. Rakibe nasıl top göstermez, vücut nasıl araya sokulur onu öğrendi. Top ayağındayken çok daha cesurdu önceleri. Ali Sami Yen'de tribünler bir maçta homurdanınca kaybetti o cesaretini. Dikine oynamayı seviyor, uzun top atıyordu. Risk almamaya başladı. Yana ve kısa pası ancak ilk 11'in banko adamı olduğunu idrak ettiğinde bıraktı. Bugün itibariyle Türkiye'nin en iyi ön liberosu. Çok koşuyor ama efektif koşuyor aynı zamanda, oyun zekası yüksek olduğundan rakibe basma zamanlaması ona avantaj sağlıyor. Eksiği Avrupa tecrübesi. Galatasaray'ın UEFA maçları ve Euro 2008'e rağmen Edirne dışında oynadığı maç sayısı daha 20 bile değil. En az 1 Şampiyonlar Ligi daha görmesi lazım Premier Lig öncesinde. (bkz:foto/En çok eleştirildiği Liverpool maçı) Gelelim Everton'un teklifine. David Moyes eğer onu Portekizli Moutinho ile birlikte istiyorsa kesenin ağzını açması lazım çünkü Moutinho için önerdikleri rakam 18 milyon euro. Galatasaray Mehmet Topal'ı satarsa, Fenerbahçe'nin Aurelio kaybıyla geldiği noktaya gelir ki; bu da Alex-Lincoln farkıyla artıyı Kadıköy yakasına yazar. Manisa'dan Selçuk İnan Galatasaray'a gelseydi Mehmet Topal'ın satışı düşünülebilirdi. 8 ay süren sakatlıktan dönen Linderoth'un hala soru işareti olduğu, başka da alternatifin olmadığı, Skibbe'nin tek forvet oynatacağı "söylenen" ilk onbirden en son gidecek adam Mehmet Topal'dır. Aksi deliliktir...

60 yorum:

jose dedi ki...

Mehmet Topal'ı satmak büyük hata olur.

uA Hüseyin Kıyıcı

Semt Aşığı dedi ki...

FM oynarım.alt lig severim Mehmet topalı her kadromda kiralıkda olsa oynatırım.İlk GS maçında bir lampart doğuyor dedim.Biraz daha var.ama kariyerine baktımda aslında kırılma noktaları çok şanslı olduğunu gösteriyor.

Zoma dedi ki...

Fenerbahçeliyim ama bu hikayesi ve azmi yüzünden Fenerbahçe'de onun kadar sevdiğim bir futbolcu yok şu an için. Yolu açık olsun. Çok iyi yerlere gelecek inşallah.

Sinan Çakmak dedi ki...

Mehmet Topal gerçekten de çok iyi oyuncu. Rakibi karşısına alınca "Tamam artık o top ordan çıkmaz" dediğim nadir adamlardan.
Avrupa'ya giderse ve iyi oynarsa İngiltere'deki yeni Tugay'ımız, hatta daha iyisi olur...

Adsız dedi ki...

şutları da çok güzel..cesareti yeter..hırvat maçında golle birlikte tek adam gibi şutumuz ondan çıkmıştı..ama rıdvan bile eleştiriyor şut çekiyor diye..bizde şut çeken adam sevilmez genelde..mahalle maçları kültüründen gelen bir alışkanlık olsa gerek..abanmak yasak diye bir kural vardır hani çocuklar arasında..yabancı maçlarda gördüğümüz kaleyi görüp de şut çeken adamlar takım arkadaşları ve seyirci tarafından alkışlanarak destekleniyor...bizde şut çeken gençler hasan şaş' tan fırça yer, hakan şükür' den tavır görür bi daha da çekesi gelmez adamların içlerinden..

Erdal dedi ki...

İyi topçu, aksini iddia eden ya işi bilmiyordur ya da fenerlidir.

Satılması Gs'ye kötü etkiler ama satılacak kulüp Premier ligin köklü takımlarında Everton olunca milyon poundlar havada uçar.

Satılsın diyorum ama en az 10 Milyon Pound :)

Adsız dedi ki...

abi bu adam ne yapıyor ya?

hazırlık maçlarını falan da izleyin, adam o genç ama odun stoperin 5 metre gerisinden 10 saniye önce topu sezip yetişiyor bölgeye, her topu kullanıyor, her topa basıyor.. şımarık bir yapısı olmadığına yemin edebilirim, skibbe'nin onun üzerinde titreyeceğini ve mehmet'in de kendi oyununu geliştireceğine inanıyorum ve umut ediyorum.. hele bizim maçta delgado'dan bir top söküşü var ki (inönü'deki maç), onu herhangi bir oyuncu yapsa delgado'nun ayağı veya bacağı kırılırdı, topal ise delgado farkına varmadan tereyağından kıl çeker gibi aldı topu. tackling'i baştan en az 18 zaten adamın. hücum yönünü de geliştirirse 3-4 sene sonra dünya kulüplerine bile gidebilir. şimdilik sadece hayal tabi ki, çook geliştirmesi lazım kendini bu kadar büyük futbolcu olması için. dualarımız seninle mehmet!

tknycl dedi ki...

linderoth'u ne kadar eleştirsek de topal'a öğrettiği şeylerle bile görevini yapmıştır ki bunları söyleyen de topal'ın kendisi.Arda iyi bir fiyata satılıp gitse üzülmem aynı şekilde aydın, sabri, balta vs.
ama topal her zaman galatasaray'ın rakiplerine karşı en büyük artısı olacaktır.2 yıldan önce ayrılmasını kesinlikle istemem..avrupa maçlarındaki heyecanının da euro 2008'de attığını düşünüyorum ayrıca..yoksa tecrübesizlik onun kolaylıkla üstünden kalkabileceği bir sorun..
iyi ki varsın mehmet topal..

tahir durten dedi ki...

bu sene biraz sansli olursa uzaktan cok guzel 5-6 gol atabilir

pvdElectro dedi ki...

Çok doğru şeyler kaleme alınmış özelliklede topal satılırsa Linderoth'un yerine en az Topal kadar iyi bir adam yedekte tutulmalı. Bu kişi asla Barış yada Ayhan olamaz.

Bu yıl bence Topal satılmamalı eğer Avrupada o eski vizyonumuzu kazanmak istiyorsak;
Barış, Arda, Uğur, Mehmet Topal gibi hem çok genç hemde çok yetenekli adamlara çok ihtiyacımız var. Bu yıl Şampiyonlar Ligi'nde iyi bir yere gelirsek ki geleceğimize inanıyorum ben bu çocuklar seneye en az 20 M Avrodan bedel ödenerek alınabilir.

Adsız dedi ki...

Bu takım 1 sezon istikrarlı yönetilse, CL'de tur atlasa en az 2-3 futbolcu 10 milyon avronun üzerinde bonservisle avrupaya gider. Galatasaray'ın elinde çok iyi bir genç-türk kadro var. Bu sene herşey hocada biter.

Adsız dedi ki...

yine bomba gibi bir yazı. bay acetoya teşekkür ederiz. inşallah topal da takip ediyordur blogu. hatta ramonun fotolarıyla beraber gelen yorumlarda blog zirvesi fikri çıkmıştı. araya adam koyup, torpil ayarlayıp zirve gerçekleşirse topalıda transfer edelim.

zirve konusunun üstü kapanmasın. en azından istanbulda bir maça gidilsin sezon başlarında mükemmel olur ??? kişisel tercihim tabiki alisami yen stadıdır.

Pardaillan dedi ki...

Ben Mehmet Topal'ın daha cok şut çekmesi gerektiğini savunuyorum. Cok düzgün ve inanılmaz sert şutları var. Ama korkudan nadiren deniyor daha cok denese top kapmasının yanında skora da katkısı olacak. Yönetim inşallah onu satmak gibi bir hataya düşmez.

Adsız dedi ki...

Yazılanlara kesinlikle katılıyorum. Ek olarak da iki ayağıyla birden uzak mesafeden çok rahat çıkarabildiği şutlar olduğunu de belirtmek istiyorum. Şu an için tek eksisi acele şutlar çekmesi. Tam zamanını ayarlayabildiğinde bu şutlar kaleyi bulduğunda çok az kaleci çıkarabilir.

Galatasaray'ın en az 2 sene daha Topal ve Arda'dan faydalanması gerektiğini düşünüyorum...

Adsız dedi ki...

@damacana

3 post üstünde zoma sana cevap niteliğinde iyi bir yorum yazmış. Bazı şeyleri kişiselleştirmeden futbolun özünü seven aceto ve onun gibi adamları okumayı tercih ederim. ;)

Konuya gelince Topal kendisini çok geliştirdi. Aceto'nun dediği gibi nasıl ki Fenerbahçe Aurelio sonrasında sancılı bir döneme ister istemez girecekse Galatasaray da geç bulduğu bu değeri erken kaybederse sıkıntısını yaşayacaktır. Öte yandan Avrupa'da neler yapabileceğini görmek istemiyor da değilim. ;)

Adsız dedi ki...

mehmet topal eğer giderse çoğu gibi geri dönmez ve daha da büyük takımlara transfer olur bence o kadar kendini geliştirir, şimdi gitsin 3-4 sene sora geri gelsin mantığı bence topal da işlemez.

Adsız dedi ki...

ah be abi, 10 numara. gs yönetimi okumali $u yaziyi.

Adsız dedi ki...

abi bir everton taraftarı olarak nasıl heyecanlandım bir bilsen mehmet topal haberini everton sitesinde okuyunca umarım gelir moutinho ile birlikte çok sevinirim hem belki fox tv tuncay'lı middlesbrough ya yaptığı muameleyi everton'a da yapar:):)

Julien Dekosta dedi ki...

@maslak07

cidden bende okurken umarim bu yaziyi mehmet de okur diye gecirdim icimden.
Eline saglik aceto.

Ben mehmeti ilk izledigim maci hatirliyorum, gecen uzun suredir turkiyede olmadigimdan hic gs maci izleyememistim. mehmetin linderothdan formayi yeni yeni aldigi gunlerdi sanirim, biz ocakbasinda ufaktan rakilari yudumlamaya baslarken mac basladi. uzun boylu, uzun bacakli ve seri adimli bir cocuk gordum, basketten de alisigim fizikli oldugu halde ayaklarina hakim ve seri olabilen birini gorunce hemen heycanlanirim. oha lan demeye kalmadan bu sutu cakti 30 metreden, kim olum bu dedim arkadasa, topal mi baltami bende karistiriyorum dedi arkadas, sanirim artik karistiramiyordur istese bile :D

ayrica acetoblog zirvesi fikride hosmus.

Adsız dedi ki...

hadi itiraf edelim hangimiz mehmet topaldan bu denli bir çıkış bekliyordu.tamam gs'ya geldıgınde cok ıyı topcu oldugundan bahsediliyordu ama oyle maçlar cıkardıkı ilk geldıgı sezon ben dırek denızlı tarzı bı takıma gıder gozuyle bakıodum.

helal olsun mehmet topala,yılmadı usanmadı ve işte şansta yanında olunca bu noktaya geldi benide haksız cıkardı.

tebrikler...

Adsız dedi ki...

@lennon
foxtv deme bana ya, bu sene de onlarda mı Premier League ?

Erman S

ilkay dedi ki...

Abi yazacak birşey bırakmamışsın ama bu çocuğun henüz 86'lı olduğunu yazmamışsın. Futbolcuların en verimli çağı 25-30 arası derler ya hep (öyledir hakkaten), bu çocuk daha 22 yaşında ve gelişime inanılmaz açık bi futbolcu.

Bir de bu seviyelere kolay ulaşamaz topçular. Misal Ayhan, ki o mevkide Topal'dan sonra en iyi ikinci yerlidir, 28-29undan sonra kendini buldu.

İnşallah çok daha iyi yerlere gelecek hemşom =) Ve inşallah üzerinde Parçalı ile gelecek...

Adsız dedi ki...

kendisinin konumunu aurelio ile karşılaştırmak tam doğru gelmiyor bana.birisi takımının son 5 yıllık orta saha kurgusunun nüvesini teşkil ediyor;mehmet ise sadece yarım sezon g.sarayda ilk 11 oynadı.

öte yandan genç ve başarılı gerçekten,g.saray'a daha çok hizmet de edebilecektir.ancak söylendiği gibi 12 milyon euro söz konusu ise satılması dünyanın sonu olmaz diye düşünüyorum.bir defa türkiyede oynayan bir türk oyuncunun maksimum ederine yakın bir değer bu rakam;ayrıca avrupaya gitmek isteyip de gönderilmeyen oyunculardan daha sonra hayır gelmediğini defalarca gördük bu topraklarda.

bunun yanında ortanın ortasında linderoth-ayhan ikilisine de güvenebiliriz.barış ve mehmet güven'i alternatif olarak düşünebiliriz.

neticede gitmesini tabii ki istemem ama kulübün maddi çıkarlarını koruyan şartlarda satılmasına da hayır demem...

perseverative dedi ki...

bu sene Premier lig Digiturk'te diye biliyorum

Adsız dedi ki...

Mehmet Topal-Galatasaray-Alex-Fenerbahçe ilişkisinden şöyle bir çıkarıma vardım geçtiğimiz sezon oynanan 4 maçın ardından.
Mehmet Topal Galatasaray'da Alex'de Fenerbahçe'de oynadıkça Galatasaray üstünlük sağlayacaktır.
Alex'in oyununu çözdüğünü ve özellikle formayı almaya başladığı döneme denk gelen 3 karşılaşmada da Alex'e nefes aldırmadığına şahit oldum,olduk.Bir gol pozisyonunu hatırlıyorum Alex denilen istatistik canavarının 3 maçda.Hayatından bezdirdi adeta.
Sadece bu yüzden bile Galatasaray Mehmet'i ne yapıp edip elinde tutmak zorunda.

aksilaz dedi ki...

gitmesın bizim mehmetimiz.

a.c. sedef dedi ki...

everton türkiye gibi küçük bir ligden aldığı bir oyuncu için 10 milyon poundu vermez.topal da satılamaz zaten.bakın satılmaz değil s-a-t-ı-l-a-m-a-z.adnan sezgin bu transferi kabul ederse bu yılki bütün transferleri klozete atıp sifonunu çekmiş olur.topal yerine koyulacak linderoth -o da yok sayılır- adamımız yok zaten.

James dedi ki...

Bende Fenerli olmama ragman severim Mehmet Topal'ı Fotgrafta Gerardın yanınada iyi gitmiş hani

Adsız dedi ki...

Bu blogu tenzih ederek söylüyorum:

Mehmet Topal ile ilgili yorumları okudukça anlıyorum ki gerçekten futboldan anlamayan bir milletiz.

"Kaptığı topu olumlu kullanamıyor zaten" gibi laflar ediliyor. Geçen senenin 20-30 Milyonlara transfer edilen Diarra'ları Essien'leri birer Hagi çünkü...

21 yaşında bu adam için Moyes İngiliz(!) federasyonuyla pazarlık yapıyor, biz "eh işte yeri dolar" diyoruz. Ondan sonra "taraftar neden böyle?" Taraftar futboldan anlamıyor ki. FB Mal'ını zorla Antepe kakalamak ve 20 milyona adam getirmek peşinde, bizim taraftar 10 milyon için milli takımın rahat önümüzdeki 10 sene banko adamını yollama peşinde.

Adsız dedi ki...

Valla 15 milyon falan dogruysa dusunmeden satarim. Yerine de Touz u alir 3 sene sonra da onu cakarim.

Topuz dan kalan parayla da gider Anderlecht den Biglia yi alirim. Para benim degil mi?

Cok ovulen Bellushi 5-6 milyona gitti Yunana.

Potansiyeli olsa da bir Arda olmaz bir onliberodan.

Budur dusuncem.

Adsız dedi ki...

her şut çektiğinde; "şerreffsizim bu sefer kaleciyle birlikte içeriye sokacak ulean" diye iç geçirdiğimiz top, bir türlü ağlarla kucaklaşarak yaşadığı kısa süreli ilişkinin ardından, orgazma bir kala goooolll nidalarıyla noktalanmadığı gibi; havaya zıplama girişmlerimiz de sonuçsuz kalarak, kıçımızın üstüne oturmakla yetindik maalesef...

ama bu sene telafi niyetine bu seviçlerden en az 4-5 tane bekliyoruz. aşağısı kurtarmaz...

mondo trasho dedi ki...

adamın topçuluğu kadar kalbi temiz. iyi yerlere gelecektir. hep galatasaray'a gelirken truva turizm'in penceresine dayadığı kafasından neler geçtiğini merak ederim. topçulukta kulağı geçen bir boynuz oldu, topal linderoth'tan daha faydalıdır, olacaktır da. efendilikte ergün'den doğan boşluğu doldurdu. sembol isimlerden biri olmak yolunda hızla ilerliyor. özbeklerden barışgil misal sene sonunda elini kolunu sallaya sallaya gidecek bundesliga'ya. ama topal hemen çaktı imzayı galatasaray'a, uzattı gönüllü nikahını. farkında ne kadar sevildiğinin... giderse feci üzülürüm ama muhteşem yükselişi de göğsümü kabarır öte yandan.

sana gitme demeyeceğim
ama gitme mehmet topal!
üşüyorsan polarımı al,
senin en güzel vakitlerin bunlar...

Ars dedi ki...

Yerim 10 milyon pound'u! Adamlar kadro kursun diye bekliyoruz kaç senedir. İlk defa paraya kıymışlar, kurnazlık etmişler, akıllı davranmışlar iyi bir kadro kurmuşlar.

Hem, bu sezon avrupa'da hakkımızı alir da, mehmet gitmek isterse ancak o zaman. Ne gerek var abi, büyük kadro kurmaya çalişirken elimizdeki en iyi türk'ü, köklü takimmiş bilmemneymiş diye satmak ne demek.

Oyna Topal Oyna!

mre dedi ki...

Galatasaray taraftarı ona güvendikçe daha da iyi oynayacak Topal'ım. Yazıda da belirtildiği gibi taraftarın zaman zaman homurdanması oyununu etkiliyordu. Takımdaki yeri sağlamlaştıkça daha kendine güvenerek oynamaya hep üstüne koymaya başladı. Milli Takımda da aynı şeyi gördüm. İlk tutukluğunu attıktan sonra daha iyi oynamaya başladı.
Benim kendisine olan sevgim ise ayrıdır.Bazen bir futbolcuyu ilk izlediğiniz andan itibaren kanınız kaynar ve o ne yapsa beğenirsiniz ya, benim Topal'a karşı sevgim de böyle. Sakatlık kaza bela olmazsa çok daha iyi bir Mehmet Topal olacak, çok güveniyorum kendisine.

Adsız dedi ki...

Mükemmel bir yazı. Bence de kesinlikte satılmamalı..

Adsız dedi ki...

ne concecaiolar ne inamotolar gördü bu ön libero, ama onun gibisini henüz görmedi. bu adamın satılacağından bahsediliyor hadi diyelim sattık 10 milyon avroya, peki aldığımız parayla topal ayarında 22 yasindaki bir ön libero bulabilir miyiz avrupada, hadi diyelim bulduk fiyatı en az kac olur sizce?

altını cizerek belirteyim; mehmetin 5 yıllık kontratı var daha, yani sadece galatasarayın isteği dahilinde satılabilir, bunun içinde galatasarayı tatmin edecek bir rakam sunması lazım onu alacak kulüplerin. en misal ribery kacmasaydı 1 sene daha oynayıp bayern isteseydi 30 milyon avro verecek miydi bayern galatasaraya? pek sanmıyorum.

mehmet henüz 1 senelik bir cıkıs yakaladı, ama onun cıkısının bir parlama olmadığı apacık ortada bu adam alev gibi sürekli yanacak. bence takımda kalmadı, avrupa hayalleri pek taşımamalı, yani taşımalı ama 3-5 sene sonra muhteşem stadda arda ile beraber kaldıracağı bir avrupa kupası hayalleri taşımalı.

aceo yüreğine sağlık. ekside de hakkında cok güzel yazılar var; benim favorim; http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?id=13523430

Adsız dedi ki...

Takımda yedeği olmayan bir adam. Devamlılığı üst düzey. Artı uzaktan sert ve isabetli şut atmak, dikine isabetli uzun/kısa pas atmak gibi aurellio da olmayan özelliklere de sahip. Her şeyi ile dört dörtlük bir oyuncu.

şu an 12-15 milyon euro ediyorsa 1 yıllık ilave şampiyonlar ligi ve milli takım tecrübesinin ardından rahat 20 eder. üstelik yaşı da henüz 22. Aceto'nun da dediği gibi bir çok ekstra özelliğe sahip. Yani galatasaray onu şu an satmazsa çok şey kaybetmez. Zaten onun da Arda'nın daha prim yapacakları gün gibi aşikar.

Bu sene kesinlikle şampiyonlar ligine girip gruptan çıkmak gerek. Ne kadar oralarda görünürlerse o kadar değerleri artacaktır. Seneye ikisini birden 20'şer milyon eurodan aşağı satmayız.

öncel seckin dedi ki...

Çok doğru bir analiz. Selçuk İnan gelseydi bence de bu teklife evet denebilirdi. Ama şu sırada yerini doluramayız gibime geliyor, her ne kadar teklif hem kulüp, hem de Mehmet için çok iyi olsa da...

Adsız dedi ki...

Panionios'la uefa'da oynanan mactan sonra Topal'dan ümidimi kesmistim acikcasi. Maci almistik gerci ama bizimkisi ilk yarida cocuk gibi calimlar yiyordu ve daha dogrusu ayakta duramiyordu.
Öyleki Linderoth'un sakatlanmasinda bir hayir varmis.

Beni yanilttigi icin Mehmet'e bir tesekkürü borc bilirim

Taner C.

Cakko dedi ki...

Yabancılarla doldurmak için uğraş verdiğimiz her eksik bölgemiz için, en iyi oyuncu hep aslında yerlilerden çıkıyor Galatasaray'da... (Solkanat Arda, Önlibero Mehmet).

Hani belki forvet aradığımız bu dönemde sezon sonu Yaser parlarsa bu tez gerçek olur.

Mehmet Topal için iki kilit kelime var.
1ini gerçekleştirdi '' İNANMAK''.

ikincisi ise ''Çalışmak, Çalışmak, Çalışmak... ''.

Adsız dedi ki...

Ben bir sporsever olarak everton kadrosunda görmek isterim. Keşke gitse.

Adsız dedi ki...

ilk çıplak gözle izlediğim maçı, şu olaylı gs-fener maçıydı. Hani şu su şişelerinin yağdığı, az küfür etmemiştim hem ona hem sevdiğim gerets'e. Heyecandan oynayamamak, stres herhalde bir insanın topunu ancak bu kadar etkilerdi. Önü açık depar yapacakkken, sağa sola pas vermeler felan,ürkek oynaması... velhasıl fenaydı. Öyle muhteşem bir grafiğide yoktu geçen sene devrea rasına kadar. hele bir fener maçı öncesi sami yende belediye maçı vardı ki, 45 dk. tahammül edebildi Topal'a, Feldkamp ve taraftar. Fener maçnda sabri o yüzden ön libero oldu muhtemelen. Lakin devre arası çok şey değişti, forma giydikçe, kendine güveni geldikçe daha bir büyüdü. Hele saraçoğlunda alex'i kitlemesi ve sonra devamlı yükselen bir form. Bence kısa özeti budur hikayenin. Gelişim denen birşey varsa bunun adı mehmet topal'dır.
Ama en başından beri o ayakkabı hikayesi çok burkar yüreğimi, sahada sessiz sedasız işini yapıp, kimseyle kavga etmeyişi de, enazından çirkef olmamasıda sanırım o fakirliğin ve yıllar süren gurbetliğin hediyesi.

mehmetacar dedi ki...

Mehmet Demirkol vaktiyle "inamoto 200bin dolar ediyorsa Mehmet 1milyon dolar etmemeli, daha ucuz olmalı" gibi bir laf etmişti. Kulakları çınlamıştır sanırım.

le saux dedi ki...

Topal bu yazıyı okumuştur eminim, teşekkürünü de bizzat etmiştir. Bu yazıyı yazan da yazıya konu olan da aynı yerden geliyorlar, ikisi de adam gibi adamlar.

Ha zaten etrafta böyle adamlar olunca Fenerbahçe-Galatasaray savaşı da çıkmaz. Benim gibi bir sürü başka takım taraftarı da gelir buradan feyz alır. Baltalamaya çalışanlara inat hem de.

Arada aceto "doğal olarak" ekmeğini yediği, yıllarını verdiği, sevdiği takımını destekleyici yazılar yazacak, normaldir, devamı da gelsin. Ne çıkar. Takımının mucizevi şampiyonluğunu yazısız tek bir postla kutlayan adamdan bahsediyoruz, altını deşmeyin daha fazla. Herkes burada mutlu gözüküyor, taş atmak isteyen forumlara lütfen.

"Topal'ı sevmeyen Fenerbahçelidir, Fenerbahçeliyse bunu diyemez vs. vs." Bunlar burada konuşulacak şeyler değil.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

arda, mehmet'e dünya yıldızı potansiyeli biçiyoruz sonra kendi köhnemiş rekabetimize bulaştırıyoruz. bu adamları seviyor musunuz? seviyorsanız neden gitmelerinden korkuyorsunuz. gitsinler, ne kadar önce giderlerse o kadar iyi. nihat üç sene daha sağ bek oynasaydı nihat olur muydu? tugay galatasaray'da oynarken hangi düzeydeydi?

işin özü; biz futbolcuları falan sevmiyoruz. biz kendi abuk rekabetimizi seviyoruz. aman tuncay gitmesin galatasaray'a çaksın aman arda gitmesin fener'e taksın.

biz bu çocukları nasıl seviyoruz allah aşkına?

memduh95 dedi ki...

mehmet topal gibi genç yeteneklerimiz takımıyla avrupa kupası hayali kurar kurmasına da, premier ligde oynama hayalinin büyüklüğü böyle bir fırsat doğduğunda cezbediverir onları. ki bu da normaldir. mehmet'in 22 yaşında beni satın, bırakın beni diye laf etmeye başladığını hayal edin de bu adam galatasaray'dan 20 sene daha ayrılmasın demenin aslen ne kadar rahatsız edici ve kendine yontmacı olduğunu karşılaştırmalı olarak idrak edin. (bunu herhangi birine saldırı amaçlı yazmadım. düşünene, ortaya.)

umarım max. 2 yıl daha performans düşüklüğü yaşamadan pişer de 15 milyon euro bayılıp alırlar bu çocuğu. bu dediklerim arda için de geçerli. aklınıza gelen diğer takımların potansiyelli gençlerini de dahil ediverin.

bizim futbolcularımızın bir modric, bir moutinho kadar değer görmelerinin zamanı geldi de geçiyor. türk futbolcusunun en yeteneklilerini dahi bonservissiz kapatmaya çalışan avrupa takımlarının pamuk elleri cebe bakalım...

Adsız dedi ki...

Aceto Başkan çok net bir şekilde Mehmet Topal'ı özetlemiş. Gitmesi ağır yara açabilir katılıyorum. Ama onunda gelişmesi için Everton'a gitmesi gurulandırır. Öğrenecek çok şeyi var, bence Moyes bu kadar uğraşmısşa bize hakkında hayırlısı olsun demek düşer...

el-faruk dedi ki...

arda turan, gökhan gönül ve mehmet topal türkiye'nin yeni yıldızları olacak inşallah. bence bir yıl daha pişip de avrupa'ya gitmeliler.

Adsız dedi ki...

@jessie

ya allah aşkına, dünyanın dört bir yanından geleceğin süperstarı diye lanse edilen topçular premier lig'e la liga'ya gidiyor, bunların yüzde kaçı peki beklenilen düzeyde gelişti? türkiye'den avrupa'ya her genç yaşta giden oyuncu dünya yıldızı mı oluyor? toshcak nihat'ı almasaydı nihat 1 sene daha kalıp başka kulübe gidip başka senaryolar yaşayamaz mıydı? futbol, hırvatistan-türkiye ligindeki koçların özelliklerinin kötü olduğu, iyi liglerin antrenman tesislerinin "state of the art facilities" olduğu bir FM oyunu değildir. galatasaray, orta doğu'nun - doğu avrupa'nın (dinamo'yu dışarıda tutalım) en iyi futbolcu fabrikasıdır. tugay, emre, arif, hakan şükür, hakan ünsal, okan buruk, daha onlarcası hep buradan yetişmiştir ve daha da fazla gelişmek için illa da bir avrupa kulübüne transfer olmaya ihtiyaç duymamışlardır. çünkü kabul etmeliyiz ki galatasaray, her zaman bir avrupa takımı oldu beşiktaş ve fenerbahçe'nin önünde. oyuncu yetiştirmeye böyle devam ettikleri sürece de böyle olacak, 20 sene öncesinin beşiktaşı'nın bayrağını eline aldı gidiyor bile. mesele ne olursa olsun oyuncuda bittiği için, topal en az 1-2 sene daha gs'de kalmalı, hem kendini geliştirirken ilk 11 şansı bulacak, hem de karakterinden ve azminden dolayı ço k daha yüksek yerlere gelecek. her futbolcu en yüksek değeri gördüğü yerde verimli olur. mehmet topal'ın da bu futbolculardan biri olacağını biliyoruz.

topal için hayırlısının galatasaray'da kalması gerektiği kanaatindeyim.

son olarak, yorum yapanların önemli bir kısmı aynı fikirde olduğu için onların fikirlerini baltalamaya, zayıf yerden vurmaya çalışmak hiç hoş durmuyor. herkesin bir fikri var ve herkes de bu fikirlerini açıklamalarla desteklemiş durumda. kimsenin "topal'ı sevmiyo musun gitsin avrupa'ya futbolcu olsun" diye çıkışmaya hakkı yoktur.

Adsız dedi ki...

Yönetim satsın/satmasın gibi yorumlar biraz afaki kalmakta, nitekim (gerçekten değerleri olduğunu düşünüyorum) Topal 15M euro'ya, Arda 25M euro'ya her yere satılır, satılması da gerekir, çünkü zamanı gelmiştir. Eğer siz CL'de yarı finale çıkmazsanız daha fazla veren olmaz da zaten. Mehmet Topal'ın Galatasaray için çok önemli ve banko olduğunu söylemekle beraber, Ayhan kesinlikle olmaz gibi yorumların da kendisine haksızlık olduğunu düşünüyorum. Karakteri Galatasaray kültüründe yontulmuş olmasına rağmen serserilikte Sabri'yle yarışan Ayhan'ın, yine de oynadığı son 2 sezonda oldukça başarılı bir grafik çizdiğini içtenlikle düşünüyorum.

getabbaaww dedi ki...

mehmet topalı şuan göndermek hem onun için hem de galatasaray için iyi olmaz. 22 yaşında bir adamdan bahsediyoruz.2 sene daha oynayıp kazandığı tecrübeyle çok büyük paralara, büyük klüplere gideceğini düşünüyorum. 2010 dünya kupasını beklemeden satmak büyük hata olur...

Adsız dedi ki...

bencede ne kadar iyi ve gerekli bir oyuncu olursa olsun gitmeli artik,kendini daha cok gelistirecek ve ingilterede bunun icin uygun bir ortam. beni hainlikle suclamayin ama arda da topalda gitmeliler 2002 sonrasi hasan sas'in turkiyede kalarak yasadigi sendromu yasamamalilar.2side cok yetenekli ve ingilterede dahada gelisirler. bir arkadas topal icin 15 arda icin 25 milyon euro verilirse gonderilmeliler demis, bende katiliyorum dusunmeden yonetim bu genclerin gitmesine izin vermeli.

ps

linderoth'un yanina ayhan uymaz diyenleride anlamak zor hoca ya. ayhan gecen seneki sampiyonlugun mimarlarindan biriydi. ayhan hayli hayli yeter daha 2-3 sene kimse meraklanmasin.

ps2

ayhan besiktastayken kotuydu cimboma geldi costu ha keza servet de aynisini hatta daha fazlasini yapti. simdi istermisiniz toraman gelsinde galatasarayi ucursun.

ps3

bir emre gungor vardi gelecegin en iyi defanslarindan biri olcak diyorduk bu adam noldu ya 2008den sonra sakatlandi felanmi turnuvada hala gelemedi bir turlu?

Pasetto dedi ki...

Cahill'le çok süper olmaz mı?Cahill ilerde Topal gerilerde dolaşmayı seviyor.Kel Johnson'dan da kurtuldular.Gerard'la Mersyside derbisine çıkar.Daha ne olsun.Neyse severim Topalı.Türk futbolunda nadir tarzı olan adamlardan biridir.Tek sevmediğim yönü cepheden gelen toplara çift dalmasıdır(bkz Şıveynşıtayger Euro2008) olayı Can Arat kadar abartmasa da cepheden gelen topları yatarak değil vücuduyla top ve adam arasına girerek süpürse o zaman tadından yenmez bir topçu olur.Premier League'ede çok yakışır.Bu Moyes ne güzel adam be.Hela.İş olursa ilk Mavi forma siparişi benden.

Fuzzy Logic dedi ki...

En Büyük mehmet bizim mehmet.

Aslanim, kocum, yigidim.

omega dedi ki...

Simdi Galatasarayli arkadaşları anlıyorum böyle bi yeteneği takimlarinda daha fazla izlemek istiyorlar ama takim kadar oyuncuyu da düşünmek lazım bence.Hepimiz biliyoruz milli takimlarimizin U17 ve civarı seviyelerde ne kadar başarılı olduklarını.Orada ezip geçtikleri oyuncular simdi dünya yıldızı olurken onlar 2. lig topçusu diye lanse ediliyor.Yani gelişim orada bitmiyor önemli olan devamı.İşte bu yüzden bana kalırsa Mehmet Avrupa'ya gitmeli.Böylece Türk futbolu icin cok daha yararli olacaktır.

untildie dedi ki...

Konu Mehmet Topal ama ben Galatasaray da ki düşünce yapısının değişmesi hakkında birşeyler yazmak isterim.

Herkesin şikayet ettiği, geleceğe umutla bakamamasına sebeb olan ağır klub borcu bazende böyle hayırlı işlere vesile oluyor.(Bence hiçbir klub eksi bilanço ile yönetilmemeli)

Galatasaray ın da borç içinde olması veyahut dış transfer yaparak açığını büyütmek istememsi sayesinde alt yapıdan ve alt liglerden yetenekli, karakterli, genç oyuncular as takımda hemde ilk onbirde kendilerine yer buldular. Büyük takım olmanın ana şartlarından biri takımı böyle oyuncuların üstüne kurmakla geçiyor.2000 yılındaki GS ve Real M., ManU, Barca, Milan örnek verilebilir.

Son yıllarda GS da gözle görülür düşünce değişikliği olmakta. Günü ve geleceği pahalı-sönmüş yıldızlarla! değil yazıya konu olmuş futbolcularla kurtarılacağının farkına varılmıştır. Yarın birgün stad bitince klub parayıda görünce inşallah bu kafadan vazgeçmezler.

Yine söylüyorum bu işlere kim kafa yoruyorsa teşekkürler.

Not: Arda, Aydın, Topal ve Gökhan Gönül gibi yetenekli gençler her yerde mevcut sadece keşfedilmeyi ve şans verilmesini bekliyorlar.

Adsız dedi ki...

mehmet topal gerçekten sevdiğim bir oyuncu. gerek oynu, gerek de kariyeri bakımından. oyunu dışında sahadaki duruşunu, naifliğini, efendiliğini görmek ve onu galatasaray forması altında izlemek hakikaten keyif veriyor. ama eğer 15'e çıkabiliyorlarsa hemen satsınlar derim. topal'ın bu sezon ilk 11 oynamama garantisi yok, linderoth çatır çatır top oynayabilir bu sezon. yapılabilecek ekstra yerli transferlerle de m.güven-ayhan-barış yanına o bölgedeki rotasyona 'yeni m.topal adayı' eklenebilir. nasıl ki dardanelden alındığında kimse tanımıyorsa, galatasaray böyle futbolcuları bir şekilde bulup getirebilir. çünkü 20 milyon euro olabilecek bir bölge değil, m.topal'ın kumaşı çok iyi ama ambalajı o değerlere çıkabilecek gibi değil.(bkz: semih için m.demirkol'un söyledikleri)bir de türk piyasası düşünüldüğünde.. lyon'da olsa 20'den aşağı mümkün değildi mesela.. everton da iyi ve düzgün bir takım, tugay-tuncay fln da var hem ligde dolayısıyla başarılı da olur. en kötü ihtimalle sözleşmeye bir madde daha eklersin türkiye'den bir takıma gitmesi halinde öncelik opsiyonunun galatasaray'a olacağı şeklinde ve sözleşmeyi yaparsın. ayrıca dünya devlerine sattın diyelim kimse o zaman mehmet topal diye diye tutturur. barca'da yaya toure hiç de fena top oynamamıştı ama keita alındı şimdi.. chelsea'de makalele oynarken essien geldi, obi mikel geldi. everton premier ligin üst kademenin bir altı takımlarındandır ve taraftar kitlesi, kulüp yapısı vs. ile sahiplenirler de, o yüzden gitsin derim. başarılı olursa zaten manu, juve vs. talip olur zaten

Adsız dedi ki...

dardanel deki günlerinden beri takip ederim, bitmez tükenmez bir enerjisi mükemmel fiziği var.galatasaray toplam 1 trilyona ayda 100 milyar taksitle aldı bu oyuncuyu.pas kalitesini biraz arttırması gerekiyor başka eksiği yok.
ercü

Adsız dedi ki...

sezon başlayınca inşallah aydın karabulut üzerine de bir yazı buluruz. çok yetenekli çocuk ya, maşallahı var..

Adsız dedi ki...

Azmi ve saha içindeki çalışkanlığı takdir edilesi bir futbolcu olmasına rağmen, buradaki yorumda tipik bir galatasaray'lı iyimserliği görmekteyim.
Bence bu çocuk için yorum yapmak erken, topu topu oynadığı kaç lig maçı var, kaç üst düzey maç oynamış ve neler yapmış...
Eminim çalışırsa üstüne koyarsa büyük topçu olabilir ama bırakalım bir sezon için güzelleme yapmayı.
Neyse herkesin iyimserliği kendine ama hayalkırıklığı olursa kızmayın bu çocuğa...
joe kleine