28 Kasım 2015

Hafta Sonu Naklen Yayınlar


28 Kasım Cumartesi
13:30 Boluspor - Göztepe @TRT Spor
13:30 1461 Trabzon - Adanaspor @TRT Avaz
16:00 Medicana Sivasspor - Medipol Başakşehir @LigTV
16:00 Şanlıurfaspor - Kayseri Erciyesspor @TRT HD
16:00 Adana Demirspor - Balıkesirspor @TRT Avaz
16:30 Bayern München - Hertha Berlin @Eurosport2
16:30 Terek Grozny - Zenit St. Petersburg @Tivibu
17:00 Barcelona - Real Sociedad @LigTV3
17:00 Manchester City - Southampton @LigTV4
18:00 Paris Saint-Germain - Troyes @LigTV2
18:30 Alanyaspor - Karabükspor @TRT Spor
19:00 Eskişehirspor - Mersin İdmanyurdu @LigTV
19:15 Atletico Madrid - Espanyol @LigTV3
19:30 Leicester City - Manchester United @LigTV3
20:45 Excelsior - Feyenoord @Tivibu
21:00 Nantes - Bastia @LigTV2
21:30 Malaga - Granada @İdman TV
21:45 Milan - Sampdoria @LigTV2
22:45 Tondela - Porto @Tivibu
23:00 Las Palmas - Deportivo La Coruna @LigTV2
23:05 Celta Vigo - Sporting Gijon @LigTV

29 Kasım Pazar
13:00 Getafe - Villarreal @LigTV4
14:00 Gençlerbirliği - Gaziantepspor @LigTV
14:00 Tottenham - Chelsea @LigTV3
15:00 Saint-Etienne - Guingamp @LigTV4
15:30 PEC Zwolle - Ajax @Tivibu
16:00 Altınordu - Yeni Malatyaspor @TRT Spor
16:00 Roma - Atalanta @LigTV3
16:05 West Ham United - West Bromwich @İdman TV
16:30 Borussia Dortmund - Stuttgart @Eurosport2
17:00 Beşiktaş - Akhisar Belediyespor @LigTV
17:00 Eibar - Real Madrid @LigTV4
18:15 Norwich City - Arsenal @LigTV3
18:15 Liverpool - Swansea City @Digiturk
18:30 Samsunspor - Giresunspor @TRT Spor
18:30 Bayer Leverkusen - Schalke 04 @Eurosport2
19:00 Empoli - Lazio @LigTV4
20:15 Kasımpaşa - Galatasaray @LigTV
21:30 Sevilla - Valencia @LigTV4
21:45 Palermo - Juventus @LigTV3
22:00 Marsilya - Monaco @LigTV2
00:00 FC Dallas - Portland Timbers @Eurosport
02:30 New York Red Bulls - Columbus Crew @Eurosport

30 Kasım Pazartesi
18:00 Dinamo Moscow - Lokomotiv Moscow @Tivibu
20:00 Fenerbahçe - Trabzonspor @LigTV
20:00 Sassuolo - Fiorentina @LigTV3
21:00 Sporting Lisbon - Belenenses @Tivibu
22:00 Napoli - Inter @LigTV3
23:00 Sporting Braga - Benfica @Tivibu

22 Kasım 2015

Hamza Hamzaoğlu'na


Milli takımla çıktığı uzun yolculuktan “Evin yanıyor, gel söndür” deyip çağırdılar. Söndürmekle de kalmadı, üç de kat çıktı o evin üstüne. Sonra git dediler. Hamza Hamzaoğlu’nun bir yıllık Galatasaray serüveninden teknik adamlar için hayatta kalma rehberi çıkar mı?
Meğerse evi bildiği Galatasaray onun değilmiş, kiracıymış, haberi yokmuş... “İsviçre’den ağabeyimiz gelecek; olmadı İstanbul’dan amcamız oturacak. Al yastığını yorganını, git” dediler. Hamza Hamzaoğlu’nun Galatasaray için gel-git hikayesi özetle budur. Bir de onun bir yıl içinde yaşadığı gel-git’lerden geriye kalan bir teknik adamın hayatta kalma rehberi:


PARAYI KONUŞ
Profesyonel futbolda “Sen bizim evladımızsın” diyen yöneticilere inanma. Her işin bir bedeli var. Teknik adamların da, futbolcuların da aldıkları yıllık maaşlar ortada. “Ne verirseniz kabulümdür” deyip yıldız futbolcunun aldığının çeyreğini alma. Sonra “O işi almadı, işi ona verdiler” derler. Hakkını iste, tazminatını bırakma.
DUYGUSAL OLMA
Ağlamak güzeldir ama dört duvar arasında. Sevinç gözyaşlarını herkesin ortasında akıt ama hüznün bir takımın lideriysen ayna karşısında kalsın. Sakat sakat oynamak isteyen futbolcu oyuna girmek istediğinde gözlerinin içine baktığında, gözlerini kaçır. 25 futbolcudan birkaçını daha çok sevebilirsin ama sırtlarını ortalık yerde sıvazlama..
ÖZÜR DİLEME
Senin taktiğin tez ise, rakibin taktiği de anti-tez. Bu oyun güzel ama aynı zamanda garip oyun. Maç kaybedince taktiğinin işlemediğine, yanlış değişiklik yaptığına inanıyorsan bile kendine sakla. Futbolu herkes bilir ama o koltukta oturuyorsan, “En iyi sen biliyorsun” diye ikna olsunlar. Her maç kazanılmaz, her kaybedilen maçtan sonra özür dileme. Bu hakkını her sezon bir kez kullan, “Koca yürekli adam” derler. Tek suçlu sen değilsin, kazandığında tek kazanan da sen olmadığı gibi..
MÜTEVAZI OLMA
Galibiyeti sahadaki yıldız futbolcuların sayesinde aldıklarını söyleyecekler. Kenardan bağırmakla olmaz diyecekler. İnanma. Teknik direktör tek başına maç da alır, maç da kaybeder. “Mütevazı olma inanırlar” ile tevazu arasındaki denge, takım içi dengelerden daha mühimdir. Kazandığın kupaları kimse unutmaz, her başarısızlıkta hatırlatma. Çok kupa ruhunu da zengin eder banka hesabını da ama oturduğun koltuğun baba koltuğu değil sallanır sandalye olduğunu unutma...
YÖNETENLERİ KOLLAMA
Düğününe herkes gelir, göbek atar. Boşanma davasından sonra adliye çıkışında kokteyl veremezsin. Kupa törenine senden önce fırlayıp podyuma çıkan yöneticiler, takım kaybettiğinde evlerinde kanal değiştirip film izlerler, sen mağlubiyetin analizini yaparsın sabaha kadar. Transferi beceremeyen toy yöneticiye, profesyonele sahip çıkma. Başlarının çaresine baksınlar. Unutma, onlar senin yerine teknik direktör bulup kameralara gülümsediğinde sen bunu televizyon ekranından izleyeceksin...
SENİN İÇİN DÜŞÜNSÜNLER
Sen 25 genç adamın kaprisini çekiyor, idman yaptırıyor, rakibe göre taktik belirliyor, her 90 dakika ömründen kimbilir belki de 90 günü alıyor. Yaptığın iş kolay değil, 4-4-2 mi 4-2-3-1 mi, Ahmet mi solda Mehmet mi sağda derken, aileni bile unutuyor; sevdiklerine vakit ayıramıyorsun. Medya karşısına geçtiğinde iletişim danışmanının desteğini al. Hangi soruya hangi cevabı hangi uslupla vereceğine, öfke kontrolünü nasıl yapacağına bırak uzmanları karar versin. Doktor gibi bil onları. Senin yerine düşünmeleri, seni az düşünen yapmaz...
DON KİŞOTLUK YAPMA
Senin rakibin karşındaki takım ve onun başındaki meslektaşın. Hakemler, gazeteciler, futbol yorumcuları senin başarısız olman için sabah yataklarından kalkmıyorlar. Senin gibi onların da bir hayat mücadelesi verdiğini unutma, saygı duy... Hayali düşmanlara karşı savaşma, yorulur; asıl hasmına yenik düşersin. 
TARAFTARI KARŞINA ALMA
İnsan doğar, bir takımı sever, onu severek gider bu dünyadan. Sen taraftar değilsin, çok takım sevecek, çok takım çalıştıracaksın. Taraftar hep yeni transfer ister, kaybettiğinde başka takımın golcüsüne gıptayla bakar. O yüreğiyle bakar oyuna, sen aklınla. Taraftarın tezahüratına iyi kulak ver, onu karşına alma. Büyük kalabalıkların haykırışını çığlığınla bastıramazsın. Tribündeki adam eleştirir, sen onları eleştirme.
TAKIM ELBİSELERİNİ GİYME
Başkanlar, yöneticiler kurumsallaşmadan bahsederler, sen çimenin kokusunu tekmenin acısını bilen adamsın. Kurumsallaşma. Kulübün sponsorunun verdiği takım elbiseyi giy ama yönetimlerin ruhuna giydirmeye çalıştığı ceket-pantolonun içine sığma. Sen kendi hayatının terzisisin. Ruhun duble paça mı seviyor, bırak demode olsun, hiç olmazsa sen bilirler.


İstersen bunların hiçbirini yapma, gel futbol yorumcusu ol. “Tek santrfor oynayıp gol atamayan takıma çift santrfor oynamalı, çift oynayana da orta sahası bir adam eksik kalıyor” dersin, olur biter...