13 Ağustos 2019

Yıllar Geçiyor Anladın mı?

Dakika 103'tü... 'nın mahalle maçlarımıza özenip uzatmalara altın gol kuralını getirdiği yıllar. Atan galipti. Fatih Akyel sağ kanattan akıp ceza sahası içine orta mı yaptı yoksa kötü bir şut mu çekti, o topu Jardel filelere gönderdiği için artık ne önemi var o orta-şut karışımının. Jardel, bir Porto efsanesiydi, golü yiyen Casillas yıllar sonra 'den Porto'ya gideceğini ve kalbinin artık o eldivenlerini çıkar demesini nereden bilecekti ki?

19 yıl sonra o gün kaleyi koruyan Taffarel'in çalıştırdığı Arjantin doğumlu Uruguaylı kaleci (Muslera), Kolombiya'da doğmuş Arjantin'de yetişmiş bir golcüye Instagram'dan bize gel diyor. O golcü de (Falcao) , yerel 'yı kazanınca "Cimbombom" diyerek yılan hikayesine dönen transferinin sinyalini veriyor. O gün kupayı kaldıran Galatasaray kaptanı , 9 yıl sonra 'in golcüsünün  edilmesini istiyor. Kim mi o? Elbette ki Falcao!
***
Sonra herkes bir yere savruldu hayatta. Jardel bitirdi kendini, Popescu anlı şanlı kariyerini soğuk hapishane duvarlarına bakıp hatırladı. Tarihin en iyi sol beki 'un bir gün Fenerbahçe formasını giyeceğini, Sivasspor'u çalıştıracağını kim bilebilirdi ki? Emre Belözoğlu'nun Fenerbahçeli olduğunu doğal olarak açıklamadığı yıllardı. Guti, 'a gelmemiş, Arnavutköy'de ters yöne girip halk otobüsüyle kafa kafaya gelmemişti. 'un iyi teknik adam olacağını diyelim tahmin ediyorduk da 'nın neden olamayacağını kimse anlatamazdı o günlerde. Orta sahada kesici oynayana 6 numara denilmeyen yıllardı. Basketbola yakışan tonla istatistiğin futbolun yakasına yapışmadığı günlerdi. Kim kaç pas yapmış, kaç depar atmış, ısı haritası, daha delirmemiştik çok şükür. Bugün 6 numara denilen yerin kralı Claude Makelele o gün sahadaydı. O gitti, Real Madrid yıllarca iflah olmadı.
***
Galatasaray'a Süper Kupa'yı kazandığı Louis 2 Stadı'nın ev sahibine, 'de Kolombiya'ya attığı füzenin daha bir güdümlüsünü atan Hagi, 80'lerinin çocuklarının duvardaki posteriydi ama o Monaco'ya 38 numara ayağıyla yıkan Cevad Prekazi de o kuşağın ağabeylerinin efsanesiydi. Raul, Maldini ve Totti gibi tek bir formayı giyip futbolu bırakmak isterdi ama Mourinho'nun satırının kurbanı oldu, o şimdi Real Madrid B'nin hocası..  o gün oradaydılar şimdi 'in yanında oturuyorlar. Luis Figo'nun Barça'dan Real Madrid'e transfer olup çıktığı ilk resmi maçtı. 19 yıl sonra esame listesindeki 36 futbolcudan bugün futbolu bırakmayan tek isim Emre Belözoğlu... Kulübedeki Mircea Lucescu sonra Beşiktaş'ı şampiyon yaptı. Uzun zaman sonra döndüğü Türkiye'de milli takımın başındayken ayda bir kere bizi İtalyan medyasına şikayet edip gitti. Vicente del Bosque kendisine "Yeniköy Kasabı" denileceğini bilse gelir miydi Türkiye'ye...
***
Millet olarak bir daha da yaşayamadık bu heyecanı... Başkalarının heyecanına ev sahibi olduk, iyi de olduk ama. 2005  finalinden daha güzel bir final görmedi ki bu dünya. 'nda Milan'ın 3-0 öne geçip, vazgeçmeyen Liverpool'un 3-3 yapıp penaltılarla kazandığı kupa... O Liverpool şimdi 'a geliyor... 20 yıl önce Galatasaray'ın UEFA Kupası'na yürüdüğü sezonun sonbaharında İstanbul'da 5-0 kazanan Chelsea de geliyor İstanbul'a. İki İngiliz takımı tarihte ilk kez UEFA Süper Kupa finali oynayacaklar. Çarşamba akşamı 22:00'de Beşiktaş'ın evi Vodafone Park'ta... Ali Sami Yen artık yok. 15 yıl önce yolu çile olan Atatürk Olimpiyat Stadı'na artık metroyla gidiliyor ve 2020 Şampiyonlar Ligi finali yine bizde.. İnönü Stadı'nda gazhane tarafındaki kaleye penaltı atıp Hilton Oteli'nde balkonda oturan turisti vuran, deniz tarafındaki kaleye vurduğu şut Kabataş istikametine giden kamyonun kasasına gol atan Gökmen (Özdenak) Abi'nin dediği gibi: "Anladın mı?" Geçiyor yıllar...

Süper Lig Başlarken Sorular


1- İtalya  Federasyonu illegal yayınlara savaş açtı. 1.1 milyar Euro yayın geliri kaybı 200 milyon Euro vergi açığına sebep olan illegal yayınlar için hükümetin büyük desteğini aldılar. Bilinçlendirme kampanyası için medyaya verdikleri reklamlarla İtalyan halkını uyarıyorlar. Bizde yayıncı kurulusunun illegal yayınlardan yıllık kaybı 1.5 milyar TL. Devletin de çok büyük miktarda vergi kaybı var. Yazılı eserde, müzikte olan ve başarı ile uygulanan telif haklarının futbol yayınına gelince uygulanmamasının tek sorumlusu Futbol Federasyonu'dur. TFF, İllegal yayınlara karşı mücadeleyi ne zaman başlatacak?
2- Liglerin başlamasına bir haftadan az bir zaman kala 18 kulübün stadının zeminleri için bir rapor hazırlandı mı? Federasyonda stadyumlara tek tek gidilip, raporlayan bir komite var mı? Yüksek çözünürlükte yayın için gerekli olan kalitedeki ışıklandırma standartları kontrol edildi mi?
3- 'da lig yönetimi naklen yayınlarda ekranlara gelen boş tribünler yüzünden kulüplere para cezası kesiyor. Futbola gölge düşürecek bu ambiyansı bozan boş tribünler için bilet fiyatlarını düşürün uyarısı yapıyor. TFF, 18 kulübün kombine fiyatlarını ve sezon başlarken stadyum doluluk oranlarını kontrol etti mi?
4-  kulüplerinin taraftarlarına Anadolu deplasmanlarında fahiş fiyatla bilet satılma geleneği bu sezonda sürecek mi? Federasyon tüm kulüpler için bilet fiyatlarında 'benzer tribünde sattığın fiyattan deplasman takımına bilet satamazsın' kuralı getirecek mi?
5- Beraberliğe galibiyet priminin yarısı verildiği ligde kardeş payı son bulacak mı? Galibiyet başına verilen primin yarısını beraberliğe vermek yerine bunu dörtte bire düşürürsek takımların oyun planları da değişmeyecek mi? Üç haftalık dilimde bir galibiyet alan takım, aynı puanı toplamışken üç beraberlik alan takımdan neden daha az para kazanıyor.
6- 18 Kulüp yeni sezon için hazırladığı üç tip formayı federasyona gönderdi mi? Sırtta yazan isimlerin fontu için forma üzerinde ve kolundaki sponsor reklamları için boyut standardı kulüplere bildirildi mi? Bu sezon da sırtta isimleri okunmayan futbolcular görecek miyiz?
7- Süper Lig'in oynandığı stadyumlarda taraftarların yiyecek-içecek aldığı büfeler İl Sağlık Müdürlükleri'nden onay aldılar mı? Kulüpler, bu büfelerdeki hijyeni ocak, tüp, ızgara gibi patlayıcı maddelerin kontrolünü sağlıyor mu?
8- 40-50 bin kişinin maç izlediği tribünlerde kalp krizi vakalarında hayat kurtaran 'defibrilatör' cihazlarının ellişer metre koridorlara yerleştirilmesi konusunda bir çalışma yapıldı mı? Bu cihazları kullanmaya yetkin sağlık personelinin tribünlere akreditasyonu konusunda bir çalışma var mı?
9- Süper Lig'in neden Twitter ve  hesabı yok? Ligin adını her yıl bir futbol efsanemize vermekle iş bitiyor mu? Bu ligde forma giyen oyuncular, teknik adamlar haklarında bilgilendirme yapacak bu ülke futboluna emek vermiş efsaneleri, genç kuşaklara tanıtacak bir içerik hazırlamak ve sezon boyınca bu ligin heyecanını sosyal medyadan yaşatmak bu kadar mı zor? Twitter hesabından MHK kararları ve haftanın maç programı açıklamak dışındailetişim departmanında çalışanlar, ne iş yapmaktadır?
10-  6222 adlı yasanın getirdiği yükümlülükler konusunda stadyumlarda taraftarlara dağıtmak üzere bir kitapçık hazırladı mı? Federasyona ve hakemlere eleştirigetirildiğinde Disiplin Kurulu'na sevk edilen kulüp yöneticileri rakip takımlara hakaret ettiğinde de PFDK'lık olacak mı?