4 Ağustos 2007

Arjantin'den manzaralar #1

Mütevazi bir seri başlatmaya karar verdim. Arjantin'den manzaralar. Arşive düşenler işte. İlk kare River Plate tribününden. İlk bakışta pek de ilginç bir foto değil; "tribün işte" der geçersin. En önde objektife bakan Fernando Cavenaghi. River Plate'in kral çocuklarından. Golcü El Monumental'de tribün kovalıyor...

LG Amsterdam Tournament 2007 #3

Atletico Madrid: 3 Lazio: 1
Atlético de Madrid: Leo Franco; Vara, Zé Castro, Eller, Pernía; Reyes (Antonio López, m. 73), Luccin (Raúl García, m. 61), Maniche, Simao (Luis García, m. 46 (Costinha, m. 80); Maxi Rodríguez (Mista, m. 62) y Braulio.Lazio: Berni; De Silvestri (Zauri, m. 59), Diakite, Cribari (Stendardo, m. 75), Kolarov; Ledesma; Del Nero (Mutarelli, m. 61), Mudingayi (Firmani, m. 56), Mauri, Manfredini (Pandev, m. 46); y Rocchi.

Old Trafford eşkiyası

Kia Joorabchian'ın burnuna halka takıp Buenos Aires'den yol çıkardığı ve Brezilya'dan sonra İngiltere'ye getirdiği Carlos Tevez, West Ham'a 3 milyon euro ödeyince Manchster United'a transferine yol verdiler. Bonservisinin ne olacağı ise büyük muamma. Man. United sezon başına 5 milyon sterlin ödeyecek, bir nevi leasing işliyor bu arkadaşın transferinde. Gelecek hafta imzayı atar artık. Cristiano Ronaldo kesecek, Tevez ve Rooney vuracak. Man. United korkunç bir takım oldu Cemil abi, bas paraları over'a...

Bir yıldız kayarken

2003'ün sonbaharında Camp Nou'nun soyunma odasına sızdığım bir akşamdı. Marca radyo canlı bağlantı kurmuş; onunla röportaj yapıyordu maç sonunda. İyi zamanlarıydı. Barça'da onbire çıkıyordu. Valencia'da süper top oynadığı sezon sonrasında Barça; Katalan kontejanından hemen kadroya katmıştı: Gerard Lopez Segu kısaca Gerrard, Deco geldikten sonra soluğu Monaco'da aldı. Deschamps'ın teknik direktör olduğu dönem. 2 yıl geçmiş aradan, oynadığı maç sayısı sadece 13. Monaco bugün karşılıklı olarak sözleşmenin feshedildiğini açıkladı.Daha 1 yıl önce kendisi gibi futbolcu olan ağabeyi Sergi, trenin önüne kendini atıp intihar ederse adam nasıl futbol oynasın? Gerard Lopez sadece 28 yaşında. Bu sezon nerede, ne yapacak merak ediyorum.

Riquelme bu sezon limon satacak

Boca Juniors'u sırtına aldı, Copa Libertadores şampiyonu yaptı, Arjantin milli takımında herkes onun ayağına bakıyor ve o hala kulüp bulamıyor. Transfer sezonunda herkes bir yere gidiyor bu adamı alan yok. Ligler açılıyor Riquelme hala boşta. Villarreal'de denyö müdür nedir teknik direktör Mauricio Pellegrini dönmesin, ihtiyacım yok diyor. Boca'da başkan Macri paramız yok, mümkün değil kadroda tutamayız diye ağlıyor. Alayı manyak bunların adama limon sattıracaklar sonunda.

3 Ağustos 2007

Petra Nemcova

Durex XXL


Christian Vieri ve formaları













Christian Vieri. 33 yaşında. 16 kulübün formasını giydi. Formasını giyip oynamadığı tek kulüp Sampdoria. Futboldan nefret eder. Ekmek parası işte..

Pep Guardiola

Van Gaal'ın mamalı Barcelona'sı yakmıştı onu. Ön libero denen bir mevki varsa eğer işte onun peygamberi. 16 yıllık kariyerinde sadece 11 gol atması da gariptir. Pep Guardiola. 23 yıl önce futbola başladığı Barcelona altyapısına döndü, bu kez teknik direktör olarak. Bir Guardiola vardı ne oldu onanın hapı niyetine...

LG Amsterdam Tournament 2007 #2

Amsterdam Turnuvası'nın naklen veren kanal yok memlekette. İlk maçlarda Atletico Madrid onca transfere rağmen yine boş attı. Evsahibi Ajax 2-0 kazandı. Arsenal de Lazio'yu 2-1 ile geçti.
4 Ağustos 2007 Cumartesi: 20.00: Lazio – Atletico Madrid 22.15 : Ajax – Arsenal

Kaka otobüsü karıştırınca

Türkiye'de Fotomaç kafayı ne kadar Adriano'ya taktıysa, -ki wikipedia'yı kaynak gösteren bünyelere sahip bu gazete- İspanya'da da Marca, yemeden içmeden Kaka'yı hergün Real Madrid'e getirmeye çalışıyor 3 aydır. Milan ve Real Madrid'in Moskova'da turnuva için aynı saatlerde havalaanına inmeleri sonrasında Marca'nın dileği kısmen gerçek oldu. Kaka havalanından çıkınca, yanlışkla Real Madrid kafilesini taşıyacak otobüse binmiş. Al sana Kaka Real Madrid'de işte. Fotomaç demişken bir not daha düşeyim, Crespo'nun Galatasaray'a geleceği haberlerinde ısrarla Chelsea ile görüşmeler sürüyor yazıyor bu gazete, kardeşim Chelsea adamı Mayıs sonunda Inter'e yine kiraladı. Bir araştırın yazın, yazıktır ya...

Pato Milan'da

Serie A'da tek transfer yapmayan takımdı Milan. Bu gece siftah yaptılar. Alexandre Pato'ya imzayı attırdılar. Milan 20 milyon dolar ödeyecek. Bir ay önce hakkında birkaç satır karalamışım. İtalyan ve İspanyol medyası arasındaki it dalaşı da devam ediyor bu arada. La Gazzetta, bugün tüm İspanyol medyasına geçirmiş. Pato transferini 4 büyük gazete de görmemiş. Pato'yu kaptırınca ancak Kaka otobüsü karıştırdı haberiyle yetinirler diye dalgalarını geçiyorlar.

Rafael di Zio ve La Doce

Alttaki posttan devam edeyim. Avrupa'da tribün grupları eyvallah da; iş Güney Amerika olunca kaynak az. "Boca-River derbisi üzerine yok maç 2-0 bitmişti de sonra..." diye devam etmeyeceğim. Boca'nın reisi Rafael di Zeo . Arjantin'de tanımayan yok bu adamı. 45'lerinde. 94'de 2 River Plate'liyi öteki tarafa yollayan Jose Barrita'dan almış liderliği La Doce grubunda.Foto Ole gazetesinden. 2003 yılından. Meksika'dan ve Güney Amerika'dan birçok grup, adam yollayıp La Doce'den taktik kapıyormuş. "La Doce, holiganlığın Harvard'ıdır" der Boca'nın reisi. Haklarında adamakıllı bir araştırma bulsak da okusak...
"As far as the world's hooligans are concerned, La Doce is Harvard. They come here to learn".

Eurotrashed

Kütüphanemin en değerli kitaplarından. "Eurotrashed: The Rise and Rise of Europe's Football Hooligans". Dougie Brimson'un -ki trofolo'nun kankası olur- 2003 yılında çıkan enfes bir araştırma. Brimson, tüm Avrupa'daki holigan grupların tarihçesini ve vukuatlarını anlatıyor. Hollanda bölümü muhteşemdir mesela. Ajax-Feyenoord kavgaları, Real Madrid'e pusu kuran Atletico Madridliler... Kitapta Galatasaray-Leeds United maçı öncesi yaşananlar da iki cepheden anlatılır. Parken'daki kupa finaline Arsenallilerle birlikte gelen ve 4 gün önceden Kopenhaglı gruplarla şehir planı üzerinde Tivoli meydanına çıkışları belirleyip saldırı planlayan Leedsliler de var mesela. Aslında Arjantin'de La Doce ve Rafael di Zeo hakkında yazacaktım, bu kitap geldi aklıma. Güney Amerika'daki taraftar gruplarını anlatan bir kitap bilen varsa kapıya not bıraksın bir zahmet.

2 Ağustos 2007

Bu kez mektup yollayan olmadı

Gregory Coupet son sakatlandığında Tuncay'dan mektup almıştı. Özür falan filan. Yalandan fair play zırvaları. Bir kez daha sakatlandı ama bu kez mektup falan yollayan yok. Fransa'da sezon bu hafta sonu başlıyor, O.Lyon 6'da 6 yapmış herkesi baymış. İlk büyük sakatlıktan bu takımdan geldi. Coupet diz bağlarını bitirmiş. 4 ay yok. İtalyanlar, Fransa'yı bekliyor Eylül ayında San Siro'ya. İntikam maçına. Kalede Coupet olmayacak, kocaman bir ayrıntı.

Ajan Smith daha iyi topçudur

Leeds United, Galatasaray ile yarı final oynadığında "gelecek yüzyılın takımı" diyorlardı İngilizler için. Bowyer, Alan Smith vs.. Leeds United şimdi 3. ligde. Bowyer manyak çıktı, saha içinde dışında her türlü pisliğe bulaştı. Kieron Dyer'ı sahada dövmüşlüğü bile vardır. Bowyer çekilsin kenara; Alan Smith'den devam edeyim. Bu sarı kafa gördüğüm en yalan futbolculardan, Manchester United'a gitti, 3 sezonda oynadığı maç sayısı 61 attığı gol 7. İşte bu adama Newcastle United 7 milyon euro ödemiş. Akıllara ziyan.Bowyer'in tırmaladığı Dyer da West Ham'a gidiyor. Newcastle taraftarı cam çerceve indirmiş Dyer gidiyor diye. Oysa ki bir istatistiği var tam ibreti alemlik. Bu Dyer kişisi, St. James Park'da yani kendi seyircisi önünde son 5 sezonda 5 gol atmış. Peki Man. United'dan Scholes, Newcastle deplasmanında son 5 sezonda ne atmış? 6 gol. Premier Lig transferlerine biraz uzaktan bakıyordum. Man City satış sonrasında coştu, iyi kadro kuruyorlar. Lucescu'nun takımından Elano'yu da aldılar, Atletico Madrid'den Martin Petrov yalnız kalmasın diye bir de Bojinov geldi Serie A'dan ki tuttuğum golcülerdendir.

Eternamente grande

Atletico Madrid'in yeni reklamı yine süper. Bir futbol kulübü için yapılmış en güzel reklam bence "Atletico Madrid me meta" idi. Atletico Madrid'nin 1 numaralı üyesi Augustin de la Fuente Quintana'nın oynadığı reklamdan sonra şimdi de Eternamente grande.

Ne işimiz var oralarda

Son yıllarda takımları Uzakdoğu turlarına götürmek pek moda. Futbol endüstrisinin dayattığı, canına yandığımın globalizminin futbolcuya jet lag olarak geri döndüğü bir işkence bu turlar. Man. United başlatmıştı sanırım ardından Real Madrid, Barça, Liverpool da katıldı. Amaç belli, oralara mağza açmışsın, çekik gözlüler ürünleri yağmalamış, bir de şu futbolcuları yakından görseler. Bu sirk turuna en sonunda isyan eden delikanlılar çıktı.
Barça'da önce Zambrotta ateşledi fitili ardından Thuram ve Olaguer destek verdiler. "Oralara gidene kadar kendi tesislerimizde hazırlansak, jet lag yemesek, dağılmasak" dediler lig öncesinde. Başkan Laporta'ya idi bu gider elbet. O da çıktı 2006'da da gittik hem ligi Şampiyonlar Ligi'ni kazandık deyip topu taca attı.

David Seaman

"If David Seaman’s dad had worn a condom, we’d still be in the World Cup"
Nick Hancock/2002

31 Temmuz 2007

Jose Luis Chilavert&Diego Simeone

Freddy Adu Benfica'da

Bir zamandır Arjantin ve Brezilya'daki genç yeteneklerin Avrupa'ya transfer yaşı üzerine yazmak niyetindeydim. Güney Amerika takımları eskiden en azından 20-21 yaşına kadar yıldız adaylarını takımda tutarlardı. Kaka sonrası bu da tarih oldu. Ortalık 17-18'lik yetenekleri pazarlayan menajerlere kaldı (bkz:pato). Buradan bir başka 18'liğe; Gana asıllı ABD'li Freddy Adu'yu yapayım ortayı. Bir tek maçını bile seyretmedim, FIFA Under bilmemkaç turnuvalarını seyredecek kadar kafayı kırmadık çok şükür. İnternetin yediği nanedir bu çocuğu yıllardır bir gazlarlar. Yeni Pele falan diyorlardı bir zamanlar. 14 yaşında Amerika'nın en genç profesyonel sporcusu olmak gibi bir ünvanı da vardır. Bu Adu, agu agu dediğinden bu yana Chelsea, Man. United, Milan, alayına gelir yıllardır. MLS'in yıldızı diye bunu pazarlarlar bir zamandır. 89 doğumlu hakkında sittin haber çıkmış bir yıldız peki kaç paraya geldi Avrupa'ya? 2 milyon dolara! Benfica ile 5 yıllık sözleşme imzaladı. Ne Adu'ymuş göreceğiz artık...

30 Temmuz 2007

Gökdeniz'in izinden

İtalya bu; rokasız pizza, skandalsız futbol olmaz oralarda. Geçen sezonun başında bahis oynayan futbolcuların listesi yayınlanmıştı çarşaf çarşaf. Aralarında Juventus'tan Buffon da vardı, bahis yasağından sonra oynamadım deyip yırttı ya da adı yetti. Listedeki diğer isimlere hesabı kestiler. Palermo'dan Torino'ya geçen David di Michele ve Atalanta'dan Manfredini'ye 3 ay yasak getirdiler ki bu da ligin ilk 9 haftası demek. Gökdeniz'in kulakları çınlasın. Futbolcuya bahis yasak ama Milan'ın bwin'den yıllık 15 milyon göğüs reklamı alması serbest, o da güzel.

Eski sevgilinin suretleri

Biraz futbol biraz tenis biraz sarışın biraz esmer çokça da hayata dair. Eski sevgiliyi aramak vardır yenilerde, üzerine melankoli poşeti geçirmeyeceğim postun, yeni sevgilinin eski sevgiliye benzemesi acılı bir unutamadım seni nalan klişesidir. Bu kez erkek tarafından değil, hatun gözüyle bakalım. Kadın, Boris Becker'in eski karısı Barbara Feltus. Boris bunu boynuzlayınca tazminatı ve çocukları alıp özgür kız yapmış kendini Barbara. Adam, Fiat'ın sahibi Agnelli ailesinin torunu Lapo Elkann, evet kabul ediyorum Olimpiyatlar'da cirit atacak Finli atlet adı var adamda. Bu ikisi bizim magazin medyamızın ağzıyla vereyim burayı, büyük aşk yaşıyorlarmış. Lapo 2 yıl önce kokain alemlerinde basılmış, Juventus'da sazı eline almış pavyoncu bir arkadaştır. Benzemiyor mu Boris'e? Benziyor. Barbara abla da tam kafa kopartanlardan ama; önce Boris şimdi Lapo. Yiyin kardeşim birbirinizi.

Defans oyuncusunun forması satmaz

2003'de Ronaldinho ve Beckham'ın La Liga'ya transferlerinde kimin hangi formayı giyeceğine Real Madrid başkanı Perez karar vermişti. Ronaldinho'yu "bu çirkin bize forma sattırmaz" deyip Beckham'ın peşine düşmüşler, Barça da üçlüğü atmıştı. Florentino Perez'in dönemi böyle bir dönemdir işte Real Madrid tarihinde. Kulübün ürün satışını patlatmak üzerine kurulmuş bir transfer politikası. O günlere dair son itiraf Carlos Quieroz'dan geldi. Portekiz'in altın jenerasyonunu yaratan, Alex Ferguson'ın sağ kolu Carlos. Real Madrid'de teknik direktörlük de denedi ama; bazı adamların kaderinde hep 2. adam olmak vardır, yapamadı döndü Manchester'a. Carlos abi der ki "Real Madrid'in 30 milyon euro'ya aldığı Pepe'yi 2003'de 2 milyona alacaktık. Başkan Perez defans oyuncularının formalarının satılmadığı söyledi". Valdano da bu söze "ben bilmem beyim bilir" demiş o zaman.

LG Amsterdam Tournament 2007

9. Amsterdam Turnuvası. Arsenal, Emirates Cup'dan geliyor. Atletico Madrid'in yeni 11'ini seyretmek lazım. Lazio'da kadro neredeyse aynı. İlla ki bir televizyon kanalı naklen yayınlar memlekette.
2 Ağustos 2007 Perşembe: 19:30: Lazio – Arsenal 21:45 : Ajax – Atletico Madrid
4 Ağustos 2007 Cumartesi: 20.00: Lazio – Atletico Madrid 22.15 : Ajax – Arsenal

Reyes Atletico Madrid'de

Atletico Madrid transferde Barça'yı solladı. Barça yaklaşık 60 milyon euro harcamıştı bugüne kadar. A. Madrid transfer yapmak için sanki Fernando Torres'in gidişini bekliyormuş. Luis Garcia, Forlan, Simao, Santana derken son imza Reyes'den geldi. Real Madrid, kiralık oynattığı Reyes için Arsenal'e 6 milyon teklif etmiş, A. Madrid hava yapacak ya şehirin büyüğüne iki katı fiyat vermiş. Arsenal hala zararda tabii. Sevilla'da kraldı bu adam, az ağlamadılar Londra'ya gittiğinde, ben sevmem o ayrı..

Footii Party

Footii Party/ FIFA Wii Version