17 Mayıs 2008

Euro 2008: İspanya

Luis Aragones 'in Euro 2008'deki İspanya'sı. Raul yok kadroda. 3 simge forvet için belirsizlik vardı Avrupa'da. Hakan Şükür'ün ardından Raul da kadroda yok. (Adlarını taşıyan oğlumun kısmeti) Sırada İtalya'da Del Piero var. Bakalım o da evde kalacak mı? İspanyol basınına göre kadroda bir sürpriz var. Villarreal'den Cazorla; ki bence haketti. Bojan Krkic ise finallere gitmek istemediğini söyleyince piyango Sergio Garcia'ya vurdu. İspanya bu, gruptan çıkamazsa klasik bahtsızlıkları; şampiyon olurlarsa-44 yıl sonra- bu kadroya yakışırdı diyeceğiz. Ya da bizli konuşmayayım, ben diyeceğim...
Kaleci:Iker Casillas (Real Madrid), José Manuel Reina (Liverpool), Andrés Palop (Siviglia)
Defans: Sergio Ramos (Real Madrid), Carles Puyol (Barcellona), Juanito (Betis Siviglia), Alvaro Arbeloa (Liverpool), Fernando Navarro (Mallorca), Raul Albiol (Valencia), Carlos Marchena (Valencia), Joan Capdevila (Villarreal)
Orta Saha: Cesc Fabregas (Arsenal), Andrés Iniesta (Barcellona), Xavi Hernandez (Barcellona), David Silva (Valencia), Santiago Cazorla (Villarreal), Ruben de La Red (Getafe), Xabi Alonso (Liverpool), Marcos Senna (Villarreal)
Forvet: David Villa (Valencia), Sergio Garcia (Saragozza), Fernando Torres (Liverpool), Daniel Guiza (Mallorca).

UEFA Türkçe Konuş

Sözkonusu FIFA sitesi olsaydı kabul ederdim, sadece 4 dilde yayın yapıyor lakin UEFA'nın web sitesindeki dil seçeneklerine taktım kafayı. 10 dilde yayın yapıyorlar: İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, İspanyolca, Portekizce, Rusça, Çince, Japonca ve Kore dilinde. Türkçe yok. Evet İskandinav ülkelerinin dilleri de, Flemenkçe, Yunanca da yok ama o da bizim problemimiz değil. İskandinavya'da ve Hollanda'da İngilizce bilmeyen mi var? 1962 yılından beri, 46 yıldır UEFA'nın üyesiyiz ve koskoca ülkenin dilinde yayın yapmıyor UEFA. Futbol endüstrisi uğruna 3 Uzakdoğu dilinde yayın var, Türkçe yok. 3. kez Avrupa Şampiyonası'na katılacağız. Harika bir site yapmış UEFA, muhteşem içerik de var. Peki Türkiye Futbol Federasyonu'nun bir kez olsun aklına gelmemiş midir UEFA'ya bu öneriyi yapmak? Gerekirse çevirmenleri biz angaje edelim demek?
***
Medya ne yapıyor peki? UEFA.com sitesinde Türk takımlarını takip eden UEFA muhabirinin Türkiye'den yolladığı haberleri, "UEFA bizim takımlarda bahsetti, bunu dedi, şunu dedi" diye haber yapıyor ve bunu her seferinde bir gurur vesilesiymiş gibi dayıyorlar sayfalarına. Yahu o haberleri yazan kişinin amacı, Türkiye'de yaşayan gazete okuyan, televizyon seyreden vatandaşı bilgilendirmek değil ki! Türkçe bilmeyen, Türk medyasını takip edemeyen milletlere haber kaynağı olmak. Türkiye'de İnternet kullanan, uefa sitesine giren ve o sitedeki 10 dilden birini bilmeyen insan sayısının kaç olduğu umurumda değil. Yunanca yoksa Komşu'nun derdidir. Flemenekçe yoksa Hollanda'lının, Belçikalının... Türkçe yoksa bizim... UEFA'ya bugüne kadar ezeli rakibini şikayet eden(!) biz Türkler neden bu talebimizi iletmeyiz ki? İleteceğim diye lütfen buradan buyursun

Edmilson&Eto'o&Delgado

Cam adamlar 11'ine koyarım ben onu Villarreal ise ilk 11'ine koymaya niyetli. O.Lyon sonrası Barça'da bol bol sakatlık yaşayan Edmilson Barça'dan resmen kopan ilk isim oluyor. Gelecek sezon hiç olmazsa Şampiyonlar Ligi'nde ön eleme oynamayacak. Villarreal de yine akıllı işler yapıyor. Kadroyu 3 kulvara göre derinleştiriyorlar... Ronaldinho için Barça'nın Milan'ın 25 milyon euro'luk teklifini kabul ettiğini yazıyorlar. Eto'o'ya Tottenham'ın teklifi yıllık 7 milyon euro ve Barça'ya da 30 milyon euro. Bu süper teklif işte. İngilizler kolay harcıyor parayı. Atletico Madrid, Espanyol kalecisi Kameni'yi almak üzere. Arsenal ve Delgado haberi ilk çıktığında pek inandırıcı gelmiyordu ama işin içinde Arsene Wenger, Delgado'nun yaşı ve çift pasaportu, Rosicky'nin sakatlığı ve Mehmet Topuz transferi gibi bağlantılar olunca bu iş olacak gibi duruyor. Beşiktaş 5'e almıştı, kesin kar edecek Delgado'dan...

Buenos Aires'in Arızaları

Boca Juniors ile River Plate arasındaki ezeli rekabette son yıllarda River Plate'in nal toplamasının sebebi belki de budur. İki takımdan da Avrupa'ya gidip problem olan adamlar geri döndüklerinde Boca'da gittikleri yerden devam ediyorlar. Martin Palermo ve Riquelme bu isimler. River Plate'de ise arızalar yine arıza. Ortega alkol tedavisi, sakatlık derken bu kez teknik direktör Simeone ile papaz oldu. Simeone oynatmıyor onu. Copa Libertadores'den elenmese, eli zayıflamasa yollardı ya. Diğer arıza D'Alessandro ise Avrupa dönüşü yetiştiği kulüp yerine San Lorenzo'ya gitti.

What we've lost...

Foto Finiş

Pazar günü Parma-Inter maçını NTV, Catania-Roma maçını Kanal 24 naklen veriyor(16:00). İki maçı da dönüşümlü olarak uydudan RAI Int'dan seyretmek mümkün. Hafta boyunca Totti ve Panucci, Inter şampiyon olacak diye hergün demeç verdiler. Totemcinin kralıymış bu arkadaşlar. Parma-Inter maçının hakemi Gianluca Rocchi Inter'e ters geliyor bu sezon. Rocchi'nin yönettiği 4 maçta da Inter sahadan beraberlikle ayrılmış. Catania-Roma maçının hakemi Saccani ise Roma'nın İnter'i sildiği 6-2 biten meşhur İtalya Kupası finalinin hakemi. İki şampiyonluk adayı da deplasmana taraftar götüremiyor. Benim tahminim ikisinden birinin kazanamayacağı. Inter olur da ilk yarıda maçı koparırsa, ikinci yarıda Roma bence Catania'nın üzerine gitmez.

16 Mayıs 2008

Offffff ki Offffffff

Üzüldüm, hem de fena üzüldüm. Maçı seyredemedim, Ferdi dünyaları kaçırdı diyorlar. 2-0'dan o muhteşem taraftarla bu final verilir mi kardeşim? Sakarya elenmiş, penaltılarla. Bolu finalde. Ben Bolu'ya mangal yakmaya gitmeyi severim 7 Göller'e, o kadar, fazlası değil. Sakarya gibi bir futbol şehri... Tatangalar... Yitip giden koskoca bir sezon... Çok sevdiğim dostlarım var o takımın peşinden giden yıllardır, elim telefona varmıyor. Finale; Unakıtan'a, Sergen saçmalığına rağmen Eskişehir çıksın, başka dostlar üzülmesin. Finali de Eskişehir alsın. Çok mu şey istedik?

23:48
Dileğin bir tamam. Şadi kaçırdı. Eskişehir finalde. Bize Pazar günü İnönü Kapalısının yolu göründü.

Euro 2008: Almanya

Joachim Löw 'in Euro 2008 kadrosu. Kahn'sız geliyorlar turnuvaya ama 3. kaleci Rene Adler o kadar iyiler yani. Adler ve Marko Marin forma giyerlerse ilk kez milli olacaklar. Kadro 26 kişi, 3 kişiye yol var. Yarı final oynamazlarsa şaşar kalırım. Almanya bu... Bu ülkeden yollanan iki adam Löw ve Enke. O kadar iyi biliriz futbolu işte...
Kaleci: Jens Lehmann (Arsenal), Robert Enke (Hanovre), René Adler (Leverkusen)
Defans: Christoph Metzelder (Real Madrid), Per Mertesacker (Werder Brême), Philipp Lahm (Bayern Munich), Arne Friedrich (Berlin), Marcell Jansen (Bayern Munich), Clemens Fritz (Werder Brême), Heiko Westermann (Schalke 04)
Orta Saha: Michael Ballack (Chelsea), Thomas Hitzlsperger (Stuttgart), Simon Rolfes (Leverkusen), Torsten Frings (Werder Brême), Bastian Schweinsteiger (Bayern Munich), Piotr Trochowski (Hambourg), Tim Borowski (Werder Brême), Jermaine Jones (Schalke 04), David Odonkor (Betis Séville), Marko Marin (Mönchengladbach)
Forvet: Mario Gomez (Stuttgart) Miroslav Klose (Bayern Munich), Kevin Kuranyi (Schalke 04), Lukas Podolski (Bayern Munich), Oliver Neuville (Mönchengladbach), Patrick Helmes (Cologne)

Euro 2008:Yunanistan

Otto Rehhagel'in Euro 2008 kadrosu. Antonios Nikopolidis, Vassilios Torosidis, Paraskevas Antzas (Olympiakos) Christos Patsatzoglou, Georgios Samaras (Celtic FC), Angelos Basinas (RCD Mallorca), Georgios Seitaridis (Atlético Madrid), Theofanis Gekas (Bayer 04 Leverkusen), Ioannis Amanatidis, Sotirios Kyrgiakos ( Eintracht Frankfurt) ve Angelos Charisteas (Nürnberg) kadroya sonra katılacaklar. Komşu'nun Emre Belözoğlu'su Sotiris Ninis de kadroda. Finallerde ne yaparlar, artık papaz pilav yemez galiba...
Kaleci: Konstantinos Chalkias (Aris Thessaloniki FC), Alexandros Tzorvas (OFI Crete FC).
Defans: Nikolaos Spyropoulos (Panathinaikos FC), Loukas Vintra (Panathinaikos FC), Traianos Dellas (AEK Athens FC), Ioannis Goumas (Panathinaikos FC), Christos Melissis (PAOK FC), Socratis Papastathopoulos (AEK Athens FC).
Orta Saha: Georgios Karagounis (Panathinaikos FC), Stylianos Giannakopoulos (Bolton Wanderers FC), Alexandros Tziolis (Panathinaikos FC), Konstantinos Katsouranis (SL Benfica), Sotiris Ninis (Panathinaikos FC), Grigorios Makos (Panionios GSS).
Forvet: Dimitrios Salpingidis (Panathinaikos FC), Nikolaos Lyberopoulos (AEK Athens FC), Lazaros Christodoulopoulos (PAOK FC).

İstanbul Aktarmalı Milano

Bizim gazeteler taktı ona kafayı. Birgün Galatasaray, ertesi gün Fenerbahçe'ye yazıyorlar. Haberi yoktur elbette. Deco Barcelona'dan ayrılıyor. Aslında 2006'ın şampiyon kadrosu dağılıyor onun da biletini kesiyorlar. İspanya'da Barça ayarında sadece Real Madrid var. Onun da formasını giymem. İngiltere ya da İtalya'ya gideceğim demiş. Barselona'dan İstanbul aktarmalı bir Milano uçağı varsa buraya da gelir neden olmasın...

Real Madrid 2008-2009

Real Madrid 2008-2009 Formaları

72 Ekran Sevinç

Pazar günü Serie A'da ya Inter şampiyon olacak ya Roma. Ya Parma küme düşecek ya Catania. İtalyanlar tribün terörüne çareyi(!) bulmuşlardı sezon içinde. Deplasmana taraftar gitmeyecek deyip işin içinden çıktılar. Stad içi ve çevresinde güvenliği sağlamakla işin bitmediğini de Lazio ve Juventusluların otobanda bir dinlenme tesisinde kapışmasıyla anladılar. Önce Roma taraftarına yasak geldi, Sicilya'ya giremezsiniz dendi. Inter taraftarı gidecek denildi. Büyük haksızlıktı tabii, kararı değiştirmek zorunda kaldılar. Velhasıl Inter taraftarı da gidemiyor Parma'ya. Takımın şampiyon olacak sen tribünde olmayacaksın. 72 ekran sevineceksin ancak...

15 Mayıs 2008

Estadio Chivas

Meksika'da Club Deportivo Guadalajara ya da bilenen adıyla Las Chivas maçlarını 62 bin kapasiteli Estadio Jalisco'da oynuyor ve 2008 yılı sonunda yeni stadlarına geçecekler. Ben stada hayran kaldım. Estadio Chivas'ın mimarisine benzer-volkan- bir stad görmedim. Mimarları Fransız Jean Marie Massaud ve Daniel Pouzet. Stad 45 bin kapasiteli olacak. Maliyeti ise 800 milyon dolar. Bu kapasitede bir stad için büyük para. Suni çim kullanacaklarmış. Projeyi üstlenen ise Emirates Stadı'nı da yapan HOK Sport. 15 Kasım 2008'de açılması planlanıyor.

Cruyff

2 Katalan vs 2 Hollandalı

Euro 2008:Çek Cumhuriyeti

Karel Brückner'in Euro 2008'deki kadrosu. Beklenildiği gibi Rosicky finallere yetişemedi. Nedved de geri dön çağrılarına pek kulak asmadı. Bu takımdaki favori futbolum forvette Martin Fenin. Sağlam defansları var ve biz onları devirmediğimiz sürece bu gruptan zor çıkarız.
Kaleci: Petr Cech (Chelsea FC), Jaromír Blazek (1. FC Nürnberg), Daniel Zítka (RSC Anderlecht).
Defans: Marek Jankulovski (AC Milan), David Rozehnal (S.S. Lazio), Tomáš Ujfaluši (ACF Fiorentina), Zdeněk Pospěch (FC København), Zdeněk Grygera (Juventus), Michal Kadlec (AC Sparta Praha), Tomáš Sivok (AC Sparta Praha), Radoslav Kováč (FC Spartak Moskva).
Orta Saha: Tomáš Galásek (1. FC Nürnberg), David Jarolím (Hamburger SV), Jaroslav Plašil (CA Osasuna), Jan Polák (RSC Anderlecht), Marek Matějovský (Reading FC), Libor Sionko (FC København), Daniel Pudil (SK Slavia Praha), Stanislav Vlček (RSC Anderlecht).
Forvet: Jan Koller (1. FC Nürnberg), Milan Baroš (Porsmouth FC), Martin Fenin (Eintracht Frankfurt), Václav Svěrkoš (FC Baník Ostrava).
Edit: Daniel Pudil sakatlandı. Yerine Hertha Berlinli Rudolf Skacel çağrıldı...

Euro 2008: Rusya

Guus Hiddink'in Euro 2008 için 25 kişilik kadrosu. 2 kişi kesik yiyecek ay sonuna kadar. Sevilla'da paslanan ve ülkesine dönen Kerzhakov ve Izmailov kadroda yok. İsveç, İspanya, Yunanistan'ın yer aldığı grupta şanşlar eşit ama yine de en zayıf halka Ruslar...
Kaleci: Igor Akinfeev (PFC CSKA Moskva), Vladimir Gabulov (FC Amkar Perm), Vyacheslav Malafeev (FC Zenit St. Petersburg).
Defans: Aleksandr Anyukov (FC Zenit St. Petersburg), Aleksei Berezutski (PFC CSKA Moskva), Vasili Berezutski (PFC CSKA Moskva), Sergei Ignashevich (PFC CSKA Moskva), Denis Kolodin (FC Dinamo Moskva), Roman Shirokov (FC Zenit St. Petersburg), Renat Yanbayev (FC Lokomotiv Moskva).
Orta Saha: Diniyar Bilyaletdinov (FC Lokomotiv Moskva), Dmitri Torbinskiy (FC Lokomotiv Moskva), Vladimir Bystrov (FC Spartak Moskva), Aleksandr Pavlenko (FC Spartak Moskva), Yuri Zhirkov (PFC CSKA Moskva), Konstantin Zyrianov (FC Zenit St. Petersburg), Igor Semshov (FC Dinamo Moskva), Oleg Ivanov (FC Krylya Sovetov Samara), Sergei Semak (FC Rubin Kazan).
Forvet: Roman Adamov (FC Moskva), Roman Pavlyuchenko (FC Spartak Moskva), Dmitri Sychev (FC Lokomotiv Moskva), Pavel Pogrebnyak (FC Zenit St. Petersburg), Andrei Arshavin (FC Zenit St. Petersburg), Ivan Saenko (1. FC Nürnberg).

Yuh

Yarı final maçlarını sabaha karşı banttan veren Show TV 'nin UEFA finalini naklen vereceğini yazmıştım maç postuna. O saatte ekran başında değildim ama bu kadarına da artık yuh diyorum. Madem naklen vermeyeceksiniz, neden satın aldınız kardeşim? UEFA bedava mı verdi size bu finali? Aylardır haftanın bilmem kaç günü Acun'un o saçma sapan yarışmasını yayınlıyorsunuz, bir akşamlığına o yarışmayı yayından çekip UEFA finali nasıl verilmez, anlayabilmiş değilim. Allah ıslah etsin sizi

14 Mayıs 2008

Patrice de Peretti

Marsilya'nın Stade de Velodrome 'unda kuzey kale arkasına Patrice de Perretti'nin adını vermişler. Hikayesi ilginç. Peretti ya da tribünlerdeki lakabıyla "Depe" 1972 doğumlu. Fanatik Marsilya'lı işte. Çocuk yaştan itibaren deplasmanlar dahil Marsilya'nın bütün maçlarını gitmiş. 1989'da Atina'da bir Avrupa Kupası maçında, tribünde belden yukarısı çıplak Yunanlı taraftarlarlardan ilham almış ve Marsilya'nın maçlarını -hatta bir keresinde Berlin'de -12 derecede bile- yarı çıplak seyretmeye başlamış. Şöhreti bunla sınırlı değil elbette. Çocukluğundan beri gittiği Güney kale arkası tribünde “South Winners” grubunun üyesi olan Peretti, 1994'de 22 yaşında yeni bir grup kurmuş. MTP (Marseille Trop Puissant) kısa sürede 3 bin kişilik bir taraftar grubu olmuş ve karşı, kuzey açık tribünde yerini almış. Peretti, 28 yaşında; 28 Temmuz 2000'de hayatını kaybetmiş. İntihar mı; değil mi bunu öğrenemedim işte. Adı şimdi o tribünün girişinde yaşıyor...

Le Sarkoberlusconisme

Pierre Musso imzalı Nisan ayında çıkmış:
Le Sarkoberlusconisme
Dangalaklığın kısa tarihi olmalı bu...

Rölans

Milli Takım Antalya'da kampta. Buna hazırlık dememek lazım çünkü Fatih Terim bu haftayı lig sonrası chill out gibi planlamış. Bol bol mangal partileri, sponsorların gönlü hoş olsun diye organizasyonlar, günde 200 formaya imza atan futbolcular. Aileleri de zaten kampta futbolcuların. Asıl kamp Almanya'da. Amerika'dan gelen diyet uzmanları, kondisyon hocaları, Prof. Üstün Dökmen'in kamptaki varlığı bunlar iyi bir organizasyonun parçaları. Medya sorumlusu olarak turnuva sonuna kadar Yiğiter Uluğ ve Emrah Kayalıoğlu görev yapacakmış. Yiğiter Uluğ, 2006 Dünya Kupası'nda Vatan'ın ekinde harika yazılar yazmıştı, bu kez olmayacak bu görevden dolayı. Emrah Kayalıoğlu da mükemmel Almanca bilir ve deli iyi gazetecidir. Fatih Terim bu ikiliyle 12'den vurmuş. Mükremin Bey de kampa gelmişler, mangaldan etin tadına bakmışlar. Kebapçısı vardı duruyor mu hala bilemem. Bunlar hoşbeş günler. Asıl kamp haftaya başlıyor o zaman görürürüz artık; sağdan say 1 Volkan'ı.

Glasgow Rangers vs Zenit

Paranın gücü işte. Geçen sezon ilk şampiyonluğunu kazanan Zenit şimdi de UEFA finalinde. G.Rangers 36 yıl önce Barselona'da Kupa Galipleri Kupası finalinde yine bir Rus Takımı Dinamo Moskova'yı 3-2 yenip ilk Avrupa kupasını kazanmıştı. İskoçlar kazanırsa kupa 3. kez ülkeye gelecek. Daha önce Celtic ve Abeerdeen'in kazandığı birer kupa var. Glasgow'dan Manchester 350 km imiş. Bu da İskoçların kısmeti işte. Zenit'te en büyük gol silahı Pogrebnyak cezalı. O takımdaki adamım Arshavin'dir. Rangers da Cousin cezalı. Ben İskoçlar kazansın isterim. Show Tv bu kez sabaha karşı banttan vermiyor. 21:45'de naklen. Fiorentina-Bayern Munih finali daha janjanlı olurdu elbette...

Laudrup&Bayram Tutumlu AŞ

Bildiğim bu işlere İspanya'da futbolculara araba satarak başladığı. Michael Laudrup nerede Bayram Tutumlu orada. Allahı var iyi de pazarlıyor adamı. Laudrup, Bayern Munich-Getafe eşleşmesinde parladı. Bir de ayın karanlık yüzü var elbette. Çalıştırdığı takım en son galibiyetini 28. haftada Santander'i 2-1 yenip almıştı. (edit)Ardından 7 maç kazanamadılar Laudrup yönetiminde. Bayram Tutumlu en iyi teklifin Sevilla'dan geldiğini söylüyor. Galatasaray'ın da teklifini doğrulamış. İngiltere, Rusya ve Portekiz'den de teklifler var diye güzel bir karışık meyve tabağı yapmış yanarlı dönerli.

Euro 2008: İsviçre

Euro 2008'de İsviçre kadrosu ve bize karşı forma giyecek 3 Türk. Eren Derdiyok'un eğer 11'de şans bulursa bu turnuva sonrası Premier Lig'e gitmesini bekliyorum. Hakan Yakın ve Gökhan İnler'in kalitesi ortada. Bizim grupta evsahibi diye hakemler itmezse grubun sonuncusu olurlar. Bence tabii..
Kaleci: Diego Benaglio (VfL Wolfsburg), Pascal Zuberbuehler (Neuchatel Xamax), Fabio Coltorti (Racing Santander)
Defans: Philipp Degen (Borussia Dortmund), Johannes Djourou (Arsenal), Mario Eggimann (Karlsruhe), Stephane Grichting (AJ Auxerre), Stephan Lichtsteiner (Lille), Ludovic Magnin (VfB Stuttgart), Patrick Mueller (Olympique Lyon), Philippe Senderos (Arsenal), Christoph Spycher (Eintracht Frankfurt), Steve von Bergen (Hertha Berlin)
Orta Saha: Tranquillo Barnetta (Bayer Leverkusen), Valon Behrami (Lazio), Ricardo Cabanas (Grasshoppers Zurich), Gelson Fernandes (Manchester City), Daniel Gygax (Metz), Benjamin Huggel (Basel), Gökhan İnler (Udinese), Johan Vonlanthen (Salzburg), Hakan Yakın (Young Boys)
Forvet: Eren Derdiyok (Basel), Alexander Frei (Borussia Dortmund), Blaise Nkufo (Twente Enschede), Marco Streller (Basel)

6 Yıllık Bekleyiş

17 yılda 141 futbolcuya imza attırmıştı Jesus Gil. Kovduğu teknik adam sayısı ise 39. Atletico Madrid 99/2000 sezonunda küme düşüp 2 sezon sonra geri dönebilmişti büyükler arasına. Puan tablosunda onların yanına yanaşması ise 6 sezon sürdü. Bu 6 sezonda 97 futbolcuya imza attırmış Atletico Madrid ve 62'sini kapı önüne koymuş. Harcadıkları para ise 220 milyon Euro. Bu sezon başında 8 futbolcu için 77 milyon Euro ödemişlerdi. Forlan'a 21; Simao'ya 20 milyon ödediler ve Aguero-Forlan forvetiyle, Valencia'nın dibe vurduğu, Sevilla'nın Ramos sonrası sallandığı sezonda ligi 4. bitirdiler. Şampiyonlar Ligi'nde ön eleme oynayacak olmaları taraftarında şampiyon olmuş etkisi yaptı ki çıkıp bunu Madrid sokaklarında kutladılar. La Liga'da şampiyon olabilmeleri için Şampiyonlar Ligi'nde en az iki sezon gruptan çıkıp sermaye yapmaları gerekiyor. UEFA'nın kasasından nemalanmadan büyük liglerde artık şampiyon olunmuyor ne yazık ki...

95 KG

2002 Dünya Kupası'nda 87 kiloymuş. Şimdi 95 kg . Fotomaç'a selamı var.

13 Mayıs 2008

Euro 2008: İsveç

Lars Lagerback'in Euro 2008'de oynayacak İsveç kadrosu. 2006 sonrasında milli takımı bırakan Henrik Larsson 'a harika bir jest yapmışlar. Bu sezon Ali Sami Yen'de seyrettik onu, gelsin Türkiye'ye o oyun zekasıyla 3 yıl daha oynar. Linderoth da kadroda, ben ilk maç olmasa da 2. maça hazır olacağını biliyorum ama 7 aydır ayağını topa sürmeyen Linderoth'u bence kaptan kontenjanından kadroya almışlar. Yetişmezse yerini Kennedy Bakırcıoğlu olacak. İsveç zor grupta. İspanya, Yunanistan ve Rusya. 4 takımın da şansı eşit...
Kaleci: Andreas Isaksson (Manchester City FC), Rami Shaaban (Hammarby), Johan Wiland (IF Elfsborg).
Defans: Mikael Dorsin (CFR 1907 Cluj), Petter Hansson (Stade Rennais FC), Daniel Majstorovic (FC Basel 1893), Olof Mellberg (Aston Villa FC), Mikael Nilsson (Panathinaikos FC), Andreas Granqvist (Wigan Athletic FC), Fredrik Stoor (Rosenborg BK).
Orta Saha: Niclas Alexandersson (IFK Göteborg), Daniel Andersson (Malmö FF), Kim Källström (Olympique Lyonnais), Sebastian Larsson (Birmingham City FC), Fredrik Ljungberg (West Ham United FC), Tobias Linderoth (Galatasaray), Christian Wilhelmsson (RC Deportivo La Coruña), Anders Svensson (IF Elfsborg).
Forvet: Marcus Allbäck (FC København), Henrik Larsson (Helsingborgs IF), Johan Elmander (Toulouse FC), Zlatan Ibrahimović (FC Internazionale Milano), Markus Rosenberg (Werder Bremen).

İki Emre Arasında Dilek Tut

Euro 2008'deki Türkiye kadrosu açıklandıktan sonra kısa bir not düşeyim dedim, ardından gelen 100'e yakın yoruma, futbol düşününlere teşekkür ediyorum. Aklımda kalanlar: Geçenlerde bir Brezilya filminden bahsetmiştim: Ailemin Tatile Gittiği Yıl. O filmden bir sahneyle Milli takım mevzusu verkaça girsin o zaman. Sene 1970, Brezilya'da ordu iktidarda, üniversitede komunist öğrenciler Dünya Kupası'nda Brezilya-Çekoslovakya maçında Çekler golü atınca, golü cunta yemiş gibi seviniyorlar. Ardından Brezilya golleri atınca da özlerine dönüyorlar ve deli gibi seviniyorlar. Birebir örtüşmese de bizde de milli takıma karşı kişiler üzerinden doğan bir tepki var. Kimileri teknik direktör Fatih Terim diye destek vermiyor milli takıma, kayıtsız kalıyor. Kimileri kendi takımından futbolcu alınmayınca küsüyor o formaya. Tabii bütün bunlar Euro 2008 başlayana kadar. Portekiz'i tutacak kadar şaşırmış Türk var mıdır? Bilemeyeceğim. Milli takım kadrosu açıklandığında tv ekranında gazetelerde takım bazında dizildiklerini görürüz. Galatasaray'dan bu, şu, o. Fenerbahçe'den x,y,z. Parmak hesabı yapılır, hangi takımdan kaç oyuncu alınmış diye? Gereksiz ve aptalca bir editör tercihidir. Doğrusu mevkiye göre dizmektir. Kaç stoperin var, solbeke kaç alternatifin var; forvetin kaç kişi ve bu kadro üzerinden oyun planın ne olabilir? Bunu ancak mevki bazında dizilmiş bir kadroya bakıp anlarsın... Kaleden başlayalım, Volkan'ın sakatlığı vardı, yetişecektir ama çalışmayan kalecide refleks kalır mı? Benim bu durumda ilk tercihim Rüştü. 3. kaleciye pek iş düşeceğini sanmıyorum. Tolga yerine Serdar veya Aykut olsaydı iki kalecinin de sezon boyunca verdikleri emekler ödülsüz kalmazdı. Defansa gelince; işimiz çok zor. Servet son kurşununu ligin son haftasında attı. Yetişse bile mecburiyetten forma giyecek. Hala Shevchenko hikayeleri anlatıp Ronaldo'yu nasıl tutacak diyenler var. Sanırım onlar ya hiç Ronaldo'yu seyretmedi ya da Servet'in mevkisinden haberdar değiller. Ne oynuyoruz basketbol mu? Finallere 4 stoperle gitmek lazım. Kadrodaki 2 stoper Gökhan Zan ve Servet sakat. Geriye Emre Aşık ve Emre Güngör kalıyor ki; eğer beraber oynarlarsa Rüştü aralarına geçip dilek tutsun! Sağbekte sezonun en iyisi Gökhan Gönül'ün sakatlığı üstelik Hamit'in de durumu belli değilken büyük talihsizlik. Bu sağ kanatta Sabri ve Gökdeniz ikilisine yol verir ki; o da takımın boy ortalamasını 10 cm aşağı-abarttım mı?- çeker. Sol kanatta Hakan Balta alternatifsiz gibi duruyor. İyi gününde Uğur Boral'dan iyi bir sol açık olur, daha fazlası değil. Ki o bölgeye, sol içe girebilecek Tuncay, Arda, Tümer gibi oyuncular var takımda. Sonuç bu defansla iş; iki Emre arasında dilek tutmaya kalmış. Orta sahada, Mehmet Aurelio banko, Terim Topal-Emre arasındaki tercihini bence Emre'den yana kullanır. Tuncay'ı forvette Nihat ile birlikte kullanacaksa Arda sol açıkta banko olur. Sağ kanatta, sağ bekte, forvet arkasında oynayabilecek Mehmet Topuz güçlü fiziğiyle bu kadroya çok şey katardı. Sağda Gökdeniz, Topal kadroya girerse Aurelio'nun sağ içe kaymasıyla kadroda yer bulamayabilir. Kazım ve Ayhan Antalya kampı sonrasında eve döneceklerdir fikrimce. Yıldıray bir türlü ısınamadığım ve kadroda görmekten bıktığım bir oyuncu. Onun yerine forvet hattında bu sezon çok farklı oynayan Ümit Karan'a bir kişilik yer açardım. Tümer ise klasik kilitlenen maçların çilingiri sensin koçum gazıyla ikinci yarılarda oyuna sürülecek gibi duruyor. Forvette Nihat tek başına oynayamaz. La Liga'da her zaman yanında bir ikinci adamla oynamaya alışkın. Eldeki alternatiflerden en iyisi Tuncay gibi gözüküyor. Halil Altıntop'u ben hiçbir zaman beğenmedim. Semih'in top tutma özelliği ve oyun vizyonu, fırsatçılığından çok daha önemli. Mevlüt'e hazırlık maçlarında vereceği dakikaya bakmak lazım Terim'in. O maçlar forvet tercihini işaret edecektir. Ümit Karan'ın alınmaması içinde futbol geçen bir cümleyle açıklanamaz! Mehmet Yıldız'a ise yazık oldu!
Sonuç, ben Euro 2008'de milli takımdan ümitli değilim. Gruptan çıkmak da başarı falan değil sonuçta. Boy ortalaması kısa takım serbest vuruşlarda adam paylaşımını doğru yapsa bile, Rizespor'un sezon içinde yaşadığı acizliği yaşar. İki stopere hava toplarında katkı yapacak 2 oyuncu var bu takımda: Aurelio ve Hakan Balta. Üstelik yüksek toplarda her zaman zamanlama problemi yaşayan iki kaleci Volkan ve Rüştü var kadroda. En büyük kozumuz Gökhan Gönül ve Hamit'li sağ kanat ise revirde... Raul ile bitireyim. İspanyol milli takımının başarısızlığını "bizde Real-Barça maçları her zaman milli maçlardan önemli olmuştur" ile açıklar 7 numara. (Ben ise ilk turnuvada takımı finallere yollamayan Franco'nun lanetine bağlarım.) Bizim de en büyük hastalığımız bu, kulüp taraftarlığı üzerinden milli takımı övmek ya da yermek. Bunu başaran, tek yürek olan İtalyanlardı. Onlar da -şike skandalına rağmen- 2006'da Dünya Kupası'nı kazandılar...

Euro 2008: Portekiz

Scolari'nin Euro 2008'deki Portekiz'i. Atletico Madrid ve ardından sezonu Inter'de tamamlayan ve bol bol yatan Maniche kadroda yok. Bizim grupta iki galibiyet alacaklarını tahmin ediyorum. Ümit ediyorum kazanamadıkları maç bizimle oynayacakları olur. Bu kez geçmişte olduğu gibi yarı final görebileceklerini sanmıyorum.
Kaleci: Ricardo (Real Betis Balompié), Quim (SL Benfica), Rui Patrício (Sporting Clube de Portugal).
Defans: Paulo Ferreira (Chelsea FC), Ricardo Carvalho (Chelsea FC), Bosingwa (FC Porto), Bruno Alves (FC Porto), Jorge Ribeiro (Boavista FC), Miguel (Valencia CF), Fernando Meira (VfB Stuttgart), Pepe (Real Madrid CF).
Orta Saha: Petit (SL Benfica), Deco (FC Barcelona), Raul Meireles (FC Porto), Miguel Veloso (Sporting Clube de Portugal), João Moutinho (Sporting Clube de Portugal).
Forvet: Nuno Gomes (SL Benfica), Simão Sabrosa (Club Atlético de Madrid), Cristiano Ronaldo (Manchester United FC), Nani (Manchester United FC), Hugo Almeida (Werder Bremen), Ricardo Quaresma (FC Porto), Hélder Postiga (Panathinaikos FC).

Euro 2008: Türkiye

Gol Krallığı: Premier League

31 Ronaldo (Manchester Utd, 3 rig*.)
24 Torres (Liverpool), Adebayor (Arsenal, 3 rig.)
19 Santa Cruz (Blackburn)
16 Keane (Tottenham, 3 rig.)
15 Yakubu (Everton, 1 rig.), Berbatov (Tottenham, 1 rig.)
14 Tevez (Manchester Utd)
13 Carew (Aston Villa, 1 rig.), Rooney (Manchester Utd), Mwaruwari (Portsmouth-Manchester City)
11 Agbonlahor (Aston Villa), Anelka (Bolton-Chelsea), Gerrard (Liverpool, 3 rig.)
10 Lampard (Chelsea, 4 rig.), Owen (Newcastle, 2 rig.), Kitson (Reading), Ashton (West Ham)9 Young (Aston Villa), Forssell (Birmingham City), Downing (Middlesbrough, 2 rig.), Martins (Newcastle, 1 rig.)
8 Fabregas (Arsenal), Barry (Aston Villa, 4 rig.), McCarthy (Blackburn, 5 rig.), Drogba (Chelsea), Lescott (Everton), Tuncay (Middlesbrough), Defoe (Tottenham-Portsmouth)
7 Ballack (Chelsea, 2 rig.), J. Cole (Chelsea), Kalou (Chelsea), Cahill (Everton), Elano (Manchester City, 1 rig.), Viduka (Newcastle), Bent (Wigan)
6 Rosicky (Arsenal), Van Persie (Arsenal, 1 rig.), Laursen (Aston Villa), Jerome (Birmingham City), Larsson (Birmingham City), Bentley (Blackburn), Essien (Chelsea), Johnson (Everton), Dempsey (Fulham), Vassell (Manchester City), Alves (Middlesbrough), Doyle (Reading), Harper (Reading), Chopra (Sunderland, 1 rig.), Jones (Sunderland), Bent (Tottenham)
*rig:penaltı

12 Mayıs 2008

El Monumental

Saldıray Chelsea

Sezonun en iyisi Cristiano Ronaldo olabilir ama bu yılın Premier Lig'deki en iyi transferi de Fernando Torres. Rafael Benitez kulüp tarihine geçecek bir para ödetti onun için. 36 milyon euro. Atletico Madrid de büyük bir keyifle harcadı kaptanından gelen parayı ve sezon sonunda "win-win" hikayesi çıktı ortaya. A. Madrid Şampiyonlar Ligi ön elemesi oynayacak, bu takımın şanı o lige yakışır. Liverpool da sezonu İspanyol ekibi gibi 4. sırada tamamladı. Elbette ki Torres'in golleriyle... İşte bu noktada bu mesut ortama giren kötü ama zengin adam Chelsea. 50 milyon euro teklif etmişler Liverpool'a Torres için. Bunu her zaman yapıyorlar, Messi'ye 100, ona 50, buna 70. Bir durun kardeşim, bir nefeslenin yahu. Liverpool doğal olarak reddetmiş. "The Kid" kırmızıları kuşanmış, Anfield Road'da kahraman olmuş, kulüp kalkıp Torres'i satacak. Hani Kop var ya; "adamın... alır Kamil" diyeceğim şimdi...

Youtube ve Beşiktaş


Bay E. yolladı, blogu takip edenlerle paylaşayım dedim. Kim demişse güzel demiş...
-Youtube kapandı; Beşiktaş yurtiçinden transfere yöneldi.
Tehlikenin farkında mısın?

Rui Costa ve Lizbon

bir başka ülkeye, bir başka denize giderim, dedin
bundan daha iyi bir başka şehir bulunur elbet.
her çabam kaderin olumsuz bir yargısıyla karşı karşıya;
-bir ceset gibi- gömülü kalbim.
aklım daha ne kadar kalacak bu çorak ülkede?
yüzümü nereye çevirsem, nereye baksam,
kara yıkıntılarını görüyorum ömrümün,
boşuna bunca yıl tükettiğim bu ülkede.
yeni bir ülke bulamazsın, başka bir deniz bulamazsın.
bu şehir arkandan gelecektir.
sen gene aynı sokaklarda dolaşacaksın,
aynı mahallede kocayacaksın;
aynı evlerde kır düşecek saçlarına.
dönüp dolaşıp bu şehre geleceksin sonunda.
başka bir şey umma-
ömrünü nasıl tükettiysen burada, bu köşecikte,
öyle tükettin demektir bütün yeryüzünde de.
/Kavafis

Rui Costa da bıraktı. 36 yaşında. 91 Portekiz altın jenerasyonunun en iyisi. 11yıllık Serie A kariyeri sonrasında Benfica'ya, çıkış yaptığı kulübe dönmüştü. 7 sezon Fiorentina, Batistuta'lı yıllar ardından Terim'in Milan'ındaki Ruhi. Milan'da 4 sezon ve yine Benfica. Evine dönen vefalı adamların belki de en güzeli..

Materazzi Penaltıyı Kaçırınca

Inter taraftarı böyledir. Sahaya illa ki birşey atacaklarsa motosiklet atarlar! Dün de Materazzi penaltıyı kaçırınca Pisa'da bir Inter taraftarı almış televizyonu pencereden fırlatmış. Plazma ya da LCD değilmiş. O biraz sıkar işte. Vukuatın elbette ki fotosu yok; biz eski motosiklet fotosuyla idare edelim. Inter'de şampiyonluk kaçarsa bence Materazzi'ye takımdaki herkes bir Zidane kafası atacak. Haftasonunda Inter ve Roma'nın deplasmana taraftar götürüp götürmeyeceği ise tam muamma.

2 Katalan vs 2 Hollandalı

Barcelona'da Rijkaard Camp Nou'da taraftara mağlubiyetlş veda etti. Sezonun bir özetiydi aslında. Mallorca'dan 3 gol yediler sahalarında. Tribünler Rijkaard'a teşekkür ederken başkan Laporta'yı bombaladı. Bu Barcelona tarihinin tekerrür etmesi demek. 90'larda efsane kadroyu yaratan ve 4 yıl üstüste şampiyon olan Cruyff da dönemin başkanı Nunez'in hışmına uğramış ve kapı önüne konulmuştu. Ama o Cruyff du ve Barça'nın bütün arka kapılarının anahtarları cebindeydi. Nunez onu yolladıktan sonra Hollandalı kulübü örgütledi ve başkan aleyhine çalışmaya başladı. Barcelona tarihinin en başarılı başkanı Nunez 2000 yılında 22 yıllık iktidarını bırakmak zorunda kaldı. Bugünün başkanı Laporta her zaman Cruyff'u dinleyen adamdı. İki Katalan, iki Hollandalı. Nunez ve Laporta. Cruyff ve Rijkaard. Katalanların koltukları Hollandalılar'ı yolladıktan sonra sallanmaya başladı ve sonunda yıkıldılar. Dün Camp Nou'yu dolduran taraftardan daha iyi o tarihi bilen yok tabii. Rijkaard'ı alkışlayıp, Laporta'ya beyaz mendil sallamaları da bu yüzden....

Clausura 2008: 14.Hafta

Arjantin'de haftada iki maçı kaldıran yok. Copa Libertadores'de tur atlayan Boca ve San Lorenzo mağlup, kupadan elenen Estudiantes ve River Plate galip. Bitime 5 hafta kaldı, River ve Estudiantes 30 puanla zirvede. Velez'i kimse hesaba katmıyordu, sadece 3 puan gerideler. Boca Juniors ise 26 puanda kaldı.
Arsenal S. 1 - 0 Tigre
Gimnasia J 2 - 2 Colon
Banfield 2 - 1 Olimpo
San Martin 1 - 2 Lanus
Velez Sarsfield 2 - 1 Rosario Central
Racing Club 1 - 1 Argentinos Juniors
Estudiantes 1 - 0 Boca Juniors
River Plate 4 - 2 Gimnasia La Plata
Newell's Old Boys 0 - 1 Huracan
San Lorenzo 0 - 1 Independiente