1 Aralık 2022

Katar 2022 G ve H Grubu

BREZİLYA

Oyunu İngilizler icat etmiş olabilir ama futbol ve Dünya Kupası dendiğinde aklına bir çırpıda Brezilya gelmeyen var mı? Sambacılar son çeyrek asırda kazandığı kupanın ardından bir sonraki finallerde gruptan çıkabilen (2006) tek takım. 5 kupayla zirvede olan Brezilya, Güney Amerika eleme grubundan lider geldiği Katar’da şampiyonluğun en büyük adayı. FIFA sıralamasında 1. Sırada yer alan Brezilya’nın kupa bilançosu: 109 maçta 73 galibiyet, 18 beraberlik ve 18 mağlubiyet.Corinthians ile iki şampiyonluğu ve milli takımla 2019 Copa America’yı kazanan Tite 61 yaşında. Altı yıldır Brezilyayı çalıştıran Tite’nin elindeki kadronun hatlar arası dengesi en büyük avantajı. Kalede Alison önünde Danilo, Thiago Silva, Marquinhos, Telles, orta sahada Casemiro, Fred, Richarlison’un ardında Neymar, Raphinha ve Vinicius Jr ve Fabinho’dan Gabriel Jesus’a Bremer’den Firmino’ya kadar yıldızlar topluluğu kadroda 39 yaşındaki Dani Alves de var. Final yolunda önlerinde Arjantin var, tabii ikisi de yarı finale sağlam gelirse..

 

SIRBİSTAN

Sekiz Dünya Kupası’na katılan Yugoslavya dağıldı ama topraklarındaki spor kültürü sadece futbolda değil her spor dalında yeşermeye devam ediyor. 4 kez finallere gelen Sırbistan, FIFA sıralamasında 21. sırada. Eleme grubunda Portekiz’e sollayıp Katar’a gelen Sirbistan’ın kupa bilançosu: 13 maçta 4 galibiyet, bir beraberlik ve 8 mağlubiyet. 57 yaşındaki Drafan Stojkovic göreve Mart 2021’de geldi. Gol yollarında Mitrovic ve Vlahovic arkalarında yeteneği herkesin ezberinde olan Tadic, asist makinası Kostic, Milenkovic-Savic ve Lukic’li kadro turnuvanın en zorlu gruplarından birine düştü. Brezilya’nın lider çıkması beklenen grupta en az İsviçre ve Kamerun kadar şansları var. Gerisi turnuva performansı!...

 

İSVİÇRE

İsviçre deyince akla futbol gelmiyor olabilir ama milli takımlarının artık net bir turnuva takım olduğu kesin. FIFA sıralamasında 15. sırada yer alan İsviçre, 2018’de finallere gelemeyen İtalya’nın bu kez 2022 yolundaki kabusu oldu ve Gök Maviler’in 2 puan önünde Katar biletini aldı. İsviçre’nin Dünya Kupası bilançosu ise; 37 maçta 12 galibiyet, 8 beraberlik ve 17 mağlubiyet. Bir Basel efsanesi olan ve futbolculuk günlerinde 3, teknik adam olarak 2 şampiyonluk yaşayan teknik direktör Murat Yakın 48 yaşında. Spartak Moskova’da da görev yapmış olan Yakın, Ağustos 2021’den beri İsviçre Milli Takımı’nın başında. Monacolu Embolo en büyük gol ümidi. Amblem oyunculardan Seferovic ise dibe vurduğu Galatasaray günlerinden sonra kulübede. Shaqiri formasını korurken Zakaria, Freuler ve Xhaka’lı orta sahanın gerisinde Akanji, Elvedi ve kalede Yann Sommer var. Türk asıllı Valencia forması giyen Eray Cömert de kadroda. Zor grupta ikincilik koltuğu için Sirbistan ve Kamerun ile kapışacaklar.

 

KAMERUN

Son turnuvayı televizyondan seyreden Kamerun, kupa tarihinde 8. kez finallerin yolunu tuttu. Afrika elemelerinde play-off’ta evinde tek golle kaybettiği Cezayir’i deplasmanda 2-1 devirip Katar’a gelen Kamerun, FIFA sıralamasında 43. sırada. Takımı Galatasaray ve Trabzonspor formaları giymiş 46 yaşındaki Rigobert Song çalıştırıyor. Teknik adamlık tecrübesi olmayan ancak ülkesinde büyük saygı gören Song, 8 ay önce bu koltuğa oturmuştu. Aboubakar ve N’Koudou elbette en tanıdık isim ama Bayern Münih’te son bir ayda fırtına gibi esen Choupo-Moting, Napoli formasıyla uçan Anguissa ve Kasımpaşa’lı Bahoken’li kadronun kalesi ise güven veren bir isimde: Interli Andre Onana. Bakalım İsviçre’nin disiplinini, Sırbistan’ın yeteneklerini alt edebilecekler mi?

 

H Grubu

Portekiz

1966’dan 1986’ya kadar ortalıkta görünmeyen, 2002’den beri ise her Dünya Kupası’na adını yazdıran Portekiz, “Ronaldo röportajı” kriziyle Katar’ın yolunu tuttu. Manchester United’tan takım arkadaşı Bruno Fernandes ile verdikleri olumsuz görüntü finallere yansırsa Fransa’nın 2010’da yaşadığı kabusun bir benzerini Portekiz de yaşayabilir. Messi gibi son Dünya Kupası’na gelen Ronaldo’nun kaprislerine set çekecek bir teknik adam var milli takımın başında. Elektronik mühendisi diploması olan Fernando Santos 8 yıldır görev yaptığı Portekiz ile Euro 2016 ve 2019 Avrupa Uluslar Ligi’ni kazandı. Ronaldo elbette süper star ama Portekiz kadrosunda Bruno Fernandes, finallere damga vurabilecek Leao, Bernardo Silva gibi büyük yetenekler var. Pepe 39 yaşında hala hak ettiği milli formayla sahada olacak ve defans hattındaki Cancelo, Ruben Dias ve Nuno Mendes üçlüsüyle görev yapacak. Kalede ise Roma’dan Rui Patricio ilk tercih. Bu grubun şakası yok. Gana ve Güney Kore, Uruguay ya da Portekiz’den birinin başına çorap örebilir.

 

URUGUAY

Kazandığı kupaları, nüfusuna oranladığında tarihin en başarılı milli takımı Uruguay’dır. 3.5 milyon nüfusa sahip Uruguay’ın müzesinde 2 Dünya Kupası, 15 Copa America var. FIFA sıralamasında 14. sırada yer alan Uruguay, G. Amerika eleme grubunu üçüncü tamamlayıp Katar biletini aldı. Kupa tarihinde 56 maça çıkan ve 24 galibiyet, 12 beraberlik ve 20 mağlubiyet alan Uruguay’ı efsane teknik adam Tabarez’in yerine koltuğa oturan 47 yaşındaki Diego Alonso çalıştırıyor. 20 yıl önce attığı 22 golle Atletico Madrid’i yeniden La Liga’ya döndüren Alonso, Paraguay, Meksika ve ABD’de çalıştı. Galatasaray’dan Muslera bakalım eldivenleri Rochet’ye kaptıracak mı? Sarı kırmızılı takımın 6 numarası Torreira’nın yer aldığı orta sahada Bentancur ve sezonun en çok konuşulan isimlerinden Real Madridli Valverde var. Trabzonsporlu Maxi Gomez’in de alternatif olduğu hücum hattı ise kaymaklı şöbiyet gibi: Nunez, Cavani, Luis Suarez… Portekiz huzuru bulamazsa Uruguay’ın arkasında kalır.

 

GANA

Finallere ilk kez 2006 Almanya’da gelen ve 2010-2014 Dünya Kupaları’na da katılan Gana, FIFA sıralamasında 61. sırada. Afrika elemeleri play-off’unda Nijerya’yı saf dışı bırakan Gana’nın finallerdeki bilançosu: 12 maçta 4 galibiyet, 3 beraberlik ve 5 mağlubiyet. 47 yaşındaki Otto Addo Almanya doğumlu ve futbolculuk kariyerinin tamamı bu ülkede geçti. 6 ay önce Gana’nın başına geçen Otto Addo daha önce milli takımda yardımcı antrenör olarak görev yapıyordu. Kardeşi İspanyol Milli Takımı’na seçilen Inaki Williams uzun bir aradan sonra tercihini köklerinin bulunduğu Gana’dan yaparken orta sahada Arsenalli Thomas Partey takımın en güven veren ismi. Avrupa’da ikinci ve üçüncü sınıf kadrolarda forma giyen oyuncu havuzuyla Gana’nın işi Uruguay ve Portekizli grupta zordan öte…

 

GÜNEY KORE

FIFA sıralamasında 28. sırada yer alan Güney Kore’nin 11. Kez geldiği finallerde en büyük başarısı bize kaybettikten sonra 4. oldukları 2002 Dünya Kupası. Eleme grubunda İran’ın iki puan gerisinde Katar biletini alan Güney Kore’nin Dünya Kupası bilançosu: 34 maçta 6 galibiyet, 9 beraberlik ve 19 mağlubiyet. Portekiz’in yer aldığı grupta Güney Kore’nin başında Portekizli bir teknik adam var. 4 yıldır takımı çalıştıran 53 yaşındaki Paulo Bento, Euro 2012’de ülkesinin milli takım teknik direktörüydü. Fenerbahçe’den sonra Napoli’de de müthiş bir performans ortaya koyan Kim, Güney Kore defansının starı. Takımın bir numaralı yıldızı ise şüphesiz ki Tottenham’lı Son. Freiburg’lu Jeong, Premier Lig’den Hwang ve Mainz’dan Sung-Lee dikkat çeken isimler. Turnuvaya renk katarlar ama bundan fazlasını beklemek için topun yuvarlaklığı da yetmez.

 

Katar 2022 E ve F Grubu

 Almanya

Gerçek bir futbol ülkesi ve makine gibi bir takım. Almanya 19 kez yer aldığı Dünya Kupası’nda 4 şampiyonluk kazanırken 4 kez de finalde kaybeden baş aktörlerden biri. Eleme grubunu süpürüp gelen Panzerler’in kupa tarihi bilançosu: 109 maçta, 67 galibiyet, 20 beraberlik ve 22 mağlubiyet. FIFA sıralamasında 11. sırada yer almaları yanıltmasın. 2014 Brezilya’da Löw’ün yardımcısı olan Hans Dieter Flick, iki şampiyonluk, bir Şampiyonlar Ligi ve 1 Süper Kupa ile süslediği Bayern Münih kariyerinin ardından hak ettiği milli teknik direktörlüğü kartvizitini cebini koydu. Müller’in uzun süredir sakatlıkla boğuşması handikap ama başta o olmak üzere Musiala, Sane, Gnabry, Kimmich ve Goretzka ile Bayern Münih’in sırtladığı ideal 11’de Rudiger ve Sule gibi iki sağlam savunmacı ve arkalarında Neuer gibi efsane bir kaleci var. İspanya’lı grupta Almanlar, 2018’de gruptan çıkamamanın dersini alıp gelmişler mi göreceğiz.

 

İspanya

Euro 2008-2010 Dünya Kupası ve 2012 Avrupa Şampiyonası. Tarihinde Dünya Kupası zaferi ve 44 yıldır Avrupa şampiyonluğu olmayan İspanya’ya ne var ne yoksa kazandıran jenerasyon artık kramponlarını astı. Elemelerde İsveç’in önünde lider finallere gelen İspanya’nın kupa tarihinde oynadığı 63 maçta 30 galibiyeti, 15 beraberliği ve 18 mağlubiyeti var. 2018 Dünya Kupası başlarken teknik direktörü Lopetegui Real Madrid ile anlaştığı duyulunca görevine son verilmiş ve Kırmızılar turnuvayı geçici teknik adamla oynamıştı. 3 yıldır takımın başında olan Luis Enrique turnuvanın en iyi 3-4 teknik direktöründen biri. Euro 2020’de ışık saçan genç kadroda eski kurtlardan sadece Busquets var. Barça’nın son model yetenekleri Pedri ve Gavi, Sarabia ve Carlos Soler gibi zirve yapan isimlerin önünde Ferran Torres ve Morata var. Sergio Ramos ruhunu arayacaklar mı bilinmez ama Pau Torres-Eric Garcia-Alba ve Carvahal’lı defans hattının ardından kaleci Unai Simon bakalım Almanya karşısında “Bayern sendromu”nu yaşayacak mı?

 

JAPONYA

Asya eleme grubunda Suudi Arabistan’ın bir puan gerisinde kalıp Katar biletini alan Japonya FIFA sıralamasında 24. Sırada. 6 kez Dünya Kupası mecarası yaşamış Japonya, ev sahibi olduğu 2002 ve 2010/2018’de üç kez son 16’ya kalmayı başarmıştı. 54 yaşındaki eski bir orta saha oyuncusu olan Hajime Moriyasu U21 takımını çalıştırdıktan sonra 2018’de Akira Nishino’nun yardımcılığını yapıp turnuva bittiğinde birinci adam koltuğuna oturmuştu. Takımın en parlak ismi Real Sociedad forması giyen Takefusa Kubo. Monaco’dan Minamino, Frankfurt’tan Kamada, Frieburg’dan Doan en büyük kozları. Eski Galatasaraylı Nagatomo da 35 yaşında ve milli takım kadrosunda. İspanya ve Almanya’nın olduğu grupta işleri çok zor ama ya ikisinden birinin ayağı kayarsa!..

 

KOSTA RİKA

Brezilya 2014’te tarihinin en iyi Dünya Kupası’nı oynayan ve yarı final biletini  penaltılarla Hollanda’ya kaptıran Kosta Rica, 5 kez katıldığı turnuvada 18 maçta 5 galibiyet, 5 beraberlik, 8 mağlubiyet aldı. Yeni Zellanda’yı play-off’ta tek golle devirip Katar’a gelen Kosta Rica’yı Kolombiyalı teknik adam Luis Fernando Suarez çalıştırıyor. 63 yaşındaki Suarez, 2006’de Ekvador, 2014’te ise Honduras ile finallere gelmişti. Oscar Duerte, Borges, Brian Ruiz gibi tecrübeli isimler dışında genç bir kadroya sahipler ve kalelerinde 14 yıldır milli formayı kimselere kaptırmayan Keylor Navas var. Kötü kura çektiler ve İspanya-Almanya’lı grupta Japonya maçını kazanıp futbol topunun yuvarlığına sığınacaklar.

 

F Grubu

BELÇİKA

Altın jenerasyonu evinde Euro 2004’ü kaybeden Portekiz’e benzer bir hikayeleri var. Parmakla gösterilen Belçika’nın altın jenerasyonu yetenekli ayaklarıyla 2018’de üçüncü sırada yer almıştı ama FIFA sıralamasında 2. sırada yer alan takımın hedefi bu kez bundan fazlası. Eleme grubunda Galler’in önünde zorlanmadan finallere gelen Belçika’nın kupa bilançosu: 48 maçta 20 galibiyet, 9 beraberlik ve 19 mağlubiyet. 14 kez Dünya Kupası bileti almış takımı 51 yaşındaki Roberto Martinez 6 yıldır çalıştırıyor. Premier Lig’de 3 takım çalıştırdıktan sonra Belçika Milli Takımı’nın tarihinin en iyi puan ortalaması tutturan teknik adamı olan İspanyol Martinez’in elinde yıldızlar topluluğu bir kadro var. Lukaku sakatlığı rağmen kadroda ve onun son 16 maçına yetişmesini bekliyorlar. De Bruyne, Tielemans, Witsel, Carrasco’lu kadronun kalesinde Courtois ve Süper Lig’den Mertens ve Batshuayi var. Grubu ikinci sırada tamamlamaları bile son 16 maçı öncesi canlarını sıkar!

HIRVATİSTAN

Dört yıl önce Modric liderliğindeki kadrosuyla Rusya’da finalde Fransa’ya kaybeden Hırvatistan yine onun önderliğinde 6. kez finallere geliyor. Eleme grubunda Rusya’nın önünde lider Katar biletini alan Hırvatistan, FIFA sıralamasında 12. Sırada. Kupa tarihinde 23 maça çıkan ve 11 galibiyet, 4 beraberlik ve 8 mağlubiyet alan takımı 5 yıldır Zlatko Dalic çalıştırıyor. Geçmişte Arnavutluk ve Suudi Arabistan’ı da çalıştırmış olan Dalic, 2018’deki final başarısıyla ülkesini ayağa kaldırmıştı. Modric Brozovic ve Kovacic’li orta sahanın önünde Perisic, Vlasic ve Kramaric’li forvet hattıyla Hırvatistan, Belçika ile grup liderliği için kapışacak. Belçika-Hırvatistan grup aşamasının en keyifli maçlarından biri olmaya aday.

 

FAS

Afrika eleme gruplarından Dünya Kupası bileti almak kolay değil. Grubundan lider çıkıp play-off’ta Demokratik Kongo’yu deviren Fas, 5 kez geldiği Dünya Kupası finallerinde 16 maçta 2 galibiyet, 5 beraberlik ve 9 mağlubiyet aldı. FIFA sıralamasında 22. sırada yer alan Fas’ı 47 yaşındaki Walid Regragui çalıştırıyor. Fransa doğumlu teknik adam ülkesinde iki şampiyonluğun ardından Katar’da da şampiyonluk yaşadı ve 3 ay önce milli takımdaki koltuğuna oturdu. Saiss, Belhanda ve El Kaabi’nin de yer aldığı Fas Milli Takımı’nın en büyük kozları Hakim Ziyech, Eşref Hakimi ve En Nesyri ile Amrabat. Turnuvaya bir hafta kala sakatlanan Marsilyalı Amin Harit ise kadroda yok. Belçika ve Hırvatistan’lı grupta işleri zor değil, çok zor…

 

KANADA

Meksika ve ABD’nin önünde CONCACAF’IN lideri olarak Katar’a gelen Kanada deyince ilk akla gelen isim elbette ki Beşiktaşlı Atiba ve yine siyah beyazlı kulüple şampiyonluk yaşayan Larin. Tarihinde ikinci kez finallere gelen Kanada, 1986’da gruptan çıkamamıştı. FIFA sıralamasında 41. sırada yer alan milli takımı 47 yaşındaki John Herdman çalıştırıyor. Yeni Zelanda ve Kanada Kadın milli takımlarını çalıştırdıktan sonra 2018’de bu göreve gelen Herdman’ın en büyük silahı Lille’de Burak Yılmaz’ın eski partneri olan Jonathan David, Hatayspor’dan Adukugbe’nin de yer aldığı kadroda en dikkat çeken isim elbette ki Bayern Münih’li Alphonso Davies.. Kanada’nın final hatırası temsilden öteye gidecek gibi durmuyor..

 

Katar 2022 C ve D Grubu

Arjantin

Maradona’sız ilk Dünya Kupası bu ve Messi, Maradona’dan iyi ya da Maradona kadar iyi olduğunu kanıtlamak için bu kupayı kazanmalı ya da kazanmalı mı? Arjantin 17 kez yer aldığı finallerden 3 kupa ile ayrılırken, 3 kez de finallerde kaybetti. Güney Amerika eleme grubunda Brezilya’nın ardında kalan takımı Sampaoli’nin yardımcılığından bu göreve gelen ve 2021 Copa America’yı Maracana’da kazanan Lionel Scaloni çalıştırıyor. 4 yıldır görevde olan 44 yaşındaki teknik adam FIFA sıralamasında 3. Sırada yer alan takımıyla sadece grubunun favorisi değil finalin de adayı. Kupa tarihinde 81 maça çıkan Arjantin 43 galibiyet, 15 beraberlik ve 23 mağlubiyet aldı. Messi liderliğindeki kadroda Lauturo Martinez, Di Maria, De Paul, Paredes’li orta saha ve hücum hattının ardındaki defans ve kaleci kalitesi kimilerine göre şampiyonluk için yeterli değil. Lionel Messi için bu Dünya Kupası “Son Tango”… Bakalım dansedebilecekler mi?

 

Meksika

Dünya kupalarının olmazsa olmaz ülkelerinden biri de Meksika. 16 kez finallere gelen Meksika eleme grubunda Kanada’nın ardında Katar biletini aldı. FIFA sıralamasında 13. Sırada yer alan Meksika’yı Arjantinli teknik adam Gerardo Martino çalıştırıyor. 2010 Dünya Kupası’nda Paraguay’ı çalıştıran, Messi sayesinde Barça’da bir sezon geçiren ve iki Copa America finalinde Arjantin’in başında hüsrana uğrayan 60 yaşındaki Martino 2019’dan beri Meksika’nın başında. Kupa tarihinde 57 maçta 16 galibiyet, 14 beraberlik ve 27 mağlubiyet alan Meksika’da kaleci Ochoa 5. Dünya Kupası’na geliyor. Takımın yıldızı Napolili Hirving Lozano. Orta sahada Ajax’lı Alvarez, Pachuca’dan Chaeves ve en uçya Henry Martin. Meksika son 16 bileti için Polonya’yı devirmek zorunda.

Polonya

Messi-Mbappe-Neymar’ın gölgesinde bir büyük golcü Lewandovski ülkesinin büyük umudu olarak Katar’da. Sekiz kez finallerde yer alan Polonya, FIFA sıralamasında 26. Sırada. Finaller tarihinde 34 maçta 16 galibiyet, 5 beraberlik ve 13 mağlubiyet istatistiğini hanesine yazdıran Polonya, eleme grubunda İngiltere’nin arkasında kalmış, play-off’ta Rusya ihraç edilince finalde karşısında İsveç’i bulmuş ve sahadan 2-0 galip ayrılmıştı. Paulo Sousa’nın ihanet olarak kabul edilen ayrılığı sonrasında Ocak ayında teknik adamlık koltuğuna oturan 52 yaşındaki Czeslaw Michiniewicz, 2021 yılında Legia Varşova’yı şampiyon yapan hoca. Lewandowksi ve Milik ikilisinin ardında Zelinski, Zurkowski ve defans hattında tecrübeli Glike’e sahip Polonya’nın kalesinde de usta bir isim Szczesny var. Arjantinli grupta Polonya’nın Meksika ile oynacağı maç ikinciyi belirler.

 

Suudi Arabistan

Arjantin, Meksika ve Polonya’lı grupta bugüne kadar 5 kez finallere gelen Suudi Arabistan’ın işi elbette çok zor. Eleme grubunda birinci aşamayı Özbekistan’ın ardından finaller yolunu açan grupta Japonya’nın önünde tamamlayan takım FIFA sıralamasında 51. Sırada. İlk kez katıldığı 1994’te grubundan çıkan ve kupa tarihinde oynadığı 16 maçta 3 galibiyet, 2 beraberlik ve 11 mağlubiyet alan Suudi Arabistan’ın sonuncusu 1996’da olmak üzere 3 Asya şampiyonluğu var. Takımı Afrika kıtasında büyük saygınlığı olan Fransız hoca Herve Renard çalıştırıyor. 3 yıldır görevde olan Renard, 2012 yılında Zambia’ya Afrika Kupası’nı kazandırdıktan sonra aynı başarıyı 2015 yılında Fildişi Sahili ile yaşamış ve 2018 Dünya Kupası’na Fas’ın başında gitmişti. Ülke dışında forma giyen futbolcusu olmayan Suudi Arabistan’ın starı 10 numaralı formayı giyen ve ülke tarihinin 15 golle en çok gol atan 4. Futbolcusu olan kaptan Salem Aldawsari.

 

D Grubu

Fransa

Rusya 2018’de genç jenerasyonu için bir sonraki turnuvanın favorisi denilen ama kupayı evine götüren Fransa, 15 kez yer aldığı finallerde ilk kupasını da 1998 yılında evinde kazanmıştı. Eleme grubunda Ukrayna’nın önünde elini kolunu sallayarak finallere gelen Fransa kupa tarihinde 66 maçta 34 galibiyet, 13 beraberlik ve 19 mağlubiyet almıştı. FIFA sıralamasında 4. Sırada yer alan takımı Zagallo ve Beckanbauer gibi hem futbolcu hem de teknik adam olarak kazanan Didier Deschamps çalıştırıyor. 10 yıldır görevde olan ve finallerinden ardından görevi Zidane’a devretmesi beklenen Dechamps Katar’a bu kez geçmiş yılların yasaklısı son Ballon D’or sahibi Benzema ve elbette ki Mbappe’li kadrosuyla geliyor. Orta sahada Kante ve Pogba’nın sakatlığıyla kaliteli ancak tecrübesiz bir orta sahayla yola çıkacak olan Fransa grubunun elbette ki ağır favorisi. Kalede Lloris, defans hattında Varane, Kounde, Lucas ve Theo Hernandez’li kadro Brezilya ve Arjantin ile birlikte üç büyük favoriden biri.

 

Danimarka

Elemelerde İskoçya, İsrail ve Avusturya’lı gruptan zorlanmadan çıkan Danimarka’nın tarihinde katıldığı 5 finaller var. 1992’nin Avrupa şampiyonu olan ülke Dünya Kupası’nda 20 maçta 9 galibiyet, 5 beraberlik ve 6 mağlubiyet aldı. FIFA sıralamasında 10. Sırada yer alan Danimarka’yı futbolculuk kariyeri hafızalarda iz bırakmayan, 2012’de ülkesinde şampiyonluk yaşadıktan sonra 2014 yılında Almanya’da Mainz’da görev yapan 50 yaşındaki Kasper Hjulmand çalıştırıyor. Takımın yıldızı Euro 2020’de sahada kalp krizi geçirip mucize bir geri dönüşe imza atan Eriksen elbette ki. Forvet hattında Dolberg ilk tercih. Karizmatik kaptan Kjaer, defans göbeğindeki partneri Barcelonalı Christensen ve sol bekte Atalanta’lı Maehle’li kadrosuyla Danimarka bir sürpriz yaşanmazsa Fransa ile birlikte son 16’ya adını yazdırır.

 

Avustralya

Katar’daki finaller için grup kuraları çekildiğinde Avustralya’da “Yine mi” haykırışı yükselmiştir. 2018’de de Fransa ve Danimarka ile aynı gruba düşen ve Peru’nun da yer aldığı grubu son sırada tamamlayan Avustralya galibiyet sevinci yaşayamadan evine dönmüştü. Çok zor ve uzun bir eleme yolundan gelen ve 2018’de kaybettiği Peru’yu baraj maçında geçip Katar’ın yolunu tutan Avustralya bugünlerde elbette Harry Kewell, Bresciano, Tim Cahill gibi döneminin star isimleri yok. Kupa tarihinde çıktığı 16 maçta 2 galibiyet, 4 beraberlik ve 10 mağlubiyet alan ülke FIFA sıralamasında 38. Belçika ve Hollanda’da geçen futbolculuk kariyerinin ardından teknik adamlığa başlayan Graham Arnold, Avustralya’nın genç milli takımında da görev yapmıştı. 4 yıldır görevde olan Arnold’un elindeki kadroda Avrupa’nın üst düzey takımlarında forma giyen bir futbolcu yok. Takımın en göze batan ismi E. Frankfurt ile Avrupa Ligi’ni kazandıktan sonra geldiği Verona’da zor günler geçiren Ajdin Hrustic…

 

Tunus

2018’deki Fransa-Danimarka-Avustralya’lı grubun 2022’de Peru’nun yerini dolduran ülkesi olan Tunus finallere 5 kez katılmıştı. Afrika eleme grubundan lider çıktıktan sonra Mali’yi eleyerek Katar’a gelen Tunus’un Dünya Kupaları’ndaki bilançosu: 15 maçta 2 galibiyet, 4 beraberlik ve 9 mağlubiyet. FIFA sıralamasında 30. Sırada yer alan Tunus’u 51 yaşındaki Jalel Kadri çalıştırıyor. Bu yıl Afrika Kupası’nda teknik direktör Kebaier Covid’e yakalandığında geçici göreve geldiği Tunus’ta koltuğa oturan ve finallerin yolunu tutan Jalel Kadri’nin elinde 2018 Dünya Kupası’nda sakatlığı yüzünden forma giyemeyen forvet Msakani, Montpellier’den Khazri var. Tecrübesiz teknik adamıyla Tunus bu grupta elbette ki en zayıf halka…

 

Katar 2022 A ve B Grubu

HOLLANDA  

Dünya Kupası'na bizim yer aldığımız gruptan lider çıkıp gelen Hollanda, 10. kez finallerde. 1974, 1978 ve 2010'da finalde kaybeden Portakallar'ın başında kurt teknik adam Van Gaal var. Çalıştığı kulüplerde 8 şampiyonluk, bir de Şampiyonlar Ligi kazanan Van Gaal, Hollanda Milli Takımı'nın başında 2002 Dünya Kupası'na gidememiş ve 2014 yılında ise 3. olmuştu. FIFA sıralamasında 8. sırada bulunan Hollanda, Dünya Kupası tarihinde çıktığı 50 maçta 27 galibiyet, 12 beraberlik ve 11 mağlubiyet aldı. Tarihindeki büyük santrforları arayan Van Gaal'in takımında Van Dijk, Ake ve De Ligt gibi üst düzey savunmacıların yanında De Jong, Blind, Berghuis ve Dumfries gibi üst düzey orta sahalar var. Takımın gol umudu ise Depay, Bergwijn ve Klaassen. Hollanda, A Grubu'nun favorisi ve Senegal ile liderlik mücadelesi verir.



SENEGAL
Son Afrika Kupası'nın şampiyonu Senegal, 2. kez finallere geliyor. Eleme grubundan lider çıkıp play-off'ta Mısır'ı saf dışı bırakan Senegal, FIFA sıralamasında 18. sırada. Takımı 2015 yılından beri çalıştıran Aliou Cisse, 2002 yılında ülkesi Dünya Kupası'na ilk kez katıldığında sahaya kaptan çıkan savunma oyuncusuydu. 2018 Dünya Kupası'nda da takımın başında olan Cisse, 2019 yılında finalde kaybettiği Afrika Kupası'nı geçen yıl kazanmayı başardı. İki Dünya Kupası'nda 8 maçta 3 galibiyet, 3 beraberlik, 2 mağlubiyet alan Senegal'de sakatlığı bulunan takımın yıldızı Sadio Mane kadroda ancak forma şansı zor görünüyor. Kaleci Gomis, süper stoper Koulibaly, orta sahada Gueye, Sarr, Diatta ve forvet hattında Dia ile Senegal, grup liderliği için Hollanda ile kapışacak kapasitede.

KATAR
Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak olan Katar, tarihinde ilk kez finallarde. 2004 yılında kurulan Aspire Futbol Akademisi dünyanın en büyük ve imkânları geniş altyapı organizasyonu olarak biliniyor. FIFA sıralamasında 50. olan ve 2019 yılında Asya şampiyonu olan Katar'ı, Barcelona altyapısından gelen 47 yaşındaki Felix Sanchez çalıştırıyor. La Masia'daki başarısıyla dikkat çeken ve 2013'te Katar U19'un başına geçen Sanchez, 2017 Temmuz'dan beri A takımın başında. Dünya Kupası tarihinde grup aşamasında turnuvaya veda eden ilk ev sahi- bi takım olan Güney Afrika'dan sonra Katar da zorlu grupta en zayıf halka. Sudan asıllı Ali Almoez, Katar tarihinin en çok gol atan oyuncusu. Futbolcuların tamamı kendi liginde forma giyen ve son iki yılda 25'ten fazla resmihazırlık maçına çıkan Katar, bakalım Güney Afrika ile aynı kaderi paylaşacak mı?

EKVADOR
Güney Amerika'nın zorlu eleme grubunda Brezilya, Arjantin ve Uruguay'ın ardından 4. bileti alarak finallere gelen Ekvador, FIFA sıralamasında 44'üncü... 2002, 2006 ve 2014 turnuvalarına katılan, oynadığı 10 maçta 4 galibiyet, 1 beraberlik ve 5 mağlubiyet alan Ekvador'u Arjantinli teknik adam Gustavo Alfaro çalıştırıyor. 60 yaşındaki Alfaro, 2020 yılında Boca Juniors'u şampiyon yaptıktan sonra geldiği Ekvador'da eleme grubunda 24.8 yaş ortalamaya sahip takımıyla dikkat çekmişti. Takımın en büyük silahı elbette ki bu sezon Fenerbahçe'de süper bir sezon geçiren Enner Valencia. Defansta Leverkusen forması giyen Hincapie, forvet hattında Plata ve Bundesliga'da Augsburg'da oynayan Carlos Gruezo dikkat çeken isimler. Ekvador, Hollanda ya da Senegal'den birinin ayağının kaymasını bekleyecek…

A.B.D
Eleme grubunda Kanada ve Meksika'nın arkasında kalan Amerika Birleşik Devletleri, 10. kez finallere geliyor. 1990'dan beri her turnuvaya katılan ancak 2018'i evinden izleyen ABD, kupa tarihinde oynadığı 33 maçta 8 galibiyet, 6 beraberlik ve 19 mağlubiyet aldı. FIFA sıralamasında 16. sırada yer alan ABD'yi 49 yaşındaki Gregg Berhalter çalıştırıyor. Avrupa kıtasında çalışan ikinci ABD'li teknik adam (Hammarby-2011) olan Berhalter, milli formayı da 44 kez giymiş eski bir defans oyuncusu. Katar'da zorlu grupta takımın en önemli silahı Christian Pulisic, Reyna, Dest ve McKennie olacak. İran ile oynayacakları maçın atmosferi elbette ki merak edilen ABD, bu gruptan çıkamazsa bu büyük bir sürpriz olmaz.

GALLER
Ryan Giggs gibi efsane futbolcu
 Dünya Kupası göremedi ama Galler, Gareth Bale önderliğinde ikinci kez finallerin kapısını aralamayı başardı. Eleme grubunda Belçika'nın ardından ikinci olan ve Play-Off Final Four'unda önce Avusturya'yı ardından Ukrayna'yı saf dışı bırakan Galler, ilk turnuvasına 1958'de katılmış ve 4 maçta 3 beraberlik ve bir mağlubiyet almıştı. FIFA sıralamasında 19. olan Galler'i; Kasım 2020'den beri Robert Page çalıştırıyor. 48 yaşındaki teknik adam, bu koltuğa U21 takımının başından gelirken görevi Ryan Giggs'ten almıştı. Takımın starı kariyerine ABD'de devam eden Gareth Bale'e; Joe Allen, Ramsey, Ben Davies, Moore gibi Premier Lig'in tanıdık isimleri eşlik edecek. Galler bu grupta sürpriz yapıp, İngiltere ile kol kola son 16'ya kendini atabilir.

İRAN
Tarihinde 5. kez Dünya Kupası'na katılan İran, Asya eleme grubunda Güney Kore'nin iki puan önünde lider olarak Katar'a geldi. FIFA sıralamasında 22. sırada yer alan İran, 1978, 1998, 2006, 2014 ve 2018 turnuvalarında grup aşamasında evine dönmüş ve oynadığı 15 maçta 2 galibiyet, 4 beraberlik ve 9 mağlubiyet almıştı. 2011 ve 2019 yılları arasında çalıştırdığı İran'a iki ay önce dönen Portekizli teknik adam Carlos Queiroz, ülkenin 90'larda altın jenerasyon olarak kabul edilen kadronun genç takım hocası olarak tanınmış, Real Madrid, Manchester United'ın yanı sıra Güney Afrika, Mısır, Kolombiya ve ülkesinin milli takımında da görev yapmıştı. Takımın yıldızı Porto forması giyen golcü Mehdi Taremi. Forvet hattında Sardar Azmoun'un yanı sıra orta sahada Gholizadeh, defansta ise Kayserisporlu Hosseini'ye sahip olan İran, Asya eleme grubundaki başarısını Katar'a taşırsa bu grupta İngiltere'nin arkasında 3 takımın da ikincilik şansı var.