3 Mayıs 2008

Stairway To Heaven

there's a lady who's sure all that glitters is gold
and she's buying a stairway to heaven.
and when she gets there she knows
if the stores are all closed
with a word she can get what she game for.
and she's buying a stairway to heaven.
there's a sign on the wall
but she wants to be sure,
'cause you know, sometimes words have two meanings.
in a tree by the brook, there's a songbird who sings
sometimes, all of our thoughts are misgiven.
ooooh... it makes me wonder.
............
Video: Led Zeppelin/Stairway To Heaven

2 Mayıs 2008

Haftasonu Futbol

3 Mayıs Cumartesi
14.45 M. United - West Ham United (Fox)
16.30 Schalke 04 - Hannover 96 (Ntv Spor)
17.00 Middlesbrough - Portsmouth (Fox)
18.10 Nice - O. Lyon (Kanal A)
19.00 İBB - Trabzonspor (Lig Tv)
21.00 A. Madrid - R. Huelva (Ntv Spor)
23.00 R. Zaragoza - Deportivo (Ntv Spor)
4 Mayıs Pazar
15.00 Kocaelispor - Giresunspor (Bjk Tv)
15.00 GBB - Antalyaspor (D Spor)
15.00 Karşıyaka - Eskişehirspor (Gs Tv)
15.30 Arsenal - Everton (Fox)
16.00 Milan - İnter (24)
18.00 Wolfsburg - B. Münih (Ntv Spor)
18.00 Villarreal - Getafe (Ntv)
19.00 Sivasspor - Galatasaray (Lig Tv)
19.00 Fenerbahçe - Gençlerbirliği (Digiturk Kanal 78)
19.00 Ankaragücü - Beşiktaş (Digiturk Kanal 90)
19.00 Catania - Fiorentina (24) Bant
19.00 S. Etienne - Lille (Kanal A)
20.00 Barcelona - Valencia (Ntv Spor)
21.55 Marsilya - Bordeaux (Kanal A)
22.00 Osasuna - Real Madrid (Ntv Spor)
23.00 Boca Juniors - River Plate (Ntv) Bant
01.15 Lazio - Palermo (24) Bant
Credit:Tribündergi

Hadi Canım(!)


SUPERCLASICO 2008 #5

Copa Libetadores'de Boca Juniors sahasında ilk maçta Cruziero'yu 2-1 maplup etti. River Plate, San Lorenzo deplasmanında aynı skorla mağlup oldu. Superclasico'ya 2 gün var. Maç tekrar edeyim, Pazar gecesi saat 23:00'de NTV'den banttan...

I Will Survive

" Kapı açık arkanı dön ve çık "
Video: Cake

Son Düzlük: La Liga

İspanya'da Real Madrid Osasuna deplasmanında kazanırsa şampiyonluğunu ilan ediyor. Beraberlikte Villarreal, Getafe maçında puan kaybederse de R.Madrid şampiyon. Bu maçtan 3 gün sonra Santiago Bernabeu'da Barcelona derbisi var. Bitime 4 hafta var ve Barça'nın Şampiyonlar Ligi'nde ön eleme oynamaması için 4 puan önündeki Villarreal'i yakalaması lazım, derbi var ve işleri çok zor. Atletico Madrid 55 puanda ve bu sınırda Şampiyonlar Ligi'ni yakalayan takım birkaç yıldır yoktu La Liga'da. Levante düştü. Murcia da bu hafta resmen düşer. Zaragoza, Osasuna, Huelva 3'lüsünden biri daha gidecek.
Gol Krallığı
23 Luis Fabiano (Siviglia, 2 rig.)
22 Guiza (Maiorca)
17 Raul (Real Madrid, 3 rig.)
16 Aguero (Atletico Madrid)
15 D. Milito (Saragozza, 3 rig.), Oliveira (Saragozza, 1 rig.), Nihat (Villarreal)

Son Düzlük: Serie A

Serie A'da son 3 hafta ve Pazar günü Milano derbisi var. Milan evsahibi. Inter kazanırsa şampiyon. Derbi berabere biterse Roma, Sampdoria deplasmanında kazanmazsa ve Milan derbiyi kazanır, Roma da kaybederse Inter yine San Siro'da şampiyonluğu kutlayacak. Asıl hesaplar Şampiyonlar Ligi'ne gidecek 4. takım kim olacak üzerine. Milan derbiyi kazanmazsa işi çok zor. 2 puan önündeki Fiorentina, küme düşmemek için çırpınan Cagliari deplasmanına gidecek. Perşembe'den yorgun ve moralsizler dersem bahis yorumu gibi olacak. Ligin dibindeki 30 puanlı Livorno'dan 13. sıradaki 39 puanlı Siena'ya kadar 7 takımın da durumu kritik. Parma ve Torino da bu potada.
Gol Krallığı
19 Borriello M. (19 Genoa, 5 rig*.) , Trezeguet D. (19 Juventus, 1 rig.)
18 Del Piero A. (18 Juventus, 2 rig.)
17 Di Natale A. (17 Udinese, 2 rig.) , Mutu A. (17 Fiorentina, 6 rig.)
15 Ibrahimovic Z. (15 Inter, 8 rig.)
14 Kaka' R. (14 Milan, 6 rig.) , Totti F. (14 Roma, 3 rig.)
13 Amauri C. (13 Palermo, 2 rig.)
* penaltı

Zico İndirim Yaparsa

Bu haber gazetelerde var. Lazio Zico'yu istiyor başlığı şimdilik bir spekülasyon. Benim takıldığım spotta yazan: Zico Fenerbahçe'de 1.8 milyon euro kazanıyor ama İtalya'ya dönmek istiyor ve ücretinde indirim yapmaya hazır. Avrupa'da özellikle de İtalya'da her futbolcunun, her teknik adamın 3 milyondan aşağı kazanmadığını sananlar için bir örnek olsun bu.

Samir Nasri

Onun için yeni Zidane diyorlar. Gourcuff için de diyorlardı. Samir Nasri'nin hikayesi blog arşivinde. Zidane ile çok fazla ortak yanı var elbette. Cezayir-Marsilya ve ikisi de aynı mahallenin çocukları. Marsilya başkanı 20 milyon euro istiyor Nasri için. Çeki yazan alacak Nasri'yi. Ben hala büyük takımlarda oyunu forse edecek kıvama geldiğine inanmıyorum. Fiyatına gelince Luka Modric 23 milyon euro ediyorsa Nasri için de istenen 20 çok değil...

Smells Like Teen Spirit

Video: Nirvana
Video: Tori Amos
Video: Patti Smith

Floransa'dan Son Tren Kaçta?

"Zenit-G.Rangers finali çıksa bu yarı finallerden sürpriz olmaz" demiştim 12 saat önceki postta. 210 dakika oynayıp tek gol atamayınca Ruslar'ın karşısına çıkacak takım Rus ruletiyle belirlendi: Penaltılarla. İlk penaltıyı Ferguson kullandı. Frey kurtardı. Liverani ve Vieri kaçırıp yaktılar Fiorentina'yı. Bence bu gece valizi yapıp ayrılırlar. Floransa'dan son tren kaçta? Celtic'liler için zor bir gün yarın.

1 Mayıs 2008

Suç Ve Ceza

Zenit finalde. Üstelik Bayern Munih'e 1-1'in rövanşında 4 atarak. Çeyrek finalde de Leverkusen'e deplasmanda 5 atmıştı bu takım. Suç ve Ceza olmalı sanırım bu maçın ve sonucun tarifi. Saint Petersburg'lu Dostoyevski'nin romanı. Ya da Ruslar yarım asır önce adı o zamanlar Leningrad olan şehrin kapılarına gelen Almanlar'dan acı rövanşı mı aldılar? İlk yarıyı kaçırdım, gollerin ilki frikikten. Almanlarda Kahn ve Lahm sakat sakat oynadı; ki Lahm'ın kanadı 2. yarı yol geçen hanına döndü. İkinci yarı başlarken, Bayern Munih acaba 2 atar finale çıkar mı dedim. Kader anı Toni'nin müthiş vurduğu, kalecinin de iyi çıkardığı top oldu. Arkasından da 3. gol geldi. 3 ve 4 goller çıkmaz toptu. Bayern Munih'in Avrupa kupalarındaki en farklı mağlubiyeti nedir bir bilen varsa eklesin lütfen. Sezonun en kötü maçını oynadılar. Ben değil Toni söyledi. İkinci yarıya Podolski'yi de alarak Klose ve Toni ile 3 forvet başlayan Hitzfeld'in yine bu şehrin en büyük romancısından Kumarbaz'ı okuduğuna eminim. Rus klasiği gibi bir skorla Zenit finalde. UEFA, Şampiyonlar Ligi finalini Britanya topraklarında bir yere, UEFA finali de Moskova'da oynansa. 50 bin İngiliz Moskova'ya gelecek, 20 bin Rus Manchester'da olacak. Yazık günah bu taraftarın parasına!
Zenit: 4 Bayern Munih:0
Gol: Pogrebnyak al 4', Zyryanov al 39' p.t.; Faizulin all'8', Pogrebnyak al 28' s.t.
Zenit (4-3-2-1): Malafeev; Anyukov, Krizanac, Shirokov, Gorshkov; Zyryanov, Tymoschuk, Denisov (Ionov dal 47' s.t.); Dominguez (Lee dal 44' s.t.), Fayzulin; Pogrebnyak. All. Advocaat.
Bayern Munih (4-4-2): Kahn; Lahm, Lucio, Demichelis, Jansen (Lell dal 1' s.t.); Schweinsteiger, Van Bommel, Zé Roberto (Podolski dal 1' s.t.), Ribéry; Toni, Klose (Sosa dal 17' s.t.). All. Hitzfeld.

Nike


Nike: Take It To the NEXT LEVEL

Advertising Agency: 72 and Sunny
Creative Directors: John Boiler, Glenn Cole, Jason Norcross, Bryan Rowles
Agency Producers: Sam Baerwald, Angelo Ferrugia
Director: Guy Ritchie
Production Company: Anonymous Content
Producer: Aris McGarry

UEFA Kupası Yarı Finali #2

UEFA Kupası'nda yarı final rövanş karşılaşmaları. İlk maç saat 19:30'da, Floransa'da ise 21:45'de. Naklen yayın var mı ben bulamadım. Muhtemel 11'ler AS'dan. Beklentim Fiorentina-Bayern Munih finali ama Zenit-G.Rangers finali çıksa bu geceden sürpriz olmaz.
Zenit: Malafeev; Gorshkov, Krizanac, Shirokov, Anyukov; Zyrianov, Tymoschuk, Denísov, Domínguez; Progrebnyak, Fayzulin.
Bayern Munih: Kahn; Lahm, Lucio, Demichelis, Jansen; Schweinsteiger, Van Bommel, Ze Roberto, Ribery; Klose, Toni.
***
Fiorentina: Frey; Jorgensen, Gamberini, Ujfalusi, Pasqual; Kuzmanovic (Liverani), Donadel, Montolivo; Santana, Osvaldo ( Vieri), Mutu.
G.Rangers:Alexander, Broadfoot, Dailly, Cuellar, Papac, Novo, Hemdani, Ferguson, Thomson, Wittaker, Darcheville.

Alın Bunu

Taraftar başkana gider yaparsa...

Drogba Sen İnsan Mısın?

Maçı uzanıp seyrettiğim koltukta kendimden utandım bir ara(!). Alonso 13 km koştu dediler. Mascherano, Makalele, Ballack, 22 adam inanılmaz mücadele ettiler, biz ne yaptık uzandık 2 saat maç seyrettik. Torres kazansın istiyordum ama Lampard topun başına geldiğinde penaltıda, döndüm galiba. Annesini kaybedeli daha bir hafta bile olmamış, hiç gülmeyen bir adam atacaktı penaltıyı. Atsın be dedim adam sevinsin. Maç seyrederken insanın gözleri dolar mı üstelik 2 İngiliz takımı oynarken. Benim doldu Lampard'ın o anlamlı gol sevincinde. İyi kaptırmışız kendimizi maça galiba. İlk yarı Liverpool, 6-3-1 oynadı neredeyse. Kuyt-Benayoun-Gerrard ve Torres dörtlüsüyle rakip sahada arandılar ama o kalabalık arasında fazla şansları olmazdı elbette. Bence ilk yarı fazlasını da yakaladılar. O gol vuruşunu Drogba'dan başka yapabilecek kaç golcü var bu dünyada? O nasıl vuruştur kapalı köşeye, yakın plandaki kamera topu yakalayamamış bile. Carragher ve Hyypia yenilen gollere rağmen bence harika oynadılar. İki kanadı çıkmayan, Alonso-Mascherano ile rakip sahaya gitmeyen Liverpool nasıl gol atardı? Chelsea ilk yarıda Liverpool'un önde bas taktiğini uıygulayıp, skoru aldım deyip 2. yarı yaslandı. Bunu Kadıköy'de de yapmışlar ve cezalandırılmışlardı. Orada telafisi olan bir maçtı, fazla da takmadılar. Torres "The Kid" öyle ya da böyle yine çaktı golünü. Essien ve Drogba'yı gördüğümde; -aman hakaret değil- bu kendimi Discovery'de belgesel seyreder gibi hissediyorum. Siz insan mısınız kardeşim? Papuç pahalı olunca son çeyrekte yine yüklendi Chelsea ama nafile. Uzatmalarda o gole ofsayt kaldırmak her babayiğidin harcı değil. Bence Hyypia'nın ki penaltıydı. Kaleci Cech en son ne zaman bu mesafeden gol yemiştir? Babel'in golü Scholes'un golünden de güzeldi. Şampiyonlar Ligi maçlarını çay, kahve içerek seyrediyorum. Alkole ne gerek var? İki ses yeteri kadar sarhoş ediyor insanı zaten.Chelsea:3 Liverpoo:2
Gol: Drogba (C) al 33’ p.t.; Torres (L) al 19’ s.t.; Lampard (C) su rigore all’8’, Drogba (C) al 15’ p.t.s.; Babel (L) al 12’ s.t.s.
CHELSEA: Cech; Essien, Carvalho, Terry, A.Cole; Ballack, Makelele, Lampard (14’ s.t.s. Shevchenko); J.Cole (1’ p.t.s. Anelka), Drogba, Kalou (25’ s.t. Malouda). (Cudicini, Alex, Belletti, Mikel)
LIVERPOOL: Reina; Arbeloa, Carragher, Skrtel (23’ p.t. Hyypia), Riise; Xabi Alonso, Mascherano; Kuyt, Gerrard, Benayoun (33’ s.t. Pennant); Torres (9’ p.t.s. Babel). (Itandje, Finnan, Lucas Leiva, Crouch)

30 Nisan 2008

Gerets Türkçe Konuş!

Erik Gerets'in Fransa'da yayınlanan bir röportajından bugün haber çıkartmış Doğan Haber Ajansı. Haber Erhun Geyisi imzalı. Başta Hürriyet ve Milliyet gazeteleri olmak üzere tüm spor sitelerinde "Gerets'den tartışılacak açıklama" başlığıyla verilmiş haber ve altında o "tartışılacak" açıklama için Erik Gerets'e hakaret yağdırıyor okuyucular. Yarın da birçok gazetede "Erik Gerets Galatasaray için tanınmamış kulüp dedi" diye çıkacaktır bu haber.
***
Gerets ne demiş? Muhabirin çevirisiyle: Galatasaray'da yaşadığınız tecrübe, Marsilya'da ileri adım atmanızı sağladı mı?" şeklindeki soruyu, "Kesinlikle. Kutsal bir deneyimdi. Gerçekten tanınmamış bir kulüptü. Marsilya öyle değil. Türkiye, tamamen bir macera. Türkiye'de 2 yıl çalıştığımız zaman, istediğimiz her yere gidebiliriz" sözleriyle yanıtladı.
Peki Gerets röportajın orijinalinde ne demiş?
"Certainement. Ce fut une sacrée expérience... [Il tire une bouffée de son cigare] C'était vraiment l'inconnu. Marseille, ce n'est pas l'inconnu. La Turquie, c'est l'aventure pure. Et quand on a travaillé deux ans en Turquie, on peut aller n'importe où."
Peki bunu nasılTürkçe'ye çevirebiliriz?
"Kesinlikle. Bu müthiş bir deneyim oldu… (Purosundan bir nefes çekiyor) Gerçekten belirsizlikti benim için (Ya da hiç yaşamadığım bir deneyimdi). Marsilya ise öyle değil. Türkiye tamamıyla macera. Ve Türkiye’de iki sene çalıştıktan sonra, her yere gidebilirsiniz."
Erik Gerets, Galatasaray için mi tanınmamış kulüp demiş; yoksa yaşadığı deneyim için mi? İşin gramerine gelirsek C'était vraiment l'inconnu'deki "c'etait"; (tr: di) "une sacrée expérience" için (tr:kutsal bir deneyimdi)'yi tanımlamak için mi kullanılmış? Görünen o ki Paris'ten bildiren elbette ki sular seller gibi o dili bilen muhabire göre öyle değil!.. Mevzunun Galatasaray'ın tanınıp tanınmadığı-komik olur- olmadığını, Erik Gerets'in zorda kalmasına dair olduğunun altını çizeyim...

711 Gün Sonra

29 Nisan 2008/Manchester Havaalanı:
Txiki Beguiristain-Joan Laporta-Frank Rijkaard

17 Mayıs 2006 Paris: Laporta-Rijkaard

404 Dakika

"Barça'ya yazık oldu. Manchester United anti-futbol oynuyor." yorumlar var. Peki ya 404 dakikadır gol atamayan Barcelona? Messi-Eto'o-Bojan ve Henry'li Barcelona. Huelva deplasmanında attıkları 2 golden bu yana 404 dakikadır gol atamamış bu takım. Espanyol ve Man. United ile 0-0 berabere kaldılar, La Coruna'ya 2-0 mağlup oldular ve dün gece yine kaleyi bulamadılar. Futbol ne zamandan beri sadece iyi çalım atanın, belinden su alanın, rakibi bakkala gönderenin kazandığı oyun oldu ki!
Barcelona'da bir devir kapandı mı? Bugün İspanya'da bütün gazete manşetleri bunun üzerine kurulu. Anketin gidişatı da ortada. 2005'in buldozeri 3 yılda yolun sonuna geldi!..

SUPERCLASICO 2008 #4

Boca Juniors-River Plate derbisi ne yazık ki bu kez naklen yayınlanmıyor. NTV sitesinde Pazar 23:00'den itibaren banttan vereceğini duyurmuş. Aynı akşam bizim ligde kıyamet maçlar var, Milano'da derbi var, Real Madrid'in şampiyonluk maçı var. Yoğun gündeme kurban gitti superclasico...

Chelsea-Liverpool

Chelsea'da Frank Lampard dönüyor. İlk maçın kahramanı Riise, Aurelio sakat olunca mecburen 11'de ancak BBC der ki Benitez, Hyypia'yı stopere çekip, Carragher'ı sağ beke, Arbeloa'yı sol beke çekebilir. Bu da olabilir. Hikaye bildik. Chelsea 3. kez finalin kapısında mı dönecek yoksa Liverpool 4 yılda 3. finaline mi gidecek? Ne desek boş, izleyelim, görelim... Benim Moskova'da görmek istediğim Cristiano Ronaldo vs Fernando Torres finali...

Nispet

Dün gecenin en ilginç karelerinden. Cristiano Ronaldo ve Brown'un Henry'e bakışı...

Yavaş Gel Saçın Başın Dağılmasın

Fotospor'un bugünkü manşeti. Fenerbahçe resmi sitesi haberi yalanlamış, fotoyu ben de oradan emanet aldım. Ben bu haberi üretenlerin ne yiyip ne içtiklerini merak ediyorum açıkçası. Bu nasıl bir ruh halidir? Bu manşet normal kafayla atılır mı? "Mourinho gelecek, Drogba, Carvalho ve Makalele'yi de yanında getirecek". Vay anam vay neler dönmüş Serhat ya!..

Henry Are You Player(!)

Skor beni şaşırtmadı. Man. United yemeden atar diye tahminde bulunmuştum. Kim kaç kilometre koştu istatistiğini sevmiyorum ama maçın 70. dakikasıydı galiba; Park ne koştu, bir getirseler ekrana diye söylendim kendi kendime. İnanılmaz oynadı Park. Bir adam nasıl her yerde olabilir? United golü erken bulmasa Barça bu kadar topa sahip olamazdı. Bu sene Alex Ferguson klasiği. Defansı öyle bir oturtmuş ki; kim oynarsa oynasın yemiyor işte adamlar. Messi'nin balıklama dalışları dışında neden medet umuyordu ki Barça. En çok Eto'o ve Iniesta şaşırttı beni. Xavi de silikti. Zambrotta, Ronaldo ile aslanlar gibi savaştı. Toure sarı kartı görüp finali kaçırdığını idrak edince oyundan düştü. En güzeli son dakikalarda Puyol'un iki kişiyi katlayıp yaptığı ortaydı Barça ruhu adına. 8 yıl Ajax forması giyen Henry niye Old Trafford'da yuhalandı? Anlayamadım! Çeyrek finalden beri Cristiano Ronaldo'yu tutuyordum, Moskova'ya kadar kaç maç fazla seyredersek o kadar iyi hesabı. Barça'nın %58 topla oynadığı maçta Man. United'dan 150 pas fazla yaptığı istatistiği geldi ekrana. Bu da La Liga ile Premier Lig arasındaki farktır bence oyun ritmi adına. Atak olgunlaşacak da.... Messi'yi özlemişiz, gözlerimizin pası silindi. Man. United seneye bu kadroya Ricardo Quaresma'yı alsa neler olur acaba? Van der Saar'ın kudreti var tabii birde. O da neyse... El Mundo Deportivo maç sonrasında sezonu kupasız kapatan Barcelona taraftarları için ağlama duvarı açtı.Birileri "Henry Are You Player(!)" yazar mı acaba?

Manchester United:1 Barcelona:0
Gol: Scholes 14'
MANCHESTER UTD: Van der Sar; Hargreaves, Brown, Ferdinand, Evra (48' s.t. Silvestre); Carrick, Scholes (32' s.t. Fletcher), Park; Nani (32' s.t. Giggs), Ronaldo, Tevez. (Kuszczak, O'Shea, Anderson, Welbeck)
BARCELONA: Valdes; Zambrotta, Puyol, Milito, Abidal; Xavi, Toure (44' s.t. Gudjohnsen), Deco; Messi, Eto'o (27' s.t. Krkic), Iniesta (15' s.t. Henry). (Pinto, Sylvinho, Thuram, Edmilson)

29 Nisan 2008

acetoblog.com

"Blog adresini uzun bulan, futbolla alakası yok" diyen mesajlar aldım bu 1.5 yıl içinde. Aceto balsamico, blog yazmaya karar verdiğimde yemek masasında duruyordu, ne olsun hadi bu olsun ile ortaya çıkmış bir tercihtir, fazlası değil. Bunu tekrar etmiş oldum. Blogspot adresi hala geçerli. Yeni olan ise acetoblog.com adresi. Başka yerde şubemiz yoktur ile işi daha fazla sulandırmamak lazım değil mi...

They

who made up all the rules
we follow them like fools
believe them to be true
don't care to think them through
and i'm sorry so sorry
i'm sorry it's like this
i'm sorry so sorry
i'm sorry we do this
and it's ironic too
coz what we tend to do is act on what they say
and then it is that way
.....
Video:Jem/They

SUPERCLASICO 2008 #3

SUPERCLASICO 2008 #2

Pazar günü oynanacak olan Boca Juniors-River Plate derbisi öncesinde 3 video. Video 1'de Bittersweet Symphony iyi gitmiş görüntülere...
Video:1
Video:2
Video:3

2020'de Futbol Nasıl Olacak?

Top meşin yuvarlaktı başlıklı post geride kalan çeyrek asıra bir ağıttı sanırım. 2020'de futbol nasıl olacak? İngilizlerin hazırladığı bir rapordan faydalandım çokça. Yorumlarda 2020'de futbol için görüşlerinizi bekliyorum.
İngiliz GSM şirketi,Orange sponsorluk anlaşmalarıyla var olduğu futbol dünyasına yakın tarihte bir rapor hediye etti: “2020’de Futbol”. Gelecek 10 yılda bizleri neler bekliyor? Dünyanın en sevilen sporunun artık statlara sığmayacağı kesinleşince devreye elbette ki televizyon girdi. Analog, dijital derken High Definition yayınla gerçeğe en yakın görüntüyle tanıştık yakın tarihte. Bundan sonraki adım ise görüntüyü üç boyuta taşımak. Gol sevincinde koltuğunun üzerine doğru uçacak bir santrfora hazırlık olun. İyi bir maç elbette ki tıklım tıklım dolu tribünlerle olur. Ya peki tribünler boşsa? Ekran başındaki izleyiciyi motive etmek için devreye tribünleri dolu gösteren grafik programları imdata yetişecek yakın bir tarihte. Futbol endüstrisinin kaleleri stadyumlar son 10 yılda mimari ödüller alacak kadar sükseli projeler haline geldi. Gelecek 10 yılda stadyumlar taraftarlar için bir sosyal tesis haline gelecek. Yeni inşaa edilen stadyumların etrafında kulüp taraftarlarına toplu konut projeleri en gözde fikirlerden biri bugünlerde. Hali hazırda bunu hayata geçiren Portsmouth kulübü taraftarlar için stadının yanına rezidans da inşaa ediyor. Elbette ki 2020’li yıllarda üstü kapanmayan stat kalmayacak. Peki ya üstü kapanan stadlarda yaşanan zemin problemi? Son 10 yılda FIFA Başkanı Blatter’in forse ettiği suni çim zeminler İskandinav ülkeleri dışında hiçbir lig ya da büyük organizasyonda kabul görmedi. Futbolcu sakatlanmalarında bir numaralı suçlu ilan edilen suni çim zeminler için son teknolojiyi geliştiren şirket FieldTurf Tarkett, eski araba lastiklerinden ürettikleri zeminlerin doğanın hediyesi çim zemine en yakın sonucu verdiğini iddia ediyor. Şirket 2020’li yıllara kadar iflas etmezse bunun gerçek olup olmadığını göreceğiz. Global ısınma tehlikesine karşı alınan önlemlerden birincisi denize yakın stadyumlarda kurulan su arıtma tesisleri. Yeni bir teknoloji olmaması rağmen, futbol dünyasından çok turizm sektörünün rağbet ettiği deniz suyunu arıtma tesisleri gelecek 10 yılda vazgeçilmezler arasında yer alacak. Enerji tüketimini azaltmak için diğer bir çare ise tribünlerin üzerine yerleştirilecek ve aydınlatmaya elektrik üretecek olan güneş panelleri. İngilizlerin bilim kurgu raporu sanırız İsviçrelilerin bu teknolojiyi kullandığından habersiz. Stadyum içi sıcaklığını sabitleyecek mikro klima sistemler ve sağnak yağmuru önleyecek kimyasalları bulutlara püskürtecek ekipmanlar ise robot hakem projesi kadar uçuk durmakta bugünlerde. Stadyuma gelecek seyircileri vibrasyon özellikli koltuklar bekleyecek. Maçın heyecanından hop oturup hop kalkan futbolsever için vibrasyon ne alaka diye sorabilirsiniz. Ben de sordum! Seyirci için bir diğer yenilik bebeklerin mama sandalyesi benzeri kumanda paneli! Buradaki ekranlardan yemek siparişi verebilecek, pozisyon tekrarlarını farklı kameralardan izleyebileceksiniz. Koltuk adınıza kayıtlı olduğundan, kulübün resmi ürünlerini bu ekrandan sipariş verecek, deplasman turları için rezervasyon yaptırabileceksiniz. Raporun en ilginç iddialarından biri yeni stadyumlarda özel araçlar için otopark yeri olmayacağı. Bunu destekleyen fikir ise Manchester City’nin yeni stadında taraftarın toplu taşımayla gelmesini teşvik etmek amacıyla minumum park yeri inşa etmiş olması. Casino sektöründe müşterilerin uyanık kalması amacıyla havalandırma kanallarından 24 saat oksijen pompalanması fikri futbol mucitlerine de ilham kaynağı olmuş ki; yeni statlarda tribünlere sakinleştirici, huzur veren(!) kokular pompalanacak. Futbol sahasına ise futbolcuların daha aktif olması için baharat kökenli kokuların sıkılması gündemde! 2020 ve sonrası futbol dünyasında taraftarların kulüpleri satın alacağı fikri de pek revaçta. Tabii Rus oligarklar ve Amerikalı dolar milyarderlerinden fırsat bulabilirlerse. Internette satışa çıkan amatör kulüplerin satın alınmasıyla emekleyen bu fikir Liverpool taraftarının, Amerikalı patronlardan kurtulmak için başlattığı kampanyayla daha şimdiden uygulanır oldu. Hakemlerin dünyasında geleceği olmayanlar ise rapora göre yardımcı hakemler. Kızılötesi ışınlarla ve yeni teknolojilerle ofsayt pozisyonlarının kesin tespiti, GPS teknolojisiyle ise taç, aut, korner, gol gibi kararlarda orta hakeme yardımcı olacak. Alman futbolunda bugünlerde şiddetle tartışılan hakem kararlarında beşinci hakemin ekran başında oturması fikri ise yine 2020’lerin futbolunda yenilik olarak göze çarpıyor. Dört hakemin halihazırda kullandığı kulaklıkla iletişimin yakın bir gelecekte teknik direktör ve futbolcular arasında olması ise teknolojinin değil FIFA’nın problemi. FIFA bunu izin verdiği takdirde, teknik adamlar saha içindeki futbolcularını taktiğe boğabilecekler.NNanoteknolojiyle üretilecek yeni formalar bakterilere karşı koruma geliştirecek ve içerdiği bantlar sayesinde maç içinde oyuncunun kaybettiği mineralleri tekrar vücuduna yüklemesine imkan verecek. Her oyuncunun farklı mineral ve vitamin ihtiyacı olduğundan bu formalar kişiye özel üretilecek. Formalardaki göğüs reklamları ise akar yazının olduğu elektronik bantlarla birden fazla şirkete pazarlanabilecek. Gün ışında oynanan maçlarda maksimum netlikte görüntü için nanoteknoloji sayesinde forma renklerinin tonu maç içinde değiştirilebilecek! Ivan Drago’nun çalıştığı kondüsyon aletleri(!) 2020’li yıllarda her futbolcunun datasını içinde barındıran bilgisayarlar içeren ve oyuncuya tüm eksiklerini bildiren birer kondüsyon hocası haline gelecek. Magnetik terapi odalarında yorgunluk atacak futbolcuların çarşamba-pazar sendromları son bulacak. Oksijen odaları ise sakat futbolcuların bir an önce sahalara dönmesi için her kulüp binasında bir adet bulunacak. 10-12 kilometre koşan günümüzün ön liberolarının 15 yıllık vadede bunu 20 km’yi çıkartması da öngörülenler arasında. Futbolun sürati hiç kuşkusuz ki artacak. Gen teknolojisiyle yetiştirilecek süper atletler futbol sahalarında hız rekorları kıracak. Sakatlandıklarında devreye çocuklarının kordon bağından elde edilen hücrelerin saklandığı kordon kanı bankası devreye girecek ve birçok sakatlık bu sayede kısa sürede tedavi edilecek. Chelsea kalecisi Peter Cech’in geçirdiği sakatlık sonrasında izin alarak taktığı kask ise yakın bir gelecekte kaleciler arasında sık kullanılır olacak. Amerikan futbolundaki kadar olmasa da; gelişen teknolojiyle üretilen yeni ve hafif koruyucular, tekmelik dışında bir materyel kullanmayan futbolcuların omuz, boyun gibi bölgelerini kaplayacak.