12 Mayıs 2008

Rui Costa ve Lizbon

bir başka ülkeye, bir başka denize giderim, dedin
bundan daha iyi bir başka şehir bulunur elbet.
her çabam kaderin olumsuz bir yargısıyla karşı karşıya;
-bir ceset gibi- gömülü kalbim.
aklım daha ne kadar kalacak bu çorak ülkede?
yüzümü nereye çevirsem, nereye baksam,
kara yıkıntılarını görüyorum ömrümün,
boşuna bunca yıl tükettiğim bu ülkede.
yeni bir ülke bulamazsın, başka bir deniz bulamazsın.
bu şehir arkandan gelecektir.
sen gene aynı sokaklarda dolaşacaksın,
aynı mahallede kocayacaksın;
aynı evlerde kır düşecek saçlarına.
dönüp dolaşıp bu şehre geleceksin sonunda.
başka bir şey umma-
ömrünü nasıl tükettiysen burada, bu köşecikte,
öyle tükettin demektir bütün yeryüzünde de.
/Kavafis

Rui Costa da bıraktı. 36 yaşında. 91 Portekiz altın jenerasyonunun en iyisi. 11yıllık Serie A kariyeri sonrasında Benfica'ya, çıkış yaptığı kulübe dönmüştü. 7 sezon Fiorentina, Batistuta'lı yıllar ardından Terim'in Milan'ındaki Ruhi. Milan'da 4 sezon ve yine Benfica. Evine dönen vefalı adamların belki de en güzeli..

15 yorum:

Her Yol Roma dedi ki...

ahh, demek ki artık "cimbom'da rui costa" sesleri başlıkları iyice yalan olcak..

aşkın dedi ki...

Meymenetsiz tipi nedeniyle sevemedim.
Figo 2000de İngilizleri dağtırken o 2004te Yunanlıları geçemediği için sevemedim.
Kendisini Milana getiren Terimi sabote ettiği için sevemedim.
Yırtılan formasını rakibe vermeye çalışan küstahlığı nedeniyle sevemedim.
2005 finalinde 5 para etmez Liverpool kadrosuna kupayı hediye edenlerden biri olduğu için sevemedim.
Böyleyken böyle işte...

turhanatakan dedi ki...

2000de figo ingilizleri dağıtırken diğer 2 golün asistini yapan adamı belki hatırlarsınız, özellikle de nuno gomese verdiği galibiyeti getiren golün pasını.

çok az kişi benim gibi düşünür sanırdım ama bu adamın altın jenerasyonun en önemli ismi olduğunu bilenler de var, bizde varsa yoksa figo. figo daha doğru seçimler yaptı denilebilir, kariyerini daha doğru şekillendirdi denilebilir. ama rui costayı fatih terim keşfetti saçmalığına inanmayanlar onu daha çok özleyeceklerdir.

yıllarca fiorentinada oynamak yerine milana, intere, juveye gidebilirdi, ama fiorentina da yeterince büyüktü, kolay değil hem rui costaya hem de batigole sahip olmak. ne olursa olsun eusebioyu kendine hayran bırakan küçük çocuk sahalara veda etti, hem de bir porto sempatizanı olsam da küçüklüğümden beri -son gelişmeler can sıkıcı- benficada bıraktı futbolu. ona da bu yakışırdı zaten.

katılmayanlara kızacak halim yok ama son 15 yılın zidanedan sonraki en büyük avrupalı 10 numarasıydı, üstelik her daim 10 giyen, her hareketiyle 10 numarayı kendine yakıştıran isimdi.

yolun açık olsun kral, sensiz futbol biraz daha eksik olacak.

L dedi ki...

@aşkın

hocam o kupa hediye edilmedi, "alındı" bea. liverpool'lu değilim, onu da söyleyeyim.

Adsız dedi ki...

kendisini pek sevmekle beraber laf açılmışken figo için şunu söylemek isterim. bence futbolun yıldızları arasında en çok hakkı yenenlerden biri figo dur. kim bilir belki de nice yürekleri dağlayan yüzyılın transferine imza atmış olmasındandır bu kırgınlık ve akabinde gelişen antipati kaynaklı yorumlar.. bilemem.. ama bildiğim bu adamın özellikle 2000-2001 yıllarında yanına yanaşılmayacak derecede iyi olduğu, dünyanın en iyisi olduğu, ancak 2001-2002 sezonunda cl de porto eşleşmesinde portolu bir adamın acımasız tekmesiyle çöküş dönemine girdiği, eski hızını bir daha asla yakalayamadığıdır.. zira leverkusen finalinde ve 2002 wc ta yokları oynamıştı.. sonra toparlandı biraz ama "o adam" olamadı hiç.. rui costa da hüzünlendiğimden fazlası yaşanacak kuşkusuz, bir sabah başta katalanlar olmak üzere tüm dünyayı şok eden adamın topu bırakışı bünyemde.

Adsız dedi ki...

kim ne derse desin futbol tarihinde bu oyunu en güzel oynayanlardan biri olarak hatırlanacaktır.

Adsız dedi ki...

rui costa 10. biz de hep geyiği döner ya "abi sergen istese çok kral adam olur da istemio işte bik bik" diye, rui costa için de bunun avrupa versiyonu diyebiliriz. figo'nun eski dönemi süperdir-şimdi halısahaya çağırmam o ayrı-, hatta rui costa'dan da iyidir, ancak bu rui'yi daha küçük yapmaz. rui costa barça'dan real'e yatay geçiş yapabilecek bir oyuncudur, çirkefin kralıdır, sevimsizdir. ama rui costa biraz yusuf şimşek gibidir-yani aslında bu tanımlama kötü oldu ama benzerliği göstermek için dedim- tek arapasıyla maçı bitirebilir filana girmicem hiç, rui abimiz başladığı klüpte bitirir futbolu öle benficadan portoya ordan da intere filan gitmez.

Adsız dedi ki...

Milan'da yedek kalıp Benfica'ya gitmesinin tek nedeni kaka'dır. Kaka olmasaydı o da hala Seedorf ile birlikte Milan'daydı

Riggs dedi ki...

Bilegi en yumusak adamlar Top 10 u yapilsa bu listede Rui Costa olur, Figo olmaz.

Adsız dedi ki...

top ayağına yakışıyor derler ya eğer böyle birşey varsa top rui costa 'nın ayağına çok yakışıyodu.

aşkın dedi ki...

Eeey Turhan Atakan
Marifet Tony Adams, Martin Keown gibi adamların olduğu defansa karşı 2 asist yapmmak mıdır (ki o asistler Gomes ve Pinto'nun bitiriciliği - uyanıklığı olmasa gol olmaz) yoksa bitik vaziyetteyken kaleye cetvelle çizilmiş bir füze göndermek midir?
Basiretsizin tekidir, Terim keşfetmemiştir ama onun ısrarıyla Mendieta yerine o getirilmiştir.
Duygusal bağa saygı duyarım lakin muvaffakiyet apayrı bir olay.
Saygılarımla.

turhanatakan dedi ki...

demek istediğim kariyerinin başında rui costa, sonunda figo vitrindeydi. tüm kariyerine bakarsak figo da topçu mu be diyecek halimiz yok komik olur, ama tam tersi de komik olur. zaten meseleyi kıyasa getirme amacım yok ancak bizde futbol bilgini geçinenlerin bile o neslin başından beri en büyük ismi figo sanmalarına kızıyorum ben. yoksa 18-19 yaşında ne yetenekler vardır ki sonrasında kaybolup giderler. oysa bu iki topçu da o sınıftan değiller.

figonun iyi rui costanın kötü olduğu maç örneklerini vermek ne kadar mantıklı bilmiyorum. ayrıca 2004te yunanlara finali veren maçta ilk onbirde kaptan çıkan figo iken rui costa 60da oyuna dahil olmuştu. 3te biri kadar oyundaydı yani figonun. ayrıca çeyrek finaldeki müthiş ingiltere maçında müthiş bir gol atmıştı, sonrasında penaltı kaçırsa da takım yarı finale giderken oyunun şeklini değiştiren adamlardandı.

amacım bir kıyas yapmak değil, sen yine figoyu sev ben de rui costayı, ama birinin iyiliğini diğeri üzerinden anlatmaya çalışmak bence anlamlı değil. ikisi de çok büyük topçularken üstelik.

benim görüşüme göre de hem figonun füzesi hem de rui costanın asistleri marifettir. karşındaki savunmanın hatası veya takım arkadaşının kurnazlığı golün değerini düşürmez. tony adams ve martin keown çok kişi beğenmese de yıllarca milli takımda oynayan iki stoperdiler ve onların yetersizlikleriyle ilgili şeyler kaleci seaman için de söylenebilirdi. ve bu bence komik olurdu (bizde yapanlar çoktur o kadar mesafeden gol mü yenir, kova derler, adamın enfes şutuna ayıp be).

sonuçta rui costanın futbolu bırakmasıyla ilgili yazılan bir yazı ve konu epey saptı, okuyanlar da kusura bakmasınlar.

son olarak eeey turhanatakan diye giriş yapmayınız bir dahaki sefere, sesinizi duymam için bağırıyorsunuz gibi oluyor, gereği yok.

aşkın dedi ki...

Bu konudaki son yazım olduğu için Aceto dan yayınlamasını rica ediyorum, yoksa basit bir mevzunun uzamasını kimse istemez.
İki futbolcuyu kıyaslamaya çalışmadım; demeye çalıştığım etkinlik bazında kimin daha önde olduğudur, yoksa Yunanistan maçında Figonun sahada olup Costanın sonradan oyuna girdiğini ben de biliyorum.Buradan bir done elde etmek yeterli olmaz çünkü bu bizi sonradan oyuna girenin daha düşük bir seviyede olduğuna da götürür.
İngilizlerin o zamanki milli takım defansını beğenmek futbol konusunda yapacağım en son işlerden biridir, objektif bakanlar
bana hak verecektir.
Gergin olmaya gerek yok, yazımın başındaki seslentimi Ahmet Çakar sempatime veriniz.
Bu da bana ders olsun, bir daha çoğunluğun eğilimine zıt bir yorum yaparsam ne olayım, zira açıklamasını yapayım derken emdiğim süt burnumdan geliyor.
Saygılar

Philia Network dedi ki...

Rui Costa yanılmıyorsam Benfica'nın sportif direktörü oldu ve çok takip etmesem de Benfica'nın en son Camacho'yu kovduğunu biliyorum. Bence Terim Benfica'nın yeni hocası olabilir. Bunu da Euro öncesi bile açıklayabilirler.

Unknown dedi ki...

Rui en sevdiğim futbolculardandı. Isınmıştım bu adama. Şu anki soğuk avrupa ülkeleri oyuncularından daha sıcak biriydi. (Belki Lampard + Gerard gibi tipler)

Frikikten iyi çakardı. 10 numaraydı. Fiorentina gibi orta sınıf bir takımda yıllarca oynadı. Büyük takıma gitmedi. Gitmedi diyorum inanıyorum ki isteseydi Barcaya Reale de giderdi bu adam. Çok vefalı birisiydi bence. (Sanki ölenin arkasından yazı yazmış gibi gidiyor bu yazı.)