4 Ağustos 2009

Sercan Premier Lig'de Neden Oynayamaz (!)

Alex Ferguson ve Sercan başlığında Manchester United'ın Bursasporlu Sercan Yıldırım'ı transfer etmek istediği haberi vardı. Temennim teklifin gerçek olması ve Sercan'ın Alex Ferguson ile çalışma şansını yakalayabilmesiydi.

O günden sonraki gelişmelere bakalım. Bursaspor Futbol Şubesi Sorumlusu Mesut Mestan, Sercan için iki Premier Lig takımından resmi teklif aldıklarını ancak oyuncuyu satmayacaklarını bugün Radyospor'da açıkladı. Sercan'ı satmamak kulübün kararıdır, bu fikre katılmaz, saygı duyarsın. Teklifler doğru olduğuna göre Mesut Mestan'ın açıklamalarının devamına bakalım. Mesut Bey, Premier Lig hakkında bizi bilgilendiriyor(!) "Sercan Yıldırım’ın İngiltere’den teklif aldığı belirtiliyor, ama yabancı bir futbolcunun Premier Lig’de oynaması için ülkesinin A Milli Takımı’nda yüzde 70 oranında forma giymesi gerekiyor. Sercan ise genç milli takımlarda forma giydi, ancak A Milli takımda geniş kadroda düşünülmesine karşın bu oranda forma giymedi. "

Manchester United, Bursaspor'a resmi teklif geçiyor ve Alex Ferguson'un ekibi, Sercan'ın Premier Lig'de oynamayacağını bilmiyor. Bu mümkün mü? Üstelik bu kulüp Tosic transferini yapmışken!

O zaman kural nedir? Ona bakalım. Mesut Bey'in %70 dediği oran %75. Son iki yılda bir yabancı oyuncu A milli takımda maçların %75'inde forma giymeli. Peki 5 Nisan 1990 doğumlu Sercan Yıldırım'ın 17 yaşından beri A Milli Takım'ın oynadığı her dört maçın üçünde forma giymesi kolay mı? Değil. İşte bu "kolay" olmayan durumlar için İngilizler bir çare bulmuşlar ama elindeki en değerli futbolcunun geleceği hakkında konuşan Futbol Şubesi Sorumlusu'nun bundan haberi yok. Premier Lig'in sitesine girse ya da google'da arasa halbuki doğru bilgiyi ulaşacaktı.
Şimdi tekrar soralım: Sercan Yıldırım Premier Lig'de oynayabilir mi?
Premier Lig'in statüsünden bakıp adım adım ilerleyelim.
Öncelikle "Work Permit" çalışma iznini şart koşan Premier Lig yönetimi değil. Bu İngilizlerin bir yasası. Sadece futbol değil her alanda belirledikleri kalite standartı var. Kısaca İngiltere'de çalışacaksan İngiltere'ye bizde olandan fazla ne vereceksin?

"Many people wrongly believe that it is the English Football authorities that insist on a Work Permit. It is in fact a British government law that all "foreign" workers apply for residency and a work permit. The rules governing footballers is a special arrangement jointly agreed between the UK Home Office and the English FA to simplify the process and allow football clubs to plan their purchasing based on a set criteria. A Work Permit is not residency. All non EU citizens must also apply for residency as a seperate procedure. This is not special to footballers and the process, as with any inidivudal, examines everything from politcial activities to criminal records to financial dealings."

Gelelim Premier Lig'in yabancı kriterine: A Milli Takım maçlarının %75'inde onbirde başlamak ya da sonradan oyuna girmek. Yedek beklemek sayılmıyor. Ülkenin de FIFA sıralamasında ilk 70 içinde bulunması gerekiyor.

"Criteria for Players : To be eligible for a Governing Body Endorsement under PBS: 1. A player must have played for his country in at least 75% of its competitive “A” team matches he was available for selection, during the 2 years preceding the date of the application; and 2. The player’s country must be at or above 70th place in the official FIFA World Rankings when averaged over the 2 years preceding the date of theapplication"

Evet buraya kadar Bursaspor Futbol Şubesi Sorumlusu Mesut Mestan haklı. Sercan Yıldırım mevcut milli takım kariyeriyle İngiltere'de çalışma izni alamaz.

Peki çıkış noktası var mı? Mesela Sercan'ı isteyen Manchester United, Partizan'da forma giyen ve milli takım şartını yerine getiremeyen 1987 doğumlu Zoran Tosic'i 2009 yılında nasıl transfer etti? Nasıl çalışma izni aldı?

İşte burada "Special talent" dan bahsetmek lazım. Premier Lig kulübü oyuncunun İngiliz futboluna katkıda bulunacağına inandığında kriterlere uymaması rağmen çalışma izni almak için bunu bir kurula götürüyor. Kurul oyuncunun durumunu değerlendiriyor ve olumlu ya da olumsuz bir yanıt veriyor kulübe. Red cevabı alındığı takdirde aynı sezon içinde tekrar başvuru yapılamıyor. İşte Tosic de bu kuruldan geçti ve çalışma iznini aldı. Sercan da bilinen yetenekleriyle bu kuruldan geçer mi; geçmez mi? O kurulun karşısına önce dosyasının çıkması lazım!

Where an application does not meet the published criteria, a club may request a panel to consider the player's skills and experience. In these cases The Football Association will refer the club's evidence to an independent panel. Where possible the club's supporting evidence will be sent to The Football Association and other football bodies in advance for their consideration in order to allow an informed decision. The panel will normally consist of representatives from the relevant football governing bodies together with up to three independent experts.
The panel's terms of reference are:
 To consider whether the player is of the highest calibre.
 To consider whether the player is able to contribute significantly to the development of
the game at the top level in England.The panel will make a recommendation to The Football Association whose decision will then be relayed to the club.
Full terms of reference and roles of the panel members and the club are available to attendees. Clubs should note that, in respect of any application, there will only be one panel available (ie a panel and recommendation, followed by a decision). A club should therefore ensure that all evidence it wishes to present in support of its application is presented to the panel. If the club has previously made an application that was unsuccessful at panel a further panel cannot be requested for the same player during the season. For these purposes a season is deemed to run from 1 June until 31 May.

Sonuç olarak, Sercan'ı uzun zamandır izleyen ve onu takımında görmek isteyen Alex Ferguson ve scout ekibi, futbolcunun durumundan haberdar. Ne yapacaklarını da iyi biliyorlar tabii! Bilmeyen ise; Bursaspor'un Futbol Şubesi Sorumlusu Mesut Mestan...
Türkiye'de kulüpler işte böyle yönetiliyor, genç yeteneklerin önü böyle kapanıyor.
Sercan'ın yerinde olsam aşağıdaki linkteki dosyayı print alır, Futbol Şubesi Sorumlusu Mesut Mestan'ın masasına koymaz, atardım...

GOVERNING BODY ENDORSEMENT REQUIREMENTS FOR PLAYERS

43 yorum:

lionel dedi ki...

john obi mikel sanıyorum bu special talent muhabbetiyle aldı çalışma iznini.belki, (atıyorum) 3m euro teklif ettiler biz de beğenmedik teklifi demek istemiyorlardır basına.

Burak Eken dedi ki...

"Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp" diye boşa dememiş atalarımız. Bu Busraspor yöneticisi de belli ki kulaktan dolma bilgilerle söylemiş onu. Avrupa'daki futbolcu sayımızın git gide azaldığı şu dönemde bir de böyle cahil-cühela kısmının, genç yeteneklerimizin önünü tıkaması, gerçekten harika!

Uprising dedi ki...

her şeyden önce bu yazıyı birinin sercan'ın önüne atması lazım..avrupada orta sınıf takımlarda oyuncumuz yokken sercan'ın manuya transfer olması önmli her zmn söyleniyor ama böyle transferler türk oyunculara olan bakış acısını degiştiricek bu kesin..

Bushwacker dedi ki...

bülent abi, bunu gazeteye taşımanı, hatta haddini aşıp bağlantılarınla bursaspor yönetimine ve sercan'a bir şekilde ulaştırmanı bekliyoruz senden. sadece blog'unda, bahsettiğin kişilerin ruhunun duymayacağı ve muhtemelen görmeyecekleri bir yerde bırakman sercan'ın önünü kesin olarak tıkayacaktır bence, denemekte fayda var deyip en azından sercan'ın menejerine ya da bursaspor menejerine bunları okutabilirsen, ne de güzel olur!

Jean dedi ki...

yanılmıyorsam türk futbolcuların avrupa'da ab kategorisinde oynamasına ilişkin bir dava vardı ve o dava olumlu sonuçlanmıştı.hatta mehmet demirkol kulüplerin yabancı sınırlamısını kaldırtmak için bundan yararlanabileceğini belirtmişti.yanılıyor muyum?

muzoz dedi ki...

nasıl satmayız diyoarlar ya da sercan nasıl sessiz kalabiliyor anlamış değilim yazıkk

thunderbird dedi ki...

Sevgili Aceto sen mi daha iyi bileceksin Mesut'mu daha iyi bilecek? Lutfen. Senin gibi vatan hainleri yuzunden Turk Futbolu bu hale geldi zaten (!)

ssualp dedi ki...

her alanda olduğu gibi futbolda da bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan insanların başa geldiği, lümpenler cenneti gelişmekte olan ülkeme yakışır bir hareket olmuş.. tebrikler mesut bey! premiere league'i biliyorum ben diye havaya girmişsin bir de..

Jordi Metal dedi ki...

Keza Liverpool'da Baros için özel izin talebini kullanmıştı.

julien sorel dedi ki...

seneye 9-10 milyon euro'ya fener'e satmak dururken, 4'e- 5'e manu'ya satmak istememişlerdir belki de. ne de olsa oyuncunun seçiminden çok başkanların seçimine göre işler yürür...

yoksa oyuncu manu'da oynamış, fener'de oynamış kimin umurunda...

seneye fener'e gider, iki sene sonra da ibb'ye...

figoemre10 dedi ki...

İnanlır gibi değil, nasıl bir futbol şube sorumululuğudur bu anlamak mümkün değil!?

Ömrünün neredeyse tümünü Manu'da geçirmiş, çocuklarının yüzünden çok schoolsların gigslerin yüzünü görmüş bi teknik duayenden bahsediyoruz.. Sercan'ı istiyorsa tabi ki gerekli formaliteleri gerçekleştirebileceğinin hesaplarını yapmıştır.. Sadece bunu düşünerek bile Mesut Mestan Sercan'ın premier de oynıcağını anlayabilir.. Pes doğrusu..

HKNSRN dedi ki...

Önünü açmalılar Sercan'ın. Ya üç büyükler, ya Avrupa iki seçenekten birini seçmeli. Bursa'da en fazla bir sezon kalması doğru olabilir.
wwwhknsrn-gencfutbol.blogspot.com

Cem Kalay dedi ki...

Bende lionel'e katılıyorum. Türkiye'deki Topuz transferinden dolayı artan piyasadan dolayı Bursaspor'un Manu'yu görünce karşısında daha fazla para istemişlerdir.

Yazık. Ferguson ve ekibi bu kadar ilgileniyor ama bizimkiler cebini düşünüyor.

Ondan sonra, vay efendim avrupa'da niye oyuncumuz yok?

matiasemilio dedi ki...

İngiltere'de çalışacaksan İngiltere'ye bizde olandan fazla ne vereceksin?
mükemmel bir kriter..

Cenap Bıyıklı dedi ki...

Yanlis animsiyor olabilirim ama Mesut Bey sadece tekliflerin geldigini soyledi. Radyospor sunucusu (sanirim Ozgur Bey) peki Sercan %70 sartini yerien getirmiyor, bu durumda nasil oynar diye sordu. Mesut Bey'de bu soruyu teklifler var diye gecistirdi. %70 kuralını bir daha soyluyorum soyleyen Ozgur Bey'di. Mesut Bey'inde kurali bildigini sanmiyorum ama yanlis bilgiden hareketle suclayici olmak dogru degil gibi geliyor bana

aşkın dedi ki...

''Sercan'ın gideceği tek ada İmralı Adası'dır!''
Yok lan olmadı bu..

coobelie dedi ki...

Ben o kurula saygı ve sevgilerimi iletiyorum!!! Football Manager'da (eski adıyla CM) Sırbistan, Bosna ve Hırvatistan'dan aslan gibi yetenekler buluyorum ancak bir türlü çalışma izni alıp getiremiyorum Coca Cola 2. Division'daki Salibury'me. Ayıptır. 7 maçta 15 gol atmış her U19 maçında oynamış adamı alamadım adamı NAc Breda kaptı. Bu kuralın braz daha esnemesi lazım. Kural yüzünden forvat bulamadık gittik ölmüş Marcus Bent'e 1 Milyon Sterlin harcadık :))

AbSurDMaN dedi ki...

Bu yöneticilerle gerekli bağlantılar kurulsa, doğrular anlatılsa, şurda yazılanları bilseler ? Bursaspor da durumu öyle bir noktaya getirdi ki sanki Sercan olmasa ligden düşecekler. Bırak sen de para kazan işte niye bu kadar kasıyorsunuz ?

Unknown dedi ki...

Mesut Mestan ne gibi bir açıklama yaptı bilemiyorum, ancak Mestan bu konuda yanlış-eksik bilgi sahibide olsa Bursaspor klübünde işin doğrusunu bilenler var benim bildiğim.çünkü bu mesele 2 senedir gündemde, Levent Kızıl'ın başkanlığından beri Sercan'ın ingiltere'den taliplerinin olduğu mevzusu biliniyor..Burada olay Mestan'ın durumu bilip bilmemesinde kilitlenmiyor, olay kısaca Bursaspor başkanı İbrahim Yazıcı'nın çok cazip olması gerektiğini söylediği teklifte..bu da 10m euro..yani buna çok yakın bir teklif gelmedikçe de düşünmüyorlar satmayı..Sercan'da ingiltereye gitmeyi istiyor ancak kesinlikle bunu klübe dayatma durumuna girmez..

serkan dedi ki...

Memleketimden yönetici manzaraları...
Çok güzel, kısa ve net bir araştırma olmuş. "Special talent" meselesinin detayını bilmiyordum, eline sağlık..

pclion dedi ki...

Liverpool da Lucas Leiva transferinde faydalanmıştı bu maddeden ancak bu maddeden faydalanırsanız FA'ye ekstra bir bedel ödüyorsunuz sanırım. 'Special Talent' maddesinden geçebilmesi için de ayrıca oynadığı/oynamadığı milli takımın dünya sıralamasındaki yerine de bakılıyor.

Ben Sercan Yıldırım'ın kuruldan geçeceğini düşünüyorum ama Manu'nun teklifi Sercan'ın piyasasının altında gibi. Aynı yaşlardaki birçok genç golcü çok daha iyi teklifler alıyorlar.

Ayrıca Sercan Yıldırım kendi yaş kategorisinde üst düzey liglerde 10 golü geçen üç oyuncudan biri. Alexander Pato, Tomas Necid ve Sercan. Tomas Necid devre arasında CSKA'ya transfer oldu, Pato'yu zaten hepimiz biliyoruz. Bu kadar erken ve golcüler için bu kadar zor bir ligde bu çıkışı yapan Sercan'ın değeri 3.5 milyon paund'dan fazladır bana göre, en azından paund bu kadar düşükken. :) Ben de Manu'ya gitmesini çok isterim ama Bursa üçe beşe bakmadan versin dersek gerçekçi bir yaklaşım olmaz bu. Umarım transfer gerçekleşir...

mre dedi ki...

Bende teklifin düşük geldiğini bu yüzden işi yokuşa sürdüklerini düşünüyorum. Oysa bunun da çözümü çok basit bir dahaki transferinin %20'si Bursaspor'a ödenir maddesi koydurursun hatta tahak olursa direk 5 milyon euro ödenir dersin belki 3 büyüklerden alacağın paranın da üstünde gelir elde edersin. Biri vizyon mu dedi?

goleador dedi ki...

manu yöneticileri sercan'ın durumunu biliyorlardır.ona göre teklif sunmuşlardır sundularsa... bursalı yönetici ise açın çocuğun önünün tarzı bir mahalle baskısına set çekmek için zaten şartları tutmuyo gidemez tarzı 80 model bir açıklama yapmıştır. sercan'ı kendi liginde değil de premier ligde izlemek için cebinden para verecek olanları da bursalı yöneticiyi bu kadar köşeye sıkıştırıp, saçmalamasını sağlayacak ortamı oluşturan baskıyı da anlamıyorum. bugün tsl kalibresinde liglerde misal hollandada, portekizde manu bir genç yeteneğe talip olduğunda ,kamuoyu yahu çocuğun açın önünü parası mühim değil verin gitsin tarzı bir yaklaşım mı sergiliyor? bursaspor sonuç olarak dernek statüsünde olsa bile sonuçta bir işletme ve elindeki cevheri başka bir şirkete ederinin çok altı bir fiyata vermek istemiyor.gayet anlaşılır bir durum.son olarak bir kızıldereli atasözü der ki: ''sen paspas olduktan sonra ayaklarını silen çok olur''...

Nostradamus dedi ki...

Chelsea Alex için izin alamaıştı, 2. madde için Kalou bile izin alamıştı diye hatırlıyorum Sercan bu kontenjana girebilir mi bilemiyorum

Yöneticilere gelince Uğur Meleke gibi takım elbiseli adamlar bu işi bilmiyor

Cem Guvener dedi ki...

Special talent kisminda courtta Alex Ferguson'un cok sozu gecmekte aslinda. Bu konuyla ilgili bir paper yazmistim gecen donem. Orada arastirirken ogrendim ki 2003 yilinda Man U. Kleberson ve Tim Howard'i bu yolla alabilmisken, Tottenham Qu Bo ve Bobby Convey de engele takilmis ki o zaman Convey'in milli takim kariyeri Howard'a gore daha iyimis. Zamanin Spurs menajeri Glenn Hoddle ve baskani Daniel Levy de cok elestirmisti bunu.

Aslinda yazida da denildigi gibi bu kurallar genel olarak hukumetin kurallari. Kime calisma izni vermek konusu oldukca subjektif olacagi icin yetenek baz alinirsa, 75-70 kuraliyla biraz daha matematiksellestirmeye calisiyor Birlesik Krallik ama bu tip durumlarda ayricalik yapabiliyor.

Mr.Eko dedi ki...

Bursaspor Futbol Şube Sorumluluğu bakkal zihniyetinin elinde demekki. Ya da Sercan'ın önünü açmayacak kadar bencil ve sığ beyinlerin elinde.

Morpheus dedi ki...

Bana kalırsa suç Sercan'da.Tekliflerin olduğunu biliyorsa kendisinin araştırması lazım durumunu.Tabi burada Türk futbolcularının araştırmaya ne kadar meraklı olduğunun(!) altını çizmek lazım.Futbolculuğu sadece sahaya çıkıp oynamak zanneden bir grup insan.Şampiyonlar Ligi'nde oynayan bir takımın oyuncusu maç günü UEFA'nın sitesine girip kendi maçı hakkında ne yazmışlar diye okumuyorsa,Sercan da böyle cahil insanların elinde ancak ve ancak Türk futbolunun yıldızı olur.

Unknown dedi ki...

Bence sercan da cok overrated bi oyuncu. ferguson un ilgilendiği kesin haber mi? kaynak ne derece sağlam ?

çünkü biliyoruz ki ne zaman bir futbolcunun sözleşmesi bitse avrupadan devler ona talip olur felan ..yıllardır genç ( !) golcü semihe ispanyol devi talip ama nedense kimse bilmez bu dev kimdir =)
onun gibi bişey olmasın bu ? bobo'dan umudu kesen bjk ye akşam pazarı çekmeye calısıyor olmasın bursaspor ?

Hakan dedi ki...

İngeltere'nin uyguladığı kasıntı yasalar yüzünden oynayamaz!

Bir ülkede çalışma izni için yasaların olması normaldir ancak bunu dışarıdan gelecek kişileri sınıflandırmak için kullanıp "özel yeteneksin", "sen bam başkasın" etiketli insanları ülkeye alıp diğerleri için "yasa böyle diyor " demek bakkal çapında kurnazlıktır. USA nasıl 500.000$-texas- ve üstü paran varsa gel zaten sen özel yeteneksin diyor, İngiltere de kendi topraklarında aşçıyla, işçiyle, dişçiyle aynı şartlarda yaşaman için üstün yetenekli olman gerektiğini düşünüyor, sömürge sermayesinin daha iyi işlemesi için kendi halkından daha akıllıların gelmesi gerektiğini anlamaları güzel.

Bahsi geçen yazıda ki kuralları ingiliz genç oyuncularının önünün kapanmaması için alan ülkenin ligine bakıyorum, büyük takımlarda zaten dışarıdan gelme oyuncular üzerine kurulu düzen var, ilk onbirlerinde; chelsea da 3, manchester de belki 5, arsenal de 1, liverpool da 2 yada 3 tane ingiliz oyuncu var. 251 yabancı oyuncu varmış geçen sezon premier ligde , demek ki lig neredeyse yabancıdan geliyor, hepsinin milli takımlarında bilmem ne oranında oynamış olmaları lazım, yani şu haliyle katı görünen kurallarla gelmişler ama demek ki sen yabancıya karşı değilsin can ingiliz, yeteneksiz yabancıya karşısın. ancak yasanın esneyen tarafında ise şartlarını sağlamayan oyuncular için kurul felan düzenlemişler sağolsunlar artık mülakat yapıp ara pası , uzak köşeye falsolu top mu attırıyorlar bilmiyorum, ama kabul etmişsin ki bu yasayı geçemeyen yetenekli futbolcular da olabilir, ha madem yetenekliyse kurula gidiyorsun , acaba kapitalizmin yavru vatanı ingiltere de yetenekli olmadığı halde takımına alıp oyanatacak adam arayan aptal futbol klupleri mi var? illa birşey yasak olacaksa aptallık yasak olsun!

Bir de şu fifa nın ilk 70 ine girme olayı var ki iyi ki var hani. adı da coca cola world ranking.takımın son iki yılda ilk 70 de olması lazım yoksa yine şu özel yetenek kurulu.. mesela togo, şu anda 71. sırada eğer seneye de yükselemezse adebayor ve mustafa salifou özel yeteneğe tabi olacak. bırakın bu işleri, açın ispanya ligi izleyin.

Unknown dedi ki...

@nuri özlü,

burada kaynağın sağlamlığını bilemezsin..ulaşabileceğin kaynaklar yerli yabancı basın, yöneticiler, ve sercan'ın kendisi..Sercan teyit ediyor bu haberleri..yöneticilere çok güven olmaz ama her defasında belirtiyorlar bunu..yabancı basında da 2 sene önce(sercan daha süper ligde topa vurmadan) The Sun'ın yaptığı haber üzerine onlarca haber çıktı Alex Ferguson, Sercan'ı takip ediyor diye. benim duyumum şuanda Man City. ve Man. Utd. resmi görüşmeler yapmışlar ancak telaffuz edilen rakamları yönetim düşük bulmuş..

painkiller dedi ki...

Bursaspor Sercan ı almış 12 yaşında bu güne getirmiş. Hiç yararlanmadan üç kuruşa satsın mı yani? O zaman kapatalım altyapıyı. Her çıkan oyuncu 3 büyüklere falan satılmak zorundaysa ne gerek var gençlerle uğraşmaya. Versin ManU 10 m euro yu alsın tutan mı var? Bu parayı etmez derlerse kendileri bilir. Bursaspor için daha iyi.
Öyle bakarsak Arda nın önü hayli hayli kapatılıyor ayrıca.

cakarkeyf dedi ki...

Yoneticinin bilgisizligi duzlemindeki yazinin anafikrine katilmakla birlikte yaziya yapilan bazi yorumlar da bir hayli enteresan. Sanki Bursaspor'un oyuncusunu elinde tutma hakki yokmus gibi yorumlar. Sercan'i verdiginde yerinin doldurulup dolduramayacigi konusuna Bursaspor acisindan bakip ipleyen yok. Bursa EL e katilma hedefi olan bir kulup, onu da ipleyen yok, varsa yoksa Sercan'in onu acilsin.

Sercan onunu kendi acacak, 1-2 sene para pesinde kosmayacak, pafindan yetistigi takimini EL'e sokacak orda da iyi performans gosterecek, takimina yerini doldurmak icin zaman ve imkan taniyacak, takimi da Sercan'in verebileceginin max verdigine kanaat getirince de Sercan'in onu acilmis olacak. Manu 1-2 sene once niye vermedi onumu acin Real'e gidicem diyen CR'u 40-50 ye de bekledi, adam gol krali oldu, sampiyon yapti, CL sampiyonu yapti
ustune bir de final oynatti, verebileceginin maximumunu verdigine kanaat getirdi Manu ve CR icin top value olan 94 e verdi.

Bir de su geyik var, Avrupa'ya futbolcu ihrac edelim, 50-55 oyuncumuz olsun futbolumuz gelissin, ee Hirvatistan'in bir dunya topcusu oynadi oynuyor PL de bundesligada top liglerde, cag mi atlatmislar hirvat futboluna, Hırvat ligi kacinci Uefa siralamsinda, en buyuk kulupleri DZagreb kacinci, yayin ihalesi kac eurodan gidiyor, stadlari ne durumda. Sonra da 8-10bin kapasiteli derme catma stadi olan SlavenK. takimi bizimkilerle eslesince gobek atariz kek kura deriz, bu ne yaman celiski.

Sercan, Arda gibi gibi topcular potansiyelinin maximumunu takimlarina verdiginde Turk futboluna katki saglarlar. Arda belki oyle bir buyuyecekki 2 sene sonra 30 milyona Xavi'nin yerine Barca'ya gidecek, ama yok simdi verilsin 10-15 e, sercan verilsin 5-6 ya. Klasnic verildi erkenden de ne oldu Hırvat futbolunun liginin basi goge mi erdi.

Her Avusturya takimi ile eslestiginde bu sefer Viyana'yi fethedicez duzlemindeki Batili avrupaya duyulan asagilik komplexinden siyrilin artik, sıktı yeter.

Sercan bir sure daha lazım Turk ligine Turk futboluna, Bursaya ve hedeflerine. İsleyemeyip/islemeye usenip cuval cuval sattigimiz bor madenine benzemesin bu mesele bari...

Unknown dedi ki...

BİR BURSASPORLU için fazlasıyla güzel ve dogru yazmışsın hocam diyip ortamı forum tadında gersem mi diye düşündüm bi an :P

tamamen şak çakarkeyf hocam ellerine sağlık ne de güzel yazmışsın!

sercan'ın önünü ancak sercan açar !
3 milyon euro ya sercan ı satarsan bu sercan'a degil manchester a iyilik olur sadece !
son olarak ben hala o derece ilgilendiklerini sanmıyorum sercan'la. Ferguson kafayı bi adama takarsa fizandan getirtir..sadece " türkiye de de böyle bi adam var " demiş geçmiştir bi yerde

orbey dedi ki...

@cakarkeyf

sporting lisbon, ronaldo'yu manchester utd'a vermese genç yaşta o top value dediğin rakamın neresine gelirdi acaba 2009 yılında? ya da 2003'te 18 yaşındayken değil de, 2007'de verse ne olurdu? ya da 2007'de ronaldo'yu alex ferguson alır mıydı? veya manchester utd'a değil de inter'e veya realmadrid'e gitse hali ne olurdu?

Ayrıca ne batısı, ne kompleksi?

Alex Ferguson diyor adam, Alex Ferguson. Çocuk da daha 19 yaşında.

Adsız dedi ki...

Birde naz yapıyor şu Bursa yönetimi ne kadar anlamsız bir inat hadi onu geçtim Sercan'da United'da oynayacak kapasite mi var?

ok dedi ki...

Bu işin muhattabı Fatih Terim'den başkası değildir. Eğer ki elinde 1 2 yıl sonra kullanabileceği mükemmel bir oyuncu istiyorsa, ve genç yetenekleri bulup çıkarmak konusunda ettiği o kadar kelamın arkasında hala duruyorsa bu işe onun el atması gerekiyor.

İşi Sercan'a yıkmak işin kolayına kaçmak ve şu şartlarda bir futbolcunun bunu yapması pek beklenmemeli. Ayrıca birisinin yazdığı önce FB sonra İBB yorumuna da kesinlikle katılıyorum. O da elindeki oyuncuyu ucuza kaybetmek istemez. Burada tam bir çıkar çatışması mevcut ve dediğim gibi dışarıdan birisi olarak bu transferden en çok yararlanacak kişi olan Terim'in devreye girmesi gerek.

dusendeli dedi ki...

Ben de Sercan'ın Manchester United'a gitmesi taraftarıyım ama Bursaspor da haraç mezat verecek değil tabi ki oyuncusunu. Gelecek vaad eden bir oyuncuyu almak o kadar kolay değil. Bildiğim kadarıyla geçen ay Fenerbahçe'nin 5 milyon euroluk teklifini kabul etmemişti Bursaspor yönetimi. Şimdi daha düşük ya da aynı düzeyde bir teklifi neden kabul etsin. Yönetim de kendi çapında haklı. Ama umarım Bursa ve Manchester anlaşır da Sercan ManU'ya gider.

Wiseman dedi ki...

valla ben bizzat fm'de man.utd'yi alarak transferi gerçekleştirdim.olur o iş olur ! :D

turhanatakan dedi ki...

yazıya katılmakla birlikte bazı yorumlar beni düşündürdü. sanki manchester united hayrına futbolcu işleyen ve kendisi bundan hiç nemalanmayan bir camia ve bursaspor gelen her teklife evet demek durumunda. sercan'ın yeteneğinin yanına yaklaşamayacak ne adamlara ne paralar verilen piyasada -ki bu tip bir değerlendirme yapmaktan genelde kaçınırım- 3milyon pound'a en önemli oyuncusunu satmamak karşılığında gösterilen gerekçe bilgi eksiğine dayansa da bana mantıksız gelmiyor.

yanlış anlamadıysam, biz bu kurumları düzgün işletemiyoruz deyip yabancılara peşkeş çekilerek özelleştirilen kitlerden pek farkı yok bazı yorumların.

Minero dedi ki...

Herkes Bursa'nın Sercan'dan beklentisi olduğundan ve Manchester'ın yeteri ücreti vermediğinden bahsediyor. Bir de satmakla ülke futbolu nasıl gelişir deniyor. Görüşüm şu Türkiye'de genç futbolcular genç yaş gruplarında iyiler ama ligde yeteri kadar şans ve tölerans bulamamaları ile zihinsel gelişimleri tamamlanmadığı için potansiyellerini sonuna kadar kullanamıyorlar. Mental olarak yetişmiş 2 sporcu tanıyorum ben biri Nihat(yılmadan idman yapan, kendini geliştiren ve transfer tercihlerini doğru yapan) bir diğeri de dillere pelesenk olmuş Tugay.

Sorarım size Sercan Türkiye'de kalırsa ne kadar ileri gidebilecek? Sercan İstanbul'a gelecek ve bir Türkiye klasiği "Büyük takım topçusu değil, istikrarsız, fiziği zayıf, alemlere daldı" denilecek. Bence İstanbul'un 3 takımından birinde oynamaktansa, 2 sene ManU'ın rezerv takımında oynasın gelişmi için çok daha iyi olur. Arda örneğini vereyim. Manisa'ya kiraya gittiğinde Ersun Yanal'ın idman programı altında ezilmese şu anki oyunu hayatta ortaya koyamazdı. Bir senede fiziği güçlendi. Kendisi derdi idmandan sonra araba kullanacak halim kalmazdı diye. Aydın da aynı dönemin adamı ama hala bocalıyor. Cafercan yitip gitti zaten. Dünya şampiyonu olmuş U-17 takımından kim var üst düzeyde?

Bir de Manchester 3.5 Milyon Sterlin veriyor diye biliyorum. Az para değil ki bu. Bursa 5'i verin sizin olsun diye diretse Ferguson vermeyecek mi o parayı? Sığ düşünmemek lazım.

Bursa da Kayseri gibi oraya buraya satmıyoruz billboardları yaptırsın. Sonra da piyasa kızıştırıp satsın İstanbul'a....

erdersson dedi ki...

harika bir yazı.gerçekten ingiltere kaliteye çok önem veriyor.marka değerini yükseltmek içinde yurt dışından gelenlerin milli olmasını gözetiyor.birde yüzde 40 vergi alıyorlar.ekonominin ana prensibi ülke içine girdiler ve çıktılardır.çok yabancı geliyor ingiltereye.ama gelen oyuncular kazandıkları paranın yüzde 40 ını bırakıyorlar ingiltereye.ve ingilterede kaldıkları süre içindede masraflarını bizdeki gibi kulüpler değil oyuncular veriyorlar.(ev-araba vs)..son zamanlarda bir şu konuşuluyor.premier lig takımlarını bazı yabancılar alıyormuşta bunun külüplere çok zararı oluyormuş.aslında tam tersi.rus ve arap sermayesi ilgiltereyi besliyor.mesela m.city arsenalden kolo toure ve adebayoru aldı.m.city mi aldı acaba!? araplar aldı.yani petro dolarlar arsenela m.city vasıtasıyla girmiş oldu.araplar m.city den kar mı yapacaklar.yok.abromoviç kar mı yaptı chelseden.yok.yani kar yapıp rusyaya para yada katara para ggötürmedi bu iş adamları.bilakis ilgiltereye para getirdiler.kısacası ingiltere kaliteyi yükseltirken ekonomiyide yükseltiyor.

liquefied dedi ki...

zamanında Milan Baros da work permit'i alamamıştı ancak "outstanding talent" damgasıyla başarmıştı daha sonra. ;)

Adsız dedi ki...

bence de bursa sercan'ı 3.5'a bırakmak zorunda değil. çocuk orada oynayacak kadar iyiyse karşılığını da verirler şeklinde düşünebilirler.
yalnız, böyle düşünen bursa yönetimi milli olma oranını bahane ediyor olabilir -eleştirileri karşılamak için. çünkü zaten bu kuralı düşünüp satmamak onların işi değil, manchester'ın işi.