2 Ağustos 2009

Fenerbahçe'deki 8 Brezilyalı Ve...

Andre Santos ve Cristian transferi sonrasında Fenerbahçe konuşulurken gündemin ilk sırasında "bir takımda 8 Brezilyalı olur mu?" tartışması vardı. Olmaz, olmuyor, olmayacak da zaten! 8 rakamı üzerinde kısa vadede bol cümle kuruldu. Öncelikle lige bakarsak sahaya çıkacak maksimum Brezilyalı, Güiza'nın olduğu onbirde beş! Edu'nun mevcut sakatlığı yüzünden gönderileceği haftalar öncesinden belliyken, Honved maçına kombine almadan giren Vederson'un da yolcu olduğu bilinirken gereksiz bir 8 tartışması yürüdü durdu. Evet Brezilya'da örneği çok ama Avrupa'da benzeri yok! Çünkü adamlar büyük liglerdeki kotalara takılıyorlar. Premier Lig'deki Brezilyalı sayısı malum. Milli takım görmemişsen, düzenli oynamıyorsan gitme şansın yok. İtalya'da kadrodan Avrupa Birliği dışı bir oyuncu gitmediği sürece yenisi gelmiyor. İspanya'da 3 kıta dışı oyuncuya yer var oyunda. Üstelik Fenerbahçe'nin teknik direktörü Daum. Bu adamın laptopunda Brezilya liginde oynayan futbolcuların dün ne yediği yazıyor. İki döneminde de kendi tercihi olan transferler ortada. Peki bir takımda aynı ülkeden en fazla yabancı örnekleri neler? Porto'nun al-sat'daki başarısı ortada. Geçen gün 3 kişiye sordum. Herkes Porto'da bol miktarda Brezilyalı olduğunu sanıyor. Adamlar böyle bir izlenim bırakmış. Oysaki onlar Arjantinlilere döndü. Kaç Arjantinli var? Sekiz! Inter'de 5 Arjantinli var. Catania'da İtalyan pasaportlular dahil 8! Yunanistan'da Asteras Tripolis de Tangocu. Onların da kadrosunda 8 Arjantinli var. 8 rakamından devam edeyim. Geçen sezon Liverpool'da İspanyol sayısı 8. (Fernando Torres, Xabi Alonso, Albert Riera, Alvaro Arbeloa, Pepe Reina, Daniel Pacheco, Mikel Dominguez, Daniel Ayala). 1998-1999'da Barcelona'da forma giyen Hollandalı sayısı 8! (Patrick Kluivert, Boudewijn Zenden, Winston Bogarde, Frank De Boer, Ronald De Boer, Philip Cocu, Michael Reiziger, Ruud Hesp). Arsenal'de 7 Fransız var! (Abou Diaby, Bacary Sagna, William Gallas, Mikael Silvestre, Samir Nasri, Gael Clichy, Armand Traore). Geçen sezon Real Madrid kadrosundaki Hollandalı sayısı 6! (Wesley Sneijder, Arjen Robben, Royston Drenthe, Klaas-Jan Huntelaar, Rafael van der Vaart, Ruud Van Nistelrooy). Kabul edelim dünya değişti! Gullit-Van Basten-Rijkaard örneği yetmiyor artık!

11 yorum:

koala dedi ki...

Bir takımda 8 Brezilyalı olmasıyla 8 Hollandalı olması arasında keskin farklılıklar var.

Hollandalıların (ya da Fransız) daha doğrusu Batı Avrupalıların işlerine bağlılıkları, disiplinleri ön plandayken, Brezilyalıların ülkemizde ve dünyada örneklerine çokça görülen biçimde ne kadar çabuk demoralize oldukları, iş disiplininden ne denli seri biçimde uzaklaştıklarını görebiliyoruz.

Zaten sorun, bir takımda 8 aynı ülkeden oyuncu olması değil, Brezilyalı olması. Bunu Arsene Wenger'e yapıştırılan o şehir efsanesi cümleden bağlantısız bir biçimde söylüyorum.

Keşke Gullit-Van Basten Rijkaard ya da Matheus-Klinsman-Bremhe örnekleri yaşansa ülkemizde.

Her Yol Roma dedi ki...

Geçen sezon kadrolarını baz alarak Portekiz'den SC Braga'yı incelemiştim Mayıs ayında.

Braga'da 9 Portekizlinin yanında 10 Brezilyalı vardı:

http://heryolroma.blogspot.com/2009/05/portekiz-ligi-ve-sc-braga.html

aşkın dedi ki...

Madem Cristian denen soru işaretine o kadar para verilecekti, Fransa Ligi neden gözden geçirilmedi anlamıyorum.Anlıyorum da anlamak istemiyorum.
Yazıya da katılıyorum, Cristian hariç bütün Brezilyalılar zaten mevkilerinin vazgeçilmezi.Carlos aldığı para nedeniyle özel statü.
Ne zaman ki Deivid hak etmediği halde ilk onbir oynar, o zaman Brezilyalılara organizasyon yakıştırması yapılmalı.
Bir de disiplin yakıştırmasını en son yapacak ülkelerden biriyiz.
Haydi Brezilya milli takımını ve yıldızları geçtim, Brezilyalıları sıklıkla kullanan Portekiz ligi mi geçmişte ve günümüzde daha başarılıdır yoksa Hiper Lig mi?

Rommel dedi ki...

kaka hariç hiç bi brezilyalı oyuncunun garantisi yoktur benim gözümde..

thunderbird dedi ki...

Kahrolsun kuresel dunya!

Ilhan Cavcav'in getirdigi afrikali kardeslerimiz de bu isin cabasi be ustad.

mrt309 dedi ki...

Hepsi Alex gibi olucaksa 12 tane de olabilirler, sorun yok. Ama Lincoln gibiyse 1 tanesi bile problem. Sanki milliyetten çok bireyde bitiyor iş.

berserk dedi ki...

bir de çeşitliliğin fazla olduğu takımlara bakmak lazım.

Galatasaray ın hücum gücüne bakarsak orta saha çizgisinin ilerisinde hangi dilin konuşulacağını kestirmek zor:

Kewell : Avusturalya
Baros : Çek Cumhuriyeti
Keita : Fildişi Sahilleri
Elano : Brezilya
Nonda : Kongo

Geride Linderoth İsveçli, Leo Arjantinli.

Ortega dedi ki...

Alex bilinen "problem Bezilyalı" imajını değiştirdi ülkemizde. O bakımdan ben çok sorun etmiyorum bu kadar Brezilyalıyı. Yeter ki onun gibi olsunlar.

S.Donetsk'in başarılı olduğu gerçeğini (Luce'ye de bağlı olarak tabii) göz önüne getirirsek, Fenerbahçe bu kadar Brezilyalı ile neden başarılı olmasın? Gerçi, başta Aziz Yıldırım ve Daum olmak üzere Fenerbahçe'de herkes yerel lige konsantre olmuş durumda. Örneği Avrupa Ligi'nden verdik ama :D

dusendeli dedi ki...

Brezilyalıların disiplinsiz olduklarına dair inanç nasıl oluştu bilmiyorum ama kadrosunda birçok Brezilyalı oyuncu barındırıp başarılı olan çok sayıda kulüp var.Örneğin geçen sene UEFA kupasını kaldıran Shaktar; Son yıllarda Serie A'yı domine eden İnter'in kadrosunda da 7 tane Brezilyalı oyuncu var. 11 tane Brezilyalı 5 defa dünya kupasını aldılar. Örnekleri çoğaltmak mümkün. Bence söz konusu takım Fenerbahçe olunca bir kısım rakip taraftar ve medya polemik yaratmak için yer arıyor, ya da öyle görmek istiyor, öyle olmasını istiyor...

Unknown dedi ki...

O zaman Brezilya Milli takımı ne yapsın kardeşim???
Ben baştan bu tezi çok saçma buldum,sanki 50 yıl Brezilya'da yaşadıkta adamların iş ahlakından hayata bakış açılarına kadar ezber yaptık...
Ne güzel bir söz '' Bir Türk doğuştan herşey olur!!!''

sertacsa dedi ki...

Arkadaslar fener'e karsı olduğumuzdan yazmıyoruz ama Brezilya lılar ise yarasaydı Fener başarılı olurdu keza Lincoln lu gs de başarılı olurdu sonuc ortada. Porto takımı yillardir hiç çekinmeden futbolcu satıyor çünkü altyapsini çok sağlam kurmuş. Transferden kazanıp altyapıya ve stada yatırım yapıyor. Bide bizimkilere bak milyonlarca dolar para sac ama sportif basarı sıfır. Her sene yeni takım Kur'an Porto ne hikmetse yok uyum sorunuymus yok başka sorunmus yasamadan sampiyonlar liginde gruptan çıkıyor final oynuyor. Bize koyün muamelesi yapilyor arkadaslar uyanın 8 tane değil bir tanesine bile ihtiyac yok bence sisteme ihtiyac var doğru sisteme altyapı sistemine