5 Ağustos 2009

Sırbistan

Fotoğrafa bakakaldım. Bu kalabalık bir sportif başarı için toplanmış. Futbol olsa pek de fazla anlam ifade etmez. Sırbistan, sutopunda Dünya Şampiyonu oldu. Bu da onun kutlaması. Yarı finalde Hırvatistan'ı 12-11 yendiler. Finalde de İspanya'yı 14-13...

27 yorum:

bombe_ekran dedi ki...

çook çalışmamız gerek çoook

Ferhat Karaca dedi ki...

bizde sporsever ülke sanıyoruz ya kendimizi ..komik..

Bülent Kıyışkan dedi ki...

Bizde daha insanlar rakiplerinin kupa kaldırmasına dahi tenezzül edemiyorken (bakınız: basketbol ligi finali ve süper kupa) böyle bir kalabalığı futbol dışında beklemek (belki bir de basketbol) hayalden öteye geçemez kanımca.
Zaten 2 futbolcunun çocukluğunun fotoğrafı bulunan habere 100'den fazla yapılan yorum da bunun çok açık bir kanıtı.

fd dedi ki...

cok iyi hatirliyorum, 2003'teki avrupa sampiyonasi finali icin, sirp bir arkadasim almanya'dan ucaga atlayip slovenya'ya gitti hirvatistan - sirbistan macini izlemeye. baya da olaylar cikmisti, yaralilar, hatta slovenya basinina göre o zamanlar ölenler bile olmus mactan sonra. sunu belirtmek lazim; sirbistan, hirvatistan spor acisindan bizim cok önümüzde. sadece futbol ile yatip kalkmiyorlar. bu yüzden bu resimdeki olayin da normal oldugunu düsünüyorum bi yerde :)

Cem Kalay dedi ki...

Daha çok mesafe almamız lazım.

Bakınız Galatasaray tekerlekli Basketbol takımının avrupa ve kıtalararsı şampiyonluğu ve etkileri !

Bakınız avrupa bayan basketbol şampiyonluğu ve etkileri !

Peki güzel ülkemin güzel insanı nası yorumluyor bunları;

Tekerlekli basketbol nedir ki ? Önemli olan futbol..

Basketbolda üçüncü sınıf bir kupa !

Unknown dedi ki...

zamanında ivanisevic wimbledon'u kazandığında da benzer kutlamalar olmuştu.

A dedi ki...

Sporu futbol ve biraz da basketboldan ibaret sanan bir ülkeye göre oldukça önde oldukları aşikar!

petekdoku dedi ki...

ah bir de şu sırp magandalar su tabancalarıyla ortalığı ıslatmasalar şu kutlamalara gölge düşürmeseler, her şey mükemmel olacak da olmuyor işte. :(

Unknown dedi ki...

bu kadar kalabalığın nedeni yarı finaldeki galibiyet de olabilir belki biraz.

wonderkid dedi ki...

niye çok mesafe almamız gerektiğini anlamadım ? zorla sevdiremezsiniz millete basketbolu,tenis i vs.

yoney dedi ki...

su topu mu o da ne? :)

Mr.Eko dedi ki...

Ben bu yorumları anlamıyorum. Neden spor sevmek zorundayız? Sadece futbol sevsek neden olmuyor?

Sutopu seven bir millet değilsek bu neden hata oluyor?Sevmiyoruz kardeşim işte, atletizm de ilgimizi çekmiyor. Yüksek atlama da çekmiyor. Olamaz mı yani?

Nasıl herkes opera sevmek zorunda değilse ve sevmiyorsa atletizm veya diğer amatör branşları da sevmek zorunda değiliz.

portaxe dedi ki...

memlektte her yer havuz imiş , gençlerin hepsi çok güzel yüzebiliyormuş sanki de iş su topuna gelmiş. her yıl fıratta , diclede boğulan çocuklara yazık. iş öncelik meselesidir. karnınız açken bunlar hep lüks kaçar. çok sevidiğimiz , hergün herkezin en az 30 dk konuştuğu futbolun altyapıs var mı sanki canım memleketimde.?? konu biraz saptı ama olsun.....

zop dedi ki...

Sirplar ve Hirvatlar da sasirtici derecede bir milliyetcilik var. Gecen sene roland garros donusu ivanovic, jankovic ve djokovic icin de halk birbirini ezerek ayni kutlamayi yapmisti. Hirvat Ivanisevic'in wimbledon'i kazanmasi zaten yazilmis.

Bunun yaninda da adamlarin acaip bir spor kulturu var, 3-5 milyonluk, spora duzgun butce ayiramayan ulkelerden bir dolu spor dalinda dunyanin en iyilerinden sporcular yetisiyor, 50+ milyon nufuslu ulkeleri geciyolar. Hirvatistan'in tenis icin ayirdigi senelik butce 200,000 euro ve ilk 50'de 5 teniscileri var. Ingiltere'nin butcesi 65 milyon pound ve bir tek andy murray'i cikartabilmisler, o da uvey evlat gibi iskoc oldugu icin. Turkiye'den ornek veremiyorum tenis bransindan :)

Jordi Metal dedi ki...

Eski bir yüzücü olarak kurtluyum. Amatör başarılara sahip çıkmadıkça bu iş yürümez. Hele ki Aziz Yıldırım gibi amatör bir branşa(yüzmedir bu) Ukrayna'dan oyuncu getirip 2 madalya alıp Türkiye Şampiyonu olacağım derseniz yürümez bu iş. Adı üstünde A-MA-TÖR sporlar bunlar hırsla değil heyecanla yapılan sporlar. Bu çok önemli bir noktadır. Ukrayna çocukluğunun bir alemi yok. Yetiştir çıkar alt yapından kazansın madalayaları.

Bülent Kıyışkan dedi ki...

@Mr.Eko,
Sporu sevmezseniz takımınız kupayı kaybettiğinde stadı terk edersiniz. Spor kavgaya ve savaşa dönüşme tehlikesiyle karşı karşıya kalır.

Türkiye'de bu konuda suçlu olan halk değildir. Parası olanlar ve devlettir. Futbol çok sevildiği için habire onun üzerinden pompalama yapmakta, halkın sporun diğer kollarına karşı körelmesine sebebiyet vermektedir. Halbuki diğer spor dalları futbola göre çok daha keyif verici olmaktadırlar. Nasıl ki herkes büyük bir merakla F1'i takip ediyorsa (ki o kadar yavandır ama o da pompalanıyor) diğer spor dalları da rahatlıkla takip edilebilinir, ilgilenilebilinir. Azıcık merak yeterli...

reverdy dedi ki...

amerika sunucularına bağlı serverda oyun oynadığım arkadaşlarım deli gibi izlemişlerdi bu maçı.amerikalı olmalarına rağmen maçın heyecanına kendilerini kaptırdılar.nedendir bilmem bu spor bizim ülkemizde bu kadar popüler değil.

Mr.Eko dedi ki...

E işte merak yok, bu suç değil..Tavla oynarken bile kavga eden bir milletiz ki amatör sporları tercih etmemek bizi bundan daha barbar yapmaz:)

Neyse bence biraz ezbere konuşuluyor.

ich dedi ki...

Su topu şampiyonu çıkarırsak bu seneden sonra çıkartırız. Bu ne sıcak ulan.

dr feelgood dedi ki...

@ich

sıcak mı ? hiç hissetmedim valla. klima mükemmel bir olay.

Alev dedi ki...

Şunu unutmamak lazım atletizm bütün sporların temelidir. Teknik olarak koşmayı bilmeden kontra atak yapamazsınız, sıçrayamazsınız vs. Atletizmi sevmeseniz bile birçok şeyin başlangıcı olduğunu bilmek lazım. Temel eğitim denilen mevzu her konuda olduğu gibi sporda da çok önemlidir ve Ülkemiz spor anlayışında da pek fazla kabul görmez. Birçok spor dalında sırf yeteneklerinden dolayı birçok sporcu bu temel becerileri daha az tecrübe ederek hazır hale getirilmeye çalışılmaktadır. Bu da beraberinde süreksizlik, sakatlık, yanlış fiziksel ve mental gelişme gibi unsurları beraberinde getirir. Bu durum spor taraftarı bakımından da galibiyet de uçsuz bucaksız bir sevinç, malubiyetde de küsüp evine gitmeyi, televizyonu kapatmayı getirir.

Sırbistan, Macaristan, Hırvatistan, İspanya, İtalya, Yugoslavya, Yunanistan gibi ülkelerde sutopu ligi 3 ligden oluşur. Çok rekabetci liglerdir. Devre aralarında havuz kenarında hocanı taktiğini bile duymakta zorlanırsın. Sporcular çok popülerdir. Eski bir sutopcu olarak bu kalabalığı ülke sporu adına özendiğim, oralar içi normal bir durum olarak görüyorum. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de deplasmanlı 1. lig ve 2. lig vardır. 1. ligde 1-2 İzmir, 1 Ankara, 6-7 adet de İstanbul takımı bulunur. Ben sutopuna başladığım yıllarda Ankara'da 4 takım vardı, bugün ise sadece 1 takım faaliyet göstermektedir. Son 12 yıldır GS büyük erkekler sutopu takımı ligi 1. olarak bitirmektedir. Uluslararası musabakalarda çok önemli bir başarımız yoktur. Sutopunda da önce yüzmek gerekir hem de iyi yüzmek gerekir. Atletizmi sevmemek ben yüzmeyi sevmiyorum sadece suda topla oynamayı seviyorum demek gibi olur.

kutay dedi ki...

final maçı cok guzeldi, 10 saniye kala atılan golle uzatmaya gidildi, zevkliydi. oyle bir maçın sonunda insan sokağa çıkar tabi. oyle bir maçı burada kaç kişi izler onu bilemem...

Feridun Bitir dedi ki...

sirplar icin önemli olan herhangi bir milli macta kazanmaktir. asiri milliyetci olduklari icin sporun tarzi pek önemli degildir, sirp kazansin yeter

Adsız dedi ki...

kutlamanın dozunu artıran da hırvatistan'ı yenmeleri olmalı.

neden sevmek zorunda olduğumuzu soran wonderkid ve mr. eko gibi yorumcular işi kişisel algılıyor bence. tek tek kimse sevmek zorunda değil. ama toplumsal olarak tüm ilgimizi 1.5 spora verince onu anormal derecede tek boyutlu yaşıyoruz. işin özü olan keyif almak çok gerilerde bir yerlerde kalıyor.

ayrıca, futboldan, paslaşmalardan, topun kaleye girmesinden zevk alan birinin deneyip de hentbol, sutopu, hokey, voleyboldan zevk almamasının çok ender olacağını düşünüyorum. sorun şu ki, kimse denemeyi bile düşünmüyor. zaten olimpiyatlar dışında seyretme imkanı bile çok az. bu finali trt3 verdi mi, verdiyse ne zaman verdi, birçok kere açtıysam da sutopuna hiç rastlamadım mesela bu şampiyonada.

Taci YALÇIN dedi ki...

Bugün bu fotoğrafı NTV Spor'da Mehmet Demirkol ve Fuat Akdağ yayınladı.. Tabii ki kaynak göstererek. Aceto Balsamico.. Keşke biraz blogun kalitesinden de bahsetselerdi :)

Adsız dedi ki...

Bunun, Türkiye'de sporsever insan yoktur/vardır ile bir alakası olmadığını düşünüyorum.

Bir su topu takımında kaç oyuncu vardır, sorusunun cevabını merak edip etmemizle alakalı olabilir.

Unknown dedi ki...

Sporu sevmezseniz, sadece sonuca odaklı, sabırsız ve siniri izleyiciler olursunuz. Oyunu anlamak pek önemli olmaz, empatiden zerre anlamayız. Rakibe saygıyı geçtim, kendi klubüne, taraftarın ya da sporcuna da saygı veya sevgi beslemek yine sonuç odaklı olur.

E bütün bunların eksikliğinde de zincirleme bir şekilde sporcusundan yorumcusuna, seyircisinden federasyonuna herşey kalitesizleşir, bayağılaşır.

Bir de sadece günü önemseyen balık hafızamızla birleşince, çok karanlık bir resim oluyor.

Yoksa kimse su topu ya da tenis sevmek zorunda değil elbette. Ama burdaki mesajı da anlamamışız sanırım...Hala belirli bir "spor" u sevip sevmeme üstünden değerlendirmişiz..