27 Haziran 2008

Bonkör Türkiye

Transferleri yazarken mümkün olduğu kadar oyuncuların yıllık ücretlerini de belirtir bizim ligle karşılaştırma yaparım. Ne kadar sağlıklıdır bilemem. Adebayor 1.750'ye oynarken; Fenerbahçe'de yedek kaleci Serdar, "bana 1.7 verin yoksa giderim"-ki gitti- diyorsa anlayın halimizi. Milli Takım'ın aldığı primi de diğer takımlarla karşılaştırmak açısından iki rakam vereyim. Çeyrek finale çıktığımızda ya da Hirvatistan'ı geçtiğimizde adam başı 300 bin YTL verildiği söylendi. Güle güle harcasınlar; milli takımın sponsorlerinden, UEFA'dan akıyor bu para. Almanlar kupayı alırsa adam başı 250 bin euro alacaklar; kaybederlerse ise 150 bin. İspanyollarda rakam turnuva öncesinde açıklanmıştı: 214 bin euro. Ne çıkar bu karşılaştırmadan? İki ülkenin oyuncularının yıllık kazançları/prim oranı bir kenara; İspanya ve Almanya'nın sponsor gelirlerinin bizden kat kat fazla olduğunu düşünürsek; Hasan Doğan ve yönetiminin eli çok açıkmış. Adamlar kupayı alırsa bu parayı alacaklar; biz kupayı alsaydık demek ki Boğaz'da birer yalı verecektik(!)

35 yorum:

Adsız dedi ki...

Biz de böyledir bu işler,

birini sevince çok severiz, sevmeyince nefret ederiz...

"-burası türkiye ya çok sıkı ararlar ya da hiç aramazlar..." Fikrimin İnce Gülü Filminden

piqbid dedi ki...

Transfer ücretlerini düşünürken,Özellikle Avrupa'dan gelen oyuncunun ordaki imkanlarından mahrum kalacağı için onu cezbedecek bi rakam vermek gerektiğini de düşünmek lazım.Buraya kadar herşey normal.Ama federasyon'un bu eli açıklığını anlamak mümkün değil.Federasyonumuzun muhteşem imkanları var,müthiş maddi kaynakları var,bu kaynaklar nereye gidiyor.5* otellerde ağırlanan misafirlere,fazla fazla primlerle 4 büyüklerde oynayan futbolculara..Eee sorarlar adama bu paranın anadolu klüplerine ne hayrı dokunuyor diye..Federasyon gerekli değişikler ve düzenlemeleri yaparak acilen zor durumda olan anadolu klüplerde bir takım imkanlar sağlamalı..Konu uzun aslında ama yeri bu postun altı değil.Bülent Abi bu konu da da bi iki satır karalarsa,daha neler öğreniriz bu konuyla ilgili.

dr feelgood dedi ki...

çok para. ama bizim cebimizden değil sponsorların cebinden çıkıyor. benim vergilerimden verseydiler bıdı bıdı ederdim.

ayrıca şöyle bir olay da var. almanya ispanya finale kalamazsa olay çıkar, biz yarı finale çıkınca dünya bizi konuşur. 40 yılda bir gelen başarı olunca bu rakamlar normal bence.

oKs dedi ki...

Kemal Belgin klasiği
édevlet nişanımı verecekler ne s..m vereceklerse versinler"...

Adsız dedi ki...

helal olsun.
transfer piyasasi cidden sacma isliyor burda ama milli takim primlerine laf etmem. Sonucta almanyadaki oyuncularda ortalamada bizimkilerden cok kazaniyordur kendi liglerinde.

tahir durten dedi ki...

sponsorlarin cebinden cikiyorsa savrulsun paralar mantigina karsiyim. memlekette dogru duzgun stat yok. o paralar etrafa sacilmasa belki yeni statlar yapilabilir. hadi o kdr yoksa, olanlarin zemini adam edilir...

Adsız dedi ki...

Yahu Mehmet Topuz , ne dusuncesiz adamsin..
Tum sene ari gibi calisip takimina tarihinde ilk kez kupa kazandiracagina, gitseydin yunanistan'in 2.sinif bir takimina,
veya Uc buyuklerin birinde 2-3 haftada bir forma giyseydin simdi bu para senindi.

Hadi diyelim aldigin paranin hakkini vermek gibi gereksiz bir huyun var, niye Turkiye Kupasini kazandiktan sonra "Terim hocam sayesinde kendimi gelistirdim kupa kazandim sagol hocam!" demezsin..
Aninda cagirilirdin..

Gitti goz gore gore o kadar para.

Fuzzy Logic dedi ki...

malesef bole dengesizlikler ulkesiyiz, abartma konusunda ustumuze yok.

Bu arada konu ile alakasiz ama aksam aksam geberdim gulmekten: hatunun adi da super :Yeliz YILMAZ. Yilmamis hatun azmetmis ve basarmis. Bence bu da bir kahramanlik oykusu

http://milliyet.com.tr/default.aspx?aType=SonDakika&Kategori=turkiye&ArticleID=887203&Date=27.06.2008

Turiaf dedi ki...

Birde aradaki vergi farkını unutmamak lazım. Avrupada %30 larda vergi varken burada %10 civarında.

aşkın dedi ki...

O kadar geveze bir ülkeyiz ki iş yapmadan salt gevezelik inanılmaz kötü sonuçlar doğuruyor.
Her mevzunun ıcığı cıcığı gevezelikle tavaf edilince de ortaya bu çıkıyor.Her eleştirinin antitezini buluyor geveze vatandaş:
''Primler abartıldı''ya cevap:
''Sponsorlar veriyor''...Hadi ya?
Hangi bonkör sponsormuş bu eleme gruplarındaki Macaristan maçına varana dek her galibiyet için manyak prim ödeyen?
''Terim'in maaşı abartılı''ya cevap:
''Türkiye'de Ertuğrul Sağlam , Zico kaç paraya çalışıyor haberin var mı?''...Canım canım milli takımla kulüp takımlarını ne de güzel bir potada erittin helal olsun.Git bir karşılaştır bakalım Kobi Kuhn, Karel Bruckner, Slaven Bilic kaç paraya çalışıyor acaba?
Ama burası Türkiye; at binenin kılıç kuşananın, hem ''haketti çocuklar''.İyi eyvallah haketti de karşılığı bu kadar bonkörlükse ben size hakdecek bir dünya adam bulurum.Cennet vatanım benim...

Adsız dedi ki...

bu arada adam başı 300bin tl değilmiş aceto abi.

biraz önce duyduğum uefa'dan gelen 2o milyon tl tüm futbolculara bölüştürülecekmiş. hesap edin kelle başı ne düşüyor :D

Adsız dedi ki...

bu arada resimdeki yalı da yabancı değil. banu güven mehveç evin lerin dedelerinin yalısı..

Adsız dedi ki...

"hakedecek bir dünya adam" kolay kolay çıkmıyor işte.

kimse bu kadar basite indirgemesin bu olayları. hoş olmuyor zira.

Robaggio dedi ki...

bu konudaki ölçü ne olmalı hiçbir fikrim yok ama futbolcuların zaten -bildiğimiz kadarıyla- böyle bir beklentisi yok iken bu paranın anadolu kulüplerine, amatör futbolun gelişimine, altyapı çalışmalarına aktarılması daha mantıklı olacak. Bu şekilde yapılırsa Türk futbolu da gelişme gösterir biz nasıl başarıları izleyip mutlu oluyorsak futbolcu kardeşlerimiz de mutlu olacaklardır (gibi geliyor bana iyi niyetli yaklaşımla)..
abi serdar konusunda o fiyatlara çıkılmasının tek nedeni menejerinin ahmet bulut beyefendi olması. emreden yıllık 3,5 milyon koparınca serdar için de 1,7 (bazı yerlere göre 1,9) istedi ama aziz bey yemedi, serdar da bize yıllık 1 milyon ytl civarı bir para ile transfer oldu ki bana sorarsanız o da büyük bir para ama ülkede adam gibi yerli kaleci bulma ihtimali çok düşük olduğu için (bkz.milli takım) başkanımız kabul etmek zorunda kaldı..

Adsız dedi ki...

boşu boşuna çene yoran bir tartışma...

Adsız dedi ki...

Bence Türkiye'nin son iki haftalık reklam ve tanıtımı açısından düşünecek olursak hiç de fazla para değil. Verelim size 100 milyon € gidin Türkiye'yi tanıtın deseler emin olun bundan daha fazlasını yapamazsınız. Olaya bir de bu açıdan bakmak lazım.

İngilizlerin http://turkeymassacre.wordpress.com/ diye site kurup ülkemiz hakkında olumsuz reklam yaptığı bir ortamda, millilerimizin yaptıklarını takdirle karşılamak lazım. O paralarda hakkım varsa helal olsun.

Adsız dedi ki...

Turnuvanın en yüksek prim alan ekibiymişik
goal.com da futbolcuların alacağı prim tam olarak 450 bin euro yazıyor. (Daha önce çeyrek finale kaldıkları için 300'er bin avro alacakları açıklanan Türk oyuncuların, turnuva boyunca gösterdikleri başarılı performansın ardından 450'şer bin avro alacakları öğrenildi.)
Gruplardan çıkın 300 bin euro cepte dersen bi takıma yarı final içinde kesenin ağzını biraz daha açmak gerek. hani bu primler bağışlanıcaktı, şehit ailelerimiz vardı?
bu devlet için çalışan binlerce kamu görevlisi var, polisi, askeri, doktoru, bilmemnesi onlar hak etmiyor mu? Morinho demiyor muydu asıl baskı evine ekmek götürmek zorunda olan kişilerin üstündedir diye?

BT dedi ki...

@hakan/izmir
Değerlerini yorumlarından bizi mahrum etme. İnan büyük katkın oluyor.

Adsız dedi ki...

boşuna çene yoran bir şeyi okuyup üstüne yorum yapmak nasıl bir iş?

bir oğuz serdar vardı zamanında burda salak dediği adama (kod adı: xaxaxaxa) laf yetiştirmeye çalışır, adam ne yaparsa aynısını yapardı.

Adsız dedi ki...

iyi de adebayor şimdi maaşinin 3 katını istiyor. ayrıca avrupa şampiyonasındaki diger takımlarada bakmak gerek (kırvatistan mesela 300 er bin avro) ...

aşkın dedi ki...

@anonymous
Hakedecek bir dünya adam kolay çıkmaz diyorsun.Ben bulurum kafanı yorma.Türk futbolunda amatör liglerden tut süper lig seviyesinde artı gurbetçilerden harcanan bir dolu yetenek var, tek bir CL maçı ile parlayanlardan daha fazla katkı sağlayacak adamlar.Hatta nasıl adamlar olsun istersin, işi her maçta son dakikalara bırakanını mı yoksa direkt halledenini mi?

Adsız dedi ki...

bence cok buyuk farklar yok,almanya nin bizden fazla verdigi zamanlar da olmustur eksik verdigi zamanlar da.futbolcular profesyonel tamam milli duygular olabilir ama hakettikleri parayı da almalılar biraz eksik biraz fazla. ayrica yurt disinda ayni kalibredeki oyuncular benim izlenimime gore (tabiki istisnalar vardır herseyde var.) daha fazla paralar alıyorlar.ben bakıyorum mourinho 9 milyon euro alıyor fatih terim in aldigi paraya bakıyorum bence makul bir para fazla degil.tabi daha az alanlar vardır daha cok alanlar da var ve bunun sonu yok.sonuc olarak bence verilen primlerde, maaslarda piyasasına gore zaman zaman fazla veya eksik olabilir fakat bir ucurum gormuyorum ben.saygilar fatih.

Adsız dedi ki...

Birer Cumhuriyet altını nelerine yetmiyo ? :)

Adsız dedi ki...

@aceto ve anonymous(10:11);
yahu bunda kinayeli laf çarpacak ne var anlamadım, "zenginin malı züğürdün çenesini yorar" anlamında yazmıştım ama yine yanlış anlaşıldım. canınız sağolsun.

adamların cukkaladığı paraları tartışalım belki hayrına dağıtırlar. sonuçta parayı alan memnun, veren memnun. üstelik bizim cebimizden de çıkmıyor, inisiyatif federasyonun elinde. tff istediği adamları euro2008de ağırlıyor, istediği maaşı-primi veriyor kafasına göre. meclis bile bununla başedemedi de Rte'nin has adamını yerleştirildi federasyonun başına.

sizin yanınızda ne kadar değerli(!) bilmiyorum yine de yazayım dedim.

Adsız dedi ki...

herkes avrupa'daki futbolcuyla, teknik direktörle karşılaştırmış. kıstas bu olmamalı bence. evet, futbol artık (moda tabirle) küresel bir oyun ama emek hala yerel. o yüzden de buranın koşullarıyla değerlendirmek lazım ve oran hesabıyla. yani avrupa'daki ortalama bir maaşın diyelim 10 katını alıyorsa, bizde 500 katı veriliyor. bu uçuk rakamlar da haliyle rahatsız ediyor. biraz "solcu" bir yaklaşım oldu ya neyse.
bir de aynı adamların avrupa'da aynı paraları alıp alamayacağı mevzusu var. emin değilim ama bizdeki hiçbir futbolcu, td vs burada kazandığı parayı avrupa'da kazanamaz.

Adsız dedi ki...

Bu prim miktarları biraz da kasıtlı olarak şişiriliyor. Federasyonun içinde yuvalanmış menfaat gruplarının kendilerini gizleme yöntemi. Sordular mı ; topçulara prim verdik oluyor adı. Ayrıca Federasyon ya da yerel yönetimlerin stat , tesis , antreman sahası yapması doğru değil. Türkiye'deki yasal aksaklık yüzünden çoğu kulüp dernek statüsünde faaliyet gösteriyorsa da prensip olarak bunların tamamı gösteri işi yapan topluluklardır. Nasıl ki herhangi bir TV kanalına devlet bağış yapmamalıysa bunlara da bazı vergi , rüsum , prim kolaylıkları dışında hibede bulunmamalıdır. Bu gerçekten hepimizin cebinden çıkmakta. Özellikle son 10 yılda Sivas , D. Bakır , Elazığ , Yozgat , Van gibi takımlara akıtılan paralarla gerçek futbol okulları açılıp birçok yetenek Türk futboluna kazandırılabilinirdi. Stat küçükse ve yetmiyorsa kulüpler bunu kendi imkanlarıyla yapmalıdırlar. Ama ülkemizde seyirci hasılatı koca bir yalan ne yazık ki dayanmışlar TV naklen gelirlerine Paralarda yönetici - menejer - kaşar topçu üçgeninde eritiliyor. Söylenecek çok şey var ama F. Bahçe ( nisbeten ) dışında birçok futbolcu söylenen rakamın hatırı sayılır miktarını birilerine dağıtmak zorunda. Hele yabancı transferinde komisyon yedirmeyen menejer'in topçusu alınmıyor. Buna hiç aklınıza gelmeyen bazı kulüpler de dahil.

Adsız dedi ki...

abi dünyaya adımızı duyurduk, ispanyayı almanyayı dünya biliyor zaten. hem onların başarısı olağan birşey. şampiyonada ülke adına iyi bir tanıtım yaptık ve bence çok iyi bir imaj bıraktık. bu milyon dolarlarla ölçülmez nazarımda. arkadaşlarında dediği gibi, vergi olsa höst derdik ama varsın sponsor paralarını çatır çatır yesinler. haketti aslanlar

abi bu arada rus futbolu son zamanda UEFA kupasını iki kez kaldırdı sonra milli takımları patladı. bu beni taa 2000 yılına götürdü. galatasaray ve milli takımın doğru orantılı yükselişi. bu konuyu şöyle senin kaleminden okusak tam süper olur :)

Baris Emre dedi ki...

Resimdeki yalı Köprülü'lerin mi?

Adsız dedi ki...

Primler TFF bütçesinden ve sponsorlardan karşılanıyor değil mi?

Aceto'nun dediği gibi, Almanya benzeri ülkelerin daha düşük sponsorluk gelirleri ya da federasyon bütçeleri olduğunu düşünmek zor. Bu işten kar da etmediklerine göre, kasaya giren para birşekilde yatırıma konuyor olmalı.

Öyleyse, herifler bizden daha çok gelire sahipken, bizden daha az prim ödüyorlarsa, o paraları başka yerlerde değerlendiriyor olmalılar. Federasyonların kazancı yine ülke futboluna dönüyuor çünkü. Burada, bunun nasıl ve hangi oranlarda döndüğü önemli sanırım.

Biz başarılı adamlara prim veriyoruz. Herifler istikrar ve sürekli başarı için bu adamları yetiştirecek altyapı ve organizasyonlara bütçe ayırıyorlar. Biz türk usulü ulufe dağıtıyoruz, adam futbola yatırım yapıyor. Sonra da gidip adamların altyapısında yetişmiş oyuncularımızı vatan-millet, olmadı yüksek prim cazibesiyle milli takımlarımıza alıyoruz.

Nereye kadar döndürebiliriz bu sistemi bilemiyorum. 74 milyon nüfuslu ülkenin milli takımında oynayan oyuncuların kaçta kaçtı burada altyapı eğitimi görmüş, kaçı 3/5 milyon türkün yaşadığı Avrupa'da? Yedirmeyecekler bir süre sonra, olaya yeni uyanıyorlar, bir gecede bir yönerge değişikliğiyle kalıvereceğiz.

cisco dedi ki...

turkiyedeki futbolcu ucretlerinin fazlalıgı aziz yıldırımın yabancı sınırlaması konusunda haklı oldugu tek konu bence. nedeni turkiyeden yeterince kaliteli oyuncu cıkaramamamız. bunun da nedeni ikinci kısımda saklı. almanya futbol federasyonunun geliri eminim bizimkinden fazladır. ama bizimkiler kadar prim vermiyorlar. o parayı futbola yatırıyolar. m.demirkolun bi lafı vardı. almanların 4 milyon turkten cıkarttıgı futbolcuyu, 70 milyondan cıkartamıyoruz diye. boyle bakınca almanların neden 2 turnuvada 1 yarı final oynadıgı da anlasılıyor.

Adsız dedi ki...

Yerli Antrenör / Yerli Topçu lobisi yabancı futbolcu ve antrenör kontenjanını kastırıp duruyor. 15 sene Türkiye Ligindeki yabancı hocalara demediklerini bırakmadılar . Federasyon eliyle aba altından sopa göstere göstere özellikle yabancı hoca işini bitirdiler. Vitrinde olan Derwall , Hiddink , Zico gibi adamlar haricinde Csernai , Stankovic , (küçük ) Milutonovic gibi adamlar ( daha 20 tane sayarım ) korner atışında nerde duracağını , taçı nasıl atacağını bilmeyen Türk Futbolcusuna bunları öğretti de rakip takımların sol beklerinden 45 metre mesafeden gol yemiyoruz artık ( en azından eskisi kadar ). Ancak son 5 yıllık çöküşümüzde yabancı hoca engellerinin büyük etkisi var. Şunu kabul etmek lazımki yerli hocalarımız taktik açıdan da , yetiştiricilik açısından da sınıfta kaldılar. Ziya Doğan 'ın Trabzonspor'a , Mustafa Denizli'nin F.Bahçeye CL'de yarattığı hüsranlar (Doğan 2 sene üst üste ön elemeleri bile geçemedi + famagusta faciası ) diğer anadolu kulüplerinin intertoto ve UEFA kupası rezilliklerine rağmen yabancı hoca gelsin diyene sanki ceplerinden parasını çalmış gibi çemkiriyorlar. Özellikle de Bank Asya Ligindeki Altay , Bolu , Sakarya gibi futbolcu madeni takımlara bizzat federasyon tarafından Alman , Hırvat , hollandalı hocalar getirmeleri için yardımcı olunmalı.Bank Asya'yı yakından takip etmeye çalışan biri olarak söyleyebilirimki Önümüzdeki 3-5 sene vadede kaleci , defans veya forvet beklemeyin aşağıdan (mucize ihtimali saklıdır ). Belki iki çalım bi pasçı 1-2 alternatif orta saha çok zorlarsanız çıkar gerisi bitik. Kafaları 3 Büyüklerden kaldırmazsak 80'ler geri döneriz kimse hayal kurmasın.

Adsız dedi ki...

mevzu biraz yamulacak ama, yabancı antrenörle çözülecek bir sorun değil. löw, hiddink, derwall, hatta kalli ve toschack çok şey kattılar ülke futboluna, ama sonra arkalarına bile bakmadan kaçtılar. löw buradayken aşağı-yukarı şöyle bir şey demişti: "a takıma gelen adama nerede durması gerektiğini, topa nasıl vuracağını öğretiyoruz. halbuki a takıma gelenin bunları biliyor olması lazım." yani sorun altyapıdan kaynaklanıyor. yabancı hoca getirmekle altyapı sorunu çözülmez. nedir bunun en iyi yolu, artık klüpler mi yapar, federasyon mu, yurtdışına, altyapı okullarına insanlar gönderir ve geldiklerinde altyapılarda çalışmalarını sağlar. hoş giden de dönünce "benim köln spor akademisi'nden diplomam var" deyip mourinho pozlarında dolaşıyor.

Adsız dedi ki...

Oyuncu basi prim

TR Yari final 450.000 euros
Rusya yari final 120.000 euros
Almanya Final Kupayi alirsa 250 000 euros
Ispanya Final Kupayi alirsa 214 000 euros

Adsız dedi ki...

Kesersin bütçeden sabit bir oran. Altyapı yatırımı zorunluluğu getiririn. Olmadı kendi bütçenden, merkezi planlarsın. Başına da bu işlerde kariyer yapmış yabancı bir bilge hoca getirirsin, yanına memlekette bu işlerde adı çıkmış güvenilirbir ekip kurarsın. Diyarbakırdan Edirneye altyapı okullarında oyuncu yetiştirir, altyapı liginde dener, belirli bir yaşa gelmiş oyuncuları da her yıl NBA draft sistemiyle kulüplere sunarsın.

Süper Lig kulüplerine ambargo koyarsın. Diğer profesyonel liglerden takımlar her yıl girer bu drafta oyuncuları paylaşırlar. Fiyatlar uçmaz, oyuncular kulüpsüz kalmaz.

Milyonlarca euro prim dağıtıyorsun her yıl, elemeler ayrı, finaller ayır. Bu kadar para çıkar mı acaba bütçenden, şöyle 8/10 futbol okulu için?

Adsız dedi ki...

Milli takıma seçilmenin tek kriteri Terime biat etmek.Yoksa aynı düzeyde en az üç milli takım çıkar bizim liglerden.Bazı futbolcular da olayı çözmüşler milli maç zamanı iki yalaka beyanatla kadroya kenardan köşeden dahil oluyorlar.Bu arada olan Yıldıray-Halil-Mehmet Topuz gibi futbolculara oluyor.En iyi transfer milli takım transferi.