24 Haziran 2008

Beni Kategorize Etme

Hırvatistan maçında Sabri oyuna kötü başladığında aklıma düştü. Uzun zamandır hangi takım olduğu farketmez; futbolcuları 3 sınıfta topluyorum kafamda. Standart iyi oynayanlar, kötü oynadıklarında şaşırtanlar ve iyi oynadıklarında kafamıza taş mı yağacak dedirtenler. Buna bir maçlık değil sezon, turnuva genişliğinde bakmak lazım. 1. grup: İstikrarlı ve devamlı iyi oynayanlar. Ne kötü ne de çok iyi sıfatıyla pek yanyana gelmezler. Bizim milli takımın ön liberoları mesela. Aurelio ve Mehmet Topal. Sezon boyunca aynı form grafiğiyle yürüyüp, gittiler, tek başına maç mı aldılar, hayır. Biri şampiyonluğu getirdi bu istikrarla, diğeri Fenerbahçe'nin çeyrek final oynamasında büyük pay sahibiydi. Hamit Altıntop ve Hakan Balta'yı da bu gruba katarım ben. İtalya'da Gattuso, Fransa'da Toulalan, Makelele. 2. grup yetenekli, tek başına maç alabilecek ya da rakibi tek başına durdurabilecek ancak günü gününe uymayan futbolcular. 90 dakika öncesinde büyük umutturlar, sahada yokları oynarlar kimi zaman. Arda, Tuncay, Pirlo, Torres, Gomez, Henry, Servet, Volkan, Lincoln, Delgado.... Onların kötü olduğu günde maçı kazanmak ancak mucizelere ya da 3. grubun performansına kalır. 3. grup iyi oynadıkları zaman taraftarı şaşırtanlar. Yetenekleri bir yere kadardır, olur da o gün hayatının topunu oynarlarsa 2. grup yatsa bile maç kazanılır. Sabri ne zaman düzgün orta yapsa izleyen şaşırır. Uğur Boral ne zaman iyi oynasa hayra alamet değildir. Euro 2008'in her onbirini alıp bu 3 gruba ayırmak mümkün. Portekiz bu yüzden (Ronaldo) elenip gitti, Hırvatlar karşısında bu yüzden (Modric, Rakitic) maçı penaltılara götürebildik, İtalyanlarda takımın yarısından fazlası 1 (Ambrosini, Panucci) ve 3. grup olduklarından eve döndüler. Fransızların 3. grubu sürpriz yapmayıp, 2. grubu da yatınca gidiş biletini aldılar. Naçizane formülüm; bir takımın başarısı için 1. gruptan 4-5 oyuncunun ilk onbirde olması ve 3. gruptakilerin sayısının 3'ü aşmaması...

28 yorum:

Adsız dedi ki...

Onunde saygi ile eğiliyorum abi. Müthiş bir analiz yine.

Adsız dedi ki...

Sabri ve Uğur Boral milli takımda sıkı fıkımıdırlar acaba ? :)

memduh95 dedi ki...

sabri ok, iyi oynaması dehşete düşürür. herkesin değerlendirmesi birbirine yakındır hakkında. ama uğur boral? uğur boral istikrarsızlık örneğidir. iyi de oynasa kötü de oynasa bir alamet değildir. ikisi de şaşırtmaz beni. sabri ve istikrar kelimelerinin aynı cümlede kullanılmasınaysa gerek duyulmaz.

formüleyse katılıyorum.

a.c. sedef dedi ki...

uğur boral'ın annesi yanlış söylememiş bu yazıya göre kendisi "benim oğlum iyi oynasın kupayı alırız" demişti.gerçekten sabri ve uğur yarı finalde iyi oynarsa kupayı alabilmek için şansımız vardır demektir.

abi haberlerden gidiyordun bu aralar yine bi analizle saksıyı farklı çalıştırmamı sağladın teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Çok doğru bir tespit, ufak bi düzeltme: Raketic değil Rakitic, ama salla :D

Adsız dedi ki...

Bülent abi gün icinde futbol gündemini kac saat takip ettigini ve burasi disinda baska yazilar yazip yazmadigini ve dahasi neden kitap yazmadigini merak ediyorum?

Adsız dedi ki...

tuncayın kategorisi kötü oynadığında bizim kazanmamız mucize olan kategori biraz uçuk olmuş; zira tuncay turnuvanın başından beri kötü oynuyo ama kazanıyoz. nihat ve arda olmasa takım dökülür, almanya maçında 2 side yok dökülecegiz, buraya kadarmış diyeceğiz..

Zoma dedi ki...

3 kerede verdiğim diferansiyel denklemler dersinde bile daha az zorlandım.

Adsız dedi ki...

cristiano es el mejor sin quitarles los meritos a messi.
lejos cristiano ronaldo en fisico, velocidad,cabezaso, jugador de toda la cancha, d ispara con ambas piernas ha llevado a su equipo a la final de la champions, messi un jugador de laboratorio debil fisicamente y en el barcelona gracias a ronaldinho se hacia notar despues nunca mas se vio.

el verano pasado, compró el Barça artes de Messi. es muy útil. lavar los platos con ella. después de un lavado en seco.

¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡HALÁ MADRID!!!!! PARA QUE SE JUEGUE EN VERSO.

(ramón)

Adsız dedi ki...

adebayor el payaso completado el circo catalán. Laporta hace lo que quiere Cruyff (mickey mouse). laporta ha encontrado un nuevo "presidentinho" que llama. xaxaxaxaxa

cruyff, laporta, PEPsi cola. ágil las niñas, queremos ver danza africana.
sena MuXo planares xaxaxaxaaxa

(ramón)

. dedi ki...

Futbolun bir matematigi varsa ahanda budur. Allah bizi doktor Gürkan Kübilay'lardan korusun.

Adsız dedi ki...

ugur boral bence sabriyi suya goturur susuz getirir.
Hic yoksa super otesi oynadigi bir sevillia maci var ki maci getiren adamdi bence.

Adsız dedi ki...

kafam karıştı

Adsız dedi ki...

ramon yine bombalamış birşeyler :))

şu artist real'a transfer olsada rahatlasa bizim ramo :D

Adsız dedi ki...

Hırvat bölümünü anlamadım ben de.

Modric sahanın en iyi adamlarından biriydi, o yüzden nasıl penaltılara götürebildik anlamadım.

Adsız dedi ki...

adamın gözler faltaşı gibi oluyor ronaldoyu görünce. çevirisini bekliyorum arkadaşlardan.

memduh95 dedi ki...

ramon ilk postta özetle laboratuvar çocuğu messi cristiano ronaldo'nun yanında bok yesin falan demiş. fizikman ezer geçer diyor sanırım.

ısmarlama gezgin dedi ki...

bu yarı final arası iyi geldi blogun gidişatına..transfer haberlerine getirdiğin yorumlara bi de bu enfes tanı-teşhis niteliğindeki bu yazın eklenince euro 08 ile değişen eski havasını daha bi kazandı blog..

bu analizi bizim takıma uyarladığımızda dualarla buraya geldiğimizi düşünürsek, yarınki maçta; 2.kategoriye (kötü oynadıklarında şaşırtanlar) kimsenin dahil olmamasına duacıyım (:

jose dedi ki...

bulent abı mario gomez kotuyse dedın ya stutgarttakı konumunu kastettın degılmı?alman mıllı takımındakı degıl.

Adsız dedi ki...

aceto abi sen ispanyolca biliyor musun? galiba biraz biliyorsun.

Adsız dedi ki...

Messi Ronaldo'nun ağzına burnuna verdi Ramon izlememiş yarı final maçlarını herhal.

Adsız dedi ki...

sanırım şöyle.

1.mesaj cristiano messiden en iyi ünvanını almadan en iyidir. ronaldo fiziksel sağlamlık hız, iki ayağını kullanma falan.
lobarotuar futbolcusu messi fiziksel olarak zayıf. barcelonada ronaldinhonun kötü oyunu sayesinde oynuyor (sanırım.

geçen yaz messinin barcelona formasını aldım. çok faydalı bulaşıkları yıkıyorum sonra kuruluyorum. (google ın çeviremediği yerler var)

2.mesaj adebayor katalan palyaço sirkini tamamladı. laporta cruyff ne isterse onu yapar. laporta yeni bir .............. buldu.

cruyff laporta pepsi cola. kıvrak kızlar afrika dansı görmek istiyoruz.

son kısımı google çeviremedi.

cruyff mickey mouse
picasso huysuz moruk
guernica soytarılık
messi laboratuar futbolcusu
barcelona katalan palyaço sirki.

pepsi cola da sanırım pep guardiola.

Adsız dedi ki...

yarı final maçlarında zambrotta'nın maymun ettiği adam değilmi şu ronaldo :)

messi değilmi yav tek başına peşinden 4 manu'lu topçuyu koşturan :)

ramo çok alem adam yav :D

BT dedi ki...

ispanyolca konusunda zorunlu bir açıklama yapayım: İspanyolcayı İtalyanca sayesinde okuduğumu anlarım ama yazamam ve konuşamam.

Adsız dedi ki...

o değil de yazıyı okurken grupları karıştırdım yaa (=

Cenky dedi ki...

Hocam bence her takıma bir Aceto Balsamico, gerisi yalan.

nochrreq dedi ki...

messi, ronaldo, ronaldinho v.s bunlari kiyaslamak haksizlik gibime geliyor. donem donem her biri daha on plana geliyor. fakat yine de barcelona sempatimden oturu ronaldinho ve messiyi one alirim. ozellikle ronaldinho gibi bir futbolcunun bir anda gozden dusmus olmasi cok uzucu bir durum ve aklim almiyor bunu.

to ramon:
-----------
di solito possiamo capirti un po in qualche modo, perche possiamo parlare italiano. ma mi chiedo se anche tu poui capirvi se parliamo italiano ?

varol döken dedi ki...

uğur boral'ın iyi oynamaması şaşırtıyor beni... birçoğunuz gülecektir ama iddia ediyorum ki uğur şu an türkiye'nin en yetenekli 2-3 futbolcusundan biri... istediği zaman neler yapabildiğini de en azından birkaç kere gösterdi... peki neyi eksik? özgüveni!

uğur boral'ın futbolculuğunu da, efendiliğini de, mantıklı açıklamalarını da çok seviyorum... bugüne kadar bir pisliğini, bir kastını da görmedim... o yüzden özel dikkat gösteriyorum... bu sene wederson ilk 11'e girmeden roberto carlos ile başladığında anladım uğur'un neden bocaladığını... kendisi alıp gidebileceği bir topu roberto'ya bıraktı... tıpkı hırvatistan maçının 110. dakikalarında ceza sahası önünde olduğu gibi...

türkiye'nin en iyi sol açığını (arda'yı takımın beyni kabul ediyorum) iyi kullanırsak almanların sağ kanadını V2 düşmüşe döndürür... tek ihtiyacı olan sende mevcut yetenek var şimdi bunu al ve adamların üstüne yürü denmesi (sevilla maçından önce zico kendisine aynen böyle demediyse bir daha yorum yazmam:)