27 Mayıs 2009

FC Barcelona 2 - Manchester United 0

"Şimdi 3. final... İngiltere ve Fransa'dan sonra şimdi de İtalya'nın başkenti Roma... 92'de ilk onbirde olan Guardiola önde; Aziz Jordi'nin omuzlarında gelecekler Roma Olimpiyat Stadı'na... Abidal ve Dani Alves cezalıymış, kimin umurunda..."
9 Mayıs tarihinde yazdığım Londra-Paris-Roma Hattı başlıklı yazının son paragrafı bu. Bu oyunda böyle tesadüflere her zaman inanırım. Avrupa'nın 3 büyük başkentinde Şampiyonlar Ligi Kupası kaldırdı Barcelona. Seneye final Madrid'de! Onu artık Ramon düşünsün(!)

Guardiola'nın (bkz:Guardiola neyi değiştirdi?) bundan sonraki teknik adamlık kariyeri gerçekten ilginç olacak. Adam artık daha ne yapabilir ki? 38 yaşında, kariyerinin ilk senesinde alabileceği 3 kupayı da aldı.(Bunu başarabilen kulüpler:Celtic, Man. United, Ajax ve PSV) Futbol tarihinde 5 kişi hem futbolcu hem de teknik adam olarak bu kupayı almıştı. Miguel Munoz, Trapattoni, Cruyff, Ancelotti ve Rijkaard. Guardiola 6. oldu. Başaranların üçü Barcelona'dan. Bu da Barcelona'nın 3.Şampiyonlar Ligi Kupası... Altıncı finalinde... Guardiola'nın kupayı Maldini'ye adaması da ayrı bir güzel...2006'da Paris'te kazanan kadrodan sadece 3 adam vardı sahada: Puyol, Eto'o ve Valdes. Iniesta ve Xavi o gün sıralarını bekliyordu. Barça'da Alves ve Abidal olmadan nasıl bir oyun kurgulardı Guardiola? Rakibin en kuvvetli kanadını kapatarak. Eto'o'yu Evra'nın önüne saldı arkasına Puyol'u verdi ve Rooney'li kanat daha ilk 20 olmadan iflas etti. Sağ kanatta O'Shea ve Park karşılarındaki Henry ve Sylvinho'yu rahatsız bile edemediler.

Geriye ne kalıyordu İngilizler açısından? Ronaldo frikik atacak, kornerlerden kafayla işi bitirecekler ya da Portekizli şapkadan tavşan çıkartacak. Fletcher'in yokluğunda Giggs tercihi yaktı santraya gelirken Ferguson'u. Tottenham maçında olduğu gibi oyuna sonradan giren Scholes gibi taşıyan bir adama ihtiyaçları vardı. Bir de lig şampiyonluğuna giderken son haftalarda büyük katkı yapan Carlos Tevez'i kulübede tutup ayıp ettiler. Anderson ne akar ne kokar da; Park inanılmaz kötü olunca ileride top tutamadılar. O top ki karşı tarafa geçtiğinde bir türlü geri alamadıklarıydı. 24-26 arasında Barça temiz bir 30 pas yaptı. Guardiola'nın ihtiyar Sylvinho'dan isteği garantili pas olunca; o da her seferinde sol içe döndü. O topu alacak adam orada Iniesta ve Xavi olunca yine rakibin başını döndürdüler. Golde gereğinden fazla refakat ettiler Iniesta'ya. İndirseler top gitmezdi Eto'o'ya. Tabii Kamerunlu'dan o çalımı yiyen Vidic de ayıp etti. Topa sahip olma istatistiklerinde Marca, %51 Manchester United diyor ama benim inanısım gelmiyor bu rakama.

Barcelona, rakibini standart bir La Liga takımı hüviyetine büründürdü. Premier Lig temposundan La Liga temposuna geçirdikleri Man. United'a "kazanmak istiyorsanız sahada ikinci bir topa ihtiyacınız var" dedirttiler. Sezon boyunca liginin ilk altı sırasındaki takımları hezimete uğratan Barcelona, eksiklere rağmen pas trafiğinde sezon standartının altına düşmedi. Alves'in yokluğunda en az onun kadar iyi oynayan cengaver Puyol'un burada katkısı büyük. Messi'yi kanattan alıp göbeğe koyarak Carrick ve Anderson'un çıkmasını önleyince; Ferguson'un takımı uzun toplara muhtaç kaldı. Barça gibi "top ayağımdan çıksın değil sükseli olmasa da illa ki bir garanti pas vardır" ilkesiyle oynayan bir takım karşısında ne büyük hatadır bu!

Bir Chelsea kadar olamadılar, eşdeğer kalitedeki defans dörtlüsünün önünde Chelsea gibi bir orta sahaya sahip olamadıkları için Xavi-Iniesta karşısında postu deldirdiler. Ferguson gemileri yakmak zorundaydı devre arasında. Sir'in her zaman bir bildiği vardır ama her seferinde doğru değildir işte. Giggs yerine Anderson çıkınca meydan Barça'ya kaldı. Ferdinand-Vidic tandeminin Messi'den bir kafa golü yemesi de bu finalin cilvesidir. Şampiyon Kulüpleri, UEFA Kupası'nı üst üste kazanan takımlar var tarihte. Kimse Şampiyonlar Ligi'nde bunu başaramamıştı. Manchester United'a da yar olmadı. Efsane maçlarla dolu bir sezonda ortaya konan futbolun kalitesinin beklentilerin altında kaldığını söyleyebiliriz ama şimdi böyle bir sezona tanıklık ettiğimiz için şükretmek zamanı...

96 yorum:

Adam dedi ki...

Ezdi ezdi geçti. Sonuna kadar hak ettiler. Tebrikler Barça!

Özkan D. dedi ki...

show tv olsa su an seramoni yerine reklam vermişti..

gönlümüzün sampiyonu kazandı
tebrikler..

Genel Sekreter Vak dedi ki...

tot el camp,
es un clam,
som la gent blaugrana,
tan se val d'on venim,
si del sud o del nord,
ara estem d'acord,estem d'acord;
una bandera ens agermana,
blaugrana al vent,
un crit valent,
tenim un nom,el sap tothom,
barca!!barcaa!!barcaaa

jugadors,
seguidors,
tots units fem força,
son molts anys plens d'afanys,
son molts gols que hem cridat,
i s'ha demostrat, s'ha demostrat,
que mai ningú ens podrà torcer,
blaugrana al vent,
un crit valent,
tenim un nom, el sap tothom,
barça!! barça!! baaaarça!!



(Barcelona,Manchester United'le top diye oynadı.Bir gün için şeytana tapanları morarttı.Gerçek ManU severlere samimi bir geçmiş olsun.)

T. Egemen Gul dedi ki...

Manchester United'in bu sezon CL'de oynadigi en kotu mac olmasi neticesinde tatsiz ve tuzsuz gecmis karsilasmaydi.

Ha, Messi'nin attigi gole ragmen Messi vs C. Ronaldo karsilastirmasinda C. Ronaldo'nun iki gomlek ustun oldugunu da anlamis, gormus, duymus, tespit etmis ve hazmetmis olduk.

venezia dedi ki...

tüm barçalılara geliyor, dinleyin dinlettirin efem ;

duman - en güzel günüm gecem...

TΦpÇΨ dedi ki...

2 tane hak edeni olan değil (ronaldo&ferguson) >10 tane hak edeni olan kazandı.

cortez85 dedi ki...

9-3 todavía
9-3
9-3
9-3
9-3
9-3
9-3

que puedan completar después de 30 años. quizás. jejejeje


QUE VIVA ESPANA !!!!!!!!!!!!!!!!!

Oğuz Serdar dedi ki...

Eze, eze.

Kupanın sapını Ronaldo ile birlikte Madrid'e gönderecekmiş Barça. :D

âyine dedi ki...

ronaldo'nun ayağından çok dirsek ve omzunun çalıştığı maç olmuştur, messi helal sana, viva barca :)

frankello dedi ki...

chelsea olsa 2 takimi da yenerdi.ayni anda.

Dünyaları Koşuyorum dedi ki...

Messi ve diğerleri..

mcD dedi ki...

Bu sezon'un bir DVDsi yapılmalı. Dünyanın en iyi takımı sıfatını bukadar hak eden bir takım daha yok!

Ayrıca gol sonrası messinin çıkan ayakkabısı da C.Ronaldoya girsin!

Buzzer Beater dedi ki...

Ha, Messi'nin attigi gole ragmen Messi vs C. Ronaldo karsilastirmasinda C. Ronaldo'nun iki gomlek ustun oldugunu da anlamis, gormus, duymus, tespit etmis ve hazmetmis olduk


başka maçı izledin heralde

aşkın dedi ki...

Finale dair bir düşüncem vardı ama eksikler ve ''totem'' nedeniyle yazmadım.
Bu maçın havası farklı olacaktı zira tek maç.İngilizlerle çift maç oynamak Barcelona'ya yaramıyor.
İngilizler tek gol bulup avantajını sonuna kadar korumak istiyor.Barcelona bunu biliyor ve kendileri bir gol bulup bunu tersine çevirmek istiyor.Bu da 2 yıldır bir kaçma-kovalamaca izletti bize.
Bu sefer tek maç olduğu için Barcelona sakin başladı.Nasıl olsa gol pozisyonu ve belki de gol bulunurdu.Gol bulununca da şov başladı.Öyle bir şov ki eksikler bile hissedilmedi.
Ronaldo'dan nefret etmek bir yana çok severim.Yetenekli futbolcu görmek istiyorum, Lampard-Gerrard gibiler değil.
Tüm zamanlar için bilinmez ama bu yıl ve bu maç Messi öne geçti.
Geçen yılı saymalı mı bilmiyorum zira Messi'inin ''debut'' yılı sayılırdı.
Messi kendisine karşı ileri sürülen ''fizik güç'' eksikliğine nazire yaparcasına İngilizleri rahat geçti.Üç kişi kendisini yıktığında bile kalkıp devam etti.
Hatta ve hatta ''kafa gollerinde yok'' savına bile nazire yaptı.
Ronaldo'yu sevmeme rağmen bu maçın başlarında onun bulduğu 1-2 boşluk ve teke tekleri Messi yakalasaydı affetmezdi.
Ferguson'dan nefret ediyorum ama saygı duymak zorundayım.Bu kadar düz adamla bunları başarabilmek inanılması güç bir başarı.Düz adamlar öyle bir hale gelmiş ki onlardan biri olan Fletcher'ın eksikliği bile hissediliyordu.
Patenti ona ait değil, Benitez düz adamlarla 2 final oynayıp birini kazandı ama onun yaptıkları daha fazla.Scholes yerine Andersson çok tartışılacak, kendisinin buna dair açıklamasını beklemek lazım.Belki Brezilyalının bireysel yetenekleriyle birşeyleri değiştireceğine inandı.Denemeyi seviyor ve hep başarılı oldu denemelerinde, bu kez değil.
Bu maç zaten ''herşeyin ilki vardır'' maçıydı.İlk kez final kaybetti, bu yıl ilk kez yenildi.
Geçen yılın aynısı olabilirdi, Fenere yenilen Chelsea'yi elemişti ama Shaktar'a yenilen Barcelona biraz farklıydı.
İspanya Kralı da, diplomatik sorun olmasın diye kısaltacağım; çok ç.k.l.Olası bir Katalan gösterisinin önüne geçmek için hazır kıtaydı, bunun da etkisiyle İspanya bayrakları gördük futbolcularda.
Son olarak, Olimpiyat Stadları:
Bitsin Artık!
''İman gücü'' Keita vs dünya umurunda olmayan Berbatov.Ferguson bunu düşünemedi işte!!!

karaf dedi ki...

Herşeye rağmen kabullenmek kolay değil anlıyorum bazılarını ama...
şampiyon barça...
kupa şampiyonu barça...
şampiyonların şampiyonu barça...

MESSİ > ronaldo
(görmek için bakmak yetmiyor tabii)

lyotard dedi ki...

messi ile ronaldoyu kıyaslamak klişesine hiç girmem! bence messi illaki birileriyle kıyaslanacaksa iniesta ile kıyaslanmalı xavi ile kıyaslanmalı...

Adsız dedi ki...

@T. Egemen Gul
"Ha, Messi'nin attigi gole ragmen Messi vs C. Ronaldo karsilastirmasinda C. Ronaldo'nun iki gomlek ustun oldugunu da anlamis, gormus, duymus, tespit etmis ve hazmetmis olduk"

arkadaşım iyi hazmet de ağrı yapmasın bi taraflarında... sadece gülüyorum, bugün güzel bir gündü çünkü... ronaldo'ya kupanın sapı yakışırdı onu da hakettiği gibi aldı zaten... teşekkürler barça, bu sezon yaptığınız herşey için...

torres dedi ki...

Kupa Barca'ya yakışıyor.

SirEvo dedi ki...

ey ronaldo bi kere de çıkıp büyük maçlarda bi halt ye yahu. Anca dev ekranlarda kendisinin çıkmasını bekliyor kendini beğenmiş herif.

Messi'ye hala Ronaldo'dan kötü diyen varsa beri gelsin.
Rıdvan'ın da dediği gibi,
MESSİ VE DİĞERLERİ..........

Gerisi yalan..

ilnevyA dedi ki...

messi ronaldo tartiışması yapılmasın artık nolur..

ingilizler kaybettiğini anladıktan sonra resmen sakatlamak için oynadılar.
maçın başında kadroları görünce çok şaşırdım zaten. manu o ortasahayla ne yapabileceğini sanıyordu acaba! BARCA'ya kazanmak için 5 fark da gerekse atardı.

T. Egemen Gul dedi ki...

Messi'nin Ronaldo'dan buyuk oldugunu iddia etmek sadece ve sadece futbol saflığıdır, bilgisizliğidir.

Çağdaş Yılmaz dedi ki...

gömlek bakıyorsak Ronaldo bir boy fazla gelrlir... Messi kalıbı ne ki... Yok futboluna bakıyorsak oturur konuşuruz..

Anıl dedi ki...

Bizim bu sene Saraçoğlu'nda yapamadığımızı Barcelona seneye Bernabeu'da yapar artık :)

31 ligas y 11 eurocopas dedi ki...

Barcelona. Seneye final Madrid'de! Onu artık Ramon düşünsün(!)

Barcelona. Último año en Madrid! Creo que ahora son Ramón (!)
jejejeje

not important. the new season will be different. they can't win in madrid. even they reach to final.

barcelona is the best team this year. but 9-3 and 31 19..

@ Cortez. tiene un buen cuadro jejejejeje

i always say. ferguson is a bad tactician. they play 4-2-4 and then 4-15. 5 forward tevez ronaldo rooney park giggs. and 1 midfielder (carrick) against xavi-andres-busquets..

5 forward doesn't mean more goals..

fuck you ferguson. stupid.

K-RaMo dedi ki...

Şampiyonlar Ligi finali Roma' da oynandı. İtalya deyince akla gelen en önemli şeylerden biri opera. Dünyanın en iyi 3 tenöründen biri kabul edilen Andrea Bocelli de finalde, karşılaşmadan önceki canlı performansıyla büyüledi. Ancak ne gariptir ki maçı anlatmaya çalışan İlker Yasin adlı spiker "... sanatçı da şarkısını söyledi." diyerek olayı geçiştirdi. Şampiyonlar Ligi finalini sunacak olan spikerin daha bilgili olmasını, en azından biraz daha hazırlıklı olarak maçı anlatmasını dilerim bundan sonraki yıllarda. İlker Yasin de artık emekli olsun.... bülent abi bu konuyla ilgili bir yazı yazar mısın.blogumda yazdım ama cok izleyicim yok. teşekkürler

Genel Sekreter Vak dedi ki...

Messi-Ronaldo olayında Messi diyorum.Ronaldo diyenlerede saygı duyuyorum.Ama anlamadığım mevzu şu maçtan sonra "Ronaldo'nun daha iyi olduğu ortaya çıktı." cümlesinin nasıl kurulabildiği?Çok enteresan birde futbol cahilliğinden söz edilmiş.Maçı neresiyle izledi bu arkadaş merak ediyorum.3-5 tane uzaktan şut çekti diyemi daha iyi olduğunu kanıtladı Ronaldo?2 çalımmı attı,2 güzel pasmı verdi,ne kattıki ManU'ya?Yaya Toure'li Barça savunmasını aşamayan Ronaldo.O değil Puyol'u falan savunmaya çalıştı bir ara,hücumdan ümidi kesip.Aaa ama ilk 5 dk'da 3 şut çekti lütfen.Çirkefliğine hiç girmiyorum.Messi'de harika değildi,hatta belki bu maçın özelinde Ronaldo Messi'den iyidirde(bence değil),ne oynadı lan bu Ronado şu 90 dakikada?

Futbol cahilliği hakkaten kötü birşey...

aşkın dedi ki...

Bir de Henry'e ve Sylvinho'ya çok sevindim.Henry çok istediği kupayı aldı, Sylvinho 2006'da çok iyi olmasına rağmen zaferleri yedek olarak yaşamıştı.Bu maç da Brezilyalıya yardım etti, erken gol klasik Barcelona oyununa yol açınca tam aradığı ortam oluştu.
Adnan Polat 20:45 yapar da ben yapmaz mıyım:
Dream Team kimmiş?
Dream Team kimmiş?
Etiler'den de duyulsun!

31 ligas y 11 eurocopas dedi ki...

no no
tevez ronaldo rooney berbatov giggs

ok.

santillana
puskas
platini
müller
cruyff
figo

is this a good team ?. can play together ? no

YOU CAN WIN, IF YOU ARE STRONG IN MIDFIELD.

Akın K. dedi ki...

Ronaldo bugünkü silik futboluyla Messi varolduğu sürece ancak 2 numara olacağını gösterdi...

T. Egemen Gul dedi ki...

@Ziverbey
Futboluna bakiyoruz.

Barcelona'dan Messi'yi cikartsan sistem çökebilir, çöker ama yerine birini koydugun anda yine CL'de final oynar, kupayı alırsın.

Man U'dan C. Ronaldo'yu cikartsan sistem çökmez ama takım CL'de degil kupa almak final bile oynayamaz.

@SirEvo
Maçın başında aynı Rıdvan, Messi ve Ronaldo karşılaştırması yapmak dogru olmaz ikisi de buyuk yetenek vs vs derken skor 2-0 olunca bu yorumu yapti. Kaldi ki artik Ridvan'in bile eski yorumculugundan eser kalmadigini gormek ve agzindan cikanlari ona gore degerlendirmek gerek.

@Theo
Hazmedecek birşey yok. Kör değilim ve izlediğim şeyi anlama kapasitem var. En azından "kupanın sapı" muhabbeti yapacak kadar kuculmuyorum..

@Buzzer Beater
Ayni maci izledik, rahat ol. Benim gordugum gerçek; Barcelona takiminin oynadigi futbolun icinde Messi oldugundan daha iyi gozukuyor. Hepsi bu.

Dünyaları Koşuyorum dedi ki...

@ t. Egemen gül

Ben de onu diyorum işte. Şu kendini beğenmiş sadece kendine oynayan, bütün maç yaptığı tek şey uzaktan çektiği 3 şut olan Ronaldoyu şu maçta takım oyununun ne olduğunu gösteren, becerinin ne olduğunu gösteren, pire kadar boyuyla Ferdinand-Vidic defansının içinden kafayla gol atan Messiyle kıyaslamak evet futbol cehaletidir.

Bu gece rahat uyu sabaha bişeyin kalmaz kardeşim :)

Messi ve diğerleri..

n0s dedi ki...

aylar once avrupa şampiyonluğuna gittiklerini yazmıştım XD viva katalunya viva barcaaaaaaa

Fuzzy Logic dedi ki...

Barcelona sampiyonlar ligi finaline ilk 11 de 7 tane alt yapidan yetisme futbolcu ile basladi. Tamam adamlarin parasi var ama harcamaya gerek kalmadan son yillarin en güzel futbolu da oynanabiliyormus, yani o kadar zengin olmaya da gerek yok

venezia dedi ki...

beyler bence pek uzatmayın bu mevzuyu,sonuçta görmek istediği gibi bakanlar elbette çıkacaktır bunu engelleyemezsiniz,engelleyemeyiz.

lyotard dedi ki...

@ t. Egemen gül
apaçiyle messi'yi kıyaslayacağınıza iniesta'yla messi'yi kıyaslayın vaktiniz kalırsa da xavi seyredin! hakkatten bi yatın uyuyun daha kolay hazmedersiniz!

T. Egemen Gul dedi ki...

Maç ile ilgili birşeyler daha soylemek istiyorum. Guardiola'nin bu kupalarin kazanilmasinda payı vardır. Hatta buyuktur. Bir sistem kurup degistirmedigi icin buyuktur bu pay.

Fergie Dede'nin düsüncesi şurada çatırdadı. Kendi futbolcularinin yeteneklerini hucum anlaminda on plana cikarmak yerine karşısındaki oyuncularla kıyasa sokarak psikolojik bir savunma mantigi yaratti oyuncularinin kafasinda. Ve maçı da bu yüzden kaybetti. Kısaca, Türk futbolundan tanıdık gelecek birşeyle devam edeyim, bu Mustafa Denizli sendromudur.

Oysa takımı serbest bırakırsan, boyle bir macta gol atmak icin cirpinacaktir defansindan forvetine butun takimin.. Boylece hucum oynayip karsisindakini defans yapmaya mahkum edersin ve muhtemelen kazanırsın. Aynı Süper Lig'de ikinci yarı oynanan Fenerbahçe - Beşiktaş maçında olduğu gibi.

@Vakilinchuk
Donup bir 10-15 yıl sonra bugunlere baktigimizda gerçeği görecegiz.

@Semih
Sanırım sen de adamın tipine bakıp rahatsiz olan ve nefretle dolanlardansin. Cristiano kendini beğenmeyecek de sen mi beğeneceksin.? Adam "Dünyanın En Iyi Futbolcusu".. Var mi otesi?

Takım oyunun ne oldugunu Messi degil gerçekten orada olmasini haketmedigini dusundugum ama hakkını da vermek gerektigini hissettigim Guardiola gostermistir. Beceri eğer şans golu atmaksa, futbolun gelmiş geçmiş en şanslı adamı Jardel'dir öyleyse.

Ayrıca bir lafı bu kadar cok üstüne alınan cahille aynı ortamda bulunmak gercekten rahatsiz etti beni.

T. Egemen Gul dedi ki...

Xavi ve Iniesta dünyanin en iyi futbolcusu olarak gosterilir, iddia edilirse onu da tartışırız.

Ki bana kalsa Iniesta sadece mükemmel bir dönem yaşarken, Xavi dört dörtlük bir futbolcudur ve bu yaşadığı dönemlik değildir.

Minero dedi ki...

Barca hakettiği kupayı aldı tebrikler. Kadroları görünce Ferguson'un artık yaşlandığını ve bu işi bırakması gerektiğini düşündüm.Biz amatörüz sadece sevdiğimiz için futbolu izliyoruz ve farkediyoruz da koca Sir Alex Ferguson göremedi bizim gördüğümüzü.
Messi Ronaldo kıyaslanmasın bence Maradona Pele'ye döner. Pele salon adamıdır der Maradona geçer. Bunun gibi Ronaldo reklam adamı. Duran topta poz verir saçlarını jöleler, çalışılmış çekilli çalımlar atar. Messi top süreri, bencillik yapmaz pas verir, yer geldi mi kısacık boyla kafayı koyar. Ronaldo'da birşey yapamayınca hep asık surat "Hayır hayır, bu haksızlık. Ben bu rakibe karşı ne yapabilirim ki" bakışı atıp başını sağa sola sallar.
Bir de bu başarıların ne kadarı Guardiola'nın tartışılır. Guardiola kesinlikle taktik ve motivasyon konusunda usta ama bence aslan payı Barcelona kulübünün total futbol ve özkaynak zihniyetinde. Dünyanın en zengin kulüplerinden biri şampiyonlar ligi finalinde 7 tane altyapıdan çıkardığı futbolcu ile başlıyorsa ve bu oyuncuları seçen adam da aynı altyapının ürünü ise bunda bir iş var. Umarım son yıllada dünya futboluna bu anlayış yön verir ve altyapılara yönelinir.

Ayrıca yapılan keskin yorumlarla sivrilmeyi ve işi laf yetiştirmeye dönüştürmeyi de kınıyorum...

ilnevyA dedi ki...

6-2lik madrid zaferini yorumlarken de aynı şeyi söylemişti rıdvan dilmen.
MESSI ve diğerleri!!!

miracsaral dedi ki...

- Xavi'nin sırtı dönük top alması ve ikili sıkıştırma yediğinde topu sakin bir şekilde oradan çıkarışı ders olarak Türkiye ligindeki her oyuncuya verilmeli.

- Barcelona'ya karşı Chelsea'nın yaptığı gibi çift forvetle başlamak bence mantıklı. Sürekli yerleri değişen Ronaldo-Park-Rooney üçlüsünden hayır gelmedi. Onun yerine Tevez-Rooney ikilisi ile başlasa, Ronaldo'yu kanada atsa daha iyidi gibi.

- Fenerbahçeli olduğum için taraflı gibi olacak ama bence Semih, şu maçta Manchester adına sahada olsa çok iyi işler yapardı.

- Barcelona'nın futbol anlayışı çok basit ama bu yüzden de çok etkili; savunmada da hücumda da rakipten hep bir kişi fazla ol ki top sendeyken pas verebilecek oyuncu olasılığı artsın, top kaybı potansiyeli azalsın.

- İlker Yasin'in ise maçı sunması normal. Sonuçta spor servisinin başındaki isim. Final sunma hakkını kendinde görebiliyor. Ben yine de hep "Çölde bir vaha gibi" demesiyle Ertem ŞENER'i beklerdim bu maça.

- Barcelona seneye Henry yerine Ribery'i alsa, bir de imkansız ama kaleciyi değiştirip sağlam bir İskandinav bulabilse müthiş olur.

- Allah aşkına O'Shea, Park falan buraların oyuncusu değiller.

Genel Sekreter Vak dedi ki...

@T.Egemen Gul,
Şu kadarını söyleyeyim.Ronaldo-Messi ikilisi harika oyuncular,aralarında tercih yapmak gerçekten çok çok zor.Direkt "Messi" diyen insanların önemli bir kısmı,şımarık,artist Ronaldo'dan ziyade Messi'nin mütevazi kişiliğinden etkileniyor.Sizinkide o hesap.Resmen artistlik,ukalalık yapıyor,olayı benim gibi düşünmeyen futbol cahilidire getiriyorsunuz.En başta bu yanlış.Ukalalığı seveni vardır,ama miğdesi bulanan daha çoktur,öylede olmalıdır.

Konuyla ilgili bir ek.Ronaldo 2003'te ManU'ya geçti.2007'ye kadar hiçbirşekilde istikrar yakalayamadı.Şimdi iyi bir ivmesi var.Nereye kadar gidecek göreceğiz,ama 30'una yaklaştığı gerçek.Messi'ye gelince,2005'te dünya gençler şampiyonasında gol kralı ve en değerli oyuncu oldu.2006 kışında Chelsea'yi sahasında 10 kişi bıraktı.2007'de Maradona'nın gollerini kopyalıyordu.2009'da,sırtında 10 numaralı formayla,Ronaldinho'dan takım liderliğini ele almış,fizik olarak kıvama gelmiş,eski sık sakatlanır halinden kurtulmuş haliyle,her alanda takımını ciddi şekilde sırtlayan bir Messi izliyoruz.Yaşıda ortadadır.Sönmesini bekleyenleri hep yanılttı Messi.Bundan sonrada yanıltacaktır...

Protanopia dedi ki...

@BT

Abi UEFA'ya göre topla oynama 52-48 Barca lehine.

http://img37.imageshack.us/img37/4746/adsztzf.jpg

Bu linkte de pasların hangi futbolcular arasında dağıldığını gösteren istatistik var. ManU'da en çok pas defans dörtlüsü ve Carrick arasında olurken, Barca'da Xavi ve Iniesta etrafında döndüğü görülüyor. Bu da neden Barca'nın %4'ten daha fazla hakim olduğunun açıklaması olsa gerek.

T. Egemen Gul dedi ki...

@Minero
Messi vs Ronaldo tartismasi yerindedir.

Pele vs Maradona tartismasi yersizdir. Zamanlar bir değil ilk başta.. Gerçi bana kalsa Pele daha buyuk bir futbolcudur ve daha buyuk bir kisiliktir, karakterdir.

Sahada oynanan futbolu, geri plandaki "bence aslan payı Barcelona kulübünün total futbol ve özkaynak zihniyetinde" ile bağdaştırmak o kadar yerinde bir yorum oldu ki, anlatamam.. Yoksa geri kalanı sadece laf yetiştirmek..

Neyse.. Ben gidip bir uykuya yatayim, belki rüyamda sizin gibi Messi'nin Cristiano Ronaldo'dan buyuk oldugunu gorurum. Zira sadece rüyada görülebilecek birşey bu.

lionel dedi ki...

burda o mu buyuk bu mu buyuk tartısmasına girmeyin lutfen, geçen sene ronaldo ydu bu sene messi olucak ancak kariyerleri bittiğinde hangisi daha buyuk karar verebiliriz eğer objektif birşeye varmak istiyorsak.Konuyu değiştirmek şu an için doğru değil, şampiyon barça ve onları destekleyenlerin mutlu bir gecesi, senesi.biz nasıl geçen sene üzüldüysek onlarda bu sene üzülmesini bilsinler.22 yaşındayım ve bugune kadar gordugum en hakkıyla kazanılmış zaferler olarak goruyorum bu sene barçanın zaferlerini.saygılar.

levoli dedi ki...

T. Egemen Gul bencede sen yatmalısın. çünkü ağır bir travma geçiriyorsun:) eee kolay değil tabi. ingilizlerin müthiş reklam kampanyasından sende etkilenmişsin. eğer ingiliz futbolu dünyada lider gösteriliyorsa bunun tek sebebi vardır; ispanya ve italya futbolu düşüşte ya da sorunlarla ugrasıyordur. italya şikeden sonra daha kendine gelemedi. bu yüzden seria B ile seria A nın yayın gelirleri ayrıldı. ispanya futbolu ise yeniden kendine gelmeye başladı ama genede 2 sene sonra eski günlerine döneceklerdir. sen genede ingiliz göz boyamasına inanabilirsin. ama kupa travmasını atlatman için uyuman şart:)

armandolionel dedi ki...

o ronaldonun suratı bu hali aldı ya benim için yeterli,messi bu akıllı olcan ronaldo,öyle bacakları açmakla kendi etrafında dönmekle olmuyo bu işler,akıllı olcan....hep bizi arıyodunuz e biz geldik buraya :)

Scatterbrain dedi ki...

@ Hiç kimse

"Xavi'nin sırtı dönük top alması ve ikili sıkıştırma yediğinde topu sakin bir şekilde oradan çıkarışı ders olarak Türkiye ligindeki her oyuncuya verilmeli" demişsin. çok da haklısın. bu sene aragones'in yapmaya çalıştığı olay buydu sanırım. göbekteki oyuncular tandemden, kanat oyuncuları da beklerden hep sırtı rakip kaleye dönük aldılar topu. ve sene boyunca fıtık oldum arkadaş. topu alan selçuk, deniz, uğur boral, kazım olunca. bunu aragones öğretebilir türk futboluna, ama fenerbahçe de 5 yıl avucunu yalar.

Berber Kenan dedi ki...

Messi seneye de bu kupayı kaldırdığında Ronaldo'da Holywood'a transfer olur bence. Yetenekli futbolcu ama "iyi futbolcu" dediğiniz şey başka birşey. Hatta daha iddialı konuşayım bırakın Messi'yi kariyer, kalite ve teknik olarak "Henry" bile çok daha iyi bir futbolcudur. Hatta Henry "fiziken" de döver kendisini. Dripling falan demiş bazı arkadaşlar. Baştan alıp bir Henry izlesinler bence nasıl dripling yapılırmış.

Ronaldo Beckham ile Ronaldinho arası bir futbolcudur. İkisinin de durumları ortadadır. O yüzden "futbol adına" büyük beklentilere girmemek rüyaların kabusa dönmemesi için gereklidir.

Cihan dedi ki...

@ t. egemen gul

11'e 11, eşit şartlarda, hatta Barca rotasyonunun banko 3 oyuncusu eksik. 90 dakikada kozlarını paylaştılar mı? Paylaştılar. Ronaldo 3 şut attı maç başında, onun dışında da Puyol ile boğuştu, faullerde kameralara pozlarını takındı maç içinde akla gelen başka bir hayati pozisyon? Messi sürekli gol pozisyonu kovaladı, 1.69luk boyuyla da 2. golü attı işi bitirdi, kupayı da aldı. Yani müsabakadan GALİP ayrıldı. Messi 21 yaşında olmasına rağmen genç milli takım, a milli takım, kulüp takımı gibi branşlarda Ronaldo'yu gömecek kadar başarı sahibi. Ronaldo'nun 24 yaşında uzandığı CL kupasına o 21 yaşında 2. kez uzandı (2006 & 2009). Başarı kıstasınız nedir anlamak mümkün değil, Messi CRye 3 yıl avans vermesine rağmen yaptıklarıyla onu çoktan geçmiş durumda.

Bana göre aralarındaki en büyük fark iddia ettiğinizin tam tersi; CR ancak takımındaki yıldız oyuncular iyi oynarsa dikkat çekiyor. (bugün gördük, kimse oynamadı-o da yoktu) Messi ise takım dökülürken bile ortaya çıkıp gerekirse bütün sahayı çalımlayarak gol atabilen, ya da bu akşama dönelim; Rio-Vidic göbeğinin arkasından kafa ile gol atan bir süperstar. Herşey ortada.

Temur dedi ki...

Kupayı Maldini'ye adama olayını biraz açar mısınız? Ne zaman söylemiş bunu Pep acaba? (Yahu adam'ın Maldini'ye kupa damış olma ihtimali bir anda yakın hissettirdi kendime. Pep ne yahu sanki amcamın oğlu)

Bushwacker dedi ki...

3 kupayı yani lig, lig kupası ve şampiyonlar ligini alan porto da olması lazım, mourinho ile birlikte.

aşkın dedi ki...

'Avrupa'nın 3 büyük başkentinde Şampiyonlar Ligi Kupası kaldırdı Barcelona. Seneye final Madrid'de!'

Lost'un bölüm sonlarında ekran kararıp 'daaan!' efekti çıkar ya, aynen onun gibi olmuş bu ifadeler.

aşkın dedi ki...

Şampiyonlar ligini alarak üçleme ''treble'' yapan takımlar:

Celtic - 1967
Ajax - 1972
Psv - 1988
M.Utd - 1999
Barcelona - 2009

aşkın dedi ki...

Porto üçleme yaptı ama 2003'te Uefa kupası ile

mavibenim dedi ki...

ben ilker yasin'e takıldım, spor servisi müdürü olduğunu iddia eden bir kişi daha maça çıkan kadrolara hakim değil.. maçın ilk yarısında manceshter'ın kazandığı bir serbest vuruşun 1-2 dakika öncesinde "man. united için O'shea'nın yokluğu büyük kayıp" dedi.. 2 dakika sonraki serbest vuruşta "topun başında giggs var, giggs vuruyor" dedi, serbest vuruş kullanıldı, kamera vuruşu yapan oyuncuya yakın çekim yaptı, o da ne, topa vuran O'shea!!
ilker yasin'in bu görüntü sonrası bozulduğu taaa ekran başından bile anlaşıldı..

böyle bir final maçında takımların kadrolarında kim var kim yok bunu bilmemek!!! ne söylenebilir ki!!

PENALTY dedi ki...

Seneye Barca, Şampiyonlar Ligi finaline Madrid'e metrobüsle gidecekmiş:)))
Bunu şimdi bir de Ramon'a anlatmak var!!!

L dedi ki...

eğer art niyet yoksa, şurdaki bazı yorum sahipleri gerçekten bir kontrol ettirmeli kendilerini. ya ayıptır günahtır. "bence şöyle, sence böyle" de, bazı şeylerin bencesi yok be anasını satıyım, yok. çok mu zor söyleyebilmek.

Azgard dedi ki...

Sir Alex,Valdez in başlattığı her topta önde basıp pas trafiğini bozun orta sahayı geçtiklerinde yerleşin bekleyin demiş sanki.İlk golde Xavi aldı yürüdü 40mt. kimse nereye hemşerim bile demedi Eto'o da orada topla buluşunca kusura bakmasın Van Der Sar.

Azgard dedi ki...

Bİr de keşke Ronaldo en iyi benim çabası içerisinde olmasaydı daha iyi bir maç izleyebilirdik.Pas verirsen pas alırsın.

Mr.Eko dedi ki...

@ t. egemen gül :Hakikaten futbola bakışına hayran kaldım. Blogunda bizlere de futbol öğretirsen çok mutlu olurum en azından kendi adıma.

manu herkesi hayal kırıklığına uğrattı. Barca'nın kazanmasını istiyordum ama manu kazanacak diye tahmin ediyordum.

messi - ronaldo karşılaştırması büyük saçmalık. Messi bir kaç km. ile ötede ronaldodan.

Bülent ağbinin söylediği mevzu, guardiola'nın 38 yaşında alabileceği 3 kupayı da almış olması, maç 2-0 olduktan sonra benim de aklıma geldi. Evet ne yapacak ki şimdi?Amacı ne bundan sonra?

FM'de olsa ben alt lig takımlarından birinin başına geçerim:)

canbil dedi ki...

El mikiyle kavgaya girmek de bu olsa gerek heralde.

Alexcilerle Hagicileri az buçuk anlıyorum da Messicilerle Ronaldocuların kavgasını aklım almıyor malesef.

Unknown dedi ki...

messi ronaldo benzetmeleri biraz zenginin malı zügürdün cenesini yorar muhabbetti oluyor ama olsun zaten amacımız goy goy yapmak burda.
ben T.Egemen'e katılıorum...duygusal davranıyoruz bence milletcek messi sevgisinde .dün kü macı izledim attıgı gol haric messi sahada resmen tehlike arzetmeyen pasmakinası barcelona takımının hatasız işleyen bir dişlisi konumundaydı. ama ronaldı fiziginden süratine ,son vuruslarından futbol zekasına tam bir tehlike ...heran her dakika..
tehlikeli olan BARCA bence messi degil ... Messi tabii ki büyük yetenek ama chelsea macında da finalde de gördük ki ... saglam defanscı ingilizleri kendi liginde oldugu gibi ipe dizip gol atamıyor..

Mr.Eko dedi ki...

Bazılarımızın futboldan anladığı "büyük oyuncu isen herkesi ipe dizersin" Böyle saçma şey olur mu? Futbol veya futbolcu olmak sadece bu olabilir mi?

Tabi ki herkesin limitleri var. Bir oyuncudan rakip kim olursa olsun 5 kişiyi çalımlayıp gol atmasını beklemek sadece mahalle maçlarına mahsustur.

Büyük oyuncu yetenekleri dahilinde takımı için elinden geleni yapar.(İyi niyetle) Çalım atabiliyorsa çalım atar, yok olmuyor rakip çok sağlam defans yapıyorsa adam gibi pas atar, defansa yardım eder.vs.vs bkz Türkiye-İspanya maçı, Xavi.

Büyük oyuncu hiçbirşey yapamıyorsa takımının oyununu bozmaz. Dişliye ayak uydurur. Şimdiye kadar bahsettiklerim için bkz. messi.

Kendini büyük sanan oyuncu takım oyunu yerine bireysel yeteneklerini ön plana çıkarır. Egosunu iyiden iyiye gösterir. Rakip onu oynatmıyorsa zorluyorsa o da icabında çirkeliğe başvurur. Takım oyununu da icabında bozar. Neden? Egosu daha önemlidir de ondan. bkz. C.Ronaldo

varol döken dedi ki...

barcelona hak etti ama en büyük hiddink!

@BT
bak ortalığı karıştırıyorum ki akşama teselli et beni, uykuluklarımı getir, rüyalara dalayım, hatta kap ronaldo ile messi'yi devirsin birer büyüğü bak en büyük aceto diye ağlaşmıyorlar mı omuzlarında:)

Ku.Ba dedi ki...

(bkz. lig, federasyon kupası ve şampiyonlar ligi'ni kazandıktan sonra hissedilen boşluk ve anlamsızlık)
(bkz. cm)

Dünyaları Koşuyorum dedi ki...

@ T. Egemen

Tartışmayı uzatmıycam ama senin gibi bir futbol ulemasının yorum yaptığı bir bloğa bir futbol fukarası olarak yorum yazabildiğim için kendimi şanslı hissettim :)

Futbol cehaleti de ne demekse artık herkes kendine göre bir yorum yapıyor işte. İyi olan kazandı.

Messi ve diğerleri. (Rıdvanı da futboldan anlar bilirdik dün geceden sonra gözümde pul kadar değeri yok artık :) )

Unknown dedi ki...

Bu iş öyle Playstation-Fifa'da Manchester'ı alıp Ronaldo'yu sağa sola koşturmakla olmuyor demek ki :)

C.Ronaldo çok iyi topçu.
Messi çok iyi futbolcu.

En büyük fark budur..

venezia dedi ki...

@ Mr. Eko

katılmamak elde değil guardiola 38 yaşında üstelik ilk sezonunda alabileceği 3 kupayı da aldı,Evet ne yapacak ki şimdi?Amacı ne bundan sonra?

çıtayı aldı geldi zirveye koydu.yani bi anlamda iki ucu b.oklu değnek :) bu kupaları alsan bi dert almasan başka bi dert..şimdi düşünüyorumda seneye eskaza bu 3 kupadan birini veya ikisini alamadı,belki de hiçbirini alamayacak futbol bu sonuçta. o zaman ne olacak ? Başarız mı sayılacak ? Yoksa kovulacak mı ?

ama barcelona'nın başkanı aziz yıldırım,adnan polat,yıldırım demirören üçlüsünden biri olmadığı içimiz rahat :) yani diyebilirz ki; pep bu sezon ki performansıyla(hataları olmadı mı tabii ki oldu) rahat bi min. 5-10 yıllığını yaptı o kulübede, katalan olması kendi içlerinden çıkması onun kredisini daha da arttıracaktır ve bu süreyi daha da uzayatacaktır.

şimdi sırada, avrupa süper kupası,ispanya süper kupası ve kıtalararası kupa var :)

eğer bunları da başarırlarsa 2009 yılını yarım düzine kupayla tamamlayacaklar :)ki bunu yapmaya en çok hangi takım yaklaşmış acaba dünyada ? Hani 1 yılda alınabilecek toplam 6(ingiltere gibi bazı ülkelerde lig kupasından dolayı 7 ) kupadan en fazlasını kim almış acaba ?

harıl harıl araştırmaktayım şu an..

Efe Ekin Erol dedi ki...

Yanlız kamera O'Shea'yi zoomladı belki ama topa vuran Giggs'di hemen belirteyim..Ha İlker Yasin berbat anlatmıştır muhtemelen tabi o ayrı ben netten izledim..
Bir kez daha gördük ki yok efendim defansmış fizikmiş palavra abi futbolda teknik her zaman üstündür...
Barça'nın pas trafiği oturup tiyatro gibi seyredilmeli,bir tane doldur boşalt yok adamlarda,en uca kadar da gitseler sabrediyorlar,yavaş yavaş sakin sakin oynuyorlar,sırf orta açma pahasına top kaybetmiyorlar,alan daraltıyorlar,müthiş yardımlaşıyorlar,yerden ayağa oynuyorlar,daha ne olsun bu takım almayacak da kim alacak şu kupayı Porto'yu zar zor geçen Manu mu...

Cimbakuka dedi ki...

Şansal Büyüka baksın kupa töreni nasıl verilir, izlettirilir öğrensin.

Türkiye Kupa'sının da UEFA'nın da içine etmişlerdi.

Bir daha da Avrupa Kupası maçları Show TV'ye verilmesin...

MustafaAGCA dedi ki...

Barcelona'nın sezon başından beri TVde yayınlanan tüm maçlarını izledim. 30 yaşındayım bu kadar istikrarlı bir biçimde bir takımın maçlarını takip etmedim. Kendi takımım Beşiktaş dahil. Sadece Henry'i Arsenalin 49 maç yenilmediği o dönemden beri özel severim. Taraftar değil futbolseverim yani. Aslında ben izlemedim Barcelona kendisini izlettirdi. Bana bu kadar zevk veren bir takımın dünyanın en iyi takımı olarak taçlanması beni ayrıca mutlu etti. Dün gece her şey muhteşemdi.
Barçada Messi oynamış oynamamış, şu ondan iyimiş öbürü artistmiş hiç önemli değil. Benim tek önemsediğim şey sonuna kadar haklettiğini düşündüğüm bir takım bu kupayı kaldırdı. Beni mutlu eden bu.

Unknown dedi ki...

Biri cevaplasın beni. Şampiyonlar Ligi kupası da Dünya Kupası'nda olduğu gibi tek kupa değil miydi? Tek kupa sürekli el değiştirmiyor muydu?

Dün FC Barcelona diye kazıdılar cânım kupanın üzerine.

Nedir ne değildir bu olay. Anlatsın birisi bana bunu, cevaplasın beni.

Buraksem dedi ki...

erk son noktayı koymuş, gerek yok birşey yazmaya..

ronalda hangi kritik maçta, karşısında kaydadeğer bir takım varken birşeyler yapmış ki, tipik bir lincoln vakası işte...messi kim derseniz o da hagi der bırakırım...

tA dedi ki...

"cristiano kendini beğenmeyecek de sen mi beğeneceksin.?"

ehueheuhe güzeldi;)

papaz dedi ki...

kupa hak edene gitti, en çok da Henry'nin kariyerinin sonuna gelirken bu kupayı kazanmaısına sevindim. Bu kadar büyük bir oyuncunun klüpler bazında Avrupa Şampiyonu olmadan gitmemesi lazımdı.

Ferguson da bu maçtan sonra yazlık transfer listesine " 1 çift yönlü ortasaha alınacak" yazar artık.

erdersson dedi ki...

aslında tempoyu düşüren taraf barcaydı.dikine vede hızlı hucum yapmadılar.aralarında top çevirdiler.manu ise kaptığı toplarla hızlı hucum yaptı.ama az top kaptığı için fazla bunu yapamadı.bu barca severlerin neyi sevdiğini anlamak zor.herhalde hacettepeyi seyrettikleri için bu barcaya harika diyorlar:))yani orta sahada 20 pas yapıp hucum yapmak hiç heyecan verici değil.yani şu manu nun karşısında liverpool olsaydı yine tempolu topun bir o kalede bir bu kalede olduğu unutulmaz bir final olabilirdi.barcanın ağır çekim hucuma çıkışlarını sevmiş herhalde barcaseverler.manu topu her aldığında nasıl tempolu hucuma çıkılırın dersini verdi.barca ise topu ayağında gevelemekten başka birşey yapmadı.seyirci için pozisyona seyretmek öenmlidir.barca topu aldığı zaman 20 defa pas yapacakta seyirci pozisyon izlesin.anlamk zor gerçekten.

varol döken dedi ki...

@cimbakuka
şansal öğrensin tabi ama star'dan değil... uefa'nın yayıncı kuruluş ile imzaladığı sözleşmede yazar bu detay, kupa töreninde reklama gidemezsiniz diye, zaten her şey yazar, reklam süreleri, yayın arabaları, kaç kamera olması gerektiği... bir hangi spikerin anlatacağına karışmıyorlar, keşke ona da karışsalar:)

yani uefa olmasa star da dayardı reklamları, demek ki neymiş al birini vur ötekine...

beckham07 dedi ki...

ronaldo benim için dünyanın bir numarasıdır. ronaldoyu izlediğimdeki zevki ve ronaldonun topu ayağına aldığı zaman ki heyecanı messide yaşamıyorum. her an herşeyi yapabilecek bir oyuncu..

Maxim Kukalska dedi ki...

yorumlara bakarsak sanki manchester-barca macının postu değilde messi-ronaldo anketi gibi gorunuyo.bunu tartısmak bence cok sacma.2side cok buyuk futbolcular.hatta suan en iyi2si buna herkes mutabık.fakat sorun birinciyi secmeye gelince cıkıyor ortaya.tüm özelliklerini tek tek karsılastırılsa bence toplamda esit cıkarlar.yani messinin driplingi daha iyiyse ronaldonunda frikileri iyi messinin kısa pasları daha iyiyse ronaldonun son vurusları daha iyi gibi ama cogunluk ronaldonun antipatisi yüzünden messi diyor.ve is birinci secmeye geldiğinde duygusal davranmak kalıyor.he bende messi sever im ama bu ronaldo dan iyi olduğu icin değil bence en iyi diye bişey yok.

mre dedi ki...

@varol döken
senin yazdıklarını yazamk için girdim eline sağlık. standartları uefa, fifa belirler ve zorlarsa ancak adam gibi yayın izliyoruz. bir de PL maçları gibi orijinal spikerden dinleme olanağımız olsa da subtitle tuşuyla kurtulsak ilker yasin'den daha güzel olacak.

pas yapmayı topu evelemek gevelemek olarak algılandığını da ilk kez duyuyorum-okuyorum. adamlar uche-hogh ikilisi gibi kendi ceza sahasında yapmıyor ki pası orta sahada sahanın en kalabalık olduğu yerde ve hatta rakip ceza sahasında yapıyor. yiyorsa diğer takımlar da yapsın da boylarının ölçüsünü görelim. bu arada ideal 11'inden kaç adam eksikti barca'nın ona bakalım di mi ercan?

Başkanson dedi ki...

ronaldo messin geyikleri çok baymadı mı sizce de ?
gerçi internette herkes fikrini özgür olarak söyleyebiliyor ama tartışmanın niteliği de düşünce insan "öööh yeter be" diyor bazen.

ben şahsen messi yi seviyorum çünkü hem futbolu kazandırıyor (c.r.7 gibi)hemde adama baktığımda kompleksli bir kro modellemesi görmüyorum, şahsi futbolcu/sporcu ideali profilime daha çok uyuyor, işallah hep de kazanır c.r.7 ye karşı tüm maçları.

bu salak muhabbete ortak olup kendimi utandırdıktan sonra maç hakkında birşeyler sölemek isterim şahsen : ilk 10 dk da temposunu kabul ettirmeye çalışan manu, eto dan yiyince golü bir daha kendine gelemedi. hiç beklemediğim biçimde kontrolü karşı tarafa bıraktılar. scholes la ilgili oynamalıydı yorumlarına katılıyorum. ayrıca rooney i çizgide ronaldo yu da göbekte kullanmaları "bence" yanlıştı. bayadır böyle yapıyorlar ama papaz pilav durumu var. herkes yemiyor aynı şeyi.

bu sene dünyanın en çok sempati toplayan ve sevilen takımı, en çok saygı gören takımı, kesinlikle hakettiği bir başarıyı yakaladı. 2006barça sının bile üstüne çıktılar. bence dünyanın en iyi takımı olmayı hakediyorlardı, bunu da başardılar.
tek korkum seneye laliga nın şifreli kanala gitmesi :)

bir futbol zevkimiz var şifresiz, onu da almasın digiturk. ayrıca da doğan grubu star ı aldı diye tepeden müdür olarak inip kendi insiyatifiyle "top benim ben oynicam" mantığıyla maç anlatan ilker yasin i kınıyorum. telafuzları ve maç anlatışı kabus gibiydi.
eskilerde kalan ilker yasin i oralarda güzellikle yadedelim. böyle facia işler yapmasın. bulaşmasın ş.l. ne. müdürsün diye herşeyi ezip geçip te bu kadar yetersiz işler yapıp önümüze koyamazsın. (oh be bunu demesem sinirden köpürecektim)

matiasemilio dedi ki...

''aman Allah'ım ne güzel hareketler bunlar!!'' i.y.
sylvinho'nun maç sonrası messiyle sarılıp ağlaması hakikaten duygulandırdı beni..
yürüyedur BARCA!!

Unknown dedi ki...

Merhaba,

Bu konuyla alakalı değil ama Galatasaray %99 ihtimalle Romanya'dan genç bir yetenek ile kesin anlaştı. Andrei Prepelita
Hagi'nin önerisi ile uzun süredir almaya çalışıyordu klüp.

Çok meziyetli bir orta saha oyuncusu.
Az önce Romanya devlet kanalı haberi geçti. Bilginize

IBRAcadabra dedi ki...

kupayi belki bu mac degil ama butun sezon oynadigi futbolla hakeden kazandi.icimizdeki Barcalilara selamlar tebrikler olsun :)
ama konu Ronaldo vs Messi ise; hic dusunmeden Ronaldo.bugune kadar buyuk mac kazanmadi diyen arkadaslar birakin gecen seneyi, heralde daha manchester'in bir onceki tur macini bile unutmuslar.
mactan sonrada gider yapmis hatali taktik vs diye.heralde yolcu artik sezon sonu.

dogan pamuk dedi ki...

manu dan bu kadar pasif ve silik bir oyun beklemiyordum. sir orta sahayı çok kırılgan yapt. halbuki gigs in yerine scholes carrick anderson üçlüsüyle çıkıp forveti kanatlardan üçleseydi. man u bir kaç gol atabilirdi ama fazlasını da yiyebilirdi. sonuçta maçı orta saha aldı.
messi-ronaldo...egemen arkadaşım bence messi nin yetenekleri bu görünenden çok daha fazla fakat takım oyunu üstüne kişisel yetenek serpiştiren sistemde çok fazla şahsi oynamadığı için tartışma konusu oluyor. bana kalsa şu maçta birkaç kez ronaldo gibi denese getafeye attığı benzer gollerden bir iki tane de atabilirdi. şuna inanki maradona kapasitesinde olan ama takım oyunundan ötürü biraz yeteneklerini kendine saklayan bir oyuncu. ben messi nin futboldaki en üst yetenek en üst olduğunu düşünüyorum 23 yaşımdaki halimle.
ronaldo..bence çok iyi ve komple bir oyuncudur. havadan yerden uzaktan çok etkili ve belli ki çok çalşıyor çok da çalışmış. komple bir futbolcudur. kişiliğine bakacak olursak onu da final gecesi belli etmiştir ki çok da ilgilendirmez beni diyeyim. komple iyi olan bir oyuncuya lafım yoktur fakat messi gibi bir yetenekle karşılaştıramam. geçen sene de hatta 2006 yılında chealsea maçından beri en iyisi messiydi. ama sakatlıksız ilk kez böyle bir sezon geçirdi.
şunu da söyleyeyim ronaldo en üst seviyeye geçen yıl ulaştı ve tüm kapasitesini gösterdi. bu kişiliğiyle hızla düşmesi muhtemeldir. ama messi nin tam yeteneğini asıl ulaşacağı en üst seviyeyi henüz görmedik. eğer frikik, kafa, uzaktan şut vs.. özelliklerini geliştirirse ilerde görebiliriz.
ayrıca xavi için çok şey söylemek gerekir diye düşünüyorum. tam bir futbol profesörü. futbol okullarında görüntülü bu adamın ders olarak anlatılması gerek. onu da izlemek çok büyük zevk.

T. Egemen Gul dedi ki...

@levoli
Ispanya ve Italya futbolunun dususte oldugunu, hatta Italya'nin sikeli oldugunu sen de soyluyorsun.. Ama diyorsun ki daha iyidir.. Kendi icinde celisiyorsun..


@cihan
Daha once cevabını verdim yazdıklarının. Tekrar yazıyorum anlamadigin icin "Barcelona'dan Messi'yi cikartsan sistem çökebilir, çöker ama yerine birini koydugun anda yine CL'de final oynar, kupayı alırsın. Man U'dan C. Ronaldo'yu cikartsan sistem çökmez ama takım CL'de degil kupa almak final bile oynayamaz...

@Mr. Eko: Blog'lamak bana gore degil. O yüzden kafama estikce girip yorum yapmayi tercih ediyorum.. Ama su kadarini soyliyim; Messi Ronaldo'dan bir kaç kilometre ötede evet fakat Ronaldo o yolu dondugu icin Messi'yle giderken karsilasmasi pek de onemli degildir..

@nuri ozlu
Tebrik ve tesekkur ederim tarafsiz futbol gorusune sahip oldugunuz ve bunu ifade edebildiginiz icin.

josemarcelosalas dedi ki...

Teşekkürler ve tebrikler Pep.

Büyük Kaptan dedi ki...

barça maçı haketti ve dream team olduğunu kanıtladı..

sahi en son ne zaman bir takım bir sezonda 3'te 3 yapmıştı?

SirEvo dedi ki...

"Neyse.. Ben gidip bir uykuya yatayim, belki rüyamda sizin gibi Messi'nin Cristiano Ronaldo'dan buyuk oldugunu gorurum. Zira sadece rüyada görülebilecek birşey bu."

Bu yorumu şimdi gördüm ve senin futbol bilginin olmadığını anladım. Ve acıdım..

Sana Ronaldolu hayatında bol seyirler dilerim.

Hrngndz dedi ki...

cristiano geçen sene çok iyiydi ve altın top ödülünü aldı... artık yeni kral messi finalde attıgı golle seneye kesin o ödülün sahibi olacak.....ikisini izlemektende zevk alıyoruz ama messi şuan daha formda ve daha iyi durumda...

marka olma konusunda beckhama yaklaşıyor diyebilirim ronaldo için.. çünkü aynı karizma var o adamda da...ama genelde işin magazinsel yönünü tartışmadığımız için pek sevmiyoruz diyelim ronaldoyu...

messinin maradonayla kıyaslanmasına gelirsek ; messi ilk önce dünya kupasını kaldırsın ondan sonra kıyaslasınlar derim...

ingiltereye 4 kişiyi çalımlayıp üstelik dünya kupası çeyrek finalinde atmış bi adamla benzer golü getafe gibi dandik takıma atan messiyi kıyaslamak aptallık olur...

italya lig tarihinde napoli gibi dandik bi takımının esamesi okunmazken onun önderliğinde uefa bi nebze şans olabilir ama lig sampiyonlugunu yaşatmak her babanın harcı değildi...
neymiş barcelonada iyi değilmişte bilmem neymişte geçiniz bunları...

ayrıca unutmayalım barcelonada ozaman ne xavi vardı ne iniesta ne etoo ne henry.. tabi napolide de

maç için söylenecek bişey yok ..hakeden aldı kupayı tabi ama londradaki chelsea maçı hariç..

havyarsız dedi ki...

manu oynayıp kupayı üst üste ikilemeliydi ve kalkık barçayı biraz indirmeliydi. ama sıfır futbol oynadı şeytanlar.

dogan pamuk dedi ki...

hrngndz
amacım dios u kötülemek ya da messi den aşağıya indirgemek değil.80 li yılların sonu ile 2005 ve sonrasının futbolunu kıyaslamak ne kadar adil. messi dandik getafeye, dios ingiltereye attı diyorsun. youtube tan iki ikisinin videosunu arka arkaya izle farkı anlarsın bence.
ayrıca yaşım itibariyle canlı izlemeim ama napoli nin o zamanki kadrosunun da çok kötü olduğunu düşünmyorum. dandik vs... kestirip atmasak daha mantıklı olur

karaf dedi ki...

Yaşasın sıradan oyuncular...
Yaşasın topu gevelemek...
Yaşasın sıradan futbolcular Xavi ve İniesta...
Yaşasın Ronaldo'dan daha kötü olan Messi...

Yaşasın aslında hiç birşeyi haketmeyen Barça :)

Yaşasın Muhteşem üçlü :)

nyksss dedi ki...

biraz fazla abartıyor olabilirim bu karşılaşma 1982 de futbolun kaybettiği brezilya -italya finalinin intikamıdır benim nazarımda.İbrahim Altınsay'ın dediği gibi müzikte jazz neyse barca'nın oynadığı oyunda futbolun jazz yorumudur.

Hrngndz dedi ki...

@doğan pamuk

mademki o günkü futbolla bugünü kıyaslıyoruz ozamanın futbolunda yıldız oyunculara tabiri caizse tekme tokat girişilirdi hakemlerin sesi çıkmazdı..çok uzagada gitmeye gerek yok rıdvan dilmenin başına gelenleri hepimiz biliyoruz...İtalyadan örnek verim van basten...gene italyada parmada oynamış brolin....bu saydıklarımın hepsi sakatlıklardan dolayı futbolu erken bırakmış ve bana göre günümüzde benzeri olmayan oyuncular.. dahada örnekleri çoğaltabiliriz..

şimdi hepsi kayrılıyor korunuyor kollanıyor ve fifanında böle bi talimatı var bu konuda....yani kısacası bu tür futbolcular yeteneklerini daha kolay sergiliyorlar günümüzde ama eskiden böle değildi ona ragmen büyük futbolculuklarını gösterdiler..

diyelim senin dediğin mantıklı peki
bana ozaman şunu söylermisin...
o zamanın napoli kadrosundan 3 isim söyleki.. bugün dünyaca tanınmış olsun herkes tarafından bilinsin... dur ben sana yardımcı olayım... 1989 uefa finalindeki napoli kadrosunu yazim sana yedeklerle birlikte.. bana careca belki ferraradan başka isim sayamazsın... ki bu kişilerde çok büyük oyuncular değil...

1 Giuliano Giuliani
2 Ciro Ferrara
3 Giovanni Francini
4 Giancarlo Corradini
5 Alemao
6 Alessandro Renica
7 Luca Fusi
8 Fernando De Napoli
9 Careca
10 Diego Maradona
11 Andrea Carnevale

Yedekler:
12 Raffaele Di Fusco
13 Antonio Carannante
14 Massimo Crippa
15 Francesco Romano
16 Maurizio Neri
Teknik direktör : Ottavio Bianchi


seri A da napolinin maradona gelmeden şampiyonlugu yok.. geldikten sonra 2 şampiyonluk yaşatıyor.. italya ligide ozaman şimdiki gibi sadece 1-2 takımın şampiyonluk yarışında oldugu zamanlarda değil.. en az 6 takım şampiyonluk için oynuyordu ozamanlar.. zorlugunuda belirtmek isterim....maradonayı çıkart o takımdan şampiyon olabilirmiydi bana göre hayır..

ama barcelona messinin katkısı olmadan hem şampiyonlugu aldı hemde şampiyonlar ligini kazandı 2006da katkısı olmadı demeyelim hadi az katkısı oldu..

messinin yanında oynayan oyuncuları yazmama gerek yok hepimiz biliyoruz ...

ve milli takımda hiçbişey yapamadığını görüyoruz ..ilerde yaparsa dünya kupasını kaldırırsa 5 kişiyi çalımlayıp gol atarsa dünya kupalarında ozaman kıyaslanır...belki maradonanın şampiyonlar ligi kupası yok ama bu onun şansızlıgıdır bence özel hayatıda kimseyi ilgilendirmez..

ama şuan messi bolivyadan 6 yemiş arjantin milli takımının oyuncusu kimse bunu gözardı etmesin..

Messinin Getafeye attıgı golü dios belki 10-15 kere atmıştır ozamanlar maçları tvler yayınlamıyor medya bugünki kadar gelişmiş değil bunuda düşünelim biraz...

yapmayalım bu kadar kolay kıyaslanmasın artık ayıptır..messi belki şuan dünyanın en iyi futbolcusu olabilir ama hiçbirzaman bir maradona değil... en azından şimdilik...

dogan pamuk dedi ki...

hrgdnz
öncelikle napali kadrosunu ezbere bildiğin için seni ve hafızanı kutlarım. uzun yazmışsın neye cevap vereceğimi şaşırdım.
dios u küçük üşürmek istemediğimi söyledim sana. ben daha .nce düşünmeye ve izlemeye çalşıyorum kestirip atmadan. istersen herşeyi zamana bırakalım. günümüz futboluya 80 ler arasında dağlar kadar fark olduğuna inanıyorum. birebirde çok sertti ama o zaman 10 kişi alan savunması yapmıyordu heralde. o zamanları iyi bilen ve izleyenler varsa bizimle bir paylaşsın lütfen.