İngiltere futbol tarihinde bir ilk. İngiliz milli takımı tarihinde ilk kez (1953) Britanya dışı bir ülke takımına sahasında mağlup oluyor: 3-6. ESPN Classic kanalında dönüyormuş bu maç. Meraklısına...
İngiltere: gil merrick, alf ramsey ,bill eckersley ,billy wright ,harry johnston ,jimmy dickinson ,stanley matthews ,ernest taylor,stan mortensen ,john sewell,george robb
Macaristan: gyula grosics, jeno buzanszky, mihaly lantos, jozsef bozsik, gyula lorant, jozsef zakarias, lazslo budai, sandor kocsis, nandor hidegkuti, ferenc puskas, zoltan czibor
Goller:
0-1 hidegkuti 1'
1-1 sewell 15'
1-2 hidegkuti 20'
1-3 puskas 22'
1-4 puskas 29'
2-4 mortensen 37'
2-5 bozsik 54'
2-6 hidegkuti 56'
3-6 ramsey 61' (pen)
13 yorum:
cm'de, vatanımı macaristan yapmama sebep; bu efsane kadroyu yöneten gusztav sebes'tir. yazıda geçmemiş, bari yorumda adı geçsin isterim.
genel bir eleştiri ayrıca: en mükemmel futbol blogu aceto'da dahi gusztav sebes'le ilgili bir yazı olmaması, sebes'in efsanevi macar takımının gölgesinde kaldığını fazlasıyla doğruluyor sanırım. tadından yenmez gibime geliyor; 25 kasım'da, efsanevi galibiyetin 55.yılında bir gusztav sebes postu.. :)
ne anlattı dedem bu macarları be.. yugoslavlarla beraber duman ediyorlarmış koca avrupayı..kocsis in şut vurur gibi kafa vuruşları, puskas ın olağanüstü yeteneği.. seyretmedim ama o kadar güzel anlatıldı ki o dönemin maçları.. seyretmiş kadar oldum.. bir de macarlar bir ara avrupa turnesine çıkmışlar ve sıradan geçirmişler bütün büyük takımları.. hem de çok farklı sonuçlarla.. büyük takımmış vesselam..
adamlar wembley'de ingiltere'ye yarim saatte 4 gol atmislar yahu.
ünlü taktik WM'in tarihe gömüldüğü maç olsa gerek
Herbert Chapman'ın yarattığı Wm'e Marton Bukovi'nin dahiyane yanıtı Ww'nun zaferidir bir bakıma...
Fifa'nın sitesinde o gün sahada olan İngilizlerden birinin şu ifadesini görmüştüm: "yarış atlarının karşısına çıkmış sütçü beygirleri gibiydik". O gün defansın ortasında oynayan Harry Johnston ise hallerini "su katılmamış çaresizlik" olarak tanımlamış otobiyografisinde. Ayrıca, oyunun yerden oynanması gerektiğini savunduğu için "carpet football"(bu terim bu dönemde tam tersi anlamda kullanılıyor) alaylarıyla Ada'da barındırılmayıp Orta Avrupa'ya göç eden Jimmy Hogan'ın da intikamıdır İngilizler'den.
Maçın rövanşı ertesi yıl Budapeşte'de oynanır. Yüz bin bilet için bir milyona yakın talebin geldiği maçı Macarlar 7-1 kazanırlar.
@ nOs
Wm'i oynayan ilk takım bugünkü MTK'dır(o zamanki adı Vöros Lobogi idi galiba) efendim. Oynatan ilk antrenör ise Marton Bukovi. Bukovi, elinde Wm'de savunmanın göbeğinde görev yapan çam yarması ile boğuşabilecek yapıda bir santrfor'u olmadığı için seçer bu yolu. Szebes ise bu düzene yükün herkese olabildiğince eşit dağılmasını amaçlayan bir yorum getirir. Kendisi buna "sosyalist futbol" demiş. Puşkaş işe "biz Total Futbol'un prototipiydik" diyor.
Son bir not daha:
Maçın son golünü atan Alf Ramsey 1966 Dünya Kupası'nı kazanan İngiltere'nin teknik direktörüdür. Yani 4-4-2'yi icat eden kişi. 4-4-2 ilk kez o turnuvanın çeyrek finalinde Arjantin'e karşı oynanır. İlk 4-4-2'de kanat oyuncusu yoktur. Ada basını, kanat oyuncusu içermediğinden "penguen dizilişi" diye dalga geçmiş önce ama kupa gelince pek bir sevmişler 4-4-2'yi.
statları o zamanki haliyle şimdiki bizimkilerden modernmiş!
onu bunu bırakın da. adamların 55 yıl öne oturma düzenıne merdıven boşluklarına ıp gıbı dızılıslerıne bakın lutfen. demek kı medenıyet zamanla ögrenılen bir sey degıl genlerınızde olacak...
this isnt important. in 1929 spain beat england 4-3 in madrid. this is the first losing of english..
QUE VIVA ESPANA
england play 4-3-3 in 1966...
4 defender including j.charton bobby moore
midfield stiles peters b.charlton
forward hunt, hurst, alan ball
@ ramon
I never claimed that England didn't play 4-3-3 in 1966. They played 4-3-3, too. However, the quarter final match(I think it was against Argentina and famous with the hard battle on pitch, the one which Ramsey said something like "we don't change our shirts with animals" right after the game) was the first time when a team played 4-4-2.
That 4-4-2 was something like 4-4-2 diamond. Stiles was between the defence and the midfield. Ramsey calls his position as "screen man". Sometimes he was a sweeper for the midfield and sometimes he was a marker. And Charlton was between the midfield and the forward line. Ramsey calls his position as "diamond" and I think this is the reason for the name of this formation. And of course there were no wingers on the field. This has been the reason for British media to name formation as "Penguin Formation".
Actually, the nicname of that team explains a lot: "Wingless Wonders".
And by following this link you may see that they played 4-4-2 too:
http://en.wikipedia.org/wiki/Formation_(football)#4-4-2
This is the one I have found quickest. If you need more detail or different links just write about it.
Puskas varsa sorun yok..
Öyle bir forvet acaba bu yıllarda nasıl oynardı ?
Yorum Gönder