18 Kasım 2008

Gece Maçları

"... Bu gece maçlarını başımıza musallat edenlerin yatacak yeri yok."
Bir cumartesi akşamınız var aslında. Karınızla, sevgilinizle, arkadaşlarınızla birlikte geçireceğiniz. Eğer maç Dünya Kupası maçıysa ya da Şampiyonlar Ligi Finali, derbi filan değilse o maçı seyretmek zordur. Gitmek ya da evde TV’de... Herkesi ya da bir kişiyi ikna etmek meşakkatli bir iştir. Çünkü insanların kendilerine, birbirlerine ayıracakları zaman kısıtlıdır. Daha ucuza ortak bir eğlence yaratmak mümkün... Eğer maç statta seyredilir kafasında olanlardansanız gece 9 -10’da biten bir maçtan sonra eve gitmek de zordur. Hele de İstanbul’da. Başka bir şey yapacak pek bir zaman da kalmaz. Bir de maçın pazar olduğunu düşünün. Ertesi günü iş vs... Her şey daha da zor.İşte bu yüzden futbol aslında bir cumartesi öğleden sonra sporudur. Bu gece maçlarını başımıza musallat edenlerin yatacak yeri yok. ‘Gece oynansın’ diye milleti bağırtarak bu işi bu hale getirdiler. Ama artık çözüm zamanı...

51 yorum:

jose dedi ki...

mehmet demırkolu cok severım ve yıne dogru konuşmuş..

revenant dedi ki...

cok dogru bir tespit olsa da pek fazla umursanacagını dusunmuyorum bu fikrin ben
yayıncı kurulus istiyor diye ilk 5 hafta derbi koy(a)mayan zihniyet bu yazıyı okumaz bile.hele hele aklı basında bi spor yazarıysa.
onlar erman,ahmet cakar , hıncal gibi adamları okuyorlar.o yuzden halimiz boyle

mvanbasten dedi ki...

haklı. hem de çok.

AAAA dedi ki...

mehmet demırkolu pek sevmem lakin dogru konuşmuş.

manu-arsenal maçı gündüz oynanabilrken türkiye'de adı büyük olan takımların ligden düşmesi kesinleşen takım ile yapacakları maç bile 19:00'dan önce oynayamıyor.

belki dünya değişir, hayat bayram olur, sınırlar ve sınıflar kalkar di mi ama.

danny dedi ki...

Tartışılması gereken bir konu. Mesela, gündüz anca işlerini halledip akşam zar zor maça yetişenler de var. Ayrıca, herşeyin para olduğu bir dönemde hangi saat daha fazla gelir getirir klübe ona da bakmak lazım...

Genel Sekreter Vak dedi ki...

Mehmet Demirkol tuttuğum az sayıda spor yazarlarındandır.Gene son derece yerinde bir tespit yapmış.Keşke herkes böyle "gerekli" ve "yararlı" olabilecek şeylerin peşinde koşsa,"yapıcı" olsa.Ama bu ülkede "yıkıcı" olmak prim yapıyor malesef...

Figueres dedi ki...

EPL'de ve Bundesliga'da malum maclarin cogu cumartesi gunduz oynanip bitiyor. Bundesliga'da yerel saatle 3.30da basliyor cumartesileri, EPL'de ise 12.45. saka gibi ama gercek. Ispanya arada sadece farkli, ama bu da onlarin yerel kulturunden geliyor tabi. gece 11de yemege oturan adamlara oglen 2de gel mac izle demek olmuyor sanirim.

Unknown dedi ki...

Mehmet Demirkol, Tanil Bora ve Ugur Meleke'yi izler ve cok begenirim. Bugünkü yazisi cok dogru tesbitler. Ingiltere, Almanya ve Italya liglerine bir baksalar ne kadar hakli oldugu ortaya cikar. Ama maalesef TV yayincilariyla bas cikmak imkansiz.

Unknown dedi ki...

kesinlikle doğru ama gündem oluşmaz bu konuda.. insanların talepkar olmaları lazım.. her deplasman için her maç için aile + sevgili vb kavgası yaşanıyor.. koy kardeşim şu maçı öğlene

selaminko dedi ki...

cumartesi ogleden sonra da yurdumuzdaki bircok insanın hala calısmakta oldugu gerceğini goz ardı etmiş yalnız. bence bu spor pazar ogleden sonrası için en uygun zaman. kesin yengeyle tartısmıs :))

Ortega dedi ki...

2 sene önceydi sanırım. Ankarasporla bir gündüz maçı yapmıştık Kadıköy'de. Ben böyle özlem duyduğum bir şey olduğunun farkında değildim. Gündüz maçı..O ne güzel bir duyguymuş öyle..

ugur parildak dedi ki...

zamanında eksi sozluge yazmistim.. "19 00" basligina:

"türkiyede, turkcell birinci futbol liginde cumartesi ve pazar günü tasakli takimlarin mac yaptiklari saat..ozellikle cumartesi günleri, futbol disinda bir sosyal hayati olan insanlari, haftada bir arkadaslarini gorebilen insanlarin "arkadaslar ya da futbol" ayrimina düsmesini saglayan bir saat ayrica.. saat 19 da mac basliyor arkadas.. girdin ciktin, saat 10 bucuk oluyor.. ne zaman disari cikican ne edicen? mahvoluyor cumartesi günün pazar gecen..

bana mi koyuyor bir tek bu hadise bilmiyorum gerci.. ama cidden yildim yahu.. her hafta her hafta.. avrupa'daki insanlar futbolun oynanma saatinden anlamiyorlar mi acaba ki en gec karsilasma 15 de basliyor orada? oradakilerin acaba elektrik sikintisi mi var ki gece maclarindan kaciniyorlar hafta sonlari? almanya'da ingilteredeki statlarin isiklandirmalari mi yetmiyor lig maclarinin oynanmasi icin.. anlamiyorum gercekten..

bir sekilde düzenlense su saatler.. cumartesilerimiz berbat olmasa.."

cagliari42 dedi ki...

2015 yılında mevcut enerji kaynakları enerji açığını kapatmaya yetmeyecek. herkes tasarruf derdindeyken, bizim bu hovardalığımız can sıkıcı. konunun bir de bu boyutu var.

Unknown dedi ki...

gercekten maclara gidip gitmemekte ki en buyuk tereddutum pazartesi is olmdugunu bilmek

İLKER dedi ki...

Mehmet Demirkol tamamen haklı.Hftasonu önemli maç yoksa gece oynan maçlara gitmek tercih meselesi oluyor.Mesela gündüz oynansa aksamda sevdiklerinize zaman ayırırsınız.

Adsız dedi ki...

ingiltere'de gece maçları çok nadiren oynanır. Stata giden taraftarları bir kenara bırakın, publarda çoluk çocuk maç izlemek bir gelenek bir zevktir.
eline sağlık Mehmet Demirkol'un.


seyfettintarantino.blogspot.com

tunchay dedi ki...

katılıyorum kesinlikle.

ancak türkiyede cumartesi ögleden sonra sporu olması da cok zor iş. turkiye icin ideal saat bence pazar 15-17 arasidir. cumartesi günü de 17-18'e bir mac koyulabilir.

türkiyede cumartesi calisma epey yüksek bir oran. gerçi maci erkene cekerek de gencleri, ogrencileri, cocuklu aileleri ve kizlari getirme sansi artiyor, düsünülmesi lazim.

ama esas mesele zaten televizyon. örnegin haftaya ankaragücü-fenerbahce maci 15.te. izlenme oranlarını bir karsilastirmak gerek..

aksilaz dedi ki...

zamanında benımde aklıma gelmişti ama yapıalcagını sanmıyorum.yazı burada
http://rovasata.blogspot.com/2008/05/gece-gndz.html

sannasar dedi ki...

Sorun birazda maç saatlerinden çok stadlar ve stad kültürü ile ilgili bence. bizde maça gitmek, stadda maç seyretmek, dönmek vs. eğlenceden çok işkenceye dönüşüyor. Bunu eğlenceye dönüştürenler ne maç saatlerinde sorun yaşıyorlar ne de stad doldurmada. Bkz. Almanya, İngiltere ligleri.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

özellikle bahar aylarında çok güzel bir atmosfer oluyor. hem de seyirci ortalamasına olumlu katkı yapacağını düşünüyorum. hatta öğle maçlarında daha az taşkınlık olacağına inanıyorum.

güneşli bir havada 15-17 oynansa ne güzel olur... gece maçının da havası başka tabi ama illa gece olacak diye bir şey yok.

kaktus dedi ki...

gündüz maçlarının havası bir başka.. öğrencierin çoğu akşamları geceleri ders çalışır.. en azından yakın çevrem böyle.. bir de bu maçlar olunca bir günü daha gidiyor.. zaten şu ekonomik krizde, tasarruf zamanıyken bir de geceleri maçların oynanmasının bir mantığı yok

..

Çetin Cem dedi ki...

kesinlikle katılıyorum. ingiliz ekolü, erkenden maç istiyorum ben :)

2004'te olimpiyat stadında oynanan galatasaray-fenerbahçe derbisini hatırlıyorum da, gündüz de pekala derbi olabiliyor, aslanlar gibi 70 bin kişi de topluyor.

Efsane1925 dedi ki...

Mehmet Demirkol cok güzel söylemis..

Ama birde su var İddaa istiyor diye mac programını degistiren TFF , lig tv istiyor diye mac programı degistiren TFF varken bunu yapmaları zor..Birde ingiltere vs ülkelerdeki saat farkını bilmiyorum ama İngilterede futbol gündüz oynanıyor..Galiba.

emrah dedi ki...

saçmasapan bir görüş. gündüz maçlarının ne kadar sıkıcı olduğunu görüyoruz. premier lig'mi sandınız burayı.

erssre dedi ki...

benim de geçen aklıma geldi ama sonra düşündüm hem premier league ile çakışacak hem de artık evde babayla aileyle arkadaşlarla falan toplaşıp izlemek klasik olmuş düşünmekten vazgeçtim, demirkolu da hiç sevmem ayrı mesele.

maça gidenler için tabi ki gündüz olması avantaj.

firatyeşilbaş dedi ki...

maalesef bizim ülkemizde haftasonunu dinlenerek ve o zamanı kendine ve arkadaşlarıyla geçirebilecek kesim çok az.cmtsi pazar demeden çalışmak zorunda olan bir toplumuz.(her kesim için değil tabi)

ingiltere'ye almanya'ya özeneceğimize bu konularda ilk önce onların hayat standartlarını bu ülkeye taşımalıyız.öğlen maçlarını daha sonra düşünürüz

zaten şuan ki doluluk yeterli değil stadlarımızda,çok düşük bana göre.birde öğlen olursa maçlar bu oran daha da düşer diye düşünüyorum.

Adsız dedi ki...

hatırlıyorum da eskiden türk takımları avrupada ilk maçta rezil olunca, teknik direktör ve futbolcular gece maçına alışkın olmamalarını mazaret olarak gösterirlerdi...sonra bir anda moda oldu tribünlerde "gece oynansın" tezahuratı....

Adsız dedi ki...

özellikle de elektrik enerjisi üretimi konusunda sorun yaşaya bir ülkede gece maçları ne kadar gereklidir?

Temur dedi ki...

gündüz derbisi istiyoruz. bir de TSYD geri gelsin. İşte o zaman millet yan yana da izler. Gece vakti stres fazla oluyor. Gündüz elektriği alır.

Maslow dedi ki...

bence de gündüz maçlarını hem tv den hem stadtan izlemek daha zevkli.

seria a gibi yapılabilir. o hafta bütün maçlar gündüz (c.tesi-pazar) tek maç 20 de en uygunu bu bence.

varol döken dedi ki...

gece boşuna elektrik yakılıyor hem, yazık günah değil mi?
@aceto
bu gece maçları nasıl başladı, neden artık gündüz değil, yeniden olması mümkün mü?

futbolda böyle yanlış verilmiş çok karar var, sınırsız yabancı mesela... eskiden keyifliydi bu iş, herkesin üç yabancısını herkes bilirdi ve en iyiler oynardı, daha dengeliydi futbol...

sonra türkiye'de kupa maçları, ya allahaşkına bu lig usulü maçlardan kim zevk alıyor? böyle saçmalık olur mu? kupa varsa lig neden var, lig varsa kupa neden? sonra kupada gördüğün kart nasıl ligde geçer bu da ayrı bir saçmalık...

peki bunlara çözüm bulunulacağını düşünenler?

maalesef ben de öyle düşünüyorum!

Ghetto Ultras Tribune Group dedi ki...

aynen böyle düşünüyorum olayın evli erkek boyutundan ziyade ekonomik boyutu var enerji bağımlısı bir ülkenin aman suyu dikkatli kullanın diyen başbakanlara başkanlara sorası geliyor o gece maçı için kaç KVA güç tüketilir? bunun yol gece polis için ekleri vs. si hadi hesaplasınlar bakalım

nucleus dedi ki...

Demirkol doğru söylemiş her haftasonu evde tartışma gerçi süperlig gündüz olsa diğer ligler akşam
maç seyretmek için bahane çok yaşasın futbol sabah-öğlen-akşam üç öğün futbol

Unknown dedi ki...

bence doluluk oranının düşük olmasının nedenlerinden biri maçların çok geç oynanmasıdır.örneğin ben ankara da 3 büyüklerin maçlarına çok nadir gidebildim.maç zaten 9 da biter.Yol abartısız 1,30 2.00 saat...cumartesi ve pazartesi 6 da kalkıyorum...

PiRLi Kahlov dedi ki...

Peki neden sadece haftasonu ile kısıtlanıyor bu maç günleri? birçok hafta içi akşamı evde boş boş tv izleyen biri olarak keşke akşam maç olsa dediğimi çok hatırlarım. Maçların haftaiçi olmasının pazar günü olmasından farkı nedir? Ertesi gün gene iş var sonuçta ve çalışan ve okuyanlar içinde belki hafta içi olmasından dolayı deşarj olmasını sağlar. Özellikle istanbuldaki takımların sahaları şehir merkezlerinde iş ve okul çıkışında insanların gelmesine gene olanak var. Hatta belki oyuncuları yormamak için de böyle bir düzenleme olabilir sonuçta Perşembe gece 9 da maç yapmış adamın Pazar günü deplasmanda maçı olması kondisyonu heralde etkiler. Sene başında bir bjk maçı yapılmıştı pzt günü inş. devam eder demiştim ama malesef pek devamını göremedim. Ki ard arda da olması gerekmiyor bi haftaiçine yaysınlar maçları. Anadolu kluplerinin de maçlarını yayınlayabilirler belki. Çok mu idealist oldu saçma mı oldu yazdıklarım bilmiyorum.

varol döken dedi ki...

@mourinho said...
mehmet demırkolu cok severım ve yıne dogru konuşmuş..

@slum said...
mehmet demırkolu pek sevmem lakin dogru konuşmuş

ahahahaha, çok güldüm ya, ne kadar güzel denk gelmiş... işte bunu seviyorum ya...

Unknown dedi ki...

Mehmet Demirkol'a bu konuyu medya ya taşıdığı için teşekkür ederim öncelikle.

Seyirci gelmez denmiş ama diyenlerin tahta tribünlerin ortadan ikiye bölündüğü 3 te başlayan derbilere gelmediğine eminim. Gece önceden stadın önünde sabahlayıp içeri girildiği dönemlerde İnönü, Sami Yen, Fenerbahçe stadlarında şimdikinden çok daha fazla seyirci oluyordu. şimdi 28000 kapasitesi olan Sami Yen'de 40000 kişi maç seyrediyordu. Ha keza tek tarafı kapalı kağıt üzerinde 25000 kişilik yazan Fenerbahçe stadında da öyle.

Geçen sene 10 a yakın maça gittim Sami Yen'de. Çıkışta eve varmam en erken 1'i buldu hepsinde . Ne galibiyet sevinci ne başka bir çoşku tezahürat olmadan. Herkes "ulan bu saate otobüs var mıdır" "burdan eve nasıl gideceğim derdinde" idi. Eskiden bayrakları sallaya sallaya tezahüratla iner Beşiktaş'tan motorla/vapurla geçerdik karşıya. Sadece futbolun bu zevkini öldürmesi bile gece maçlarının azaltılması için bir sebeptir kanımca.

cedric tweedledee dedi ki...

cumartesi günü iş yerleri genelde yarım gündür.
eh sıtadlarımızda şehir içinde oldukarı için tam iş dönüşü dağılan bir stadın trafiği nasıl felç edebileceğini düşünebiliyomusunuz? insanların işlerinden evlerine gelmeleri tam işkence olur bu sefer.

olması gereken bence de gündüz karşılaşmalarıdır fakat istanbulun mevcut yapısıyla bu imkansız gibi görünüyor

apaç dedi ki...

gündüz maçı isteyenlerin kaçı kış harici bir dönemde denizli ya da antalya atatürk stadyumlarının herhangi birisinin açığında maç izledi acaba?

sırf o stad ışıklarının yeşil çim üzerindeki resmi için bile gece oynatılmalı maçlar.

cakarkeyf dedi ki...

Mehmet Demirkol biraz sınıfının dışına baksa daha iyi olur, birgünde 2 ayrı eglenceye yetecek parası yok insanların, o yuzden para getiren maclar daha cok para getirsin diye prime-time da zaten. Maclar gunduz oynanırsa bir süre sonra insanlar tercih yapmak zorunda kalır eşinin sevgilisinin baskısıyla, olan da tribünlere olur. Bu tip öneriler Turk insanın genelinin refah düzeyi duzelmeden guduk kalıyor malesef.

liquefied dedi ki...

Galatasaray'ın seyirci sayısı belki de bu yüzden düşük.

xaar dedi ki...

Ozellikle 3 buyuklerin istanbul disindaki seyircilerini stadlara cekmek acisindan da faydali bir tercih olur...Ozellikle kendi adima konusursam;Bursa da yasayan bir Galatasarayli olarak cmtsi gunlerindeki ASY maclarina surekli gidiyorum ama pazar 19:00 maclari yalan oluyor gece evde olmam 4 u buluyor,malum pazartesi sabah 9 da isbasini dusunursek pazar maclari buyuk sikinti!Hadi derbiler de buna katlanilabiliyoruz da Anadolu takimlariyla olan maclar güme gidiyor!Sayet sabah oynanirsa bu maclar suna eminim ki uc buyuklerin Bursa,Kocaeli,Adapazari ve Tekirdag gibi illerinde gelecek yogun kombine talepleri olacaktir...

MARADONADONI dedi ki...

Sadece kendi takımlarının maçını izleyip spor yazarı olanların dışında birisi. Bizim bakamadığımız açılardan bakıyor bu adamın boynu 360 derece dönüyor olmalı

felix mourinho dedi ki...

@Temur

tsyd'yi neden kaldırdılar biraz araştır anlarsın ;)

ingiltere'de bu maçlar ya cumartesi günü yerel saat ile 12.45'te ya da pazar günleri 16.00'da oynanmakta. sadece hafta içi kupa maçları gece. bizde ise ortam germek için en son maç oluyor ve o saat diliminin tek maçı.
haftaya da ankara-galatasaray öğlen 2'de yanılmıyor isem bakalım onda neler olacak.

Gokhan dedi ki...

Evli olmayan insanlar ctesi ve pazar mac seyretmenin ne kadar zor birsey oldugunu bilemez. OZellikle fanatik degilseniz ve hanımınız da durumu biliyorsa daha cok ustunuze gelir
e malum gecim dunyası yapacak bir sey yok. Mecbur orta yol bulmak adına baska programlar acıyoruz

neyse konuya donersek lig macları ctesi veya pazar oglene alınmasın zira premierleague macları ile cakısır e bu durumdada benim gibi futbol sevdalıları diger macları izleyemez

kapalıüst dedi ki...

bütün maçları aynı saatte oynatır sonra futbol dilencisiyiz biz dersiniz.

bırakın o ayrıcalık semt maçlarına kalsın.

semt maçından çıkıp mecidiyeköy'e yürümeye devam edelim biz de.

D.A dedi ki...

ben bu kaçan cumartesiler yüzünden 4 yıLLık kız arkadaşımdan oldum..fark edene kadar çok geç olmustu..:) M.Demirkol'unda dediği gibi yatacak yerleri yok!

jose dedi ki...

apaç ömürsün.

zachpaulsen dedi ki...

futbolun rakibi; sinema, alış-veriş merkezleri, tiyatro vs... insanlar pahalı biletlerden ve abuk subuk saatlerde oynanan maçlardan dolayı maçlara gidemiyor.

bu karda kışta, ulaşımın bu denli imkansız olduğu bir şehirde ve bu zamansızlıkta gece maçı ısrarını anlamak mümkün değil.m. demirkol'a sonuna kadar katılıyorum.

cumartesi bu konuyu işleyebilirsiniz.

kankırmızı dedi ki...

kesınlıkle katılmıyorum gunduz maclarının futbolun adrenalın duygusuna darbe vurdugunu dusunuyorum hem saha ıcı hem trubun bakımından...

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Ilkokula giderken Radyo 1'i acip Orhan Ayhan'in sesinden mac dinlerdik. Mikrofonlarimiz Istanbul Inonu Stadi'nda deyince bir heyecan olurdu "Aha gol geldi" diye. Ankaragucu - GS macini da radyodan takip etmis, kahrolmustum.
Neyse, uzun lafin kisasi, bu ulkede gunduz maci yapiliyordu, futbola olan ilgi de o zamanlar daha az degildi.
4 senedir Amerika'dayim, ve saat farkindan dolayi maclari en gec oglen 2'de izliyorum. Futbol benim icin boyle daha zevkli oldu, gunduz macimi izleyip, yorumumu yapip, icabinda 3 saat yas tutuyorum; fakat gece disari cikiyor egleniyorum. Ve arkadaslarla toplanip bira acip mac izliyoruz hala. Hatta isten kaytarip Almanya - Turkiye macini barda izlemek de ayri zevkli oluyor.
Bence (zevki olmaz, kimse gitmez) diye kestirip atmamak lazim. Kimse gitmez diyen Gol Krali filmini izlesin, Hababam Sinifi'ni izlesin, Ilyas Salman'in futbolcu oldugu filmdeki tribunlere baksin vs.
Ha, bilet fiyatlari, sifreli kanalin yayin kalitesizligi, hayat pahaliligi falan gibi sorunlar da var tabii, ama isleri duzeltmeye bir yerden baslamak lazim.