23 Mart 2008

Juventus'un Yeni Stadı

Bahtı kara bir staddır Stadio delle Alpi. 1990 Dünya Kupası için inşaa edildiğinde Torino'nun Communale'sinin pabucunu dama atmıştı. Eski stad intikamını 15 yıl sonra aldı. Kış Olimpiyatları için yenilenen şehir stadı, Stadip delle Alpi'nin sonunu hazırladı. Juventus taraftarı bu stadı hiç sevemedi. Aslında bir nevi Atatürlk Olimpiyat Stadı hikayesi bu. Torino'nun dışında git git bitmeyen bir yolu olan; büyük ancak atletizm pisti yüzünden futbol keyfinin alınamadığı bir garip proje. Juventus başına bu belayı aldığından şampiyon olduğu sezonlarda bile orta sıra takımların seyirci ortalamasını yakaladı. Serie B'ye düştükten sonra yeter artık dediler ve şehirdeki stada döndüler. Euro 2012'yi alabilseydi İtalyanlar; devlet kendi cebinden yenileme projesine start verecekti. Kaybettiler. Ardından Moggi skandalı işi rafa kaldırdı. Juventus şimdi yeni yeni belini doğrultuyor. Sportfive ile 75 milyon euro'luk bir anlaşma imzaladılar 12 yıl vadeli. Yeni stadın inşaasında kullanacaklar. 40 bin kişilik, 120 locası olan ve tribünlerin saha çizgisine 8.5 metre yakınlıkta bir stad. Eski statta bu mesafe 50 metreydi, yani yarım futbol sahası. 30 bini stad dışında 12 bini stad içinde 42 bin metrekare alışveriş merkezi bulunuyor yeni projede. Üstü elbette ki kapalı olacak ve maliyetinin yanına 105 milyon euro yazacaklar. 2011-2012 sezonuna yetişeceği hesaplanıyor. Evdeki hesap çarşıya uyarsa tabii...

5 yorum:

angelus1345 dedi ki...

Stadio Olimpico Torino'ya 100mt mesafede 3 ay yaşamış biri olarak söyleyebilirm ki; Juventus yöneticileri hiç yormasınlar kendilerini..Şehrin ortasındaki stadda önemli maçlar hariç stadın yarısını bile dolduramıyor Juventus. Juventus'un taraftar profili çok ilginç.Kendi şehrinde taraftar sayısı olarak 2.takım konumundayken (1. tartışmasız Torino'dur) bütün ülkede bolca taraftarı var.Bunlar da herhalde Torino'ya gelip maç izlemez. Kapalı stadda az kişiden gelen sesler yankı yapmasın sonra:)

Deep Blue dedi ki...

Torni nasıl bu kadar egemen halen ilginç bence... Çünkü 40'lardaki "Il Grande Torino"nun uçak kazsı ile yerle yeksan olmasından sonra şöyle domine ettikleri bir dönem yok iTALYA'DA... Demek istediğim 60 küsür yılda o taraftar dominasyonu nasıl erimemiş bitmemiş,ki bu süre zarfından Juve sürekli kupalara ambargo koymuş da koymuş... İlginç... 2-3 jenerasyon demek yahu bu süre...

angelus1345 dedi ki...

http://blogbenimblog.blogspot.com/2008/03/gigi-meroni.html

Deepblue; konuyla alakalı olduğunu düşündüğüm bir fotoyu ve düşüncelerimi buraya koydum.Saygılar.

n0s dedi ki...

90larda trend statları şehir dışına kurup oraya toplu taşıma otoyol falan yapmaktı. sonra baktılar bu igrenc bişey, şimdi şehir içine yapıp o bölgeden araç trafigini kaldırıyolar. raylı sistemle ulaşıyosun stada, misal inonu de boyle olacak. e yani, boyle olsun zaten ne işimiz var dağbaşlarında.

roupertOne dedi ki...

Acaba stadyumların şehirler dışına yapılması seyirci sayısını çok mu etkiliyo? Biliyoruz ki Ajax Amsterdam Arena da şehrin dışında.
Ayrıca Torino 921,485 nufuslu bi şehir ve uzaktaki stadlarının dolmadıklarından şikayetçiler. Buna rağmen İstanbul 11,372,613 nufusuyla torino'nun yaklaşık 12 katı insana sahip ve belki de dünyanın en şehir merkezindeki stadyumu Ali Sami Yen, Galatasaray'ın en baba maçlarında bile 20bin kişilik kapasitesini tam olarak kullanamıyor.