11 Aralık 2007

En Büyük Etiyopya

Ayvayı yedik; kim kaç kilometre koştu istatistikleri bizim ligimize de geldi. Fenerbahçe-Galatasaray derbisi sonrası kim kaç km koştunun listeleri çarşaf çarşa yayınlandı, üstüne analizler yapıldı, yorumlar attırıldı. Büyük beladır bu kimin kaç kilometre koştuğu meselesi. Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim, kimse toptan hızlı değildir kardeşim, topu koşturan takım, topa hükmeden takım karşısında deli danalar gibi koşsan ne yazar? 10 adamın koştuğunun toplamı; rakip takımın 2 katı olsa ne farkeder? Galibiyetin garantisi mi bu? Alex için 3 yıldır koşmuyor lan bu diyen zerzevat da yamuldu. Adam gölgesi Sabri'den fazla koşmuş. Gölgesine bile basmamış yani. Bu istatistikler güzelim futbola saplanan hançerlerdir. Bunu analiz eden adamlar çocukluklarında hiç ortada sıçan oynamadı mı? Profesyonel futbolda 5'e 2 diyorlar, ortada kaldığın sürece koşturup duruyorsun işte. Futbolda çok koşması gereken takım tekniği zayıf, yıldız oyuncundan yoksun zayıf olan takımdır. Hayır madem bu kadar değerli bu istatistik; Etiyopya'dan toplayacağım 11 adam, geçeceğim başlarına, alacağım 2010 Dünya Kupası'nı. Takımların galibiyetlerini bunlarla açıklayan Forrest Gump'lar dağılın lan şimdi...

3 yorum:

Adsız dedi ki...

bu sefer katılamıycam aceto kardeş. çok koşan kazanmıyor ama topla becerisi olan, kazanabilmek için, daha doğrusu bu üstünlüğü yansıtabilmek için rakibi kadar koşmak durumunda. çünkü bir de topu kaptırdıktan sonra savunma gereksinimi var.

bu koşma istatistiğinin de en çok işe yaradığı yer takım karşılaştırmasından çok tek tek futbolcularla ilgili aslında. wenger ile ilgili bir hikaye vardır. bergkamp hep 70'de oyundan çıkarıldığı son dönemlerde şikayet etmek için yanına gitmiş. çıkarmış wenger listeyi. bak demiş, 70'e kadar şu kadar koşuyorsun, 70'den sonra düşüyorsun.
Takımlarının dinamosu olan Ribery, Cambiasso ve İniesta gibi sürekli ileri geri oynayan adamların hakkını vermek için de gerekli bence bu.

millonario dedi ki...

doğru taktik ve pres sistemi uygulanırsa, fazla koşmak büyük avantaj sağlar. yanlış taktik&pres te dediğin gibi etiyopya olursun.

ornitrin dedi ki...

etiyopya, ha ha, iyiymiş.

Bu koşma istatistikleri ile benim de aklıma takılan bir şey var, euro 2008'de de sık karşıma çıktı. örneğin 60. dakika civarı oyuncuyu oyundan alıyorlar, altta kaç km koştuğu geliyor, bakıyorum 6,5-7,5 arası rakamlar.(daha fazla koşanlar var da, lafım bu rakamda kalanlara) Zaten 1 saat orta tempoda yürüsen 5,5 - 6 km yürürsün; o zaman nasreddin hocanın dediği gibi, ciğer burdaysa kedi nerde? Tamam adam 90 dakika sürekli deli dana gibi koşmayacak biliyorum ama yine de bir gariplik var sanki.

Bu konuda da bizi aydınlatabilir misin aceto?