25 Temmuz 2008

Müzedeki Forma

Sevilla, Antonio Puerta'nın anısına 16 numaralı formayı müzeye kaldırmak istedi, federasyondan red cevabı aldı. İspanya'da kural der ki sezon başında 1'den 25'e kadar forma numarası alabilirsiniz. Gökdeniz La Liga'ya gitse 61 numarayı alamayacaktı yani. Sevilla da bozuldu bu işe, genç bir futbolcuya verdiler 16 numarayı. Aklıma Galatasaray'ın 10 numarası geldi. Hagi ile müzeye kalkan. Geri geldiğinden beri sanki lanetlendi. Felipe, Hakan Şükür, Necati, Lincoln... Formayı müzeye kaldırabiliyorsan bırak orada kalsın...

15 yorum:

Adsız dedi ki...

Avrupalıların disiplinli ilkeli olması hep takdir edilir, ama bazen de "makine" gibi olmazlar mı ?
Chaplinvari bir eleştri ile ne olur yani 16 olmasa da formalar 26 da bitse de diyebilirsiniz,

Sistem / başarı / disiplin vs de...

tknycl dedi ki...

ümit karan da haklı olarak 9 numarayı almadı..

H;M dedi ki...

formayı müzeye kaldırmak anlamlı gelmiyor pek bana. Değer verilen futbolcu anısına daha kalıcı mantıklı çözümler yapılabilir. Hem bir türk takımı şampiyonlar ligini kazansa ne olacak o kadronun numaraları toptan müzeye mi?Sanırınm forma kaldırmak en ucuz ve kolay olanı masrafsız...

Adsız dedi ki...

Liverpool'un 7 numarası da lanetlenme tartışması yaratmıştır. Kewell da hatta o yüzden burada istemedi bir daha 7'yi.

Bu konuda okuduğum en güzel yorum da şuydu: Biz o numaranın yeni sahiplerini anılarımızla karşılaştırdığımız için baştan başarısızlık şartlarını oluşturuyoruz. En başından beri "bekleneni veremeyen" veya ilk zamanlarında beğenilip sonra ilk fırsatta "bak işte aynısı değil" dedirten futbolcuların kaderi bu.

Amerika'dan gelen bir gelenek bu aslında. Forma numarası ve oyuncuyu bir arada pazarlamak için. Wesley Snipes'la De Niro'nun "The Fan" filminde güzel bir örneği vardır oyuncular ve numaralarıyla ilişkilerinin.

Eskiden 1'den 11'e numaralanıp oynarken kimse futbolcuları şaşırmıyordu. Birçok tanıdığım o günleri özlüyor futbolda. Bana ikisi de ayrı güzel geliyor. Viva futbòl!!

Adsız dedi ki...

prosedür nedir bilemiyorum ama sevilla da 16 numaralı formayı hiçbir oyuncuya giydirmez olur biter,ama bu sefer de 24 kişilik kadroları olur;kendi tezimi kendim çürüttüm :):)

cm oynayanlar bilir,napoli takımında sezon başında forma dağıtımı gerçekleşirken 10 numaralı forma yoktur,9 11 diye devam eder.

Adsız dedi ki...

revivo'yu unutmayalım :)

Adsız dedi ki...

Bence gereksiz bir durum formanın müzeye kaldırılması.Gs nasıl hakan şükür heykeli dikiyosa ki hala dikilmedi onlarda öyle bişey yapsın daha anlamlı olur.Yada bir trübünün ismi puerta trübünü olsun .

anonim dedi ki...

hagi'den sonra "10 numara", gerçek anlamda evrimini tamamlamış ve efsane haline gelmişti. maalesef efsane olarak kalmasına izin vermediler. o formanın hakkını veremeyen bir sürü adamın sırtına geçti. bu gidişle de devam edecek.

halbuki ne güzel müzede kalacaktı. ve bizler de bilecektik ki o formanın iki sahibi var; biri metin oktay, biri de hagi. kusura bakmasınlar ama 10 numaranın rakamsal değeri dışında bir anlamı kalmadı. amiyane tabirle folloş oldu. bu duruma en çok üzülenlerden biri de benim :(

Adsız dedi ki...

Şahsen ben formayı müzeye kaldırmayı gelecekten ümidini kesmek olarak görüyorum. Daha iyisinin gelmeyeceğini, daha büyük başarıları bize yaşatmayacağını nereden biliyoruz? Hoş ben de bunları yazarken "O"ndan daha iyisinin gelmeyeceğine inanıyorum ya neyse.

Adsız dedi ki...

ibne federasyon o.ç kurallar

EDDIE dedi ki...

sanırım bir istisna var, mant. utd'de cantona - beckham - ronaldo üçlüsü gayet başarılı bir "7 numara"
nesli oluşturdu.

a.c. sedef dedi ki...

farklı bir formül uygulayıp kiseye vermeselerdi keşke...

RaRe dedi ki...

GS tesislerin adını değiştirmişti..
Bence Sevilla da böyle birşey yapabilir..Antreman sahasının adını değiştirsin...Bence mantıklı olur...

Adsız dedi ki...

Formanın muzeye kalkması fikri NBA de dogmus bir gelenektir,her kulup tarihindeki önemli sporcularının formalarını müzeye kaldırarak onları onore eder,ölümsüzleştirir, ve bir daha o numara kimseye verilmez. Ancak orada bir sporcu 00'dan başlayarak 99 a kadar ( Nba yonetiminden izinle tabii ki, mesela Dennis Rodman 91 i izinle giymiştir), her numaralı formayı giyebilmektedir zaten, o yuzden bir rakamın formada kullanılmaması basketbolda cok bır kayıp değildir. Ama galatasaray gibi bir kulubun 10 numarayı muzeye kaldırıyorum demesi çok saçmadır. Cünkü bir kere o formanın muzeye kalkması bir daha o kulupte giyilmemesi anlamına gelir ki, futbolda 10 numara hem takım hem de taraftar için çok şey ifade eden bir rakamdır. O yüzden diyeceğim, Galatasaray Haginin formasını kaldırıyorum deyip, ardından başka bir sporcuya vermesi tam bir saçmalıktır. Müzeye kalkması gereken numaradır. Yani sonuç olarak işin özü,bu tamamen işi bilmeyen çavuşun olayıdır...

Adsız dedi ki...

Umit Karan 9 numarayi almisti bi sureligine. Ancak Hakan Sukur'le 10 numarayi takas etmislerdi. Yani Hagi'den sonra 10 nuramayi giyenler listesinde Umit'te yer alir.