6 Eylül 2009

Arjantin:1 Brezilya:3

Öncelikle eski bir postu hatırlatmak lazım. Maçın skoru yine 3-1 Brezilya lehine! 5 Eylül 1993'te Arjantin sahasında Kolombiya'ya 5-0 kaybetmişti. Bu da o maçın bileti. 16 yıl sonra; başta doğduğu şehrin stadında maça çıkan Messi olmak üzere kazanma mecburiyeti kabus gibi çöktü Arjantililerin üzerine. Baskılı başladılar ama futbolun cilvesi... İki duran topta "böyle defans olur mu" diye çileden çıkarttılar. Elano duran topları harika kullandı, Sabri'ye gözdağı verdi. Veron ile zorlanan kanatta Andre Santos iyiydi. Tırnaklarını yiyen Maradona için hayat zorlaşıyor. Kaleci ve defans dörtlüsü 3. sınıf Avrupa takımı seviyesinde.
Brezilya güle oynaya kazandı. Kritik dakikalarda golleri bulup rakibin moralini sıfırladılar. Arjantin'siz Dünya Kupası olur mu? Olmaz. 11:30'da program var ekranda, bu saatte daha uzun post da olmaz galiba. İçimizdeki Brezilyalılara tebrikler. Ağzımızın payını aldık tango bile bilmezken(!)

Arjantin: Mariano Andujar; Javier Zanetti, Sebastián Domínguez, Nicolás Otamendi, Gabriel Heinze; Maxi Rodríguez, Juan S. Verón, Javier Mascherano, Jesús Dátolo; Lionel Messi y Carlos Tevez. DT: Diego Maradona.
Suplentes: Juan P. Carrizo, Coloccini, Schiavi, Papa, Gago, Agüero y Milito.
Brezilya: Julio César; Maicon, Lúcio, Luisao, André Santos; Elano, Gilberto Silva, Felipe Melo; Kaká, Robinho; Luis Fabiano. DT: Dunga.
Suplentes: Victor, Daniel Alves, Miranda, Lucas, Ramires, Julio Baptista y Adriano.

40 yorum:

Unknown dedi ki...

Sabırsızlıkla bekliyorum :-)

Spooky dedi ki...

brezilya'nın on birini beğenmedim
"kleberson çıktı elano girdi. kleberson daha iyi futbolcu" diyenlere malzeme çıkarsaydı keşke dunga; öyle daha eğlenceli oluyor...

dizi-analiz dedi ki...

türkiye liginden 2 oyuncu ilk 11 de. şaşılacak şey

mre dedi ki...

@spooky
% 100 aynı fikirdeyim.

Unknown dedi ki...

koçum veron!!

aero dedi ki...

ps3 te az once demo yaptik arkadasla. tevez atti arjantin kazandi. macta da aynisi olur insallah.

Onur Aydın dedi ki...

bekliyoruz ! :)

PENNEARABIATA dedi ki...

brezilya alır

burusvilis dedi ki...

bol gollü olur bu kadrolarla

Berber Kenan dedi ki...

daha çok erken böyle bir yorum için ama Maradona'ya da bu goller kapak olsun.

paytheman dedi ki...

yıllar sonra veron :)

Unknown dedi ki...

Arjantin bu defans ile 5 bile yer.

insivible dedi ki...

elano napiyo ya

Genel Sekreter Vak dedi ki...

Senin canın saolsun Diego...
Senin canın saolsun Lionel...

ciyad dedi ki...

ilk yarıyı izleyemedim ve elenodan mahrum kaldım .. yarın gündüz gözüyle görücez bakalım neler var xD

Chevic dedi ki...

kendimi tokatladım uyumamak için, aralarda gözlerime yakalananlar ise Veron'un kötü oyunu ve Messi'nin çaresizliğiydi.

s dedi ki...

Elano hayalet gibi dolandı butun maç. ilk 2 golde imzası var ama Galatasaray' da böyle oynarsa 3 - 4 hafta sonra ilk 11 e giremez.

Taylan Özgür Topçuoğlu dedi ki...

Arjantinin defansı 3.lig seviyesinde :S

Alper Öcal dedi ki...

@spooky

Kleberson sakat. Dönsün oynar yine. Keser Elano'yu. Başkası yapmaz ama Dunga yapar. Herif obsesif.

Fırat Gürsu dedi ki...

arjantin'in müthiş! defans kurgusunu ve de berezilyanın defansif futbolunu ele alıp, sonucunda berezilyanın yendiğini görmek üzücü..

kim ne derse desin benim fikrim, messi sadece şu an oynayan en iyi oyuncu..
maradona ise..

dogan pamuk dedi ki...

dios allah belanı vermesin. seni oraya getirende kabahat. sen git gogonu çek akolünü al puronu yak. ne işine senin teknik direktörlük.
arjantinin oyndağı futboldan bişey anlayan var mı?ne taktiği belli ne bişey. sadece kuru gaz vermiş takıma başka da bişey verememiş. yakında ayak tırnaklarına geçersin...

tknycl dedi ki...

"sabri'ye göz dağı verdi"
kramp girdi sabah sabah

Berber Kenan dedi ki...

Aceto'nun Tanrı'nın Başka Eli başlıklı post'unu ve Arjantin :1 - Brezilya : 3 başlıklı postundaki gazete fotoğrafındaki Maradona ve Kaka ikilisini referans alarak diyebilirim ki; "Tanrı sanırım Brezilyalı" :)

behzat dedi ki...

O golü atan Datola yı mahalle maçına bile çağırmam Maradona nerden bulmuş bunu ya tüm pasların hareketlerin içine etti.Bence Arjantini yakan adam O dur.

Dabenti dedi ki...

maradona akıllı olsun, leo franco'yu da milli takıma alsın :) cangele'yi de unutmasın :P

Unknown dedi ki...

Brezilya ayarı verdi :)

Sacit Tekin dedi ki...

An tibari ile Elano, Galatasaray oyun kurgusu içerisinde ciddi bir soru işaretidir.

Transfer haberi gündeme ilk düştüğünde Galatasray'ın Lincoln sonrası forvet arkası ve Lincoln'den farklı olarak oyunu 2 yönlü oynayacak oyuncu eksikliğini ne kadar dolduracağının önemli olduğunu belirtmiştim.

Geride kalan Ankaraspor ve Talinn maçları, Gel Gidersin'de geçen sene Manchester City'de oynadığı bazı maçlardaki performansının özetleri, gerekse dün gece oynanan Arjantin maçı dikkate alındığında Elano'nun Galatasaray Kurgusu içerisindeki yerini sorgulamak zorunda kalıyorum. Mesele Elano'nun kalitesi değil bunu belirtmek istiyorum, burada mevzubahis olan konu Elano'nun mevcut özellikleri ve Galatasaray'ın oyun yapısındaki eksikliklerin giderilmesi anlamında ihtiyaç duyulan gereksinimler ile ne kadar örtüştüğüdür.

Elano fizik olarak orta sahada oynayacak ve oyunu 2 yönlü forse edecek görüntüden çok uzak şu anda. Daha çok durarak oynayan bir kenar adamı havasında. Kenar adamı olarak da tek toplar ile oyunu yönlendirmeyi tercih ediyor. Bu fizik gücündeki eksiklikten de olabilir. Burada sorulması gereken sorulardan biri ," mevcut durumda sorgulanan fizik kalitesinin genel bir durum olup olmadığı ve bunun nereye kadar geliştirilebileceği" olmalı. Bu tür durumlarda halef-selef karşılaştırması kaçınılmaz olduğundan Lincoln üzerinden gidiyorum. Elano-Lincoln arasındaki temel farklılık, Elano'nun Lincoln kadar "inceci" bir yapıda olmaması. Yani top ile adam eksilten, çalımlar atan bir yapıda değil. Elbette her oyuncunun farklı özellikleri vardır ama burada en azından Lincoln'den hücumda alınan verimin aynı pozisyonda alınabilmesi beklenmelidir. Ek olarak oyunu 2 yönlü oynama konusunda Lincoln'e ek olarak neler vereceği de önemliydi, farklılık olarak elimizde pek bir veri yok o nedenle de bunu da soru işareti olarak ilerleyen zaman bırakıyoruz..

Transfer dönemindeki eksiklikleri belirtirken Galatasaray'ın forvet arkasında oyunu 2 yönlü oynayacak bir oyuncuya ihtiyaç duyduğunu belirtmiştim. Arda'nın burada beklenenden iyi performans göstermesi önemli ama yeterli değil. Burada gözü kapalı oynayabilecek 1 oyuncu mutlaka olmalıydı kadroda. Elano'nun da bu bölgede verilen tarife ne kadar uyarak oynayabileceğidir benim için esas kriter sağ ya da sol içte göstereceği performanstan ziyade. Kalitesine söylenecek herhangi bir şeyim yok ama Galatasaray'ın mevcut kurgusunda eğer bahsettiğimiz pozisyonda verim veremez ise nerede oynarsa oynasın verimli bir transfer değildir Elano. Bu durum takımın Arda'ya olan bağımlılığını arttırır ve tıpkı geçen sezon Lincoln'ün olmadığı maçlarda yaşanılan zorluklara benzer manzaralar sunar bizlere.

Tabloyu bu şekilde okuyunca Manisa'dan Sezer Öztürk transferinin önemi daha da önem kazanıyor, keşke kadroya katılabilseydi, çünkü kenardan gelip forvet arkasında oynama özeliğine sahip oyuncu eksikliği hissedebilen ihtimali ciddi ciddi var Sarı-Kırmızılı ekibin.

An itibari ile Elano'nun performansı üzerinden transfere dair okuduklarımı paylaştım sizlerle. Transferin ilk duyulduğu anlarda yukarıda da bahsettiğim gibi çok fazla izleme imkanı bulmadığım için diğer bloglardan fikirler edinmeye çalıştım. Genel kanı çok çok olumluydu ama ciddi soru işaretlerinin görmezden gelindiğini görüyorum şu an. Umarım zaman içerisinde beklenen olumlu görüntüler ile karşılaşırız ve soru işaretleri eriyip gider.

venezia dedi ki...

o andujar var ya andujar onunla birlikte önünde oynayan ikiliyle tuvalete gidilmez arkadaş !

arjantine 1 adet lugano lazım !keşke lugano nehrin diğer tarafında doğsaymış dedirten maç oldu şahsıma..

ayrıca datolo ve luis fabiano sözüm size ; sizee sesleniyorm burdan !! adammısınız olum siz ? 2-0 da bırakıp lavaboya gittim döndüğümde 3-1 di skor !! denk alın ayağınızı denk !

AFO dedi ki...

Sahadaki adamların tamamına yakınının (Özellikle Brezilya için söyleyelim tabii) teknik kapasitesi yüksek olunca mücadeleden çok, şov maçı izlemiş gibi oluyoruz. Ben bu tip oyundan keyif almıyorum arkadaş. Birçok kişiye hoş gelebilir sahada izledikleri futbol ama ben işin içine taktik ve mücadele had safhada dahil olmadıkça keyif almıyorum çok.

Adamlar futbolu, resmen ilk icat edildiği haliyle oynuyorlar. Total futboldan tamamen uzak bir felsefeyle. Brezilya ileri uç adamlarını topsuz alanda izlerseniz, top Arjantin kalesiyle kendi kaleleri arasında bir noktada olmadıkça sanki hakem düdük çalmış da ilk yarıyı bitirmiş gibi umursamazcasına geziniyorlar sahada. Şöyle bir defansa yardım edeyim ya da en azından topu kovalayayım falan yok. :) Allah'tan Brezilya defansının ortasında iki dev (Lucio ve Luizao)vardı da mahalle maçı izlemediğimizi hissettik. :)

Maça gelirsek, tüm maç Arjantin oynadı ama herkesin bahsettiği üzere inanılmaz defans ve kaleci hatalarıyla maçı kaybettiler. İlk yarıda Brezilya, Arjantin'in üzerine gelmeden 2 gol buldu. Messi ve Veron'un maçı kurtarma çabaları ise sonuçsuz kaldı. Messi dünkü oyunuyla -özellikle bir pozisyonda tüm Brezilya defansını ipe dizdi- bu oyunun yeni kralının kim olduğunu bir kez daha gösterdi sanıyorum.

Türkiye Ligi'nden iki oyuncunun Brezilya milli takımında ilk 11 başlaması ise işin ayrı bir güzelliğiydi. Elano ilk golün asistini çok başarılı bir ortayla yaparken, ileri çıkan Luizao'yu boşta bırakan Arjantin defans elemanlarına ise bayağı bir saydırdım gece gece.

TA dedi ki...

brezilya defans yapmayıda bilince skor almak onlar için kolaylaşıyor.hem iyi defans yapacaksın hemde iyi hucum.işte iki yönlü futbolcu yanında iki yönlü takım.tebrikler dunga.umarım yolun türkiyeye uğrar.

TA dedi ki...

şunuda eklemek istiyorum.brezilya bu maçta biraz fazla defans yapmış olabilir.bu onların hucum aksiyonlarının zayıflığından ileri gelmiyor.isteselerdi çok hucum oynarlardı.sadece arjantin maçına özel bir oyundu bu.deplasmanda ve ezeli rakip.arjantine saygı gösterdiler sadece.brezilya harika takım.ve bu takımı izlemek büyük keyif.

Selocan dedi ki...

Tek bir cümleyle: Arjantin'in gücü yetmedi.

Yani tamam çok eksik sakat var da Koskoca Arjantin nasıl bu kadar aciz kaldı ben anlamadım. Bir Messi işte debelenip durdu topu oyunda, Arjantinde tuttu kimi zaman. Onun dışında Brezilya da ahım şahım oynamadan adeta güle oynaya aldı maçı. Hiç kasmadılar hiç zorlanmadılar. Abartıcam ama sanki Faroe Adaları ile gösteri maçı yapan ve oyuncuları sakatlanmasın diye kasmayan, duran toplarla işi bitiren bir takım görüntüsü verdi Brezilya ve o haliyle maçı kopardı. Rakip Arjantin !

Elano hiç gözükmeden 1.5 asist yaptı ama ben korktum açıkçası bizde de bu şekilde oynuyor. Arda'nın yedeği olur böyle devam ederse.

Messi bu neyin nesi de arkasında İniesta ve Xavi yi bulamayınca naapsın o da bir yere kadar. Tevez yerine Aguero ile başlasaydı ne olurdu acaba ? merak etmiyor değilim.

cakarkeyf dedi ki...

Elano hakkinda bu kadar lakirdi etmeye gerek yok, adam sezon basi yuklemesini yemedi tek sorunu o.

Ozetle, Diego'nun Erdogan Arica'dan bile kotu TD oldugunun kanitlanmasinin da etkisiyle 1 yillik calsium ihtiyacini 90 dakikada karsiladigi mac.

Unknown dedi ki...

Arjantin daha iyi oynadı. Duran toplardaki hatalarla maç gitti .

sARu dedi ki...

@ cakarkeyf : bravo kardeşim... tamamiyle aynı kanıdayım seninle...


@ Salwo, @ Alper Öcal, @ Sacit Tekin: elano'yu bu kadar eleştirdiğinize göre ya rengi belli malum medya kuruluşlarını çok takip ettiğinizden onların etkisinde kalmış olma ya da sezon öncesi idman eksikliğini göz ardı etme durumunuz olmalı...

nestavarro dedi ki...

94'ten sonra yine maradona yapmaz abi olmaz öle şey diye diye yerin dibine girdiğimiz ki tango bile bilmeden :) bir maçtı.maradona harika tercihlerinin bedelini ödedi acısınıda gece hakiki kolombiya malı 3 çizgi yanında biraz viski castrodan aldığı purolardan birini yakaraktan 50 pezo ya kiralanmış birkaç escort'la kutlamıştır heralde ..utanmaz herif 35 lik veron'dan ne bekledin palermo'ları falan çağırıp niye boca atkısı açtın hadi yetmedi messi yide ayartıp niye salladın o kadar şöle yenicez böyle yenicez diye,insan kun'u oturturmu ya bitirdin tüm gecemi berbat ettin ...

SirEvo dedi ki...

Bir yerlerde yazmıştım izleyemeyeceğimi sınav yüzünden ama inadına kalkıp izledim,
hatta şöyle de bir şeyler karaladım kendimce;
http://cineshoot.blogspot.com/2009/09/ad-yetti-3-1.html

s dedi ki...

@saru

ne medya kuruluslarının etkisinde kaldım ne de antrenman eksikliğini göz ardı ettim. sadece koyu bir Galatasaray taraftarı olarak Elano nun dün gece hiç mücadele etmemiş ve koşmamış olmasından dolayı duyduğum endişeyi dile getirdim.

Fatih Mehmet dedi ki...

"Elano duran topları harika kullandı, Sabri'ye gözdağı verdi."

skjgahlkajgs, çok iyi cümle. :))

. dedi ki...

"Ağzımızın payını aldık tango bile bilmezken(!)"

en çok burayı sevdim, aynen öyle oldu çünkü.. arjantin olmadan dünya kupasının anlamı ne, arjantin olmalı!