19 Şubat 2009

Platini vs. Zidane

1972-1987 yılları arasında 14 sezon futbol oynayan Platini, 72 kez milli oldu 41 gol attı. 1988-2006 yılları arasında 16 yıl oynayan Zidane 108 kez milli oldu ve 31 golde imzası var. Platini, Fransız milli takım formasını ilk kez 20 yaşında, Zidane 22 yaşında giydi. Platini 429 lig maçında 224 gol attı. Zinedine Zidane 506 lig maçında 92 kez fileleri havalandırdı.
İkisi de Serie A’da Juventus forması giydi ve Platini 147 maçya 68 gol attı. Zidane Juventus kariyerini 151 maç; 24 golle tamamladı. Platini 32 yaşında, Zidane 34 yaşında futbola veda etti. Platini’nin kariyerinde Dünya Kupası zaferi yokken Zidane 1998 yılında kupayı havaya kaldırdı. Zidane bir kez Altın Top (France Football) ödülünü kazanırken; Michel Platini bu ödülü 3 kez arka arkaya kazanan tek oyuncu olma özelliğini sürdürüyor. Seçim sizin...

57 yorum:

mrcool dedi ki...

Platin nin istatistikleri daha iyi ama izlemeyemedim.
Oyum doya doya izlediğim Zidane a

natura horror vacui dedi ki...

zidane'ı izlediğim başka hiçbir futbolcuyla karşılaştırmam bile. izlediğim en iyi oyuncuydu açık ara. belki birkaç seneye messi geçer, orasını bilemem....

alt + 168 dedi ki...

hepimiz zidane'cıyız...

Fatih Mehmet dedi ki...

Zidane tabi ki. Tarihsel olay ve olguları, o dönemin şartlarına göre değerlendirmek lazım.

Misal sömürgecilik, ırkçılık, o günün futbol anlayışı ve biçimi vs...

AbSurDMaN dedi ki...

Platini zamanında oynanan futbolu izliyorum da atağı atak değil defansı defans değil. Sanarsın mahalle maçı. Zinedine Zinedine Zinedine bandım diyoruz...

felix mourinho dedi ki...

zidane, materazzi'ye attığı kafa ile, platini ise ölü yaprak vuruşu ile hatırlanacak. bu zidane'ın talihsizliği neticede. onun büyük oyunculuğuna gölge düşürmez.
ama izlememenin verdiği o merak, o hayal dünyası beni platini demeye yönlendirdi. tabii bir de fransa'ya ilk uluslararası kupayı kazandıran, hem de gol kralı olarak olması.

lancey dedi ki...

Oyum zidane'nındır.

Milli takım başarısı ve kulübüne kazandırdıkları için.

Baran Doğan dedi ki...

Zidane gibi futbolcu gelmeznokta

Spooky dedi ki...

istatistiklerde platini önde gözükse de zidane'ı izleyenlerin sayısı daha fazla olduğu için sonuçta zidane önde çıkar zidane'ın zamanında futbolun daha sert olduğunu da unutmamak lazm

ACY dedi ki...

istatistikler mini etek gibidir esas göstermesi gereken şey hariç her şeyi gösterir gerçeğinin gözünü seveyim senin gibisi gelmedi gelmez zizou..

turhanatakan dedi ki...

mevzu platini ise gerisi teferruattır demek isterim. benim neslimin gönlü hep maradona'dan yanayken bile -maradona kadar izleyemesem de- platini 1 numara idi benim gözümde. (maradona da candır, orası ayrı:) )

zidane diyen arkadaşlar yine zidane desin ama platini de çok büyük topçuydu hakkını teslim etmek gerek.

bir de o dönemin futbol mantalitesi yüzünden platini'ye daha az şans veren arkadaşların göz ardı etmemesi gereken nokta herhalde kendi dönemi içindeki büyüklük olmalı. ben girdiğim sene 5 yanlış yapan öys'de 1. oluyordu, artık ilk 1000'e giremez diye şimdinin 1000.'si o zamanın birincisinden daha zor bir iş başarmış olmuyor. sonuçta eskiden deli gibi dersanelere giden, sabah akşam test çözen insanlar şimdiki kadar yoktu. platini de o dönemin şartlarında yetişti ve bence zico ile maradona arasındaki birkaç yıllık dönemin en iyi topçusuydu.

Anti-mal topluluğu dedi ki...

platini bu fotoğrafta tayfun duygulu gibi çıkmıs.

altan yerdenayaga dedi ki...

tek büyük var cruyff.tüm zamanların en büyüğü.alakasız oldu sanki..

Bay Kerahet dedi ki...

Platini'ye. Zinedine tyaşına ve o anki durumuna uygun olmayan "kafa" hareketinden dolayı kaybetmiştir beni. çok üzülmüştür kesin (:

aşkın dedi ki...

Onda herşeyden vardı.Yıldızları ikiye ayırmak gerek.Yetenekli yöneticiler (Cruyff - Zidane) ve insan olmayanlar (Maradona - Messi).
Plantiniyi bilmem de asıl seçim bu minvalde.Bu yüzden kimilerine göre en iyi Pele - Maradona değil Cruyff
Tabii bence herşeyden olacağına bir alanda kusursuz olmalı.

İsim dedi ki...

Platini'nin Fransa ve Juventus için ifade ettikleri ile Zidane'nın Fransa ve R.Madrid üzerindeki etkisi karşılaştırılamaz.
Elbette Platini.
Ben ikisini de doya doya izledim ankette seçimimi yaparken hiç tereddüt etmedim.
Platini bambaşkaydı.

Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Oy verenlerden hangisini canlı olarak izleyen fazlaysa, o götürür anketi.

zenci dedi ki...

Belki yaşımdan ötürü çok izleyemedim Platini'yi bilmiyorum. Ama galiba bilsemde oyum değişmezdi.
Kesinlik Zidane..

TemürMelik dedi ki...

zidane bambaşkaydı...

keymark9 dedi ki...

eğer futbol istatistikle ölçülen bişey olsaydı bu iki oyuncudan da daha büyük yıldız bizim ligimizde halen daha top koşturmakta olurdu. (bkz: alex de souza) ancak dediğim gibi istatistik herşey demek değildir. oyum ise platini'ye gider.

enesak dedi ki...

her zamn zidane oyunu komple oynayan bir oyuncuydu.hani simsilerin meshur soylemi olan oyunu cift yonlu oynama meselesi.ic bi zamn gosterisli oynamadi tam bi takim oyuncusu ve lideriydi.ve bence materazziye attigi kafa da gayet yerindeydi hatta az bile yapti.o hareketiyle bir kat daha sevdim.

K. A. dedi ki...

yaş nesil hiç önemli değil. michel platini gelmiş geçmiş en iyi fransız futbolcudur. saint etienneli olması yeter.

alles les verts

mre dedi ki...

fuybola tutulmaya başladığım zamanların ilk idolüdür platini. 84 avrupa şampiyonası doya doya izlediğim ilk kupaydı ve belki de bütün bir turnuvaya bu kadar ağırlığı koyan başka bir fubolcu görmedi tarih. 86 maradonayla kafa kafayadır bana göre. o'nun yüzünden juve'ye gönül verdim o dönem. o'nun yüzünden 86'da brezilya'ya karşı fransa'yı destekledim.
benim için önce platini sonra van basten gelir. tabi izleme şansına sahip olduklarım içinde...

Mithra dedi ki...

istatistikler elbette önemlidir,ama zidane, hem efsanedir hem de istatistikten ötedir

Halim dedi ki...

platini zidane'nin poposundaki kili olamaz

zenmaster dedi ki...

platini'yi izlemeye yaşım müsait olsaydı fikrim değişebilirdi belki bilemiyorum. ama zidane'ı izledim ve benim için bir numaradır.

ikizdereli dedi ki...

zidane futbolu beyniyle oynuodu bnce ayaklarıyla diil onun daha kendınden cok takımı oynatan bi tarzı vardı yani tam anlamıylo " 10 " numaraydı.

Büyük Kaptan dedi ki...

zidane tam anlamıyla takımı sürükleyen bir isimdi, özellikle turnuvularda.. zidane'sız fransa 2002de hüsran yaşarken 2006da favori olmamasına ve domenech gibi bir adama rağmen final oynadı ve belki de finali yine zidane yüzünden kaybetti. platini'yi ben de canlı izlemedim ama 90 öncesi maçlar şimdiye göre çok daha gollü olduğu için gol sayılarının yanıltıcı olabileceğini düşünüyorum. yalnız platini'nin istatistiklerinde ballon d'or ödülleri daha etkileyici geldi bana.. tabi france football o zamanlar milliyetçi davranmadıysa..

cuma dursun dedi ki...

zidane'nın en büyük artısı finalinde 10 numara top oynadığı dünya kupası zaferi. platini de evinde dünya kupası oynasa belki kazanırdı kim bilir. ama sırf bu yüzden oyum zidane'a.

jose dedi ki...

Zidane gibi bir beyin az gelir dünya futboluna.

Ama hepsinden önce göz zevki açısından HAGI.

İsim dedi ki...

Platini'yi izlemeyenler nasıl oy verir onu anlayabilsem rahatlayacağım.

RaRe dedi ki...

futbolu seviyorum =) oyum budur

Avram dedi ki...

vallahi zidane'in materazziye attigi kafayi hatirlamasina hatirliyorum da asil su golu baya iyidir: http://www.youtube.com/watch?v=ClPNFZtgP6M

ssim dedi ki...

@isim,

haklısın. izlemeden oy vermek pek sağlıklı bir karar olmaz. ama işin diğer boyutuda var. zidane daha iyi demek için platini'yi izlemiş olmaz lazım. di mi ama ?

Sinan Yılmaz dedi ki...

Benim gördüğüm gözler arasında en iyisidir Zidane 3-4 sene önce arkadaşlarla Zidane - Ronaldinho tartışması yapardık. Ben Zidane derdim. Delimisin derlerdi.
Zidane 10 sene oynar Ronaldinho 2 sene oynar derdim.
Bu adam profesyonel, yönetici. Diğeri sirk cambazı derdim.

Dediklerimi doğrulayan maç 2006 Dünya Kupasında ki Fransa Brezilya maçı oldu.

Zidane kupanın açık ara favorisi olan Ronaldinho'lu Brezilya'yı silmişti sahadan.
O maç Ronaldinho'ya çektiği rulette harikaydı.

O günden sonra dediğim tekrar doğrulandı.
Zidane 14 yıllık dolu dolu futbol keyfimize son bir İtalya maçı daha oynayıp son verirken.
Ronaldinho 2 yıllık sirk cambazlığı görevine o gün son vermişti.

Quaresma7 dedi ki...

Kafa kafaya potaya girerler, Materazzi'ye atılan kafayla Zidane alır...

salihcan sezer dedi ki...

platini'yi izlemedim. ama şimdi uefa'nın başında kravatlı, kodaman aynen pele gibi. maradona ekolünden zidane da. o kafa olayı da buna dahil. bence aradaki bir fark da bu. tavır anlamında zidane tarafını zaten tercih ediyorum. ama oyun anlamında da zidane'dır benim gözümde. oynarken tanıklık ettiğim en büyük futbolcudur zidane.

xiksvelie dedi ki...

abi şu futbolcu karşılaştırma yok mu deli edio beni! hepsi ayrı güsel... hepsi ayrı özel... seçmiom hiçbirini:))

Bulletride11 dedi ki...

Futbol zeka işidir, bu açıdan olayın en büyüklüğünde izlediğim dönemden itibaren söyleyebileceğim "en büyük" Zizou'dur.(Duygusal davranırsam Bergkamp)

Fakat 16 yıl oynayan Zidane sadece 3 kez lig şampiyonluğu sevinci yaşayabildi bu bana garip geliyor.

Özellikle yıllarca oynadığı ve şampiyonluk gediklisi olan Juve ve Real'de total 3 şampiyonluk çok az bir sayı.

dogan pamuk dedi ki...

oyumu zidane a verdim. çünkü platini yi en çok özetlerden izlemişimdir. ben zidane kadar dengeli bir oyuncu görmedim. oyun zekası,oyun kurgusu, zaman zaman basit ama çok doğru pasları vs. inanılmazdı.
ayrıca zidane katıldığı her büyük turnuvada adından söz ettirmiştir. fransa milli takımına inanılmaz katkılar yapmış. yine zamanın en pahalılarını toplayan madridde de yüksek standardını hep tutturmuştur." zidane bu maç çok kötüydü" diye bir cümle duymadım hiç. çünkü zidane hep iyiydi hep doğru işi yapardı fakat takım ona ayak uyduramazsa maçlar kötü biterdi. tüm bu üstün özelliklere rağmen çok iyi bir takım oyuncusuydu.

cozker dedi ki...

benimde oyum zizou'ya.. platini'nin istatistikleri daha iyi olabilir ama zidane'ın defansif katkısı istatistiklere yansımıyor ne yazık ki.. son yılları hariç topsuz oyunda da zidane hep oyunun içersinde olmuştur..
trt 3 bazen mexico 86'dan falan eski maçları yayınlar.. zico, platini gibi futbolcuları ara sıra tekrar izleme şansına sahip oluruz bu sayede.. ancak çok bariz bir şekilde o zamanki futbolla şimdikinin ne kadar farklı oldugu ortaya cıkıyor.. o zamanki maçların ne kadar yavaş tempoda oynandıgı, orta sahada hemen hemen hiç presin olmadıgı yıllardı.. o yüzden istatistiklere bakarak kıyaslama yapmak aldatıcı olur.. zidane'ın futbol zekasını başka kimsede görmedim ben..

aksilaz dedi ki...

idane varken herkes saygı durusuna geçmeli.Çünkü ondan başka kafasının arkasındada gözü olan oyuncu yok.

GSveFutbol dedi ki...

1960-1970 aralığı doğmuş olanlar bu soruyu daha objektif yanıtlar.. yoksa bu blogun genel takipçileri Zidane tercihli davranir.. Sportvox diye bir fransız sitesi "kendince" objectif davranak puanlamış oldukça detaylı biçimde ve Zidane'ı seçmiş

adres şu:
http://tinyurl.com/plaziz

Serkan dedi ki...

ikisi de cok buyuk futbolcudur ve hangisi daha buyuk tartismasi dogru bir tartisma olmaz bu yuzden asil bakilmasi gereken takimina kattiklaridir,

zidane real madrid disinda kuluplerine buyuk basarilar kazandiramamis bi topcudur ama platininin basarisiz oldugu bir donemi yoktur

bu yuzden oyum platiniye

Giannichedda dedi ki...

bi adamların 85 yılında çektiği fotoğrafa bak, bide bizimkilerin
"2000li yıllara gelmişiz" çektiği fotoğraflara bak :)"çimlere uzan ayakları topun üzerine koy ufka doğru bak" fotoğraflarından gına geldi...

Tartavuz dedi ki...

bi yazı okumuştum zidane ile ilgili kim yazmıştı hatırlamıyorum ama, zidane'ı izlemek sıkıyor beni artık diye yazmıştı. Çünkü verilebilecek en doğru pası en doğru yerde en doğru zamanda atıyor, futbol süprizlere açık bir oyun ve zidane'nın oyununda süpriz yok. :) Ben boniek ve platini'yi beraber izlemiş biri olarak, dünyanın en iyi futbolcusu zidane'dır.

varol döken dedi ki...

@ramon
zidane is goya, cruyff is picasso, one of them is a great worker but the other is a real artist, one of them plays football, the other makes art with his feet...

forever cruyff, forever rakı!

bigboned dedi ki...

platini ki$ilikten kaybediyor bence.. kendisi sportmenden cok politikaci adamdir.. ki bu yonu futbolu biraktiktan sonra cok bariz ortaya cikmi$tir.. hele son avrupa $ampiyonasinda turklere olan gicigi her macta suratindan okunuyordu elemanin.. son 5-6 yilda yava$ yava$ oymak suretiyle uefa ba$kanligina kadar yukseldi.. daha oymaya devam ediyor fifa ba$kani olcek abisi.. sevmem hic..

zidane ise 2-3 kafa atmi$ligi olsa da sportmen adamdir.. birakti birakali onsun bir charity maci gormedim.. kendini iyice hayir islerine verdi adam.. melek melek.. bana kafa atsa operim o kafayi..

twi dedi ki...

izlediğimiz en iyi futbolcu zidane ama izlemediğimiz en iyi futbolculardan biri platini.Onun donemini düşünürsek maradona zico gibi 10 numaralarla ayni kusak sayilir.bu kusak icerisnde 3 defa altin top almis birini beğenmemek icin bir durup dusunmek gerekiyor.

varol döken dedi ki...

pele gelmiş geçmiş en büyük futbolcu george best'tir keşke biraz da oynasaydı der...

ronaldo'nun da dünya şampiyonluğu var zico dan büyük diyebilir miyiz?

bu en büyüklük meselesi kariyer ve yetenekle beraber biraz da hissetmekle ilgili... zidane için bir şey söylemek bile gereksiz ama zidane hiçbir zaman benim en büyük topçum olmadı... canlı izlememe rağmen cruyff, yaşadıkları ve yaşattıklarıyla benim efsanem olmuştur bir şekilde... canlı izlediklerimden de mesela van basten ve bergkamp...

ama illa da platini ve zidane arasında bir seçim denirse, tek başına aldığı şampiyonlukları gözlerimle gördüğüm için zidane derim...

open your mind dedi ki...

zizou benim için maradona'dan da büyük "the greatest"

josemarcelosalas dedi ki...

Platini'yi izleyemedim. Ama eminim ki Zidane kadar olamamıştır hiçbir zaman.

Gördüğüm en büyük futbolcuydu Zinedine Zidane.

cevat nadir dedi ki...

Bence Zidane'ni Platini ile degil, gelmis gecmis hangi oyuncuyla karsilastirirsak karsilastiralim, Zidane ustun gelecektir. Oynadigi takimlar, kazandigi kupalar, kazanilan kupalardaki takimina olan katkisi, oyun zekasi ve takimini taktiksel anlamda yonetisi.. Bence Zidane futbol tarihinin en iyi oyuncusudur..

fyckreth® dedi ki...

istatistikler hicbir sey vermez bu karsilastirmada. Attigi gol katsayisiyla carpilmaz iyi futbolculugu. Bu yuzden Zidane daha iyidir.
Onuda Cezayirli olupta Fransiz milli takiminda oynadigi icin sevmem. iyi futbolcu olabilirler hic haysiyet yokmus derim.

Adsız dedi ki...

zizu bir numara.

Travis dedi ki...

zidane-platini , zidane-ronaldinho, zidane-rivaldo ...
bildim bileli bu tarz kıyaslamalar yapıldı.. cevap belli.. seçeneklerdeki bir ismin hiç deişmemesi sizce bunu ifade etmez mi:)?