18 Şubat 2009

Hiç Şampiyonluk Görmeden...

Onu tanıyanlar sakin, kendi halinde biri olarak anlatıyorlar. 37 yaşında. Milano'da edebiyat fakültesini bitirmiş. Doğduğu yere Cenova'ya dönmüş. Komünistti diyor arkadaşları. Cenova'da psikiyatrist olarak çalışıyormuş. Küçük yaştan beri futbolu sevdalı. Genoa'ya da... Hep kaleci olarak oynamayı severmiş. Her deplasmana gitmezmiş ama en son olarak Roma deplasmanında görmüşler onu. Genoa'nın deplasman yasağı olmasına rağmen gidince polis tarafından grup olarak fişlenmişler. Oysa ki bugüne kadar Genoa'nın stadında hiçbir olaya karışmamış. Pazar öğleden sonra onun tuttuğu takım 10 kişi kalmasına rağmen skoru 3-0'a getirdi. İyi gidiyorlardı bu sezon. Şampiyonlar Ligi'ne gitmeyi hayal ediyorlardı. Mutu çıktı sahneye. Onlara göre hakem de itti Fiorentina'yı. 3-3 bitti maç. Çıkışta Fiorentina otobüsünün çevresinde toplanan Genoa taraftarlarından biri de oydu. Otobüs hareket etti ve o tekerleğin altında kaldı. Şimdi komada. "Kurtulması zor" diyorlar. Genoa Başkanı Enrico Preziosi, "O ölürse başkanlığı bırakırım." diyor.

Gabriele Amato, 37 yaşında. Tarihinde 9 şampiyonluğu bulunan Genoa'nın hiç şampiyonluk görmemiş bir taraftarı...

27 yorum:

ACY dedi ki...

şimdi başına gelen olayın talihsizliğine ve trajikliğine hiçbir lafım yok ama kusura bakmazsanız bir şey soracağım.. bu kadar temiz saf kendi halinde olaysız bir taraftarın ne işi varmış fiorentina otobüsünün dibinde? tabii ki bu ezilsin anlamına gelmiyor yanlış anlaşılmasın ama bu da insanın kafasına takılıyor tabi..

SAFÆ dedi ki...

Umarım iyileşir ve Genoa'nın güzel futbolunu izlemeye devam eder...

stingachu dedi ki...

yok yere gelen bir olum. umarim gelmez gerci. hakem boyle buyurdu, ayrilik olmasaydi.

Berber Kenan dedi ki...

otobüsün dibinde olması dışında orada nasıl bir tavrı olduğu önemli bence. eğer bizimkiler gibi taşlamıyorsa sadece tezahürat v.b. efendi gibi protestosunu yapıyorsa çok yazık olmuş. ayrıca otobüsün şoförü nasıl bir öküzmüş ki etrafını saran kalabalık dağılmadan ezeceğini bile bile hareket etmiş. inşallah iyileşir, futbolu seviyorum ve seviyoruz ancak insan hayatından daha mühim değildir... hiçbir zaman olmadı da olmayacakta.

Fethi dedi ki...

@clean shit
karşıdan karşıya geçmek isterken araba veya kamyon altında kalanlara ne işin vardı orda diyebiliyor musun merak ediyorum.

olayın nasıl oldugunu,nasıl gerçekleştigini bilmeden kullandıgın bu tabir biraz agır kaçmış bence.

GK dedi ki...

Olur öyle ölümler zaman zaman,takım uğruna ölen çok.Allah rahmet eylesin.

Adsız dedi ki...

otobüse saldırmışlar, otobüs soförü ne yapsın ? adamcagız görememiş telaşeden, korkudan. Bir suçlu varsa, Genoa taraftarıdır.

Maslow dedi ki...

otobüse saldırmış, küfür etmiş, yumurta ya da taş atmış... bütün bunlar bir insanın ölmesini gerektirecek şeyler mi ?

bayılıyorum şu tribünden anlamayan futbol severlere (!) suçlu varsa, lig tv dir. takımının maçını oradan izleyenler anlayamaz.

firat selcuk dedi ki...

genoa taraftarının sıkıntısını anlamıyorum ben.. hakem de hakem diye uc gundur ortalıgı birbirine kattılar, kendi kazandıkları penaltıyı gormuyorlar sanırım..

olaya gelince, yazmıstım zaten blogumda macın oynandıgı aksam.. adamın sadece boynu ve kafasında kırık yok, onun dısında kol, bacak ve gogus kafesinde her yer kırık.. bunlar yetmez gibi ezilen hasar goren ic organlar da var.. kurtulması gibi bir olasılıktan hic kimse bahsetmiyor..

fataliyev dedi ki...

@maslow

"bayılıyorum şu tribünden anlamayan futbol severlere (!) suçlu varsa, lig tv dir. takımının maçını oradan izleyenler anlayamaz."

hocam aynen katılıyorum..

HoAmca dedi ki...

baskanın tavrına takıldım..
stadyumda bıcaklananlar, kör kurşunlara gelenler oldu boyle bir tavrın yanından gecmedik.

Berber Kenan dedi ki...

sağı solu taşlayıp, satırla dolaşmak mı taraftarlık ?

almayayım ben o zaman lig tv'de kalayım.

not 1: tabii ki ölmesini gerektirmez ama kılıçla yaşayan kılıçla ölür genelde.

not 2: zamanında çok maça gittim ve çok memnunum ki kendini taraftar zanneden bazı hayvanların sayısı sanıldığı kadar çok değil.

Adsız dedi ki...

Maslow,

Tribünden anlamayan ben oluyorum sanırım.


Senin hayatında gittiğin iç saha maçı kadar deplasman yapmışımdır muhabbetlerine girmek istemiyorum.

ama.

Yapmışımdır.

Şoför'de zaten Sampdoria tribünlerindenmiş. boş zamanlarında Fiorentina kulübünün otobus şoförlüğünü yapıyormuş. ondan br kini varmış bu taraftara. bilerek ezmiş yani.

Hey güzel Rabbim...

aksilaz dedi ki...

adam gibi protestosunu yapsaymış bişey olmazmış...

FASLI dedi ki...

@Fataliyev

@ MasLow

Fenerbahçe taraftarıyım.Ek iş olarak Bursaspor taraftarlığı da yaptığım oldu.Bursada bilet fiyatı normal ama Saraçoğlunda 44 ve ya 66 dan başlıyor.Gel de pis kokulu kahvelerde maç izleme,eve tıkılıp kalma.Yapacak bir şey yok Lig tv'ye devam...

n0s dedi ki...

fotograflardan anladıgım kadarıyla olay stadın onunde değil ilerisinde olmus ???
genoanın komunistlerine reva gorulen heralde hep araçla ezilmek, carlonun da elinde yangın tüpüyle ne işi vardı di mi yaa

DunaDarko dedi ki...

Yazık olmuş evet.

Fiorentinalı oyuncuların aşırı baskı ve tehdit altındaki davranışlarını inceleyecekti belki de. Psikiyatr ya ondan..

@ fethi, maslow, fataliyev

Olayı yorumlardan okuduğum kadarıyla biliyorum ama.. Ne işin var gecenin köründe tekerleğin dibinde be kardeşim!

Takımının renkleri için her öleni haklı çıkartmaya çalışmak da abes bence.

Toprağı bol olsun.

Tunç Bozacılar dedi ki...

Olayın iç yüzünü bilmediğimizdendir burada okunan martavallıklar . Belki de adamın hiç bir suçu yoktu arada kaldı , belki de şoför otobüsü adamın üzerine sürdü Bilemiyoruz . Tek bildiğimiz bie 37 sene daha yaşasa idi yine göremeyeceği şampiyonluktu .

Bayılıyorum şampiyonluk görmemiş bir takımın taraftarı olma duygusuna . Merakla karışık aidiyat hissi ile de alakalı .

Neyse kim en büyük futbolsever ya da en çok kim kovalıyor tribünü laflarını bırakalım da ölürse arkasından bir fatiha okuyalım . İnşallah yaşamaya devam eder ki güzel bir tribün hikayesi olur onun ve hepimizin .

İki gece önce izlediğim GENOA filmini yolluyorum sizlere . Kalın sağlıcakla ...

(www.tersmanyel.blogspot.com)

gogo dedi ki...

eğer hayatta her şey düzgün işleseydi, bu adamın ölmemesi gerekirdi, bir otobüsü taşlamak, küfür etmek ölmeyi gerektirmez tabi ki. ama maalesef her şey olması gerektiği gibi gitmiyor, sen o kalabalığın içine girersen belki şöförün angutluğundan belki de dikkatsizliğinden altında kalabilirsin ki buna belki ağır olacak ama kaşınmak diyoruz.
tersini iddia edenlere şu sayı sayan trafik ışıklarında son 5 saniye kala gözlerini kapayıp tam sıfırda koşarak karşıya geçmelerini tavsiye ediyorum. ölürseniz en azından hak etmemiş olursunuz.

bozo dedi ki...

kimsenin kendini genoa taraftarı yerine koyduğu yok...kendi takımınızdan birisine olsaydı nasıl tepki verirdiniz bunu düşünüp buna göre yorum yaapın bence.ne zamandan beri otobüs peşinde dolaşmak hatta taşlamak ne zamandan beri adam öldürmek için geçerli bir sebep oldu bir ara bunuda bana anlatırlarsa sevinirim.

Yasin dedi ki...

Berber Kenan bence git ligtv forumlarında yaz sen, ona buna hakaret edeceğine...
Sayısız cinayet sonucu idam edilen mahkumun arkasından bile böyle konuşulmaz, iyi oldu demediğiniz kalmış.

Adsız dedi ki...

bozo,

kimsenin öyle bir şey dediği yok burada.

otobüs şoförünün bilerek mi ezdiğini iddia ediyorsun yni anlamadım ?

Berber Kenan dedi ki...

@kozniku,

Hiç kimseden nerede yazacağımı öğrenecek halim yok bu yaştan sonra.

Yazdığımı okumadığın belli oluyor. Okusan sadece bir cümlesini çekip konuşmazdın.

Dediğimin de arkasındaydım. Satırla maça giden, adam taşlayan "taraftar" falan değil hayvandı. Bir de şöyle düşün madem çok hümanistsin; ya atılan taşlar X bir futbolcunun kafasını yarsa öldürüverse ?

Daha önce de dediğim gibi futbolu seviyorum ama uğruna ölünecek bir olay da değildir. Şoförü de haklı çıkarmaya falan da çalışmıyorum ayrıca.

bozo dedi ki...

@ fidelio

sizce otobüs şöförünün taraftarı görmeme olasılığı nedir? görmese bile onun görevi bu görmek, dikkat etmek. bence korkutmak amacıyla üstlerine sürdü otobüsü ve kaçınılmaz olarak birisi ezildi. bizim yazdıklarımızın hepsi hikaye bu konuda işte ateş düştüğü yeri yakıyor.

hellguard dedi ki...

yahu tartışma biraz garipleşmiş, biliyorum kimse kimsenin ölmesini istemez ama ağız büküp "o da bilmem ne yapmasaymış" demeye getirenler de var. şöyle bir kıstas koyalım;

taraftarın elinde taş, şöförün elinde otobüs var. hangisi daha ölümcül?

Adsız dedi ki...

Taraftarın sağlık dumunu nasıl acaba ?

bir bilen varsa makbul geçer.

T. Egemen Gul dedi ki...

Simdi Italya'yi iyi bilenler, gezenler gorenler bilir. Genoa uyusturucunun besigi gibidir Napoli'den sonra..

Her sokak donusunde Amsterdam'daki kadar olmasa da uyusturucu satıcısı vardır.

Oraya giden taraftarlarin boş gittigini sanmiyorum..

Hatta Turkiye'de stadyumlara 500'er metre uzaklıktaki ara sokaklari gozunuzun onune getirirseniz demek istedigimi anlayacaksiniz..

Çıkan olayların sorumlusu ne olursa olsun; sonuç bu olmamali..

Ne Türkiye'de ölen Ingiliz, ne de kendi ülkesinde herhangi bir benzincide kafasına pompali dayanmiş Karşıyaka'lı, ne de Genoa'dan 300 km uzaga deplasmana gitmis ve otobüs altinda kalmış taraftar.

Futbol bu değil yav.