4 Kasım 2008

Arsene Wenger'in Elleri

İstanbul ve Paris metrolarını karşılaştıran iki grafik vardı bir zamanlar. Acı acı bakardık. Bu da ona benziyor. Arsenal'de Arsene Wenger ve Newcastle'dan Dennis Wise'ın "scouting network"ü. Fransız bir Kuzey Afrika'ya bir de Avustralya'ya el atmamış. Wise'ın da midesine oturmuştur bu iki tablo...

21 yorum:

teritori dedi ki...

eğer yanlış hatırlamıyorsam bu ar-ge için [e futbolun ar-ge'si bu iş işte ne var:)] yıllık maliyet sadece 3 milyon euro. şaka gibi!

Adsız dedi ki...

Biri bana neden Euro 2008 de yarı final oynamış Türkiye'nin sadece Arsene Wenger'in değil bütün yabancı scoutlar tarafından izlenmeyişini mantıklı bir şekilde anlatabilir mi?Bunun ekonomiyle,kötü futbolla falan alakası yok.Bir şey var ama bulamıyorum.Lütfen mantıklı bir şey söyleyin inanayım.

oralardaniyivurur dedi ki...

@kaan:
türkiye milli takımında oynayan hiç bir oyuncunun tam verimle oynadığını düşünmüyorum. aklımdakilerden örnek veriyim.
Sabri mesela, bir scout görse bid aha gelmem ben bunun maçına der
veya Servet, lig de sırıtmıyo, avrupada gününde olunca sırıtmıyor ama daha fazlası yok. o yüzden sıradan bir oyuncu oluyor scoutlar için
Gökhan gönül'ün ise bir kondisyon sorunu var sanırsam.
Semih için birşey yazmıyorum, yedek kulubesindeki golcüyü keşfedemedik .
Açıkçası, bizim yarı final oynamamız büyük sürpriz ve şanstır.

İsmail Şayan dedi ki...

ben bu arkadaşları tanımam etmem ama galiba birinin mesleği pilotluk öbürününkü de dolmuş şöförlüğü grafikten anladığım kadarıyla... ikisinin de işi zor be abi, allah ikisine de kolaylık versin :)

alt + 168 dedi ki...

orta amerikadan kimi bulmuş yahu?

Baran Doğan dedi ki...

Peşin satanla veresiye satan arasındaki fark kadar çarpıcı. http://www.huseyinalkan.com/eski_blog/?p=339

Julien Dekosta dedi ki...

dennis demekki kasmadan hic cm den takip ediyor :D

sinan dedi ki...

@kaan

Bence gayet izleniyorlar ve hatta teklif bile aliyorlar da, bizimkiler yabanci orta karar takimlara gitmek istemiyorlar. Ha diye Fener'den, Besiktas'tan Real Madrid'e, Milan'a gecmek istemiyorlar. Bi' ara Umut'u hem TS hem City istemisti de TS'ye gitmisti mesela. Bugun cok az Turk oyuncu Ibrahim Kas veya Nihat gibi Besiktas'i birakip Ispanya orta sira takimlarina gider. Cogunun en buyuk hedefi 3 buyuklerde ve milli takimda oynamak. Tutucu biraz o konuda oyuncularimiz. Bu konuda -nedenler farkli olsa da- Italya gibiyiz biraz, ligimizin disina oyuncu yollayamiyoruz.

liquefied dedi ki...

bazen çok saçma işler de yapıyorlar. Francis Jeffers gibi. ama genel olarak iyi oyuncuları ucuza kapatıyorlar.

bir de scout olayı kimsenin göremediğini görmektir. Euro 2008 için ne scout'u yahu. :) Arsene Wenger izlemeyi geçtim, bizim maçımızı bile yorumladı, Fransız kanalında.

liquefied dedi ki...

@ sarunas jasikevicius

Carlos Vela var en bilindik. gerçi başka da yok galiba. :D

Bushwacker dedi ki...

@sarunas

carlos vela

cisco dedi ki...

turkiye'de de scout olayı uzun yıllardır bayagı gelişmiş durumda. bunun onculerinden biri de selim soydan'dır. barca-real macında figo ile rivaldoyu kesfeden adam, boru degil.

saka bi yana biz de yoneticilerin baska ulkelere (%90 Brezilya) gidip, bi maca birini izlemek için gidip baskasını farketmekten ibaret gordugum kadarıyla. aurelio falan denk geliyo işte kırk yılda bir.

matiasemilio dedi ki...

@oralardaniyivurur
gökhan gönül kadroda bile yoktu onu neden kattınki eleştirilerine..
bir de liquefied'e katılıyorum su cümlesinden ötürü ve tebriklerimi gönderiyorum :)
^^bir de scout olayı kimsenin göremediğini görmektir. Euro 2008 için ne scout'u yahu. :) ^^

Alper Öcal dedi ki...

@jasikevicius

Arsene Wenger'in Orta Amerika'dan buldugu adam Carlos Vela'dir. Meksikali...

Bizim Nuri'li U-17 takimimizin son 4 oynadigi Dunya Sampiyonasi'nda sampiyon olmuslardi. O takimin en iyisiydi Vela. O turnuvanin bir baska yildizi da Brezilyali Anderson'du. Simdi Manu'da oynuyor...

antti_sumiala dedi ki...

@sarunas

orta amerikadan carlos vela yı bulmuşlar vakt-i zamanında.. wenger baya bi övüyor vela yı.. seyrettiğim kadarıyla gayet iyi futbolcu.. ayrıca bir altyapı yetkilisi zamanında "messi"yi de biliyorduk fakat barcelona bizden atik davrandı demişti.. adamlar gerçekten scout olayını bitirmişler..

en sevdiğim yanları pahalı transfer yapmamaları ve eldeki değerlerini maksimum verimle kullanmaları.. gerçekten bir ekol arsenal ve arsene wenger..

yine başka bir röportajda genç oyuncularda öncelikle "first touch" a baktıklarını duymuştum.. zaten oyun sistemleri de kaç yıldır bu şekilde.. yerden kısa paslar, bileklerine hakim 10 oyuncu..

demek ki ilk dokunuş harici istediklerini öğretebilecek kadar kendilerine güveniyorlar...

ix dedi ki...

Konuyla alakasız, Denis Wise ile alakalı küçük bir detay gelsin de gülümseyelim o zaman:

İstanbul'da oynanan Galatasaray maçında sahaya dalan bir taraftara çelmeyi takıp yere indirmiştir ya, hala unutamam.

wjker1982 dedi ki...

Vela Arsenal de Anderson Manu da bizim Nuri Caner hala yerinde sayiyor.

Daha eskiye bakalim:Okan Koc kimbilir nerde Ronaldo Fifa nin en iyi futbolcu oldulunu aldi,ki Okan Koc Turkiye-portekiz umit macinda ne cosmustu

Unknown dedi ki...

@ ix

Stamford Bridge'de idi üç renkli bayrak açtılar diyim İch abimiz kızmasın!

ix dedi ki...

Teşekkür ettim İsmail...

Adsız dedi ki...

Cevap veren arkadaşlara teşekkürler :)

Benim aklıma şu geldi:Türkiye futbolunu pazaralayamıyor.Tabi bunun nedenleri tartışılır,eksikler belirtilir.Ama sonuçta ilgi çekmeyen,izlenmeyen,göz önünde olmayan bir lig var ortada.10 yıl önce Rusya ve Türkiye büyük ligler arasına girecek deniyordu.Rusya farkı bastı gidiyor.Lig TV Rusya ligini veriyor.Acaba bizim ligimizi veren kanal var mı orada?Bu sonuçlara bakacak olursak menejerlerde,yayıncı kuruluşta ve federasyonda hata var diye düşünüyorum.

untildie dedi ki...

@cisco:

Türkiye de ki scoting sistemini derinlemesine çözmüşsün.

Alemsin!