13 Ekim 2008

Juventus Sağlık Kurulu

Galatasaray'da sakatların sayısı 10'dan aşağı düşmeyince eleştiri okları insafızca Sağlık Kurulu'na yöneltildi (Elbette ki hatalı oldukları noktalar da vardır). Kurulu oluşturanların kimlikleri, akademik geçmişleri ve tecrübelerini bilmeden toplu bir saldırı var. Bu, başka bir yazının konusu olsun çünkü İtalya'dan bir örnek yazacağım. Juventus'ta sezon başından beri sakatlanan oyuncu sayısı 12. Bu rakama 10 gün ve altında sakatlık yaşayanlar dahil değil. 3 haftadan başlayan ve 5 aya kadar sürecek sakatlıklar bunlar. Juventus'un sağlık kurulunda tam zamanlı çalışan doktor sayısı 4, masör sertifikalı değil(!) fizyoterapist diplomalı profesyonel sayısı 5. Dört doktorun sakatlıkların bölgesine göre sevk ettikleri uzman profesör sayısı ise 30. Bu geniş kadroyu kuran kulüp sezon başından beri sakatlıklardan başını kaldıramıyor.Sakatlıkları açalım biraz. Geçen sezon transfer edilen Andrade dizinden operasyon geçirip gelmişti. Tekrar dizinden sakatlandı ve geçen sezonu evinde geçirdi. Bu sezon dizinden yine operasyon geçirdi, bu sezonu da kapattı. Trezeguet sezon başında dizinden sakattı. Üstüne gitti, oynadı ve sonuç operasyon 5 ay yok. Buffon'da adele yırtığı var 2 ay yok. Camoranesi kasığından sakat, 1 ay yok. Zanetti 3 ay yok, Melberg'de arka adele, 3 hafta yok. Legrottaglie 1 ay yok. Zebina aşil tendonundan sakat, 3 ay yok. Knezevic dizinden sakat, 4 hafta yok. Chiellini bağlarında zedelenme var, 1 ay yok. Iaquinta kasığından sakat 3 hafta. Tüm bunlar arşiv değil gün itibariyle Juventus'un bildirdiği sağlık raporu. Sağlık Kurulu'nun vakıfiyetini kimse tartışmıyor ama elbette "neden" diye soruyorlar. Juventus Sağlık Kurulu, Euro 2008'den dinlenmeden gelen futbolcuların sezon başında tempoyu kaldıramadıklarını ve kadroya girmek isteyen oyuncuların hafif sakatlıklarında şikayet bildirmeyip antrenmanlara devam ettiklerini ve sakatlıkların büyüdüğünü söylüyor. Ne tesadüf değil mi? Futbolcu sakatlığını yok sayar üstüne giderse; bir diğeri hafif sakatlığında bile antrenmandan kaçarsa tıp adamlarının onlar için üretebileceği bir tedavi programı yok. Şimdi Galatasaray ya da Fenerbahçe farketmez; bir kez olsun Juventus örneğine bakıp düşünelim: Amerikalı ekibin Euro 2008 öncesinde yükleme yaptığı milli takım oyuncularının sezon başında yaşadığı sakatlıklar, Uğur Uçar'ın diz kapağı kırığı gibi -bırakın futbol hayatını- yürümeyi engelleyebilecek zor sakatlıklar, Linderoth'unki gibi kalçadan geçirilen hayati operasyonlar ve geçmişte sakatlık yaşadıkları bölgeden tekrar sakatlananlar. Hepsinin Juventus da bir karşılığı var. Bu konunun devamı Galatasaray Sağlık Kurulu kimlerden oluşur ve nasıl çalışırlar olsun...

5 yorum:

John Doe dedi ki...

güzel bir çalışma
jorge andrede sözleşmesini feshetti.
Futbolu bırakmış bile olabilir.

ugur parildak dedi ki...

bu dünya çapında artan sakatlıkların, ekipmanlar ile ilgili olabileceği fikrimi destekleyecek olan var mıdır? hayır bilmiyorum ama belki adidas'in ürettiği süper düper kramponlar arttırmıştır sakatlıkları?

ix dedi ki...

Ben tüm bu detayların yanı sıra futbolcunun kendine bakmasının da çok önemli olduğu kanısındayım.

Maçta kenara alındıktan sonra hava durumu ne olursa olsun üzerine mont almak bile çok önemli bir detay bence. Uzun tatilde verilen programa uyarak fizik ve kondüsyon olarak bitik konuma gelmemek, yediğine içtiğine önem vermek, egzersiz hareketler yapmak gibi durumlar da futbolcuyu sezon öncesinde ve esnasında sakatlıktan korur diyorum.

Gerçi halı saha maçında sakatlanan, banyoda aşil tendonunu kesmeyi başarabilen futbolculara; falçata ile elini kesen kalecilere aşina olan insanlar olarak Türkiye'de yadırgamadığımız durumdur bu sakatlıklar ama, kendisine olan ilgisi üst düzey olan futbolcunun bileğini de kırmak için gelen rakipten başka hiçbir şey bükemez gibi geliyor bana.

peralta dedi ki...

ya bu konu gerçekten ilginç. fenerbahceli oldugum icin genelde kendi camiamdaki olayları inceliyorum. sadece iki olay belirtecegim, topu piyer arzuman ve fenerbahce saglık ekibine atmadan önce düşünelim diye. artık ne kadarı şanssızlık, ne kadarı değil düşünürüz.

sezon başında gökhan gönül'de yaşanan form düşüklüğü üzerine aziz yıldırım'ın cebindeki adam alaattin metin bir yazı yazmıştı. diyordu ki, işte gökhan'da form düşüklüğü var ama siz bilmiyorsunuz çocuk sakat sakat oynuyor, fedakarlık yapıyor. geçen sezonun son bir ayını sakat sakat tamamlamış gökhan. euro 2008'de de bu yüzden oynayamadı. alaattin metin'in üslubu ise enteresan, yani bu fedakarlığı öven bir üslup kullanmış.

kadıköy'deki partizan maçından önce aziz yıldırım'ın semih'e gidip, (doktorların oynamaması üzerine fikir birliğine varmalarına rağmen), takımın sana ihtiyacı var çık oyna demesi de biliniyor. en azından bütün gazeteler yazdı ve herşeyi tekzip eden kulüpten çıt çıkmadı.

bunlar övülüyor tabi, vay ne fedakar futbolcu, ne fedakar başkan diye. sonuçta fenerbahce, en önemli oyuncularından birinden 1aydır yararlanamıyor.

bildiğim kadarıyla bu ikili kocaeli'de kesin yoklar, arsenal maçı da şüpheli.

zachpaulsen dedi ki...

galatasaraydaki sakatlık problemini sadece euro 2008 sonrası sendroma bağlamayı doğru bulmuyorum. aynı sakatlılk problemi geçen sezon da vardı.

yine sakatların sayısı çift haneli rakamlarla ifade ediliyordu.
sağlık kuruluna yapılabilecek en büyük eleştiri; sakatlanan futbolcuların iyileşme sürelerinin uzaması. bir futbolcunun sakatlık yaşamasının sorumlusu başta futbolcunun kendisi ardından o takımın hocası, kondüsyoneri, antrenörüdür. ama sonrasında oyuncunun bir an önce geri gelebilmesindeki en büyük sorumluluk yine futbolcunun kendisi ve sağlık ekibindedir.

ben sakatlıklara doğru teşhis ve tedavi yönemlerinin uygulandığı konusunda şüpheliyim. linderoth 1 yıldır sakat. uğur için 3-4 ay dediler 8 ay oldu , 3 kez ameliyat geçirdi hala ne durumda olduğu belli değil. dönebilecek mi yoksa futbolu mu bıraktı? ayhan geçen sezon 4-5 ay oynamadı fıtık!!! yüzünden.

barış, mehmet topal ilk yarıyı çoktan kapattılar. emre güngör için 6 hafta denmişti taa ağustostaki steau maçından sonra şu an ne durumda belli değil. ilk yarıyı kapattı deniyor.serkan uzun süredir sakat. arda ve sabri'nin uzun süren sakatlıkları olmuştu.

nonda, ümit karan, hasan şaş gibi euro 2008'de oynamayan ama sürekli sakatlanan oyuncuları da sayarsak takımda sakatlık problemi yaşamayan yok...

bu sakatlık işini sadece euro 2008 veya futbolcunun kendine dikkat etmemesi değişkenine bağlamayı yeterli bulmuyorum. eğer sorun futbolcuda ise bütün futbolcular da mı aynı şekilde profesyonel değiller? ya da euro 2008'e katılmayanlar arasından sakatlananları nasıl açıklayacağız?

bu işte bence teknik ekibin futbolcu sakatlıklarına yol açan antreman metodlarının ve de sakatlık sonrası sağlık ekibinin uygulamış olduğu teşhiş/tedavi metodlarının sorgulanması gerekiyor.

yanlış antremanlar çok daha ağır sakatlıklara sebep olurken, bir de üstüne sağlık ekibinin tıbbi yetersizliği bu futbolcuların kariyerlerini ve de takımın başarısını ciddi etkileyecek sıkıntılara sokmaktadır.