23 Nisan 2009

Balotelli ve Carlton Myers

Balotelli'nin hikayesi ni yazdığım tarihe baktım. 31 Ocak 2008. O tarihte bir haymatlosdu Gana'lı anne-babadan dünyaya gelen Mario. 18 yaşında İtalyan pasaportunu almaya hak kazandı. Juventus tribünleri ona "Siyah İtalyan yoktur" diye tezahürat yapınca da "Hepsinden daha fazla İtalyanım"dedi 2 yaşından beri Balotelli ailesinin evlatlığı olan Mario. Aslında herkes bunun direkt bir ırkçı taciz olmadığının farkında. Başta Mourinho ve futbolcular olmak üzere çok insan bunun gol atan aynı zamanda rakip tribünlere antipatik gelen bir futbolcuya yüklenmek olduğunu söylüyorlar. Elbette ki bunlar bu adamın teninin rengiyle uğraşmanın özürü olamaz. Günlerdir süren polemikte en güzelini eski Messina'lı Zoro söyledi. Inter taraftarı Balotelli'ye yapılanlardan dolayı tepkili ama onlar ak kaşık mı? Inter tribünleri de 2005'de Zoro'ya ırkçı tezahürat yapınca Zoro, Eto'o gibi sahayı terketmek istemiş, Inter'li Adriano ve Martins onu ikna etmişlerdi. Zoro şimdi Inter taraftarına soruyor: "Kendini nasıl hissediyorsunuz?". Lafını koymuş ve gitmiş. Dün bir fotoğraf gördüm. 2001 yılında benzer bir ırkçılık vakasını protesto etmek için Treviso takımı yüzlerine siyaha boyayıp santra noktasına yürüyorlar. En önde yürüyen isim bugün Lazio forması giyen Tommaso Rocchi. O Lazio taraftarı ki Liverani'nin canına okumuşlardı, gün gelmiş Liverani, Lazio forması giymeye başlamıştı. Yetmedi bir de İtalyan milli takım forması giydi Somali asıllı orta saha. O tezahürata geri döneyim: "Siyah İtalyan yoktur"a! Bu tezahüratı yapan kuş beyinliler için La Gazzetta dün bir fotoğraf yayınladı: Sydney 2000 Olimpiyatları'nın açılış töreninde İtalyan bayrağını bir siyahi oyuncu taşıyor: Carlton Myers. Benzer tezahüratları zamanında salonlarda siyahi basketbolcu için de yapmışlar. "Ne hissediyorsun şimdi?" diye de sormuşlar? "Ben o tezahüratları yapanların gözlerinin içine bakar ve sahada cevap verirdim. Balotelli de öyle yapsın" demiş Carlton Myers.

13 yorum:

T. Egemen Gul dedi ki...

Simdi italyanlar icin tarihsel bir çıkarım yapmanın yeridir diye düşünüyorum.

Bu ülkenin geçmişindeki faşist liderler, bir zamanlar faşist ve komunist kardeşlerin birbirini katletmesi ve aynı toprak ustunde yaşayan halklarin faşizanlık yonunden bu sekilde karşılaşması hoş değildir ve hicbir zaman da hangi coğrafyada yaşanırsa yaşansın doğru değildir.

Bir ülkenin milleyetcilik temelli ırk karşıtlığı, ırkçılığı faşizanlığına dayanabilir. Konu futbol olabilir, basketbol olabilir, sporun her türü olabilir.

Aynen ulkemizde oldugu gibi bireyler aslında hiçbir zaman ırkçılık yaptıgını dusunmeden insanlara karsi cikabilir. Romanları dışlamak, aşağılamak da ırkçılıktır. Bir afro-amerikan'a "gelişimini tamamlamış gorilla" demek de ırkçılıktır. Afrikalı futbolcuya "yamyam" diye tezahürat yapmak da ırkçılıktır. Yurdumun turistten nefret eden fakat evine ekmegini turistin parasiyla goturen sahsi da "Allah'ın Caponu, Çinlisi" demesi de ırkçılıktır bana kalsa.

Kısaca Italyanlar Avrupa'nin en ırkçı insanlarıdır. Aynı bizim gibi. Fakat onlarda renge karşı da bir düşmanlık var. Bizde yok. Tek fark bu.

Scatterbrain dedi ki...

ama myers de harbiden cevap verirdi sahada. avrupa basketbolunun en güzel ve kalitenin en yüksek olduğu bir dönemde, en iyi birkaç oyuncudan birisidir. fucka, bonato, danilovic, mc rea, karnishovas ve myers gibi adamları tekrar seyredemicek olmama çok üzülürüm hep.

Genel Sekreter Vak dedi ki...

İnsanı doğuştan gelen özellikleriyle yada elinde olmayan diğer nitelikleriyle sınıflandıran,ayıran,daha yukarıya veya aşağıya koyan her türlü mantalitenin(mentalite değil!) üzerine ağız dolusu kusulası/kusmalı/kusayım.

SkyCaptain dedi ki...

Merak ettim acaba "haymatlos" kelimesi dilimize "I'm at Lost!" cümlesinin törpülenmesiyle mi girmiş? :))

memduh95 dedi ki...

öyle olsa enteresan olurdu ama bu homeless-heimatlos-haymatlos.

DJAN dedi ki...

bulent abıcım iyi yapdın Myers ı hatırlattın bizlere , aklıma İbo yla yapdığı 3 lük kapışması geldi.Zaman ne çabuk geçiyor valla

Arasmus dedi ki...

Aceto şu anda Barcelona'da yaşıyorum ve master yapıyorum. Burada İtalyanlar hakkında bir çok şey öğrenmek mümkün çünkü elini sallasan ellisine çarpıyor, o derece kalabalıklar. Neyse sadede geleyim Milanlı bir arkadaşım var, adam güney İtalyalılara bile Afrikalı derken Balotelli için ne düşündüğünü sordum. O da hemen siyah İtalyan olmaz, bizim kolonimiz yoktu diye savunmaya başladı. Ne kadar yok mok deseler de İtalyanlar'da ırkçılık duygusu bastırılmış bir şekilde var. Bazı detaylardan anlaşılıyor. Irkçılık olmasa bile kendilerini üstün görme ve dünyanın en iyisiyiz havası sezdirmeleri yadsınamaz. Bu söylediklerim İtalyan düşmanlığı olarak algılanmasın, aksine 7 aydır İtalyan kız arkadaşı olan biri olarak konuşuyorum :)

Son olarak, orada Atatürk'ün Türkiye ve Türklük adına benimsediği anlayış İtalya'da yok bunu anlamış olduk. Yani kendini İtalya Cumhuriyeti vatandaşı olarak hisseden, gören biri İtalyan olarak kabul görmüyor..

İsmail Şayan dedi ki...

Gereksiz bir bilgi: 1974 Frankfurt Kongresi'ne kadar ırkçılık Fifa tarafından suç olarak kabul edilmiyordu. Bu konuda daha önce verilen iki yasa teklifi reddedilmişti. 1974'te 74'e karşı 10 oyla kabul edildi. Mesele kongre üyelerinin medenileşmesi falan değildi. Afrika grubunun oylarını çekebilmek için her iki aday da teklifi desteklediler.

1974 Frankfurt kongresi Rous'un Havelange'a kaybettiği kongredir.

Unknown dedi ki...

http://img211.imageshack.us/img211/4510/resim2th1.jpg

http://img230.imageshack.us/img230/1354/39198182yj1.png

(baba afrikalı,anne italyan)

Irkçılık yatakta bitmiş..

Adsız dedi ki...

Myers, kesinlikle Slaven Rimac ile beraber avupanın en iyi iki şutöründen biriydi oynadığı dönemde.

T. Egemen Gul dedi ki...

Şu fotograflardaki cocuk ne kadar cirkin bisiy yaa... Insan degil sanki :) Kesinlikle iki farklı ırkın birleşmesinden doğmasına atıfra bulunmuyorum. Ama cok cirkin yahu.

Adem dedi ki...

Balotelli onun yaptığı yapmaya kalkışırsa her maçta 50 tane şut atması gerekecek golü bulması için. Gördüğüm en kötü yüzdeyle hücum eden sözümona yıldız Myers'dir.

miracsaral dedi ki...

"Zoro şimdi Inter taraftarına soruyor: "Kendini nasıl hissediyorsunuz?"."

Zoro'nun biraz dilbilgisi çalışması gerekiyor sanırım :)

Myers ritmini bulduğu zaman iyi atardı.