5 Şubat 2009

Milano'ya Yar Olmayanlar

Inter başkanı Moratti iyi bir adam. Futbolcusuna da vefalı. Recoba adlı sirk cambazını 10 yıl besledi mesela, o da gitti en iyi futbolunu kiralık olduğu sezon oynadı. Ronaldo sakatlanınca iki yıl takır takır parasını ödedi, "evladım" dedi. Ronaldo, Real Madrid'e firar etti. Ricardo Quaresma, Mourinho'nun özel ricasıydı. Genç yaşta yaşadığı Barcelona bozgununa rağmen Porto'da tekrar toparlayınca, Moratti de bastırdı parayı. Porto'ya 24 milyon euro artı 6 milyon bonservisine sayılan Pele'yi verdiler. 30 milyonluk Quaresma, Moratti döneminin en pahalı ikinci transferi oldu. Listenin bir numarasında Christian Vieri var. Lazio, Cragnotti ile sınırsız bütçeye sahipken, Atletico Madrid'den almıştı onu. 1999'da transfer rekoru kırıldı. Rakamlara euro cinsinden devam edelim. 46 milyon euro ödedi Moratti. İyi zamanları da oldu; Curva Nord'un yuhaladığı; onun da hareket çektiği günleri de... Hatta bir gün taraftarlar sahibi olduğu restorana molotof kokteyli attılar. Besle kargayı oysun gözünü oldu Vieri'nin sonu. Ezeli rakibi Milan'a gitti, Moratti'nin kalbini kırdı. 3 numarada Ronaldo var. Barcelona'ya 26.5 milyon euro ödedi Inter. Zamanın iyi parası tabii. Ronaldo iki büyük sakatlık yaşadı Inter'de. Sonrası malum.
4 numarada bugün yedek kulübesinde oturan kaleci Toldo var. Yüzyılın kazığı denilebilir kendisine. Inter kalesinde Frey vardı. Fiorentina'ya 25 milyon euro ödediler Toldo için. Frey'i de Parma'ya yolladılar. Kazanan Fiorentina oldu. Frey aslan gibi kaleci oldu, geldi Fiorentina'nın kalesine. Toldo, Inter'de kaleyi Cesar'a kaptırdı. Moratti döneminin en pahalı transfer listesinin 5 numarasında İbrahimovic var. Moggi'nin imzası olan skandal yüzünden safra atan Juventus, takımı dağıtırken Vieira ile birlikte onu da Moratti kaptı. 24.5 milyon euro ödediler Juventus'a. Henüz bir yanlışını görmediler(!)
Fransız Vieira bağlantısıyla başka bir kapı açalım. Milano kulüplerinin keşfettiği ya da eşek yükü para ödediği ama kaymağını İngiliz kulüplerinin yediği futbolcular. Inter'li Roberto Carlos'un Real Madrid'e gidişi de ayrı bir güzeldir ama bu listenin başında Dennis Bergkamp var. 1993'te Inter'e geldi. 2 sezon sonra Arsenal'e gitti. 11 sezon futbolun kralını oynadı. 2 numarada Patrick Vieira var. 19 yaşında Milan'a geldi. 96'da Milan'ın teknik direktörü Capello. UEFA Kupası çeyrek finalinde Bordeaux'yu San Siro'da 2-0 mağlup etmişler. Rövanşında Ahmet Çakar 'ın sırtına çarpan Zidane'ın serbest vuruşu ve gol ve 3-0. Maçın ipe çekilen adamı ise Vieira. Onu da vatandaşı Wenger kurtardı. Arsenal'de kaptanlığa yükseldi, bol bol kırmızı gördü ve sıkılınca da Juventus'a gitti. İnter'in yine kazık yediği ve İngilizlere kaptırdığı bir adam İrlandalı Robbie Keane. Hakan Şükür ile aynı sezon gitti Milano'ya. Büyük fiyaskoydu. Yıllar sonra benzer bir kazığı Liverpool yedi ve yarım sezon için 7 milyon euro bonservis ödemiş oldu Tottenham'a gönderdiği Keane için. Bir başka isim Fransız Silvestre, 99'da Inter'e geldi. Yemeyenin malını yiyen Alex Ferguson oldu. Çok da önemli olmayan bir isim. Gresko. Inter'e neden geldiğini kimse bilmiyor. Blackburn Rovers'a gitti.
İşin en garibi ise bir sürü kazık yiyen Moratti'nin, Emre Belözoğlu'nu bir İngiliz kulübüne; Newcastle'a satarken para kazanmış olması. Kaça mı sattı? Galatasaray'dan alırken tek kuruş ödemediğine göre ne önemi var!..

20 yorum:

Adsız dedi ki...

Ricardo Quaresma seneye Chelsea'de kalacak ne kadar ödeyeceklerini bilmiyorum ama ...

Turgay Keskin dedi ki...

Toldo kesinlikle en büyük hatalardan biri, Frey-Toldo için hala canı yanıyordur herhalde..

Ama listede İbrahimoviç neden var, onu anlayamadım. Pek yar olmamış gibi durmuyor çünkü..

fitico dedi ki...

kaka m.city'e gitseydi ingiltere'de ki paralar yuvaya dönebilirdi belki..

Yiğit dedi ki...

hayalimde bir kitap var transferler üzerine fakat yeterli materyal ve yaşım itibari ile yeterli birikimim yok. bunu siz yazabilirsiniz kim bili belki de ben 2040'ta son 50 yılın transferini kaleme alırım.

aşkın dedi ki...

Belki en saçmasından bir komplo teorisi ama, hiç kimse bu kadar yoğun ve bu kadar uzun süreli enayi olamaz.Biz kendisiyle dalga geçerken belki de Moratti sahibi olduğu petrol şirketi için futbol üzerinden vergi kaçırdı veya kara para akladı.
Yoksa aklım almıyor bu kadar transferi.Slovak'tan Sierra Leonelisine ve İspanyol'dan Türk'üne, 8 forvetten sayısız ortasahaya, her hafta ilk onbirin değiştiği, 18 kişilik maç kadrosuna girmenin lütuf sayıldığı, yan gelip yatan Recobasına yıllarca çuvalla para ödenen bir takımın basit bir açıklaması olamaz.

gerisi önemli değil... dedi ki...

hakan şükür ü de katmak gerekir. sanırım 9 milyon euroydu maliyeti. 1,5 sene kaldı. 10 gol bile atamadı. üstelik ronaldo ve recoba nın sakatlığına rağmen.

toldo italya yı 2000 de finale taşıyan adamdı. çok iyi oynamıştı. sanırım yine o sezon juventus da buffon na o civarda bir bonservis ödemişti. yani italya nın 1 ve 2 numaralı kalecieri bunlar.

jose dedi ki...

Abi bu listeye Pirloda eklenebılır sanırım:)

canbil dedi ki...

robbie keane cm'nin kazığıdır.

GK dedi ki...

Toldo Fiorentina'dan alındığında iyiydi Frey kötüydü,git gide roller değişti Toldo ilk 3 sezondan sonra yumurtlamaya başladı Frey Serie A'nın en baba 3 kalecisinden biri oldu.

cagliari42 dedi ki...

toldo'ya katılmıyorum. julio cesar transfer edilene kadar, gayet iyiydi. listeye pirlo ve seedorf eklenebilir.

H.C. dedi ki...

Frey gibi İnter'de oynarken gelecek vaad eden bir kaleciyi, ondan 9 yaş büyük bir kaleciye değişmek hiç mantıklı değil. Toldo'da iyi bir kaleci ama Frey'de ısrar edilseydi kesinlikle kazanan İnter olurdu.Frey'in bana kalırsa Fransa milli takımında yerinin olması lazım. Çok iyi bir kaleci ama değerini bulamıyor bir türlü.
http://footballsoldier.blogspot.com/

tahir durten dedi ki...

"Inter başkanı Moratti iyi bir adam." seklinde baslayinca, "Baskan Moratti gonlu zengin adamdir..." olarak baslayan eski entry geldi aklima. hani inter'in hababam sinifi gibi oldugu yillar. ben bu kdr gulmemisimdir bi entry'e...

rogg dedi ki...

Interdeki Karl-Heinz Rummenigge ile başlayan alman ekolü brehme, matthäus ve ile devam etmiştir..

Yazılanlar arasında olmayan en büyük balonlardan birisi de United'da muhteşem seneler sonrasında Interde berbat bir sezon geçiren Paul Ince...

angelus1345 dedi ki...

Kendisinin ayrıca Pirelli'de yüksek hisse sahibi, karısının da Milano belediye başkanı olduğunu, İtalya'nın sayılı zenginlerinden olduğunu, biliyor muydunuz?
Bırakın adam eğleniyor kendi halinde...
Ben asıl Ferrero futbola merak salsa ne olur diye düşünüyorum. Koyar Nutella'yı formaya, bakın futbola bayanların ilgisi kaça katlanıyor?

dogan pamuk dedi ki...

moratti birgün menajerlerin getirdiği maç kasedini izler.italya dışında uzak bir yerde oynanan maçı izlerken bir oyuncuyu çok beğenir ve bunu alalım der. yanındakilerin cevabı çok basittir " o zaten bizde başkan"
moratti gibi futbolcuları sattığı lastik sanan bir adam dururken bu liste daha çok uzar.

gokhan dedi ki...

bu konuda katılmadığım tek isim ronaldo. inter'e geldiğinden daha fazla paraya gitti ve oynadığı süre içinde de 68 maçta 49 gol atmış. tek olumsuz yanı geçirdiği o iki büyük sakatlık. onun dışında herşeyiyle inter'e yar oldu bence

bonus dedi ki...

hikayeyi şöyle dymuştum. adriano nun parma formasıyla ac milana attığı gol sonrası bu Adriano yu İntere alalım der.cevap aynı: o zaten bizim topçumuz başkan..

aliriza dedi ki...

yazının sonunu güzel bağlamışsın. çok şey ifade ediyor.

Unknown dedi ki...

Abi bence kaçan balıkların en büyüğünü unutmuşsun - Thierry Henry- diyordum ki yazının başlığının Milano'ya yar olmayanlar olduğunu gördüm. Ama yine Juvedeki o sarsak çocuğun Arsenaldeki ilaha dönüşmesi girer be listeye

Furion dedi ki...

"İbrahimoviç'in henüz bir kazığını görmediler" denmiş şubatta, o da Barça'da canavar gibi devam ediyor. Yine olan Inter'e oldu.