7 Şubat 2009

Türkiye Euro 2016'yı Alır mı?

Türkiye Futbol Federasyonu, Euro 2016'ın evsahipliğini yapmak için UEFA'ya resmi adaylık başvurusunun yapıldığını açıklamış. Stadlardan, ulaşım, konaklamaya kadar birçok konuyu ele almış, yorumlarda tartışmıştık. Üstüne söylenecek yeni bir söz yok. Blog arşivinden ilgili yazıları çıkartalım... Anketteki "yeterli/yeteriz, hazır olmak" fillerinin detayı yazılarda...
Euro 2016'da 24 Ülke

20 yorum:

H. İbrahim Andiç dedi ki...

kadir has'ı örnek alırsak, turnuvayı da alırız.

Lâ Mekân dedi ki...

hazır olsak bile alamayız bence...

ssim dedi ki...

@0dy,

sadece stad yaparak turvuna alamayız. ulaşım, konaklama, alt yapı ve sosyal olanaklar ne kadar yeterli ?

pclion dedi ki...

Net konuşmak için erken ama ben kazanma şansımızın olduğunu düşünüyorum. Bu konuda daha detaylı bir şeyler karalamak lazım daha sonra...

M. Alper dedi ki...

Ne cüretle başvurduğumuzu merak ediyorum?
Adamlar sormaz mı bize?
"Kardeşim adam gibi 2 stadın var. Ulaşım, konaklama şüpheli..Ne yüzle başvuruyorsun?"

pilot santrafor dedi ki...

2011'de belli oluyor sanırım. başvururken bütün stadların hazır olması gerekiyor mu? öyle ise alamayız. ama değilse alırız muhtemelen. 2005 şampiyonlar ligi, 2009 uefa finallerini aldığımıza göre ihtimal var. 2016'ya kadar da gerekli hazırlıkları tamamlamış oluruz kanımca.

cikkoleite dedi ki...

7 Yil sonrasini simdiden öngörmek cok zor hele Türkiye gibi bir ülkede.Bence bizim sansimiz biraz da aday olacak diger ülkelerin durumuna bagli cok daha hazir durumda trafik,stad,konaklama sorunu olmayan ülkelerin yaninda sansimiz azalabilir.Ama ne olursa olsun ben zamanlamayi dogru buluyorum basarili sonuclanmis bir Avr. Sampionasindan sonra iyi bir hamle bence.

Protanopia dedi ki...

anketteki seçeneklerin baya bir kesişim kümesi var gibi. yeterliyiz-alırız ile hazır olur-kazanırız hemen hemen aynı gibi örneğin.

Onur Tirkes dedi ki...

@artilijerac

sanırım o dediğin doğru olsa Güney Afrika cumhuriyetinin Dünya Kupasını alması mümkün olmazdı.

vts dedi ki...

kısa ve net olarak hazır olsak da kaybederiz.
çünkü stadı yapmak bize kolay, ama diğer kriterlerde çuvallıyoruz.

Unknown dedi ki...

Ne zamandir stadyum yapmak böyle bir turnuvayi organize etmek icin yeterli görülüyor? Güney Afrika'ya Dünya Kupasi'ni vermeyi cok absürd bulmustum. O kadar olmasa bile Türkiye'nin su anda gemisine bindigi insanlarla 2016'da nasil bir yer olabilecegini tahmin edebiliyorum. Herkes Türkiye deyince aklina Istanbul'u getiriyor. Halbuki bu turnuva alinirsa, Kayseri, Antep, Trabzon gibi sehirlere de ugramak zorunda. TR'nin bu turnuvayi organize etmesi durumunda AB'den daha da uzaklasacagina inaniyorum. Bunlar aklimla dile getirdiklerim. Ama gönül tabi ki memlekette böyle bir heyecani istiyor. Keske verseler de Avrupa Sampiyonasi'ni söyle bir canli izlesek stadyumdan TR'de.

Spooky dedi ki...

hazır olabiliriz ama alamayacağımızı düşünüyorum.
diğer kriterlere konusunda avrupa kupasında bütün muhabirler ve giden iki arkadaşım ulaşımdan ve organizasyonun kötülüğünden bahsettiler. tabii orası avrupa'nın göbegi olduğu için kimse ses çıkarmamış ama bizde kesin metro trafik sorun olacaktır.

almamızı sağlayabilecek en önemli etken fifa'nın ve uefa'nın artık turnuvaları iki ülkeye vermek istememesi olur.

bahtiyar dedi ki...

konuyla direk bağlantılı değil belki ama 2010 dünya basketbol şampiyonasını da yıllar önce aldığımız halde salon yapmadığımız için turnuvayı kaybetme durumuyla karşı karşıyayız. bu işlerde türk aklıyla son dakikaya bırakmakla turnuva vermezler bize eğer 2-3 sene içinde bitirebilirsek alma şansımız olabilir. ama bizde işler önce turnuvayı al sonra stad yap diye işlediği için şansımız az.

Minero dedi ki...

Türkler organizsyon işinde çok başarılılar. Kim ne derse desin. İstanbul Park'daki ilk F1 yarışının antrenman turlarını izlemek için gittiğimde yolun asfalt çalışması devam ediyordu ama gerçekten güzel bir yarış oldu. Keza Atatürk Olimpiyat gibi facia bir stadda bile çok güzel bir Şampiyonlar ligi organizasyonu çıkardık. Kadıköy'deki Final de referans olacaktır. Türkiye ciddi anlamda ister ve hazırlanırsa alma ihtimalimiz var.
Bu paylaşımım yaşamdımdanMühendislik öğrencisiyim ve yabancı dilim var diye organizsyon işlerinde çalışıyorm. Ünlü bir Marka'nın büyük bir otelde yapılan kongresinde Fransız katılımcı bana "Konuk ağrılamayı gerçekten iyi biliyor ve görünüşe önem veriyorsunuz. Bizde böyle bir etkinlik olsa kimse Masaların kenarına etek takıp alttaki kablo kirliliği görünmemesini düşünmez" demişti. Sanırım şansımız var...

cem dedi ki...

organizasyon vermede stadlardan cok lobi ve lojistik önemlidir. özellikle futbolda agirligi olan almanya, italya, fransa gibi ülkeler 10-15 yilda bir büyük organizasyon alirlar. ki haksiz bi uygulama degil. kimse itibar etmezken, bu isler bu kadar kar getirmezken bu ülkeler ev sahipligi yapmislar.

sydney'de yapilan olimpiyatlari hatirliyorum da, gidenler o kadar memnun kalmisti ki bundan sonra olimpiyatlar hep avustralya'da yapilsin diye konusulmustu. ülkenin cografyasi ve halkin misafirperverligi önemli etkendi bunda. türkiye tolerans konusunda düsündürüyor beni acikcasi.

alman gelicek metroda bire icip kusacak. ingiliz taksim'de sarhos naralari atip saga sola isiycek. fransiz'lar kuytuda tenhada yiyiscekler. türk kizlarina asilcak italyan genci. bunlara ne kadar tolerans gösteririz, adamlari pataklamadan ne kadar sabrederiz merak ediyorum

mbb dedi ki...

turnava illa ki kayseri gibi anadolu şehirlerine taşacak, ve turnuvaya içmek eğlenmek için gelen avrupalılar bi tane barı olmayan bu şehirlerde kapı kapı içecek yer arayacak... bu da ayrı bir problem

mondo trasho dedi ki...

şaka mı bu? türkiye ve 2016 adaylığı! tartışılması bile gereksiz. mümkün değil. bakın sahalarımıza allah aşkına.
bir tek kayseri stad yaptı diye bir de aslantepe yolda diye havalara girdik. ilginç bir ülkeyiz vesselam. olimpiyat adaylığından farksız bu. kendimiz çalıp kendimiz oynuyoruz.
60'ların teknolojisiyle yapılmış stadlarımızla utanmak yerine boyumuzdan büyük işlere kalkıyoruz. bırakın avrupa şampiyonasını süt kupası otganizayonunu bile alamayız. düzeleceğine de zerre inanmıyorum. kayseri stad yarattı, hemen bir havaya girildi. boş hayaller, bomboş.

alchoburn dedi ki...

bence bu tip organizasyonlarda önemli olan daha önce alınmış küçük organizasyonların altından başarıyla kalkabilmekle alakalı. türkiye bu sene de uefa kupasından alnının akıyla ıkarsa alır. daha önceki seçimlerde bu açıdan protföyümüz eksikti, ayrıca bu tip organizasyonların artık diğer avrupa ülkelerine de kayması gerekiyor. türkiye'nin son dönemdeki başarıları da cabası.

ha alır da yetiştirir miyiz? stadların yetiştirilmesi hakikaten çok zor değil de, asıl sorun yolların yetiştirilmesi ve şartların sağlanması. biz olaya sadece seyircinin maçı izlediği stat gözüyle bakıyoruz çünkü, oraya ulaşımı ve konaklamayı düşünmüyoruz. o kadar seyirciyi ağırlamak için istanbul, ankara ve antalya'da sadece yeterli yatak kapasitesi var. diğer illerde de kalma olanaklarının arttırılması gerekecektir.

Feridun Bitir dedi ki...

polanya ve ukrayna yapiyorsa ve organizisyonu uefa onlara veriyorsa bizde hayli hayli yapariz

erdal dedi ki...

Güney Afrika Dünya kupasını Polonya-Ukrayna Avrupa şampiyonluğunu aldıysa bizde alabiliriz.Stad yapmak sorun değil o stadları daha sonra doldurmak lazım Atatürk olimpiyat stadının durumu gözler önünde boşuna yapılmış bir yatırım.Aynı şekilde İstanbul Park belki birkaç yıla kadar İstanbulda Formula 1 yarışı olmayacak.Neden o pisti Antalya tarafına yapmadılar.O yarışlara gelenler kalbur üstü insanlar hem tatil yapar hemde yarış izlerlerdi Özel Yatlarıyla bile gelen olurdu.
Euro 2016 da alt yapı çok önemli bizim Tren sistemimiz tam bir felaket Avrupalılar Trenle seyahat eder.Otoyol alt yapısı yetersiz.
Ama yinede umutluyum eğer alırsak bence bu turnuvaya İstanbul 2 stadla katılmalı avrupa ve asya yakası.Asya yakası kolay şükrü saraçoğlu alır ama avrupa yakası karışık Türk Telekom Arena müthiş bir stad olucak ancak olimpiyatta elit bir stad ve beşiktaşta yeni projesini yetiştirmeye çalışacak ama mutlaka avrupa-asya yakasın da olmalı İstanbulun esprisi bu.Saraçoğlu şehir içinde vermezler denilmasi bence hikaye Basel St Jakob ve Zürich Letzigrunda tam şehrin ortasındaydı euro 2008 de.
Diğer şehirler tabiiki Ankara,İzmir,Kayseri ve mutlaka Antalya olmalı.Trabzon, Konya ve gönül isterdiki Diyarbakır (ama zor)Gaziantep de bir alternatif Urfa stadı UEFA kriterlerine uygun değil.... selamlar ve bol şanslar