7 Şubat 2009

Avni Aker'de 61. Dakika

Trabzonspor için iki ihtimal var Ankaragücü maçının ardından. İki hafta önceki Fenerbahçe maçındaki zinde takım yoktu sahada. Ya fizik olarak düşüyorlar, ki bu dün akşam kaybedilen ikili mücadelelerde yerde kalanlarla bu fotoğrafı verdi. Bunun testi Beşiktaş deplasmanı olacak. Ya da Avni Aker'de taraftarın önünde maça konsantre olamıyorlar. Trabzon'un kendi evinde bu kadar zorlanmasının bir sebebi kesinlikle tribünler ve futbolcular arasındaki iletişim. Tayfun Cora'nın golünden sonra kaptan Hüseyin'in, takımı toplayıp horon teperek golü kutlama tercihi de bir futbol yanlışı. Karşında bir rakip var ve sen sadece 1-0 öne geçmişsin. Sen önce ikinciyi at. Bunun bir dengesi olduğuna inanırım. Bu türden organize sevinçleri skoru sağlama alıp yapmakta yarar var bu oyunda. Rakibe, "atacağım bir golle o sevinci kursaklarında bırakarım" dedirtmemek lazım. 2-0, 3-0'u bulduğunda, horon da tepersin, halay da çekersin, yengeç dansı da yaparsın. Durmayı da bilmek lazım tabii. 4 ve 5 farka ulaştığında, oyunu hezimete götürdüğünde de bunu yaparsan; rakip sana tekme atar, krampon gösterir. (Bakınız Barcelona-Atletico Madrid maçının 30-45 dakikaları.) 61. dakika coşkusu da beklentinin aksine futbolcuları oyundan kopartıyor. 61. dakikada tezahüratın yükselmesi, hadi iki meşalenin yanması hoş da; o uçan balonlar, patlayan fişekler, geride her seferinde oynanmamış 29 dakika var gerçeğiyle birleştiğinde bana pek mantıklı gelmiyor. Kazandıktan sonra kolbastıyı oyna da; bu oyun kendi içinde bu kadar şov tutmaz. Alanzinho ile hiç tutmaz...

24 yorum:

Schumy dedi ki...

Trabzon bu sene çok farklı...

dursunkaptan dedi ki...

Katılıyorum. Biz Trabzonspor yeniden kenetlendi derken olay abartıya gitmeye başladı. Hele havai fişek falan çok gereksizdi. Tam da o dakikalarda Ankaragücü resmen kaleyi ablukaya aldı. Her seferinde 61. dakikada şov yaparken gol yiyeceğiz diye ödüm kopuyor. Bir gün fena rezil olacağız ama hayırlısı.

stalker dedi ki...

inönüde meşalenin m'sini gördüğünde saldırıyor polis. trabzonda nasıl oluyor ki bu işler acep?
gs ve fbnin en kötü zamanlarında bile kazanma alışkanlıkları olması trabzonun en büyük handikapı. kazanma alışkanlığı derken, şampiyonluk açısından bahsediyorum. beşiktaşta da bu yok mesela. ancak iyi oynarlarsa bjk, sivas ve trabzonun şansı olur. kazanma kültürü başka bir şey çünkü.

sannti dedi ki...

Trabzon'un bu sene farklı değil şanslı olduğunu düşünüyorum. Ersun Yanal futbolu değil karambol futbolu oynuyorlar, attıkları bi tane organize gol hatırlamıyorum daha.

dursunkaptan dedi ki...

@stalker: trabzon'da polisle tribünün arası iyidir. aynı şehrin çocukları ne de olsa:) tabi federasyon her maç sonrası ceza makbuzunu yolluyor. avni aker'de olsun deplasmanda olsun cezasız maç görmedik daha. bari otomatik ödeme talimatı verseler de kırtasiye masrafı olmasa:)

SkyCaptain dedi ki...

Bu sene anadolu'dan şampiyon çıkarsa Sivasspor çıkacaktır. Trabzonspor 1-2 maç arka arkaya puan kaybı yaşadığı anda çöküşe geçecektir. Bknz. Ersun Yanal ve Yönettiği Futbol Takımları

memduh95 dedi ki...

horonlar, kolbastılar tamamen kendine özgü gol sonrası sevinci klasikleştirme çabası. muhtemelen karar böyle alınmış. sağlama al, sonra çılgınca sevin demek bir fikir elbette. belki de obafemi martins'e hat trick yapmadan perende atma, girdiğin burgular götünü tırmalar demek gibi. bilemiyorum.

Schumy dedi ki...

Zaten farklıdan kastım iyi değildi. Yöneticileri çıkar ağlar hakemler lehlerinde düdük çalmaya başlar, oyuncuları kendilerini yere atar bağırır çağırır.

İnanın dünkü maçı gördükten sonra Bursa'nın attığı gole bir kere daha sevindim...

azmi dedi ki...

bu sene trabzonu şampiyonluğun favorisi görüyorum. ama bu sene oldular oldular oldular. olamadılar artık 2067 yi beklerler. federasyona protestoyu da çektiler. artık hakemler de biraz bel veriyor.. büyükler kulübüne hoş geldiniz yeniden.. kolejli gençlerin partisindeki köylü gibi olsanız da bu lige lazımsınız..

Beytullah dedi ki...

Hala, Ersun Yanal klasigidir, 1-2 maç arka arkaya puan kaybı yaşarsa çöküş başlar yorumlarını anlamsız buluyorum... Bu takım 20 maçtır bu ve bunun üstü oyun oynuyor, kazanma kültürü de görüldüğü gibi oturmaya başladı... Dün Trabzonspor ilk 15 dk golü bulur devreye girmeden 2'yi bulurum ikinci yarıda fazla sıkmadan tekmesiz, kartsız bir oyunla haftayı geçerim düşüncesindeydi. Bir yere kadar dedikleri oldu ama devreye 2 farklı girememek ve Ankaragücü'nün ekstra iştahı ve mücadelesiyle maçı koparamadı... Ama açıkcası bir veya iki pozisyon dışında rakibe pozisyonda vermedi... Trabzonspor için organize bir golü yok diyen arkadaşlar sanırım yenilen golde Barbaros'un Selçuk'un ayağını hesaba katarak o golü attığını da iddia ederler... Neyse haftaya Trabzonspor Beşiktaş'a İstanbul'da kaybetmeden, Sivas ve Galatasaray maçlarından alacağı 4 puanla ligi en tepede bitirebileceğini gösterdi...

altan yerdenayaga dedi ki...

sanki bütün futbol dünyası kendi kendine itiraf edemese bile trabzonspor'un şampiyon olmasını istiyor.o yüzden sorun çıkaracak mevzular için uyarıyor gibi...

srdrchn dedi ki...

geçen bayramda trabzon koceli maçını seyrettim avni aker maratonda..Bence taraftara laf söylemeden orda maç izlemek lazım..Adamlar bir küfür etmediler maç boyunca..Arada hakeme küfür eden iki densizide hemen bütün tribün susturdu.61. dk bi eğlence takım yenilsede onu yapıyorlar.Trabzon şehri futbolla yatıp kalkan bi şehir iki kolbastiyi bi 61. dk çok görmemek lazım..

gorcanabi dedi ki...

Trabzon şampiyon olursa oluşacak coşku komasından dolayı havaya sıkılacak silahlardan korkuyorum, milli takımın Avrupa kupasını almasından korktuğum kadar.

Unknown dedi ki...

Organize gol ne demektir ben onu anlamadım zaten. Organize atak olur, bunun sonucunda da gol olur. Trabzonspor'unda bu yıl organize atak yapmadığını düşünmek, belli bir taktiği olmadığını varsaymak maçları izlemememiş olmak demektir.

Havai fişek olayına gelince kesinlikle katılıyorum belli ki trabzon ankargücü maçına çok konsantre olmamış ve rahat geçeriz demiş hele bir de bunun üzerine daha 45. saniyedeki atak gelince ve sonrasında gol. Tamamen bitti bu maç havasına girdiler. Havai fişek maçın daha 61. dakikasında takımı sabote etmekten ve karşı takımı motive etmektekten başka işe yaramaz.

Maçın sevindirici yanı trabzonspor ligin son sıralarında bulunan bir takımla kendi evinde berabere kalıp 2 puan kaybedecekken son dakika golü ile kazandı ve ciddi olmadığı bir maçta 3 puan aldı. Buda kazanma kültürünü ve isteğini gösteriyor.

lionel dedi ki...

Öncelikle ankaragücü maçında hakemin maçın skorunu etkileyecek bir yanlışı yoktu bunu belirtelim.Trabzon bir sistem takımı olamadı 20 haftada.Yeni bir takımız küllerimizden doğuyoruz.Kabul edilmeli ki bunu başarmak zor.Fakat bir şekilde kazanmayı biliyoruz.Bursa kayseri sivas maçlarında arka arkaya yapılan puan kayıplarına sevinen insanlara burdan belirteyim sevinciniz kursağınızda kalıcak.Biz hakkımızı kimseye yedirmeyiz! 61. dakika gösterilerine gelince uzun bir aradan sonra şampiyonluğa oynuyoruz biraz bu gösterileri abartıyoruz.Zamanla insanlar modifike olucaklardır diye düşünüyorum.

Sene basından beri sistem takımı olmayı basarmıs cok cok iyi futbol oynayan bir istanbul takımı söylermisiniz bana.Alex oynarsa fener atıyor Lincoln arda oynarsa gs atıyor.


Bu arada gokhan zan ibrahim kas gibi tercihler yerine bizim egemen i neden gormez fatih terim anlam veremiyorum.Sene basından beri inanılmaz performans sergiliyor.

H.C. dedi ki...

Trabzon belki sistem takımı olamadı ama kazanan bir takım oldu. Bu da Türkiye'de şampiyon olmaya yeter.
http://footballsoldier.blogspot.com

ACY dedi ki...

il plaka numarasını her yönüyle bu denli yaşayan hayatına bu kadar sokmuş ve süper ligdeki aşşağı yukarı her takımda bir 61 numaralı oyuncu bulunurken trabzonun 61 numarası barış memiş nerelerdedir ben bu açıdan bakmak isterim olaya.. he ayrıca her 61.dakikada bu oranda sevinen trabzon şampiyon olursa neler yapılacak sevinç gösterileri için onu merak ediyorum..ama medya maymunu "yemekteyiz sivas"ın kadrolu yarışmacısı acitasyon bülent uygun olacağına trabzon olsun yakışır..

Puskas dedi ki...

Trabzonspor'un olası şampiyonluğunda eğlenmek amacıyla dinamit bile patlatabilir Trabzon'lular.Gidişat bunu gösteriyor.

Kojiro Hyuga dedi ki...

geçtiğimiz sezon kayserispor maçının 61. dakikasında tribünler yine galeyana gelmişken trabzonspor golü yemişti. dakika 62 de olabilir, şov başladıktan sonra geliştirilen ilk ataktı. iglesias durumu 1-1 yapmıştı. :-) umut'un son dakikalarda attığı golle 2-1 kazanmıştı ama trabzon...

asdfjkls dedi ki...

Yahu şu çok bilmiş futbol ulemalarının saçma sapan tespitini papağan gibi orda burda yazıp durmasanız bir yerinize bişey olur. ilk 5 haftadan sonra takım düşüşe geçecekiti, olmayınca 10 haftaya çıkardınız, o da olmadı ikinci yarının başı dediniz, bu teorinizde ersun yanal takımı tarafından klozete yollanıp üzerine sifon çekilmesine rağmen papağanlar hala vazgeçmiyor. oldu canım ersun yanal takımları düşüşe gecer. aferin sana süper bir analiz, haftaya gel buraya yaz yine ersun yanal takımları düşüşe gecer diye,34. hafta sonunda bakalım ne diyeceksin sevgili papağan kardeş!!!

north61 dedi ki...

Trabzon'un bu maçtaki performansının en büyük nedeni rakibi hafife almalarıydı. 2 tane çok önemli maçtan (Fenerbahçe, Ankaraspor) ve alınan tatmin edici skorlar & iyi futboldan sonra, Ankaragücü'nün sıralamadaki yeri ve son maçlardaki performansı konsantrasyon kaybının yaşanmasına neden oldu. Zaten yazınızda belirttiğiniz gibi ilk gol sonrası sevinç bile rakibin ne kadar ciddiye alınmadığını gösteren bir veri. Takımda fiziki düşüş olma olasılığı da tabiki dikkate alınabilir ancak bunun ne kadar gerçeği yansıttığını görebilmek için iyi konsantre olarak oynayacakları Beşiktaş maçını beklemek lazım.

61. dakika coşkusu takıma negatif değil pozitif anlamda katka yapan unsurdu ta ki bu maça kadar. Burada olayı tadında bırakmamanın nelere yol açabileceği açıkça görüldü. Havai fişek gösterisi illaki yapılacaksa 61 de değil maç sonu galibiyeti kutlamak için yapılmalı. Bundan önceki Trabzon maçları takip edildiyse 61. dakika coşkusu sahada takımı ateşleyen bir unsur olduğu öne çıkmaktadır.

Ersun Yanal takımlarının düşüşe geçeceği mevzusunda ise istatistiklerin her zaman gerçeği yansıtmayacağı hususu gözönünde bulundurulmalıdır. Trabzon önemli bir camia ve bu tarz bir düşüş yaşanması imkansıza yakın bir durum. Takım 20. maçı geride bıraktı ve A.gücü maçına kadar gerilemeyen aksine yükselen bir grafik çizdi. Hele ki Beşiktaş ve takip eden haftalardaki Galatasaray maçları en az puan kaybıyla atlatılabilirse Trabzon'un şampiyon olmaması zorlaşır. Kaldı ki bu tezi savunanlar Gençlerbirliği ile üst üste 2 kez kupa finali oynadığını ve Avrupa performansını gözardı ediyorlar diye düşünüyorum.

Alanzinho çabukluğu ve top kontrolü gözönünde bulundurulursa iç sahada tıkanan maçlarda çilingir rolü üstlenebileceği izlenimi verdi. Bunun yanında Yattara için ciddi bir alternatiftir ve en azından onun performansını yükseltebileceğini öngörebiliriz.

Dikkat edilmesi gereken bir hususta takımda sakatlık probleminin olmaması. Bu ciddi ciddi takdir edlimesi ve incelenmesi gereken bir durum.

Trabzon bu sene şampiyon olursa bunu büyük oranda savunmasının ve kalecisinin sağlamlığına, sakatlık problemi yaşamamasına, camiasının bütün unsurlarıyla kenetlenmesine, yönetiminin iş becerisine ve tabi ki Ersun Yanal'ın performansına borçlu olacaktır.

papaz dedi ki...

Klasik Ersun Yanal takımı bunlar ya, 34. haftadan sonra çökerler :)

bu kadar sığ bakmaya devam edin siz, bir arkadaş da karambol golleri atıyorlar demiş, golleri daha da önemlisi sene başından beri kaçan pozisyonları tekrar izlesin, aynı pozisyonu kaç kere bulmuş takım görsün...

Dünkü Ankaragücü maçı da yönetimin ve yerel basının afedersiniz b.k yemesiyle büyük kayıp oluyordu. Ne oldu da çıkardınız havai fişekleri, takım dağıldı, koptu maçtan o dakikadan sonra ancak golü yiyince uyanabildi.

Kritik mesajlar vermeye devam ediyor takım, maç sonrası ve gol sonrası dansları gereksiz bulmak bir yana, başarının altında yatan kilit nedenlerden biri olarak görüyüroum. İlk 11inde geçen seneden devam eden sadece 4 oyuncusu olan bir takımı o rituel haline dönüşen eylemler bu kadar bir arada hareket eder hale getirdi, doğru düzgün oynamayan Isaac de çılgınlar gibi sevindi golden sonra, Alanzinho geldi diye havası bozulan(!) Yattara da.

Ersun Yanal bu sene çok iyi iş yaptı bugüne kadar ama dün oyuna müdahele etmeliydi golü yemeden önce bana göre, takımı bir silkelemeliydi. Ceyhun'u alabilirdi kötü oynayan Selçuk'un yerine böylece 1-1e hiç gelmeyebilirdi oyun.

Ayrıca çok merak ediyorum, Ersun Yanal takımları düşüşe geçer diyenler bu takımın bu ligin temposu en yüksek takımı olduğunu görmüyorlar mı?

M. Alper dedi ki...

Ben FB'liyim baştan söyleyeyim.
(Emre denen topçu bozuntusu takımdan defolup gidene kadar da tarafsızım ama)
Ersun Yanal ile ilgili yapılan yorumlar çok sığ ve klişe.
Yeni bir takım olmasına, Trabzon gibi sabırsız bir şehrin takımı olmasına ve taraftarının her anlamda takımı en negatif etkileyen takım olmasına rağmen şampiyonluğun en büyük adayı bence.
Papağan yorumlarını bırakın, 90 dakika Trabzon'un maçlarını izleyin derim.
Yok organize atağı yokmuş, yok şöyle, yok böyle...
Diğer takımlar sanki Barca gibi oynayıp gol atıyorlar.

Ali Can Salihoglu dedi ki...

Trabzon 61 dk. dan sonra degil 1-0 one gectikten sonra mactan dustu, mac 1-0 olana kadar yine iyi bir trabzonspor vardi, 1-0 olunca ne olduysa artik bu hocanin taktigiyle ilgili diye dusunuyorum, Hacettepe macinda da ayni seyi yapmisti, kendi sahamizda 1-0 in uzerine yattik resmen. Ersun hocam tamam puan almak cok onemli de kendi sahamizda oynuyoruz lutfen, artik kendisi tarihten nasil bir ders cikarmissa avni aker de maclari hic riske atmamaya calisiyor.

Ayrica Ankaragucu ikinci yari insan ustu bir mucadele sergiledi, adamlar 100 yillik camiayiz diyorlar ve ne olursa olsun dusmeyecegiz modundalar, lutfen onlarin hakkinida yemeyelim, Trabzonspor 2. yari oynayamadiysa en buyuk faktor bu adamlarin 2. yari olan olagan ustu gayretidir.

Sevinc gosterileri ise dogal oldugunda cok guzeldi, isin icine ne zaman sunnulik giriyo herseyin tadi kaciyo biraz..