16 Ocak 2009

Tanju Çolak

Haber önce "Emre gazetecilere saldırdı" başlığıyla çıkıyor. Sonradan anlaşılıyor ki; Konya'da cuma namazına giden Emre ve diğer Fenerbahçeli futbolcular ibadet ederken kamera burunlarına sokulmuş, tahrik edilmiş ve arkasından haber, çiğköfte gibi yoğrulmuş. Ne büyük rastlantı aynı kanal, Tanju Çolak'ın Galatasaray kampına alınmadı haberinde de özne. Kapıları zorlayan, kıran gazetecilik... Kanaltürk ekibinin yanında otele gidiyor Tanju. Otele almıyorlar. Evet harika bir karar tebrik ediyorum. 15 yıldır yolu Florya'dan geçmeyen, gazetecilik, yorumculuk için beş dakika emek harcamayan, işi gücü "ben eski yıldızım, futboldan ben anlarım, futbol oynamamış adamlara yorum yaptırıyorlar" demek olan bu adamı, iyi etmişler de o otele almamışlar. Bunun vefayla, aksarayla alakası yok. Tanju daha fazlasını da hakediyor. Evet büyük golcüydü, işte o kadar, daha fazlası değil. Hülya'sı, BMW'si, Mercedes'i, hapis arkadaşları, teknik adamlık çabaları, batan ticari girişimleriyle tutmayan bir Türk dizisi Tanju Çolak. Hani kanalların 3. bölümünde fişini çektiklerinden. Eski futbol yıldızlarının, örnek olmak; vitrinde kalmak; başarılı olmak gibi bir mecburiyetleri yok elbette. Ne Cüneyt Tanman, ne Roberto Baggio gibi olmak zorunda değil insan. Hayat bu; örseliyor, kanatıyor insanı... Lakin George Best, Gasgcoine gibi alkol batağına saplananlar bile bana daha insani geliyor. Hiç olmazsa, 'adamların bir zaafı var' diyor ve saygı duyuyorsun... Kral Tanju'yu yaratan, kader; kısmet; yetenek; ter; emekti. Onu bitiren, cepten yiyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Tanju Çolak oldu. Hazıra dağ dayanmıyor. Samsun'da da; İstanbul'da da...

44 yorum:

moroccom dedi ki...

doğru ve yerinde analiz.

yorgunforvet dedi ki...

-kral, senin gibisi gelmedi
-canımsın

şeklinde bir diyalog geçmiştir aramızda, o günün futbolu bugünün endüstriyel futbolu vs gelmedi onu gibisi be abi...
(otele alınmaması ayrı bi karar tabii)

FIRAT dedi ki...

Tıpkı Sergen gibi olabileceğinin onda biri olamadan koptu yeşil sahalardan.Onu Galatasaray'dan uzaklaştırma sebebi saha içi değil saha dışı perfonmansıydı.Metin Oktay'ı izlemedim.Tanju gördüğüm en büyük golcüydü bugüne kadar.Galatasaray'dan ayrılıp kariyerini geliştiren futbolcu sayısı 4-5 geçmez zaten Ribery,İlie,Tugay ilk aklıma gelenler...Tanju için Galatasaray'dan ayrılmak sonun başlangıcı oldu.
Yazıyı biraz ağır bulanlar olabilir ama bence eksiği var fazlası yok.Hayat kimseden alacaklı kalmıyor.Ne yapıyorsanız bedelini ödüyorsunuz bir şekilde.

Kartal Bafiler dedi ki...

Futbolcuya benzemeyen ,ender iyi golcülerdendi.

Adsız dedi ki...

Bülent Abi, bir solukta okudum. Eline sağlık.

seyfettintarantino.blogspot.com

PENNEARABIATA dedi ki...

döktürmüşsün yine Aceto :) eline sağlık! Otele almayarak gerçi iyi de malzeme vermişler Kanaltürk ekibine.

A . A dedi ki...

neden bu bloğu takip ediyorum sorusunun yanıtıdırı bu analiz. ellerine sağlık aceto.

Figueres dedi ki...

TRT'de Stadyum programinda yorumculuk yaparken ki sacmalamalari ile kendini defalarca komik duruma dusurmustu. akli selim hicbir futbolseverin gozunde saygin bir yer edinememis birisi olarak eger hala ismini ve taninmisligini paraya cevirmek istiyorsa, yapabilecegi tek sey reality show sunuculugu, telegol maymunlugu tarzi 3. sinif programlar olabilir kanisindayim.

İsmail Çatık dedi ki...

futbol camiasındaki bir çok insanı senin yorumlarından tanımak gerçekten çok hoş. Hele bir de düşüncelerin benim (ve benim gibi düşünen insanların) düşüncelerimle paralel olduğunu görmek çok daha keyif verici... eline sağlık

tayfun gökalp dedi ki...

üstad bu kadar yazılır bu olay helal olsun

D.A dedi ki...

@aceto..
bu galatasaray yönetimlerindeki vefasızlık sizi de etkilemiş bence artık.
Best'in Gasgcoine'in yaptıklarıyla Tanju'nun yaptıkları arasında bir tane fark yok bence...paraysa para, kadınsa kadın,alkolse alkol, batmaksa batmak... Onlara hak verip Tanju'ya hak vermemek tamamen haksızlık bence.. Bunlar olabilir kabül ama onlara yakışıyor Tanju'da olmadı demek önyargıdır bence..
"Fener'e sattın sen bizi" sebebi bile bence futbol standartlarında daha geçerli sebeb saydıklarınıza nazaran..
Hele hele Adnan Sezgin gibi bir 'sonradan galatasaraylı'(?)nın aralarındaki kavga nedeniyle bukararı kendi başına alması bence en üzücü yanıdır..
Bazı futbolcular vardır onlar ne yaparsa yapsın emeği geçtiği takımla anılmıştır anılacaktır.Bunlar ne şimdi bitti ne de bitecek..Eskiden Gasgcoine, şimdilerde belki Maradona?? gelecekte de Sergen örneğİn..
Bir Beşiktaş'lı olarak Sergen'in -yaptığı onca hataya rağmen- o kapıdan alınmadığını duyduğumda "iyi yapmışlar" demeyeceğime eminim...
Onlar ne yaparsa yapsın doğdukları takımın çok önemli parçasıydılar. bu da asla değişmeyecek bence..

Dünyaları Koşuyorum dedi ki...

Nechautele attığı golü 100. yıl cdsinde ağzından dinlemek çok büyük keyif. Evet ne Hakan Şükür ne de izlediğim diğerleri Tanju gibi birer golcü değildi hiçbir zaman.

Ama kendi kendini bitirmiştir. Bugün en kırılmaz rekorların sahibi olabilecekken kimsenin sahiplenmek istemediği eski bir futbolcu olarak kalmıştır.

anial dedi ki...

abi çok ayıp ettin bu postunla. yakışmadı bülent abi. gs dan fenere geldi diye bilinç altındaki kini öfkene dönüştürüp kusmuşsun. adamın yanlışları olduğunu kabul ediyorum ama bunları hakedecek bir insan değil.en azından bu kadarını. otele alınmamış diyorsun ve iyiki alınmamış diye ekliyor adamın geçmişine saydırıp sövüyorsun.olmadı abi.

raul #7 dedi ki...

biraz aşırıya kaçmış be.rahatsız etti beni bu yazı

june.one dedi ki...

bayern örneğini vermek istiyorum.franz beckenbauer alkol tuzağına düşmüş arkadaşlarına bir şans verdi çoğu bayern altyapısında görevli.yanılmıyorsam gerd müllerdi. camialar saha dışı yaşantısı ne olursa olsun böyle futbolcularına en azından bir şans vermeli.adnan sezgin eğer galatasaray camiasından ekmek yiyorsa tanju hayli hayli yemeli bence.

mihman dedi ki...

figueres aman diyim hukuken sakıncalı olabilir. tanjunun kulağına bi şekilde gider bu blog. sonra adam ticaretten kazanamadığını bülent abinin sırtından kazanır. sil bence.

(sakıncalı kısım, maymunluk)

Konialis dedi ki...

Sergen'dende aynı tadı alıyorum... bakalım yıllar neyi gösterecek...

yorkut dedi ki...

Bülent Bey rica etsek etsem bu programın esasoglani spor programlarinda kirlenmenin bence basaktoru Serhat Bey hakkında da az biraz biseyler yazsaniz bir kanaatiniz varsa..

Tanju'ya oyle boyle gözüm gönlüm katlaniyorda Serhat'a asla....

Birde istek parça gibi oldu ama Calderon istifa etmis yorumlarinizi heyecanla bekliyorum.

raket_1905 dedi ki...

tanju ıcın konusmaya bıle degmez.o ootele bı taraftar olarak ben alınmasaydım basında daha cok yer bulurdu heralde.zaten senın de dedıgın gıbı malum kanal harıc konuyla ılgılenen veya bu duruma uzulen de olmadı.tanju ya baktıkca emrenın gelecegını goruyorum.ıkı kulup tarafından da benımsenmeyıp pıc gıbı ortada kalısları vs.

ıkı gundur konusuyoruz bı kere madrıd demedık ustad beklıyoruz bu arada:))

ERKUT dedi ki...

tanju'yu Galatasaray'ın kenarına ,yanına,yamacına sokmayan Adnan Sezgin değil Tanju'nun kendisidir.Tanju larç ,devamlı ağlayan,sızlayan ,poh pohlanmak isteyen , organ bağısı gibi toplumsal bir projenin konuşulması için konuk olduğu Saba Tümer'in programında dahi paso kendini öne atan açıklamalarla komplekslere sahip görüntüsü çizen hatta Tele gol'de basit bir kareoke gecesinde dahi puanlamaya itiraz edecek kadar abartılı uclarda dolaşan bir isim olarak Tanju hatayı kendinde aramalı.

aksilaz dedi ki...

sergen iyi okusun bu analizi

jeankier dedi ki...

yorum agresif ve yanlış geldi.. bu emre sevginizin sebebini anlamış değilim. görüntülerden izlemiştim emre olayını, hiç de söylediğiniz gibi değildi, bir defa emre' nin yüzünden sinir, hınc akıyor, kameraman soru soruyor, sanki ona soruyu soranlar daha önce problem yaşadığı gazeteciler, sanki türk milli takımı kaptanıyken o el kol hareketi yaptığı kişiler.. konu ile alakasız olabilir fakat emre' nin milli takım kaptanlığından alınması çok yerinde bir karardır, fb' nin başına kaptan yapılma projesini de kesinlikle tasvip etmiyorum.. tanju için ise gs yöneticisi girişe tanju benden habersiz içeri alınmayacak talimatı verilmiş, nedir bu hırs kimedir? tamam öyle çok sevdiğimiz bir insan değildir, ama yazıktır, hem bu yapılanı hem sizin yazınızı haketmiyor diye düşünüyorum.. emre sevginize yönelik bir post (açıklayıcı) yapabilirseniz seviniriz..

Hamza dedi ki...

Galatasaray'dan gittikten sonra yaptıkları beni ilgilendirmiyor.
Ama ilkokul yıllarında Tanju, Uğur ve Prekazi vardı benim için.
Tanju giderken benden çok şey alıp götürdü.
Haberler çıktığında inanmadım, olmaz dedim. Ama ne zaman onu Tombalacı Mehmet kılıklı Fenerbahçe Başkanı yanında imza atarken gördüm o an yıkıldım.
100. yıl gösteri maçında sahada gördüğümde çok küfür etmiştim.
Başkan Özhan Canaydın olduğu için normal karşılamak lazımdı aslında.
Bu haberi gördüğümde nasıl sevindim anlatamam.
Her kim Tanju'yu içeri almadıysa eline ağzına sağlık.

tknycl dedi ki...

konuyla alakasız özür dilerim ama calderon'un istifasını öğrenir öğrenmez buraya geldim bişi göremedim hala..gelişmeleri takip etiiğini düşünerek yine o mükemmel analizlerinden birini bekliyoruz labelında da perez olan :]

Tutku dedi ki...

hakikaten sergen'le kişilik olarak benzerler. ikisi de kendisinden başkasına pek iyi futbolcu demez, özellikle mevkilerinde oynayanlara. ikisi de o kadar yetenek sahibi insanlar olmasına rağmen, iki satır futbol analizi yapabilecek gözlem yeteneğine ve taktik bilgisine sahip insan değildirler. tanju sergen'den daha çekilmez bir insan konuşurken o ayrı konu tabii.

Adsız dedi ki...

ben severim kralı...kurnaz olmaya çalışan ama her seferinde eline gözüne bulaştıran saf anadolu delikanlısı gibi görürüm...hakkında en az 5 tane biyografi kitabı çıkması gereken bir isim bugüne kadar... anadoluda parlayışı ve istanbula gelişi...en büyük iki hayali olan bmw ve hülya avşara kavuşması, avrupa gol krallığı, fenerbahçe transferi, kaçak mercedes yüzünden hapiste yatışı, mapushane arkadaşı petrol-iş sendikası başkanı münir ceylan sayesinde kitap okumaya başlaması, ticari hayattaki türlü hikayeleri...yok yok filmi bile çekilirdi başka yerde olsa...gazeteci olsam kesinlikle 1 sene falan birlikte takılıp acaip derin bir biyografi çıkarırdım ortaya..kitapta 80 li yılların futbol sırlarına dair de eminim çok malzeme verecek bir adamdır tanju...

BT dedi ki...

Fikrim budur. Dilimin altında kelime virgül tutmadan yazıyorum. Elbette ki katılmayanlar olacaktır, saygı duyarım. Lakin GS'dan FB'ye gitti işte bu yüzden ya da Emre sevgisi gibi yorumları yanlış bulduğumu belirteyim. Emre'yi hakaret etmeden en ağır eleştirenlerden biri bendim..

aero dedi ki...

sene 2004 ocak ayi. Rahmetli Alpaslan Abi ile antalya'ya gitmistik panel duzenlemek ve efes cup maclari icin. Takim Titanik'te kaliyordu. Biz de Fatih Hoca'yi panel'e davet etmek icin otele gittik. Gordugumuz butun futbolcular, Fatih Hoca, Mufit Hoca, Okkes bile bizi cok iyi karsiladi. cay-kahve ikram ettiler. davetimizi kabul ettiler ve ve sonrasinda icabet ettiler. panelimiz NTV'den de canli yayinlandi.

biz taraftar olarak takimin oteline gidip bu kadar hos karsilaniyorsak eger Tanju Galatasaray'i elestirmeden evvel kendini elestirmeli neden boyle oluyor diye.

tofi dedi ki...

valla, gelmiş geçmiş en iyi golcüydü, attığı rövaşatalar hala beynimin bir tarafında, evet büyüktü cok büyüktü ama birak başkaları seni methetsin, senkendini değil tanju, itici oluyorsun.

Unknown dedi ki...

bende bu yazının biraz ağır olduğu görüşündeyim.yukarıda buna değinen arkadaslarımız var ancak bende tanju colak'ın izlediğim en iyi Türk golcü olduğuna inanıyorum.hatta dönemin şartları nedeniyle vitrin yapamamıstır layıkıyla ama eğer avrupa'ya gitseydi,hem burada futboldısında basına gelenler gelmezdi hemde tüm avrupanın konustugu bir adam olurdu diye hep aklımda kurmusumdur.fb'ye gitmesi normaldir,dünyada ve ülkemizde bircok örneği olduğu gibi.ancak "gs'nin ne kadar büyük bir takım oldugunu fb'ye gittiğim zaman anladım" sözü ve ilk yorumculuk döneminde gs oyuncularından biri kaleye 50 metreden şut gönderdiği ve topun tıngır mıngır auta çıkması sonrasındaki ilahi yorumu "vuracak tabi, denemeden olmaz." hep aklımda kalmıstır.kendisi her pozisyonda denemistir ve hayli basarılı olmustur.KRALSIN TANJU

Liverbird dedi ki...

"Kendimi bunlara çerez mi yaptıracağım" (bunlara: Galatasaray Yönetimi) diyen Küçük! Hakan için de en yakın zamanda Florya'ya sokmama kararı çıkar umarım.

altan yerdenayaga dedi ki...

"lütfeen,lüttfen,lütfen"tanju büyük golcüydü.bunda herkes hemfikir ama yeni nesil için komik bir tv karakteri.ben ve arkadaşlarım gülmek için tanju'yu çok izledik.saçmasapan yorumlar yapıyordu.klasik lafı arka arkaya lütfenlemisidir.
-tanju ne düşünüyorsun?
-lütfennn lütfenn lütfenn.
-yorumunu alabilir miyiz?
-lütfeen lütfennn,ne demek lütfeenn.
birde şimdiye kadar kimse yazmamşı ama tanju türkiye'ye ilk bilgisayarla maç analiz programını getiren adamdır.mansur forutan'ın o müthiş lafı gelir aklıma hep tanju'nun bu anısını hatırlayınca:"tanju çolak'la bilgisayar arasındaki ilişki ayetullah humeyniyle rio karnavalı arasındaki ilişkiye benzer"

sMAnia dedi ki...

tebrik ediyorum cok iyi ve yerinde yazi...
yazi dedigin budur abi...

tam üzerine bastin.

diyecek söz bile bulamiyorum...

bravo

M. Alper dedi ki...

Aceto yine döktürmüşsün.
Dört dörtlük bir yorum...
Ama Emre konusu hariç.
Tanju'da ne kadar kişilik varsa Emre'de de en fazla o kadar vardır.

indiriver dedi ki...

sana % 1000 katılıyorum aceto asıl canımız yakan bu adamın hala veteran maçlarına falan gs formasıyla çıkıp o formayıda kirletmesi ben şahsen onu o formayla bir daha görmek istemiyorum

oralardaniyivurur dedi ki...

Milan'ın kapısı bile açıkmış
hadi ordan peeh

aşkın dedi ki...

Neden hep uçlarda yaşamak zorundayız, camia ona mesafeli durabilir - soğuk davranabilir hatta futbolcuların yanına bir bahane uydurup yaklaştırmayabilir.
İlla kapıdan sokmamak mı lazım?

cmzrfdl dedi ki...

tanju da dahil herkes, bu adamı eleştirirken fenerbahçe'ye gitmiş olmasının göz ardı edilmesini "olayı zamanın şartlarında değerlendirme" klişesini ve profesyonellik kriterlerini ileri sürüyorlar. tamam biz tanju'nun "profesyonellik" tanımının sadece parayla ilgili olan kısmını sonuna kadar hakketiğini biliyoruz. youtube'da spikerlerin sahaya daldığı o nostaljik videoda tanju ilk kez ligde gs karşısına çıktığı maçta lafa "ben poroğosyenelim." diye başlıyor. iyi de biz tanju fener'e gitti diye iyi futbolcu değildi demedik ki. sadece galatasaray'ın vefasız olmasını bu adamla değerlemek yapılacak en büyük hatadır. zira profesyonelliğe önem veren bir insan, artık anonim şirket haline gelmiş bir yapıda yöneticilerin etrafta parazit görmek istemiyişini anlayışla karşılamalıdır. "ben onca gol attım bu klüp için. haram olsun" diyeceksen de buna da yanıt hazır. golünü attın, paranı aldın. para yetersiz gelince gollerini de alıp gittin. alacak yok verecek yok.

galatasaray belki de vefasızlık konusunda uzak ara türkiye'de liderdir; fakat bu tip, beş para etmeyecek adamlarla bu hesaba gireceksek kulübü haklı görmeye başlarız. hoş olmaz.

devletli dedi ki...

ağzına sağlık.

HoAmca dedi ki...

".. Lakin George Best, Gasgcoine gibi alkol batağına saplananlar bile bana daha insani geliyor"
nokta diyorum.

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Ben kucukken Show TV'de bir dizi vardi Tanju'nun hayatini anlatan. Aceto "tutmayan bir Türk dizisi Tanju Çolak" demis ya, dizi de tutmamis yayindan kaldirilmisti galiba. Ya buna referans vermis ustad, ya da ustadin gordugunu 15 sene once gormusler zaten.

Northx dedi ki...

biri bana tanju'nun otele ne yapmaya gittiğini söyleyebilir mi? otele girip takıma yanaşmaya yetkili biri değilse bu yöneticilerin takdiridir, alırlar almazlar. kendisi oo tanju gelmiş diye ekstradan bir ayrıcalığı olduğunu düşünerek bir şeyler yapmaya çalışıyorsa da bu kendi çiğliğidir. ama burada ben tanju'yla sergen'in yorumlarının karşılaştırılmasına bir anlam vermedim, sergen'in bazı yorumlarına katılamasam da kendi içinde tutarlı olduğunu düşünüyorum. tanju'yla, sergen'i bu açıdan aynı kefeye koymam, gökmen özdenak'ı koyarım, sabri'nin futbolu bırakmış halini koyarım vs.

Adsız dedi ki...

son zamanlarda okuduğum en güzel tespitlerden. bir çok bünyenin duygularına, tercüman olmuşsun yine
aceto.

domestos dedi ki...

Samsun 56'larda Berber Yaşar'ın dükkanının duvarında bir resmi asılıdır Tanju'nun. Bizim gibi okul tıraşını tam da o yıllarda Yaşar Amca'nın dükkanında, koltuğun üzerine koyulan tahtada olan çocuklar için sanki bir İsa tasviri gibiydi o resim. Sokaklarında, kahvelerinde hiçbir iş yapamayan onbinlerce gencin pineklediği bir şehrin kahramanıydı. Samsun'un çamurlu sokaklarından ve sahalarından çıkan abimizdi. O yıllarda futbolcu fabrikası gibiydi Samsun. Topçu olmanın henüz makbul olmadığı yıllarda hemen her ailenin çocuğunu kendi elleriyle Samsunspor'a, Yolspor'a, Samsungücü'ne teslim ettiği günlerdi. Tanju yapmıştı, biz de yapabilirdik. Aslına bakarsanız şimdi düşününce anlıyorum ki Tanju İstanbul'a giderken kahraman olamayacak kadar Samsunlu, Samsun'a döndüğündeyse bizim kahramanımız olamayacak kadar istanbulluydu.

Samsun, Tanju'dan sonra da bir çok futbolcunun yetiştiği veya kendini bulduğu şehir olmaya devam etti. Ama kazadan sonra asansör takım kimliğinden kurtulamamalar, kötü yönetimler, maddi kriz... Ne olduysa bu futbol kenti futbola küstü. Samsunspor Süper Ligi bir daha ne zaman görür bilinmez. Çünkü Tanju efsanesiyle birlikte hem Samsunspor efsanesi hem de Samsun şehrinin sosyo-kültürel dokusu çöktü. Geri dönse bile, o takım bizim Samsunsporumuz olur mu bilinmez.

Şimdi 5 senede bir Samsun'da artık dede olmuş olan Yaşar Amca'nın elini öpmeye her gidişimde o resimde hala o kahramanın yüzünü görürüm. O kahraman, onun gibi kahramanların şanına yakışır olgunluğa hiçbir zaman erişemedi. Parlamak, yıldız olmak, en büyük olmak, sonra bozulmak, sönmek ve karanlıkta yalnız bir yıldız olmak...

Aslında Samsun'da babam dahil herkesin hikayesi aşağı yukarı buna benzer. Yaşar Amca 40 yıllık ahbabı olan babamla selamı sabahı kesti. Ve Berber Yaşar her zaman haklıdır. Bilmem artık Tanju'yla araları nasıldır.