9 Mayıs 2011

Blanc Beyazdır
Laurent Blanc Değil!

Komedyen Jamel Debbouze onları çok güldürüyor. Rachid Taha'nın müziğiyle eğleniyorlar. Mavi forma altında Zinedine Zidane'ın çalımlarıyla kendilerinden geçtiler. Bugün futbol sahasında Karim Benzema, Samir Nasri ve Hatem Ben Arfa'dan medet umuyorlar ama kapalı kapılar ardında 'onlar' gibi olanların altını kazıyorlar.
Fransızlar için Kuzey Afrika'dan gelen ülkelerine göç etmiş ailelerin çocukları birer 'Beur'... Ev sahipliğini yaptığı 1998 Dünya Kupası'nı kazandıklarında 'Mavibeyaz- kırmızı' bayrağın artık 'Beyaz-Siyah-Beur' olduğunu savunan, Zidane'ı milli kahraman ilan eden ve Afrika kökenli siyah oyuncuların da katkılarıyla iki yıl sonra Euro 2000'de de şampiyonluk kupasını Paris'e götüren Fransızlar, 2010 Dünya Kupası'nda yaşadıkları hayal kırıklığı ve sonrasında çıkan isyanın sıcak intikamının alındığı skandalla boğuşuyor bugünlerde!

Kozmetik devi Bettencourt Ailesi'nin Fransa'da birçok siyasetçiye rüşvet verdiğini ortaya çıkartan ve Sarkozy'yi sallayan Medipart sitesi, Fransız Milli Takım'nda ırkçılık yapıldığını konuşma kayıtlarıyla ortaya koyunca elbette ki ülkede kıyamet koptu. Güney Afrika'daki Dünya Kupası'nda başta Anelka, Ribery gibi Müslüman oyuncuların teknik direktör Domenech'e baş kaldırması sonrasında karışan Fransız Milli Takımı, beyaz sayfa açmış ve soyadı da 'Beyaz' anlamına gelen Laurent Blanc'ı göreve getirmişti. Ancak görünen o ki 'Beyaz' Blanc, federasyona getirdiği utanç verici teklifiyle aslında teni kendisinden koyu olanların düşmanıymış!İspanyolların da "Bizde siyahi oyuncu yok, ama başarılıyız," söylemiyle katkıda bulunduğu skandalda Laurent Blanc, ortaya çıkan görüşme kayıtlarına göre alt yapılarda ağırlığı Magrip kökenli olan Afrikalı çocuklara kota uygulanmasını savundu. Blanc'a göre bir alt yapıda 10 çocuktan en fazla üçü göçmen kökenli, diğer yedisi beyaz Fransız olmalıydı. Fransa'da milliyetçilik denilince akla gelen siyasetçi Jean Marie Le Pen'i bile kıskançlık krizine sokacak bir teklifti bu.
Görevi Domenech'ten devraldıktan sonra takımdaki Müslüman oyunculara karşı üstü kapalı bir kampanya başlatan ve İslami usullere uygun kesilmiş et yemek isteyen oyuncularına karşı çıkan Laurent Blanc, eski defterleri de açtırmış oldu. 1997'de Fransa'da altyapılarda oynayan Müslüman çocuklarının çantaları aranmış ve antrenman çantalarında seccade taşımalarına izin verilmemişti.

Fransa'da başta efsane alt yapı merkezi Clairefontaine'de yetişen göçmen çocuklarının 21 yaşına geldiklerinde Fransa yerine köklerinin olduğu milli takımları tercih ettiklerinden yakınan Laurent Blanc "Biz yetiştiriyoruz, başkaları kapıyor," diye yakınıyordu. Kota önerisini bu yüzden istediği iddia edilen Blanc, en çok da 1998 Dünya Kupası'nı beraber kaldırdıkları ten rengi kendisinden farklı olan ama kendisini kardeş gibi seven eski milli takım arkadaşlarını şoka uğrattı.
Blanc'tan ten rengi farklı olan (!) Fransız futbolunun efsane ismi Patrick Vieira, tüm bu skandalın bir kabus olmasını dileyenlerin başında geliyor. Beraber milli takım formasını terlettikleri ve dört yıl boyunca dünya futbolunu domine ettikleri Blanc için Vieira bakın neler diyor: "Onu iyi tanırım, aramız her zaman iyi oldu. Onun bir ırkçı olduğunu inanmıyorum ama bu bu kota önerisinin de mantıklı bir açıklaması yok. Lafının arkasında durmalı. Kimse onu bu öneriye yapmaya zorlamadı."Bir başka efsane Lillian Thuram, eski dostuna Vieira'dan çok daha fazla kırgın: "Irkçı değildi, ama artık özür dilemesinin de bir anlamı yok!" Bu zor ve sonu karanlık günlerinde Blanc'a destek çıkan ve eski bir hatırayla ortalığı sakinleştirmeye çalışan ise yine eski bir milli takım oyuncusu oldu. Christophe Dugarry, 1998'de Dünya Kupası'nı kazandıkları akşam, Thuram'ın takımdaki siyahi oyunculara "Hadi, siyahlar toplanın bir hatıra fotoğrafı çektirelim," dediğini ve buna bir diğer beyaz oyuncu Franck Leboeuf'ün de şahit olduğunu söyledi: "Leboeuf şaşkına dönmüştü, dönüp Thuram'a 'Biz şimdi 'Tüm beyazlar toplanıp fotoğraf çektirelim,' desek bunu nasıl karşılardın Lillian (Thuram)?' dedi. Biz de o gün Thuram'ın faşist ya da ırkçı olduğunu mu düşünmeliydik?

4 yorum:

Beyzade dedi ki...

Bir insan ya ırkçıdır yada değil. Blanc bunu saklayabildiyse onca sene arkadaşlarıyla beraber formasını ıslattığında, büyük bir iş başarmış. Yada o da siyasi bir baskının kurbanı ki o daha acı bir olay. Üstat ellerine sağlık. Senin kaleminden merak ediyordum bu olayı. Sağol...

Necdet dedi ki...

dugarry elma ile armudu karıştırmış, yada bilinçli bir manuplasyon yapmakta.
thuram'ın siyah topçuları toplayıp foto çektirmek istemesi ile beyazların kendi arasında fotograf çektirmesi aynı şeyler değildirler.bir yanda yüzyıllar boyu plantasyonlarda köle olarak ezilmiş bir kesimin belki de özgürlük mücadelelerinin sembolü olarak görüdükleri siyahlar, öte yanda ise yüzyıllar boyu o topraklara hükmetmiş beyazların şanslı doğan evlatları.dugarry olayı manuple ederek sulandırmaya ve konudan saptırmaya çalışıyor. bunu yaparken kullandığı söylemin ne denli tehlikeli olduğunu göremiyor.

eser atalay(353R) dedi ki...

Athletic sırf Basque oynattığı zaman şirin,ezilmeyen,traditional,kafası dik,alnı açık
ama bir takım sırf beyazlardan oluşmak istediği zaman ırkçı,kafatasçı,tu kaka

Celal Abbas dedi ki...

Atletic Bilbao ayrı Koskoca Fransa Ayrı. Avrupalılar Afrikanın diyetini ödeyemezler ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar. Medeniyet yokediciler onlar birkaç altın uğruna.