15 Temmuz 2009

İtalya'da Yeni Yayın İhalesi

İtalya'da yeni naklen yayın ihalesi yapılacak. Bırakın İngiltere ve İspanya'yı, Almanya'nın da gerisine düşen bir lig artık Serie A. Yıldızların kaçtığı, Milan gibi kulübün Kaka'yı satmışken bile kılını kıpırdatmadığı bir lig. Başlayacak olan sezon eski ihaleye dahil. Vereceğim rakam 2010-11 ve 2011-12 sezonları için Serie A'nın yayıncı kuruluşlardan istediği minumum rakamlar. Uyduda (dijital platform) yayıncı kuruluş Sky Italia. İstenen rakam yıllık 570 milyon €. Bizde olmayan dijital karasal yayın için 2 ayrı ihale var. İlk 12 takım için onun da başlangıç rakamı 210 milyon €. Uydudan özet görüntü hakları için 14 milyon € isteniyor. Açık kanallarda özet hakkı için 28 milyon € değer biçilmiş. Dijital karasal yayında diğer 8 takım için ise rakam 70 milyon €. Radyodan naklen yayın için istenen rakam 3.8 milyon €. 2010-2011 sezonu için hedeflenen minumum rakam 896, bir sonraki sezon için ise 927 milyon euro. Yeni yayın mecraları da var. Internet ve 3G hakları da ayrı pazarlanacak ancak bunun için teklifin yayıncılardan gelmesini bekliyorlar. Genel kanı İtalya'da Sky İtalia ve Conte Tv arasında uydu yayın haklarını almak için büyük kapışma yaşanacağı ancak minimum fiyatların çok da üzerine çıkılmayacağı. Avrupa Birliği'nin anti-tekel yasası gereği Serie A'nın tüm maçlarını bir yayıncı kuruluşun alması mümkün değil. Buradaki gelişmelerin ucunu açık bırakayım ve maç saatlerine geleyim. Farklı yayın kuruluşu demek maç saatlerini varolandan daha fazla güne, saate dağıtmayı gerektiriyor. Mümkün olduğu kadar yayınların çakışmaması lazım. Yeni planda Serie A'da ilk maç (Türkiye saatiyle) Cumartesi 19:00'da, ikinci maç 21:30'da. Pazar günü yenilik var. Saat 13:30'da bir maç oynanacak. Pazar klasiği, 16:00 devam ediyor. Kapanış maçı ise saat 21:45'de. Pazartesi geceleri Serie B ile dönüşümlü olarak yayın ihtimali de var. Gelelim yayınlardaki yeniliklere. Milyar euroya yakın para vermek zorunda olan yayıncı kuruluşların da talepleri var. Ligin marka değerinin artması ve yayın kalitesinin yükselmesi için ayrıcalıklar talep ediyorlar. Maçın başlamasına 30 dakika kala teknik adam ya da futbolculardan biriyla kısa röportaj. Soyunma odasında sabit kamera ve mikrofon. Taktik konuşması öncesinde kayıttan çıkacaklar. Çıksınlar yani (!) Bu görüntüler 30 saniye ile kısıtlı. Devre arasındaki yeni uygulamayı TRT 20 yıl önce yapıyordu. Sahaya dalan spiker! Bir futbolcu ya da teknik adam 30 saniye konuşacak, devreyi yorumlayacak. Maç sonrasında ise teknik adam ve bir futbolcu 30 dakikasını yayıncı kuruluşa ayıracak.

10 yorum:

çagdas dedi ki...

Maç sırasında ekrana gelebilecek, ekranın yarısını kaplayabilecek reklamlar bir tartışma konusu bile değil anladığım kadarıyla?

omega dedi ki...

Peki bizdeki Serie A'yı kim alacak?

Selocan dedi ki...

Seria A derbilerde yaptığı spider cam yayınını biraz daha güzel yapsa (oldukça güzel yapıyorlar gerçi) ve her maça yaysa bu kamera sistemini inanılmaz olur. Geçen sezon inter milan maçı sırf kamera tekniği yüzünden zevki 10 kata çıkardı.

Bu arada trt ne güzeldi öyle maç içinde faul olurdu sahanın ortasında faul anında bile maç devam ederken adam saha içindeyken kamera dalardı :D

Beercholic dedi ki...

pazar 13.30 çok güzel.. inşallah ntvspor pazar günleri o maçı alır..

Unknown dedi ki...

totti'nin bence kameramanlık mesleğinde Roma'da kaldığından daha kalıcı olacağını düşünüyorum :) Bu sene büyük bir olasılıkla Serie A'nın izlenme oranı magma seviyesine inecektir.Bence Totti hemen karar vermeli lig başlamadan :)

Minozzi dedi ki...

İtalyan TV rejileri oldukça başarılıdır, her türlü organizasyonda.

matiasemilio dedi ki...

anti-tekel yasası iyi bir uygulamaymış..bizde de olsa fena olmaz hani..

omega dedi ki...

@G.Ö.

Her şey yerinde güzel bence.Totti de Roma'da ve Serie A'da güzel

painkiller dedi ki...

bizim Ocak'taki ihale n'olur asıl?

Kerem Akbaş dedi ki...

Digiturke dişli rakip var arkadaşlar ve alır bu sefer gibimibe gelyor. İp tvler geliyor.