28 Nisan 2009

Ersun Yanal ve Trabzon Medyası

Trabzonspor-Galatasaray maçının ardından kendisine forvetlerinin performansı hakkında yönelttiğim soruya "Gelecek sezon telafi" ederiz diyememişti Ersun Yanal. Önünü daha o günden göremiyordu. Ligin sonunda ya da daha öncesinde görevinden ayrılacağını anlamıştım. Sezon boyunca kendi tercihleriyle de iyice kısırlaşan kadroyla buralara gelmesi aslında başarıdır. Takım olarak büyük sakatlıklar yaşamadılar, futbolcular iyi çalıştı, adale sakatlığına yakalanan olmadı. Ankaragücü'nü devirmesine rağmen başlayan düşüşe ise çare bulamadı. Çift forvette Umut-Gökhan ısrarını sürdürdü, orta sahada Alanzinho, Galatasaray maçı dışında katkı yapmadı. Tek forvet denemesi de sanırım gelen baskıları artık göğüsleyemediğinin göstergesiydi. En güvendiği adamı Selçuk hayalet adam olmaktan öteye gidemedi. Barış Memiş ve Ceyhun'a hiç şans tanımadı. Sağ bekte Serkan ve Tayfun mu derken takım her seferinde o bölgeden çöktü. Herşeye rağmen gitmeyi haketmedi. Pratiği mümkün değil belki ama 3-4 sezon kalabilse başarıyı yakalardı. Trabzonspor tarihi bir fırsatı da kaçırdı böylece. Şimdi başlangıç noktasına dönecekler. Bir sürü teknik adamın ismi var gündemde. Bence o koltuğa Şenol Güneş oturacak. Trabzon'un asıl çözmesi gereken ise yerel medyası. Karadeniz insanı coşkuludur, çabu öfkelenir tamam da; o çok keskin, yaralayan, haddini aşan manşetler; teknik direktör ve futbolcuları baskı altına alıyor, dibe vurduruyor. Bu sayfaları hazırlayanların evrensel spor gazeteciliği ölçülerinde eleştiri getiremediklerine ikna olmaları gerekiyor. Taraftar forumları bile daha insaflı! Trabzonspor taraftarı da bu manşetlerin ve haberlerin etkisiyle teknik adama cephe alıyor. Ersun Yanal da yerel medyanın kurbanı oldu. Köşeye sıkıştı ve bulduğu ilk delikten hava almak için firar etti. Kim gelecekse gelsin; Trabzon medyasının biraz insaflı olması lazım. Belki elzem olan bu hoşgörüyü kendi evlatları Şenol Güneş'e gösterirler.

37 yorum:

Kerem dedi ki...

Çok üzüldüğüm bir olay oldu. Trabzonspor bu olgunluğu gösteremedi. Sanki Ersun Yanal Trabzonspor'u ligde onuncu yapmış gibi bir hava var etrafta. Oysa ligin sonunda yaşanan düşüş dışında oldukça zevkli bir futbol oynadı Trabzonspor bu sezon. Yönetimin de Yanal'ın hep arkasında olduğunu düşünüyordum. Hatta bir - iki sezon daha devam edildiğinde Trabzonspor'un kesinlikle şampiyonluğa ulaşacağını düşünüyordum. Kafamda Yanal bu sezon çok iyi bir yabancı forvet getirir, onun dışında birkaç transfer daha yapar ve takım bomba gibi olur düşünceleri vardı. Bu istifa nereden çıktı? Hataları var mı, var. Ancak bence Türkiye'nin en iyi birkaç teknik direktörününden biri olan Ersun Yanal'ın şansı sanırım yaver gitmiyor.

Mehmet N. CAN dedi ki...

Bu kafayla Trabzon'dan cacık olmaz. GS'nin aklı varsa Ersun Yanal'ı takımın başına getirsin. Belki o zaman bir şansı olur.

SkyCaptain dedi ki...

Ersun Hoca'yı milli takımda da harcamışlardı. Biz çok severiz değerlerimizi bir kalemde silmeyi.

Mustafa Denizli'den sonra Türk hoca getirmeyeceğim yemini de tek adam Aziz Yıldırım ve dolayısıyla Fenerbahçe'yi de bir sezonda dibe götürdü.

Belki Fenerbahçe diyeceğim ama Trabzon medyasını kaldıramayan hoca, İstanbul medyasını hiç kaldıramaz.

Umarım yurtdışında bir takım bulur kendisine...

cisco dedi ki...

@aceto,

onumuzdeki sene icin dusuncen nedir? gs'ye mi gelir? fb'ye mi?

GP dedi ki...

Sezon başından beri, yeni takım kurduk, zaman lazım bu sene UEFA yı hedefliyoruz diye açıklama yapan, hatta liderken bile " hedefimiz UEFA diyen trabzon başkanı ve yöneticileri, 3. durumda ve halen matematiksel şamp şansı olan bir hocayı kovuyorsa, malesef acetonun dediği gibi her şey silbaştan olmuş demektir. Ne zaman anlayacaklar acaba bunun bi " çözüm " olmadığını..

Bence Ersun Yanal ın en büyük şanssızlığı Gokhan ve Yattara'nın formsuzluğuydu.Ne yaptıysa olduramadı.. Bu 2 adam, sadece 2 maçı çevirebilseler çok farklı olurdu şu an durum..

tanjue dedi ki...

Kesinlikle bir Trabzonsporlu olarak katılmıyorum!Çok dopru bir karar verilmiştir.Geleceğin takımı deyip onlarca genç futbolcu aldırdı.Sezonu sadece 12 13 futbolcuyla oynatıp bu gençlere şans vermedi.Şampiyonluk kaybedilince oynamayan gençlerin takımın yaş ortalamasını düşürmesinden faydalanıp genciz ayagına yattı.Sivasspor macında yenikken bie forvet almaya cesaret edemedi hezimet korkusuyla.Ne o ne de kadrodaki futbolcular Trabzonspor yüregini sahaya koyup isyan etmediler.Maç sonu sivas'ın galibiyetini şanssızlığa baglaması ayrı bir komedi.Kendi ipini kendi çekti.En kısa zamanda eski Ersun'a dönmesi dileğiyle...
www.sensampiyonolmasanda.blogspot.com

Adem dedi ki...

Trabzonspor'la alakalı yazılara "bu kafayla x olmaz, x sene daha cacık olmaz" şeklinde yorum yapan aklı evvellerin niyetlerini çözmek gerçekten güç. Ersun Yanal koskoca bir sezon boyunca ne futbol olarak, ne teknik olarak bu takıma hiç bir şey veremedi. Bu sezonun 17. haftasında İstanbul'da oynanan fenerbahçe maçı hariç hiç bir maçta Trabzonspor rakibine üstünlük kuramamıştır. Ne futbolu futbol, ne şablonu şablon... Eller bağlanmış kulübeye yaslanmış çaresiz gözlerle ersun yanal. Klasik değişiklikler, klasik kadro. Rakibi analiz yok, baskı yok, sürpriz yok... Her şey sıradan, her şey tekdüze.

Ersun Yanal bundan önce ne yaptıysa, aynısını yapmış, çalıştırdığı takımı bırakıp kaçmıştır. İlk istifası Mart'da, sonraki Nisandaydı. Yönetim engelledi ilkinde, ikincisinde Özkan Sümer ikna etti. Üçüncü istifada artık yeter denmesi neden bu kadar ses getiriyor?

Yanal yüzünden Trabzonspor'a üstü kapalı aşağılama mesajları verilmesini kaldıramıyorum. Ekşi sözlük'te Belgarath rumuzlu arkadaşın söyleidği gibi, yanal Aybaba kadar bile iyi bir teknik adam değildir. İyi bir kondüsyoner olabilir, zira takım bu sene doğru dürüst sakat vermedi. Ama asla iyi bir teknik adam olamamıştır. Hele ki kendisini Ersun Yanal yapan o bilindik coşkulu oyun anlayışının esamesini bile gösterememiştir Trabzonda. Trabzonspor taraftarının beklediği budur. O yüzden kazanılan maçlardan sonra bile hoşnut değiller. Birileri ne olrusa olsun kazananla mutlu olabilir ama onlar olmuyor.

lionel dedi ki...

bazı çevrelerin bir katili övmesini bütün camiaya yıkmasını bir hakaret olarak algılıyorum ve berthelemy nin mesajının silinmesini talep ediyorum.saygılar.

GialloRosso dedi ki...

Ersun Yanal'daki bariz düşüş görmezden gelinmemeli bence. Elbetteki Hoca'nın sonu bu olmamalıydı. Ancak artık o yırtıcı ve tempolu oynayan Ersun Yanal futbolunu göremiyoruz. Denizli, Ankaragücü ve Gençler'de kurguladığı oyun sistemi çok ama çok gerilerde kaldı.

alkiza dedi ki...

korkum odur ki Ersun Yalan GS'a gelecek!

BT dedi ki...

@lionel
%100 haklısın. silinmiştir

papaz dedi ki...

Ersun Yanal'a en çok güvenenlerden biri olarak en büyük hayal kırıklığına uğrayanlardar birisiyim.

3. sırada bıraksa da takımın şu 1 sezon içindeki gelişimi hiç ışık vermiyordu. Özellikle girilen kriz durumlarındaki yüz hali ve baskıyı kaldıramaması umutlarımı kırdı. Asla güzel mesajlar veremedi.

Sezon sonu sözleşmesi bitiyordu zaten ve uzatılması düşünülmüyordu, o açıdan kendince doğruyu yapmıştır bence.

İstikrardan yana birisi olarak beni üzdü bu istifa ancak son dönemdeki yüz hali Yanal'ın kalsa da başarılı olamayacağını gösteriyordu.

Maslow dedi ki...

bu kadar vasat bir kadroyu aylarca şampiyonluk mücadelesinin içinde tutan bir adam nasıl gönderilir aklım mantığım almıyor. trabzon bundan sonra hızla sıradanlaşma yolunda ilerleyecek son 5 senedeki tabloları bile mumla arayacaktır. ersun hocadan sonra daha iyi anlarlar yaptıkları hatayı. yazık kere yazık.

bonaventure dedi ki...

adnan sezginin olduğu yerde ersun yanalı barındırtmazlar ama keşke galatasaraya gelse. gelse de kulübe de teknik direktör görsek.

varol döken dedi ki...

daha başa geçtiği ilk günden beri ersun yanal mutlu değildi ki... bir şey eksikti, sanki zorla getirilmişti kulübün başına... ben ersun yanal'ın 1 tane mutlu maç sonu açıklamasını hatırlamıyorum... sanırım geçen sezonun sonunda kendisine verilmeyen güvene içerledi ve hep idare etti... böyle olur hayatta bazen bir karar verirsiniz ama uygulamanız uzunnn zaman alır... ersun yanal trabzonspor'u bence başına geçtiği 2. 3. haftadan sonra sildi...

gerisi de bir futbol hikayesi...

Cimbakuka dedi ki...

Kümelerin takımı Trabzon olmaya devam.

Sanki yıllardır şampiyonluk kovalıyorlardı. Daha geçen sene düşme potasında olduklarını ne çabuk unuttular.

Elinde adam'In Barcelona varda Şampiyon mu yapmıyor? İngiltere lig'inde bile büyük takımlar nerelerde dolaşabiliyor.

Yepyeni kurulmuş bir takım, yenilenen bir stad ve yepyeni bir hoca.

Çıkıp Ersun Yanal mı atsın golleri? Forvetlerin beceriksizliğinin suçu hoca'nın mı?

Takım 3. UEFA Gs ve Fb bu haldeyken büyük başarı ama gelin görün gönderiliyor.

Trabzon taraftar'ını anlamak zor...

Ghetto Ultras Tribune Group dedi ki...

Umarım Fenerbahçe'ye gelir.Not: Fenerbahçeliyim.

TheDuffman dedi ki...

ersun yanal ve takımı baskıya sadece yerel medya değil sadri şener de alıyordu bence. puan kaybı yaşanan bir maçın ardından hangi başkan neyi düşünerek "oyuncular antreman yapmasa bile aynı şekilde oynardı" diyebilir ki? tamam puan kaybı şampiyonluğa oynanan bir ekipte yüzleri güldürmez ama oyuncuların antremanda döktükleri ter de yadsınamaz ve emeğe saygısızlık gösterilemez. ligin başında galatasaray, fenerbahçe ve beşiktaş'ın istikrarsız görüntüsünün ardından (beşiktaş'ı bu takımlar arasına dahil etme sebebim sezon başındaki ertuğrul sağlam polemiğidir) trabzonspor'un ve sivasspor'un şanslarını eşit görüyordum ama ligin ilerleyen haftalarında trabzonspor baskı altına girdi sivasspor ise her zamanki gibi rahat oynayarak hedefine daha da yaklaştı. son birkaç sezona bakarsak trabzonspor ligi zirve yarışından bir hayli uzakta geçirdi fakat bu sezon kadro revizyonu ve yeni bir teknik direktörle hedeflerini şampiyonluk olarak belirlediler nitekim izlediğimiz trabzonspor bu hedefini gerçekleştirmeye bir hayli yakındı. bir sezonda belirlediği hedefe bu kadar yaklaşan yeni kurulan bir takımın puan kayıplarına tahammül edemeyen şahıslar sayesinde bu duruma düşmesi bayağı bir acı.

jose dedi ki...

Ersun Yanal'ı Galatasarayımızda görmek istemiyoruz.Zaten zamanında kapalıda da pankart açtık GS-Vestel Manısa maçında bu konuyla ılgılı.O ancak CM/FM gıbı menajerlık oyunlarında Galatasaray'ı çalıstırabılır.

Pad dedi ki...

Ersun Yanal'in calistirdigi butun takimlarda sezonun ilk yari istatistikleri ile ikinci yari istatistiklerini karsilastirabilen biri var mi?

Bana takima cok fazla yukleme yapiyor ve sonrasinda oynattigi her takim cokuyor gibi geliyor ozellikle 25-30. haftalar arasi. Begendigim bir teknik direktor degil.

AykanGulten dedi ki...

Ersun Yanalin tek sucu sezon basinda tahmin edilenden (yonetim ve taraftar dahil) daha basarili olup takimi sampiyonluk yarisina sokmasidir. Sene basinda gelecegin takimini yaratiyoruz bu sene beklentimiz yok diyenler simdi 3.lugu begenmeyip bir cuval inciri mahfediyor.

Ersun Yanalin iyi bir teknik adam oldugunu dusunuyorum. En buyuk zaafi ise kriz durumlarini idare edememesi ki Turkiye gibi bir ulkede oldurucu bir zaaf olabiliyor...

sembolist dedi ki...

Göhan Ünalın yerinde Baros olsaydı,bugü Trabzon açık ara garantilemişti Şampiyonluğu..
Sene başında 23 futbolcu alıp 30 milyon euro alcağınıza Mehmet Topuz-yuuf Şimşeki alsaydı hem daha az para ödeyecekti hem de böyle bir sezonda yürüye yürüye şampiyon olacaklardı.
2.ligdeki Karadenizsporda(rezerv trabszon) oyanaynların değeri,süper lig takımıyla eşdeğer.
Keşke Ersun yenal Galatasaray gelse...

Gokmen dedi ki...

ersun yanal fenerbahçeye gelse neler yapacağını hakikaten çok merak ediyorum. bana göre o vizyona sahip tek türk antrönörü ersun yanaldır.

beckham07 dedi ki...

ersun yanal ve fenerbahçe mi? Allah korusun!

frodo555 dedi ki...

@tanjue:
Şu kadroyla trabzonun kaçıncı olması sizce başarı olurdu ki ersunun karnesi kötü oluyor? sanki her sene şampiyon adayıydınız da bu sene 3.lük problem oldu.

Trabzonun olayı budur... Yani rutini ilk dört içinde kalmaktır. 1-2 mükemmel olur, 3-4 normal, daha aşağısı sorgulanmalıdır eğer olursa... Hatta sivas edindiği yeri kurumsallaştırmayı başarırsa 5.liği de buna katmak gerekir.

Bütçeye, kadroya, medyasına, üye profiline, cmianın ağırlığına filan bakınca olanlar olması gerekenlerdi zaten.

Şu soru aslında yaşanan herşeyin de cevabıdır: "Hangi TD (artık kim olursa, wenger, ferguson, capello) göreve gelirse ne Trabzon medyası ne de tribünü bir sezon boyunca sesini çıkarmadan oturur?"

altan yerdenayaga dedi ki...

trabzon'da ki yerel medya gerilimden besleniyor.kulaktan dolma "yerel medya çok güçlü" geyiklerinin ötesinde işi gücü trabzonspor olan bir medya var.bütün gazeteler de hergün 3-4 sayfa trabzonspor analizleri her yerel tv de haftanın 4 günü spor programları oluyor.9 sene süren ünivrsite hayatımın sonlarına doğru benim gibi bir "futbol manyağını" bile bunaltmaya başlamıştı.kısaca trabzondaki yerel medya trabzonspor'dan ekmek yiyor.ve klasik formül "kötü haber satar".
öz evlat konusuna gelince şenol güneş de dahil kimse başarılı olamaz.sanıldığı gibi kendi evlatlarına değer verme diye bir durum söz konusu değil.öyle olsa en çok küfürü hüseyin'le tayfun yemez.öyle olsa "DOZER CEMİL" gibi biri cebinde 5 tl ile sokak ortasında tek başına can vermezdi.(bu belki biraz ağır oldu ama türkiye'de ki liverpool fanlarını bill shankley romantiklerini gördükçe deliriyorum ve kendi kendime doluyorum).
son olarak trabzonspor'un o şehrin herşeyi olduğunu (abartı veya altıboş ağız alışkanlı değil gerçekten herşeyi) anlamaları,yıkıp dökmeden,yapıcı duygularla takıma sahip çıkmaları için ,söylerken bile içim ürpersede büyük bi acı yaşanması gerek sanki.o acının etrafında kenetlenilmesi,acıdan sonra şehirde iç huzura erişlmesi için.

Murad YILDIZ dedi ki...

Türk futbolunu Abdullah Avci`yla beraber ileriye tasiyabilecek 2 isimden biri... Basina gectigi her takimin o güne kadarkı en büyük basarılarına imza attı neredeyse....

Göze hos gelen futbolu oynattı hep, her gittigi takimda yeni isimler kazandirdi türk futboluna, sistemi taktigi,gercek bir scout ekibi olan kaliteli bir hoca.....

Trabzon medyası harcadı bu ismi, sene başında şampiyonlar ligini hayal olarak görenler şampiyonluk gitti diye Ersun Yanal'ı gönderdiler...

Umarım değerinin bilineceği bir takıma gelir, hatta umarim Galatasaray`a gelir...

Fabio Luciano dedi ki...

iyi de kardeşim ilk 11'deki 3-4 adam hariç hepsi yeni olan bir takımdan bahsediyoruzki bu takımı bu haftaya kadar bu yarışın içinde tutmak bile başarı.kaldı ki bence de bu kadro vasat bir kadro ve takım sene başında konulan avrupa kupalarına gitme hedefine ulaştı.

ne bekliyordunuz ki?bi kıpramadan durmayı becerseniz neler olacak göreceksiniz.ondan sonra kalkıp vay hacı van gaal'e bak neler yapmış,helal olsun sivas'a,abi hoffenheim'i duydun mu diye konuşuyoruz.

wenger'den alex'den bahsemiyorum bile.daha yerel örnekler bunlar ts ile uyuşan.

K-RaMo dedi ki...

her ne olursa olsun,sivaS'ın bizi güle oynaya yenmesi bile gitmesi icin bi sebeptir.bu dediğimi sadece trabzonlular anlar.cünkü o formanın agırlıgını taşımayan futbolcu ya da teknık adamın hic bir savunması olamaz.TrabzonSpora trabzonlu futbolcular lazım.barış memiş, göksu, gökdenız,fatih tekke gibi şehrin icinden gelmş futbolcular lazım.Barcada gecen hafta 11'in 7si altyapıdandı,arsenal,manu vs. aynı

mell dedi ki...

ortasahada hüseyin
forvette umut
sağ bekte tayfun
sağda yattara.

geçen seneden kalıp ilk 11 oynayanlar. ilk 11de 7 oyuncu yeni.

geçelim yedeklere,genelde giren oyuncular;
serkan
isaac
alanzinho

şu haliyle 14 yada 15 kişilik rotasyondan 9u yeni. ve ilk senesinde yollanan bir hoca.

geçen seneki sivastan en büyük farkı ne bu seneki sivasın?
Beraber ikinci sezonlarında şampiyonluğa oynamaları.

kaç sene evvel ligde kalma mücadelesi yapıyordu trabzon? yada kaç senedir ilk 3e girebiliyordu. trabzonspor yönetimi hiç mi bir spor yazarına dahi kulak vermez. gelecek sezon çok daha iyi olabilirdi.

seneye, ts seyircisi ancak ligin 17 maçının 61. dakikalarında sevinmekle kalacak. cem karacadan kendim ettim kendim buldum geliyor.

Schumy dedi ki...

Ersun Yanal Trabzonspor tarihinin görüp görebileceği en yetenekli teknik direktördür. Ama Trabzonspor için normaldir, kendi iplerini kendileri çektiler...

papaz dedi ki...

@sembolist

Rezerv takımın değerinin süperlig takımına eşit olduğunu nasıl hesapladın acaba, özel yöntemlerin mi var bunun için yoksa laf ola beri gele mi diyorsun

semioticus (shelbyl) dedi ki...

http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?id=16056994

Burada "Ersun Yanal dususu" diye tabir edilen yalandan bahsettim; karsilastirmali performans istenmis, buradan okunabilir.

Kerem dedi ki...

@CezaSahası

Arkadaşım "Yanal yüzünden Trabzonspor'a üstü kapalı aşağılama mesajları verilmesini kaldıramıyorum." demişsin ancak genel kanı Trabzonspor'a sallamak değil benim anladığım. Tam tersi Ersun Yanal'la birlikte bu sezon Trabzonspor'a herkes sempatiyle bakıyordu. Örneğin ben sırf Ersun Yanal var diye Trabzonspor'un şampiyon olmasını istiyordum. Ancak ilk dörde girmeyi başarı olarak görmeyen yönetim benim gibilerin hevesini kursağında bıraktı. Bu yüzdendir ki insanlar Trabzonspor'un yönetimine veryansın ediyor. Kızılan spor klübü değil yani, yönetim. O yüzden yazılanları kişisel algılamayın Trabzonsporlu olarak. Aksine bilin ki, bu sezon çoğu kişi sizi destekledi.

Unknown dedi ki...

@ shelby

kalemine klavyene saglık hocam ,senin kadar detaylı rakam veremesem de arkadas ortamında ersun yanal düşüşü diye birşey olmadıgını idda ederdim hep.benim gibi düşünenlerinde oldugunu görmek hatta bu durumu sayılarla ispatlamıs olmana sevindim..
hatta elin değmişken bence milli takımdaki performansının da FAtih terim'den iyi oldugunu ispatlayabilirsin sayılarla...
sonuc olarak ; bu adam iyi bir hoca; talihsizliği su ki calıstırdıgı en zengin kulüp trabzonspor ki ücbüyüklerle kıyaslanmıyacak kadar zayıf bütcesi olan bi ekip.
bir besiktaslı olarak mustafa denizli'nin yerinde olmasını dilerdim tüm kalbimle zira bence Mustafa hoca'dan da iyi bir teknik adam..vizyonu cok daha geniş bir antrenör.

lostinthefutureplay dedi ki...

Trabzonspor büyük hata yaptı artık unutsun ilk 4ü hatta ilk5 i. Umarım Ersun Yanal'ı Fenerbahçe alır ve çok büyük başarılar imza atılır çünkü şuanda açık ara Türkiye'nin en iyi teknik direktörü bence..

Adem dedi ki...

Ersun Yanal Trabzon tarihindeki en büyük fiyaskolardan biridir. O kendine yakışanı yapmış bir kez daha kendisine güvenenleri yarı yolda bırakmıştır. Kimi arkadaşların zihinlerinde Trabzonun üçüncü olmasının bile başarı sayılması gerektiği saçmalığı yankılanıyor. Değil. Kesinlikle değil. Trabzonspor sizin görmek istediğiniz, olmasını düşlediğiniz takım değil.Ersun Yanal, tarihi bir fırsatı kaçırmıştır ve bunu bizatihi kendisi de itiraf etmiştir. Bu son şansıydı. Kendisine mutlu bir aile yaşantısı diliyorum.