7 Mayıs 2008

Alkış!


Video

Derbiyi Zaplayın

Müthiş bir kapışma var İspanya'da derbi öncesinde. İki takım arasında değil, iki şehrin medyası arasında. Marca ve As günlerdir Barcelona alkışlasın diye tempo tutuyor, dalgasını geçiyor. Rijkaard'ın açıklamasına bakılırsa da galiba alkışlayacaklar da maç öncesinde. Barselona medyası ise çıldırmış durumda. Ne alkışı diye ortalığı yıkıyorlar. Sport'un Barcelona taraftarına önerisi şudur: Yayın başladığında zaplayın ve maçı 3. dakikadan itibaren seyredin.

İspanya'da rakibi alkışlama geleneği 1970'de çıkmış. A.Bilbao, Atletico Madrid'i alkışlamış. Real Madrid-Barça derbisi tarihinde de iki alkış vakası var. 1988'de Barcelona, Real Madrid'i alkışlamış. 1991'de de Real Madrid, Barcelona'yı...

Laporta ve Faruk Süren

Barcelona başkanı Laporta ile Faruk Süren'in ortak bir noktası var. Süren, Fenerbahçe mağlubiyeti sonrasında Fatih Terim'in arkasında durmuş ve yola devam etmişti. 96-2000 yılları arası bu karar sonrası kazanılanlar müzededir. Laporta da Rijkaard'ın ilk aylarındaki kötü gidişinde geri adıma atmamış ve Hollandalı'ya destek vermişti. Bu Barça'nın belgeselinde tartışmalı yönetim kurulu toplantıları bölümünde geçer. Ardından 2 şampiyonluk ve Şampiyonlar Ligi kazandı Rijkaard. Gün gelir daha fazla duramazsın işte teknik adamın arkasında. Rijkaard boşta kalacak adam değil elbette. Chelsea başta olmak üzere birçok taliplisi var. Barça ise yakın tarihte taraftarın daha hazır değil dediği evladı Guardiola'yı hazırlıyor gelecek sezon için. Bir de her hocası için "arkasındayız" diyen ve demecinin mürekkebi kurumadan teknik adam değiştiren Yıldırım Demirören var ki işte onun bu konuyla alakası yok!

6 Mayıs 2008

0 Ano em Que Meus Pais Sairam de Ferias

15 ay önce not düşmüşüm bloga "izlemeli" diye. Sivas'ta maçtan bir gece önce, sabaha karşı izledim. Orijinal adıyla "0 Ano em Que Meus Pais Sairam de Ferias". (Ailemin tatile gittiği yıl. ) Brezilya yapımı, yönetmeni Carlos Imperio Hamburger. Futbol ve poker temalı filmleri mümkün olduğu kadar kaçırmamaya çalışıyorum. Bu filmden de çok umutluydum. Brezilya'da ordunun iktidarda olduğu yıllar, anlayacağınız zor yıllar. Sene 1970. Meksika Dünya Kupası'na birkaç ay var. Brezilya'daki musevi cemaati içinde geçiyor film. Yönetmen Carlos Hamburger de alman asıllı bir musevi. 1962 doğumlu. Çağan Irmak ve 80 ihtilalinin bir Brezilyalı yönetmen versiyonu sanki. Senaryo yönetmenin değil ama 1970'de 8 yaşında olan Hamburger'den filmin asıl çocuğu Mauro'ya çok gönderme var gibi. Dedim ya sene 1970. Pele, Rivelino, Tostao'lu Brezilya Dünya Kupası'na hazırlanıyor. İktidarı elinde tutan ordu ve baş düşmanları komünistler. Sürgünler, voleler, goller ve harika müzikler. Bu filmi izledikten sonra Aurelio'yu daha fazla seveceksiniz. Nedense ben öyle hissettim ekranı kapattığımda.

..... Satanı Biz de Satarız

Real Madrid-Barcelona derbisinde iki formayı da giyenler. Transferleri en büyük patırtı kopartan Luis Enrique ile birlikte galiba bu ikili. Figo ve Laudrup. Sahaya atılan domuz kafası, J&B şişesi, Camp Nou'da korner bile atamayan Figo. Cruyff'un Dream Team'inin sahadaki aklı Michael Laudrup. Onun Real Madrid'e gidişinde Bayram Tutumlu'nun parmağı var. İkisi de iki forma altında da zirveden düşmediler.Real Madrid altyapısında yetişen bir Katalan: Dani. Real Madrid'de hiçbir zaman parlayamadı. Barça'da da olmadı, olamadı. Müzmin sakatlardan. Onu Camp Nou'da Galatasaray maçında seyretmiştim, bir gol atmıştı. Eto'o Kamerun'dan valizini alıp Real Madrid altyapısına gelmişti. Etinden sütünden yararlanan Mallorca oldu. Real Madrid'in belası oldu o yıllarda ardından Barça'da. Real Madrid taraftarının Luis Enrique'den sonra en sevmediği Barça'lı...Real Madrid altyapısından yetişme Alfonso. Büyük yetenekti ama olmadı. Real Madrid'den ayrıldıktan 5 yıl sonra Barcelona'ya gitti, bir sezon kalabildi. Celades hep genç yetenek diye kalmıştır aklımda. Barcelona altyapısından yetişme. Real Madrid öncesinde Celta Vigo'da oynadı. Real Madrid forması 2 numara büyük geldi. Ezeli rekabetin transfer listesinde en sönük adam... Barça ligde 4 de 4 yaparken Luis Enrique Real Madrid forması giyiyordu Barça'ya gittiğinde önce ortada kaldı. Sonra da efsane oldu. Real Madrid'in 100. yıl davetine bir başka yemeğe davetliyim deyip gitmeyen, Barça yıllarda Santiago Bernabeu'da deli gibi ıslıklanan bir adam. Robert Prosinecki. Bir Kızılyıldız efsanesi. Önce Real Madrid sonra Osasuna ve ardından Barcelona.
Bugün hala Barça'nın neden sattığını anlamadığım bir golcü: Ronaldo. Muhteşem bir sezonun ardından Inter'e yollandı. Yıllar sonra beyaz formayı giydiğinde Real Madrid taraftarı da mesafeli durdu. Raul sevgisi yüzünden çokça ıslıklandı. Raul'un istatistiklerini dibe vurdurup Milan'a gitti. Bugünlerde ben gay değilim diye kendini savunuyor. Barça'ya geldiğinde yeni Maradona diyen de vardı. Saviola. Minik Tavşan iyi kaçıyordu ilk zamanlarda. Sonra sürgün yılları başladı. Monaco ve Sevilla. Kupa golcüsü diye adı çıktı. Sezon başında Real Madrid bedava sirke baldan tatlıdır kontenjanından kadrosuna kattı. Bu sezon dibe vurdu. Haziran'da voltayı alır.Ona da bu yakışırdı. Büyük usta Hagi önce Real Madrid forması giydi. 1990-92 yıllarında. Direkt Barcelona'ya gitmediği için bir deprem etkisi yaratmadı. Brescia'dan Barcelona'ya geçti. Barça dönemi kariyerini belki de en dibe vuran dönemi. Sonrası malum. Meksiya'ya giderken Florya...
Yarın akşam Real Madrid'in başında Barcelona karşısına 31. şampiyonluğu kazandıran teknik direktör sıfatıyla sahaya çıkacak olan Bernd Schuster. Barcelona'da 8 yıl oynadı. Ardından Real Madrid'e geçti. Şehir hoşuna gitmiş olmalı ki sonra soluğu Atletico Madrid'de aldı.

Euro 2008: Hollanda

Marco Van Basten'in Euro 2008 kadrosu. Büyük golcü kadroyu 30 kişi olarak açıkladı. Ay sonunda kesin kadroyu belirleyecek. Cuma günü Fatih Terim'in de 30 kişilik bir kadro açıklamasını bekliyorum. Bu kadronun neyini eleştireceksin, her hattında klas adamlar var ama futbol bu. Nedense Hollanda'ya yarı finalde göremeyeceğiz diyorum.. Nedense işte...
Kaleci: Sander Boschker (FC Twente), Edwin van der Sar (Manchester United FC), Maarten Stekelenburg (AFC Ajax), Henk Timmer (Feyenoord).
Defans: Wilfred Bouma (Aston Villa FC), Tim de Cler (Feyenoord), Urby Emanuelson (AFC Ajax), John Heitinga (AFC Ajax), Kew Jaliens (AZ Alkmaar), Joris Mathijsen (Hamburger SV), Mario Melchiot (Wigan Athletic FC), André Ooijer (Blackburn Rovers FC).
Orta Saha: Ibrahim Afellay (PSV Eindhoven), Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord), Orlando Engelaar (FC Twente), Nigel de Jong (Hamburger SV), Denny Landzaat (Feyenoord), Hedwiges Maduro (Valencia CF), Clarence Seedorf (AC Milan), Wesley Sneijder (Real Madrid CF), Rafael van der Vaart (Hamburger SV), Demy de Zeeuw (AZ Alkmaar).
Forvet: Ryan Babel (Liverpool FC), Klaas Jan Huntelaar (AFC Ajax), Danny Koevermans (PSV Eindhoven), Dirk Kuyt (Liverpool FC), Ruud van Nistelrooy (Real Madrid CF), Robin van Persie (Arsenal FC), Arjen Robben (Real Madrid CF), Jan Vennegoor of Hesselink (Celtic FC).

Putin'den İngilizlere Vize Kıyağı

Moskova'ya bir kere yolum düştü maç için. 48 saatlik vize vermişti Ruslar, bir de uçakta üzerindeki nakit para ve elektronik eşyayı beyan ediyordun bir formda. 21 Mayıs'da Moskova Luzhniki Stadı'nda final maçı var. Finale yakıştıramadığım olimpiyat modeli bir stad bu. 69.500 kapasiteli stadyumda Man. United ve Chelsea taraftarları için toplam 42 bin bilet ayrılmış. 42 bin İngiliz, Londra ve Manchester'da Rus konsolosluğunun önünde vize kuyruğuna mı girdiler peki? Hayır. Putin de onay verince-Abramovich de bastırmıştır elbet- 42 bin İngiliz, Moskova'ya ellerindeki bileti gösterip girecek. Bilet demek vize demek. Tek şartı var Rusların. Moskova'yı 72 saat içinde terk edecekler. Aralarındaki illa ki votkadan sızan, o güzel ırka 3 gün içinde aşık olup kalanlar olacaktır elbette(!)

Valencia Batarken

Yarın La Liga'da Real Madrid-Barcelona derbisi gecenin fiyakalı maçı. Kıyamet ise Valencia'da, Mestalla'da kopacak. Barcelona'dan 6 yiyen Valencia, +94'de Ayala'nın golüyle kazanan Zaragoza ile karşılaşacak. İki takım arasındaki puan farkı 2 ve Zaragoza ile aynı puana sahip Osasuna, iddiası olmayan Mallorca deplasmanına gidiyor. 6 puanlık maç derler işten ondan Valencia ve Zaragoza için. Koeman'ın kupayı kazandırıp ligin dibine yolladığı Valencia sezon sonunda kümede kalsa da düşse de yağmalanacak. Kadroda en değerli iki adam da gidici. David Villa için Real Madrid işi bitirdi diyorlar. Bonservis bedeli olarak 40 milyon, Villa'ya yıllık 5 milyon euro var teklifte. Joaquin için Valencia iyi para ödemişti. Onun taliplileri Everton ve Roma. Bonservisinde 40 milyon veren alır yazıyor ama bu rakamın 15-18 arası olacağı konuşuluyor. Kısacası başlıktaki gibi: Valencia batarken...

Milan #3

Paolo Maldini&Christian Maldini

Real Madrid'in Kornerleri

Del Bosque'nin Real Madrid'i çalıştırdığı dönemde Barça maçı öncesinde korner taktiği şeması. Figo-Solari atar, Figo'nun kısalarına Solari koşar. Pavon ön direğe koşu yapari, arka direk Helguera'nın, Raul altı pası içine, arkasında Guti, dönen toplara Cambiasso vurur. Roberto Carlos-Makalele-Salgado kendi sahalarını kollar. Şemadaki 3 adam Real Madrid'in çöplüğü Inter'de bugün: Figo, Solari, Cambiasso.

5 Mayıs 2008

Real Madrid-Barcelona

Derbi tarihinde ilk kez bir taraf şampiyon çıkacak sahaya. Barcelona, Real Madrid'i alkışlar mı, vallahi benim derdim değil. Umurumda da değil. Hafta ortası en son ne zaman derbi oynandı İspanya'da onu da hatırlamıyorum. Barça'nın Villarreal ile puan farkı 4. 2. olup ön eleme oynanamak için verdikleri yarışta Nihat ve saz arkadaşları sahneyi terk etmeyince bu puan farkı da kapanmıyor. Barça'da Milito kötü sakatlandı. 6 ay yok. Valencia'ya 6 atmış olmanın fiyakasını yakalarına takıp gelecekler Santiago Bernabeu'ya. Barça'nın şampiyonluğunda eline mikrofonu alıp Camp Nou'da Real Madrid'e ağır sallayan Eto'o için gerçeklerle yüzleşme zamanı. (edit: Eto'o cezalıymış. Sivas'da La Liga'yı unuttuk tabii) Muhtemelen Rijkaard'ın son derbisi olacak Çarşamba gecesi. Saat 23:00'de NTV'den naklen. Bir saat önce de Lazio-Inter (İtalya Kupası) var NTV Spor'da...

Cibeles #2

Euro 2008: Hırvatistan

Hırvatistan'ın Euro 2008 için 23 kişilik aday kadrosu. Finallere kaldıkları günden bu yana bu kadrodan bir sürpriz bekliyorum deyip duruyorum Haziran'da. Açıklanan diğer kadroları yorumlarda paylaşanlara şimdiden teşekkürler.
Kaleci: Stipe Pletikosa (Spartak Mosca), Vedran Runje (Lens), Mario Galinovic (Panathinaikos)
Defans: Vedran Corluka (Manchester City), Dario Simic (Milan), Robert Kovac (Borussia Dortmund), Josip Simunic (Hertha Berlino), Dario Knezevic (Livorno), Hrvoje Vejic (Tom Tomsk)
Orta saha: Danijel Pranjic (Heerenveen), Darijo Srna (Shakhtar Donetsk), Niko Kovac (Salisburgo), Luka Modric (Dinamo Zagabria/Tottenham), Niko Kranjcar (Portsmouth), Jerko Leko (Monaco), Ivan Rakitic (Schalke 04), Ognjen Vukojevic (Dinamo Zagabria), Nikola Pokrivac (Monaco)
Forvet: Mladen Petric (Borussia Dortmund), Ivica Olic (Amburgo), Ivan Klasnic (Werder Brema), Igor Budan (Parma), Nikola Kalinic (Hajduk Spalato).

Baba Nihat

Nihat'tan baba olmanın şerefine iki gol: Villarreal:2 Getafe:0

Cibeles


Clausura 2008: 13.Hafta

Arjantin'de haftanın kazançlı takımları Boca ve San Lorenzo. Derbiden 3 puanı almasa şampiyonluk yarışından kopacak olan Boca'nun River'ı tek golle yıktığı haftada Estudiantes de kaybedince zirve kıyamet oldu. Son 6 haftaya giriliyor ve hafta arasında Copa Libertadores'de rövanş maçları var.
Lanus 2 - 6 Arsenal S.
Huracan 1 - 0 Gimnasia J
Colon 3 - 2 Banfield
Independiente 3 - 0 Newell's Old Boys
San Martin 0 - 1 Olimpo
Argentinos Juniors 2 - 1 Estudiantes
Boca Juniors 1 - 0 River Plate
Rosario Central 3 - 2 Racing Club
Gimnasia La Plata 1 - 2 San Lorenzo
Tigre 0 - 2 Velez Sarsfield

Boca: 1 River:0

3 Mayıs 2008

Stairway To Heaven

there's a lady who's sure all that glitters is gold
and she's buying a stairway to heaven.
and when she gets there she knows
if the stores are all closed
with a word she can get what she game for.
and she's buying a stairway to heaven.
there's a sign on the wall
but she wants to be sure,
'cause you know, sometimes words have two meanings.
in a tree by the brook, there's a songbird who sings
sometimes, all of our thoughts are misgiven.
ooooh... it makes me wonder.
............
Video: Led Zeppelin/Stairway To Heaven

2 Mayıs 2008

Haftasonu Futbol

3 Mayıs Cumartesi
14.45 M. United - West Ham United (Fox)
16.30 Schalke 04 - Hannover 96 (Ntv Spor)
17.00 Middlesbrough - Portsmouth (Fox)
18.10 Nice - O. Lyon (Kanal A)
19.00 İBB - Trabzonspor (Lig Tv)
21.00 A. Madrid - R. Huelva (Ntv Spor)
23.00 R. Zaragoza - Deportivo (Ntv Spor)
4 Mayıs Pazar
15.00 Kocaelispor - Giresunspor (Bjk Tv)
15.00 GBB - Antalyaspor (D Spor)
15.00 Karşıyaka - Eskişehirspor (Gs Tv)
15.30 Arsenal - Everton (Fox)
16.00 Milan - İnter (24)
18.00 Wolfsburg - B. Münih (Ntv Spor)
18.00 Villarreal - Getafe (Ntv)
19.00 Sivasspor - Galatasaray (Lig Tv)
19.00 Fenerbahçe - Gençlerbirliği (Digiturk Kanal 78)
19.00 Ankaragücü - Beşiktaş (Digiturk Kanal 90)
19.00 Catania - Fiorentina (24) Bant
19.00 S. Etienne - Lille (Kanal A)
20.00 Barcelona - Valencia (Ntv Spor)
21.55 Marsilya - Bordeaux (Kanal A)
22.00 Osasuna - Real Madrid (Ntv Spor)
23.00 Boca Juniors - River Plate (Ntv) Bant
01.15 Lazio - Palermo (24) Bant
Credit:Tribündergi

Hadi Canım(!)


SUPERCLASICO 2008 #5

Copa Libetadores'de Boca Juniors sahasında ilk maçta Cruziero'yu 2-1 maplup etti. River Plate, San Lorenzo deplasmanında aynı skorla mağlup oldu. Superclasico'ya 2 gün var. Maç tekrar edeyim, Pazar gecesi saat 23:00'de NTV'den banttan...

I Will Survive

" Kapı açık arkanı dön ve çık "
Video: Cake

Son Düzlük: La Liga

İspanya'da Real Madrid Osasuna deplasmanında kazanırsa şampiyonluğunu ilan ediyor. Beraberlikte Villarreal, Getafe maçında puan kaybederse de R.Madrid şampiyon. Bu maçtan 3 gün sonra Santiago Bernabeu'da Barcelona derbisi var. Bitime 4 hafta var ve Barça'nın Şampiyonlar Ligi'nde ön eleme oynamaması için 4 puan önündeki Villarreal'i yakalaması lazım, derbi var ve işleri çok zor. Atletico Madrid 55 puanda ve bu sınırda Şampiyonlar Ligi'ni yakalayan takım birkaç yıldır yoktu La Liga'da. Levante düştü. Murcia da bu hafta resmen düşer. Zaragoza, Osasuna, Huelva 3'lüsünden biri daha gidecek.
Gol Krallığı
23 Luis Fabiano (Siviglia, 2 rig.)
22 Guiza (Maiorca)
17 Raul (Real Madrid, 3 rig.)
16 Aguero (Atletico Madrid)
15 D. Milito (Saragozza, 3 rig.), Oliveira (Saragozza, 1 rig.), Nihat (Villarreal)

Son Düzlük: Serie A

Serie A'da son 3 hafta ve Pazar günü Milano derbisi var. Milan evsahibi. Inter kazanırsa şampiyon. Derbi berabere biterse Roma, Sampdoria deplasmanında kazanmazsa ve Milan derbiyi kazanır, Roma da kaybederse Inter yine San Siro'da şampiyonluğu kutlayacak. Asıl hesaplar Şampiyonlar Ligi'ne gidecek 4. takım kim olacak üzerine. Milan derbiyi kazanmazsa işi çok zor. 2 puan önündeki Fiorentina, küme düşmemek için çırpınan Cagliari deplasmanına gidecek. Perşembe'den yorgun ve moralsizler dersem bahis yorumu gibi olacak. Ligin dibindeki 30 puanlı Livorno'dan 13. sıradaki 39 puanlı Siena'ya kadar 7 takımın da durumu kritik. Parma ve Torino da bu potada.
Gol Krallığı
19 Borriello M. (19 Genoa, 5 rig*.) , Trezeguet D. (19 Juventus, 1 rig.)
18 Del Piero A. (18 Juventus, 2 rig.)
17 Di Natale A. (17 Udinese, 2 rig.) , Mutu A. (17 Fiorentina, 6 rig.)
15 Ibrahimovic Z. (15 Inter, 8 rig.)
14 Kaka' R. (14 Milan, 6 rig.) , Totti F. (14 Roma, 3 rig.)
13 Amauri C. (13 Palermo, 2 rig.)
* penaltı