18 Temmuz 2008

Gilberto Silva-Giuly-Kone-Larsen

Guiza alınmış; yeni manşet lazım. Nedense ön liberolardan iyi manşet olmuyor ki Eto'o var baş köşede. Eto'o alınsa yarın Shevchenko ertesi gün Kanoute gelse kimsenin itirazı olmaz medya kanadında. Aragones Maldonado'yu döver dedim dövmedi ama yedek takımda tutup dövecek gibi bakıyor. Emre askerde, revire çıktı mı haber yok. Fenerbahçe'ye ön libero lazım. Gilberto Silva mesela yerinde bir transfer. Olurdu. 1.5 milyon euro bonservis ile Panathinaikos'a gitti. Atina'da transferi iyi kıvırıyorlar. Yıllık 3 milyon euro vermişler;ligin en pahalı oyuncusu olacak Gilberto Silva. Giuly memleketine döndü. Roma Mancini'den sonra bir başka kanat adamından da vazgeçti. Paris Saint Germain Giuly'den sonra Makalele'ye de imza attırır. Bakari Kone 9 milyon euro'ya Marsilya'da. Schalke 04'den Soren Larsen'i bizim lige yazanlar var ama adam çoktan Toulouse'a imza attı. Bonservis bedeli 3 milyon euro.

18 yorum:

mustafa taha dedi ki...

Yunanlılar yıllığı 2.5 milyondan 3 yıl için 7.5 milyon € alacak diyorlar Silva için.

Pasetto dedi ki...

Thuram'ın hastalığı olmasaydı PSG dönerdi belki devler arasına.Makaleleden sonra hedef penaltıcı Anelka olmalı.Gilberto'yu Arsenale gitmeden isteyip alamamışsın bu saatten sonra da alınmazdı.Reading de bir Harper vardı onuda Boro kapattı galiba.

Unknown dedi ki...

medya da bir garip..ruhları duymadan kewell alındığı için şimdi crespo, oliveira, sallıyorlar gs için..
hele bugün markete gittiğimde gazete standında ismini hatırlamadığım bir gazetede oliveira'nın photoshop ile eline formayı tutuşturmuşlar..diyecek bi laf bulamadım...keşke grafiker olmadan önce fotomaç'ta falan staj yapsaymışım belki şu an adobe'deydim bugün :P

Adsız dedi ki...

şu ön libero lafı hakikaten çok yanlış bir tabir. hiç bir dilde önlibero diye bir tabir yok bizden başka. defensive midfielder başka ama ön libero çok yanlış. libero liberodur önü arkası olur mu.

bu ön libero lafını kim çıkardı merak ediyorum ama helal olsun bu kadar yanlış bir terim buluyor ve hemen herkes benimseyip kullanıyor.

orkun dedi ki...

Gilberto Silva bence de pek güzel olurdu. Zamanında da niyetlenmiştik ona zaten. Muhtemelen, mevcut yabancı adedinin neresinde, nasıl indirime gidilebileceği sorusu da engelliyordur cevval bir şekilde transfere girmeyi.

Adsız dedi ki...

Gilberto Silva-Giuly-Kone-Larsen

mahsun-ibo-izzet-alişan-özcan geldi aklıma başlığı görünce...

tamam,fb ye ön libero lazım da beni esas şaşırtan şey,bu adamlar geçen sene ne çektiyse edi ile büdü'den çekmedi mi? neden hiç defans oyuncusu aramıyorlar?
yabancı kontenjanı sıkıntısı olabilir ama türk oyuncu da bakmıyorlar,enterasan...

dusendeli dedi ki...

Ön libero lafı şöyle ortaya çıkmıştır. Eskiden defansın arkasında oynayan libero pozisyonunun çağdışı kalması sonucu burda oynayan oyuncular oyuna daha fazla katılsın diye defansın arkasından alınıp, önüne konulmuş; Adı da ön libero olmuştur. Defansif ortasaha da denebilir tabi, bence bir sakıncası yok :)

Ayrıca Fenerbahçe Gilbero Silva'yı 2002 dünya kupasının hemen sonrasında alacaktı. Hatta anlaşma sağlanmıştı. Fiyatı da çok pahalı değil, 7 milyon euroydu. Ama sonra Arsenal de isteyince, adam tercihini doğal olarak Arsenalden yana kullanmıştı. Yalnız Fenerbahçe'nin son yıllarda şöyle bir tansfer politikası var: Adı büyük olup da oynadığı takımda forma şansı bulamayan oyuncuları almamayı tercih ediyor. Onun yerine biraz daha fazla para verip takımında forma şansı bulan, katkı yapmış oyuncuları alıyor. Bence bu politika başarılı da oluyor. Fenerbahçe'nin alıp da 6 ay ya da en fazla bir sezon doğru dürüst oynatmadan gönderdiği yabancı yok gibi. En son 4 sene önce sol bek olarak alınan Fabiona da böyle bir durum yaşanmıştı. Fenerbahçe yabancı transferini ince eleyip sık dokuyor, biraz da fazla para veriyor belki ama sonra bu adamlara güvenip uzun süre oynatıyor. Geçen sene medyanın gitsin gitsin diye baskı yaptığı Deivid bile gönderilmedi.Bu sene de Maldonado'nun gönderileceğini sanmıyorum.

Rakiplerine baktığımızdaysa, örneğin Beşiktaş geçen sene Hugien, Diatta, Gordon gibi adamları alıp nerdeyse hiç oynatmadan gönderdi. Galatasaray da Bouzid de yaşadı aynı şeyi. Böyle durumlar Fenerbahçe'de son yıllarda pek yaşanmıyor.

Sonuç olarak Fenerbahçe'nin yabancı transfer politikası açısından Türkiye'deki en oturmuş kulüp.Gilberto Silva'yı da bu yüzden pek düşündüklerini sanmıyorum.

EDDIE dedi ki...

Benim bildiğim libero defans ile kaleci arasındaki oyuncudur. Yani "sweeper" yani türkçesi "son adam".
bu durumda defansın arkasında ki libero ise defansın önündekilere "ön libero" denmesi doğal. doğruluğu yanlışlığını dil bilimcileri tartışa dursunlar.

Bunların dışında defansın sağ ve sol tarafında oynayan oyunculara "bek" denildiğini biliyorum. Birde son zamanlarda futbol yorumcuların sık sık kullandığı bir kelime "tandem" dikkatimi çekiyor. TDK'tan baktım oda libero anlamına geliyor sanırsam. "Futbolda savunmanın gerisinde görev yapan oyuncunun arkasındaki tek kişi" diye geçiyor. Bu durumda 2 bekin arasında ve defansın ortasındaki 2 oyuncuya ne diyeceğiz ?

getabbaaww dedi ki...

soren larsen bir türlü patlama gerçekleştiremedi. yetenekli biri aslında.inşallah toulouseda yapar bişeyler... guily yaşlandı artık.psg de eski fransa milli takımını toplamaya devam ediyor. bakari kone marsilyada iş yapar. bi de arouna kone vardı.geçen sene galatasaraya getirdiydi medya. sevillada kadroya giremeyerek geçirdi sezonu. napıyor bir bilen var mı??

Adsız dedi ki...

Larssen den çok umumtluydum aslında halen daha umutluyum. Schalke oyun sisteminde kuranyi sebebiyle katkı veremiyor belki ama Tolouse genelde bu tip kuzeyli oyuncuların son yıllarda çıkış yaptıkları yer olmaya başladı. Araştırmak lazım derim.

Adsız dedi ki...

@burak

ön libero, hücum dörtlüsünün veya beşlisinin liberosudur. bu yüzden ön libero (öndeki libero) denir.

Adsız dedi ki...

albelda yazılıp çiziliyo fenerbahçe için marca yazdı dedi starspor biraz önce.

edi ile büdü bence güzel ikili ki cl'de çeyrek finale çıkarken edinin attığı gollerden ziyade forvetleri nasıl durdurduğuna bakmak lazım..

Adsız dedi ki...

ön libero bence de yanlış bir tabir. bu adamlar ortasahada sarkık oynamıyor ki.

Julien Dekosta dedi ki...

o degilde fener olurda transfer yapmazsa orta saha icler acisi, basari hayal olur.

Adsız dedi ki...

13.5 milyon euro'ya elmander'i okutup, neredeyse 5'te 1 fiyatına larsen'i almak. lincoooln lincooooln.

sercan tepeler

Adsız dedi ki...

şu anda u19 şampiyonası oynanıyor. çok merak ediyorum bizim takımlarımızdan herhangi biri turnuvaya gözlemci gönderdi mi acaba?

bu yaşta avrupa'nın üst düzey takımlarında forma şansı bulmakta zorlanan yetenekleri alıp parlatabilmek önemli olan. portekiz ve hollanda takımlarının yaptığı da tam olarak bu aslında.

aksi takdirde, bu kadar büyüyen bir futbol ekonomisi içinde gelip geçici bir rol üstlenmekten öteye geçme imkanın yok zaten.

galatasaray şansa da olsa ribery gibi bir ismi getirdi bu ülkeye. belki para kazanamadı ama illa ki ders almışlardır bundan. para nasıl kazanılır, genç yetenekler nasıl cezbedilir gibi sorulara güzel bir örnektir bu.

yoksa altyapıdan futbolcu yetiştirilmediği ya da genç oyuncular için bir basamak olunmadığı sürece, ne fenerbahçe 4-5 yıl daha 15 milyon euro'luk transferler yapabilir, ne de galatasaray bir daha belini doğrultabilir.

gidin araştırın birazcık, çok zor değil. olmadı televizyondan izleyin, ona da razıyım.

macaristan u19'un sol beki kimdir, nerede oynar, fiyatı nedir bir öğrenin. maksimum zararı 3-5 telefon görüşmesi olur en nihayetinde. gidip saçma sapan isimlere milyonlarca dolar saçmaktan iyidir herhalde, yanılıyor muyum?

Adsız dedi ki...

Önlibero konusunda bazı spor yazarları arasında da uzun tartışmalar olmuştu. Yanılmıyorsam Mehmet Demirkol, Kemal Belgin gibi isimler birbirlerine ayar verip durmuşlardı. Nasıl çıktı, nerden çıktı tam olarak bilemiyorum ama ülkemizde "önlibero" deyince herkes aynı şeyi anlıyor. Artık oturmuş, yerini bulmuş bir futbol terimi oldu. Benimseyip kullanmakta zarar yok.
Fenerbahçe'nin transfer olayına gelince ise ben şahsen takıma acıyorum. Para var, ün var ama alacak adam yok. Yabancı kontenjanı dolu. Yerli almaya kalksan kimi alacaksın. Mehmet Topuz'u 11 milyon euroya bırakmamışlar. Mehmet Topal'ı çağırsan gelmez. Aurelio'da elden kaçırılınca ortasaha Deniz, Selçuk, Maldanoda ve Emre'ye kaldı.

Adsız dedi ki...

soren larsen cok iyi oyuncuydu ama sakatlandiktan sonra dikis tutturamadi,ucuza gitmis