5 Ocak 2008
Klavye Yatağında Magazin Sote
Gazetelerin haftasonu eklerinde restoran, bar tanıtan magazincilerin köşe yazılarını okumak pek keyifli oluyor. Bir isime takılmış değilim; ortak bir sıkıntıları var, onu anlatayım. Şimdi bu arkadaşlar yeni bir restoran tanıtırken; tahmin ediyorum mönüyü-tdk şunu menü yapsa da kurtulsak bu arada- alıp gazeteye geliyor. Sonra eğlence başlıyor bizim için. Son yıllarda bizim memlekette de detaylı mönü modası var. Sanırsın bütün restoranlar 3 Michelin yıldızlı. Atıyorum adam ızgara lüfer koymuş mönüye ve şöyle buyurmuş: Izgara levrek, roka taneleri, haşlanmış patates ve kırmızı soğan ile. 40 yıldır yediğimiz ızgara lüfer ve olağan garnitürü aslında bu. Neyse arıza magazinci arkadaşların yazılarında patlıyor. O garip yemek isimlerini her seferinde yanlış yazıyorlar. Yabancı dildeki yemek isimlerini yazarken peşlerinden koşturacak bir Hakkı Devrim de yok tabii. Bir örnekle devam edeyim Yılbaşı öncesinde biri yazmış: Şampanya, bilini ve smetana eşliğinde havyarla başlayan lezzet şöleni, egzotik meyveli kaz ciğeri, porçini, kuşkonmaz ve balsamik özü soslu karides salatası, trüf mantarlı linguine. Bunu yazan smetana nedir biliyor mu? Balsamik özü sos ne kardeşim? Sirke işte ya. Egzotik meyveli kaz ciğeri dediği konserve ciğerin yanına attırılmış iki dilim kividir. Trüf mantarını kim kaybetmiş, bunlar bulmuş. Ya trüf de; ya da keme. O da Mayıs'ta olur. Böyle gider bu gariplikler... Gidiyoruz Hüsrev'e; 1 kuru diyoruz mesela. Garson geliyor masaya; "kuru fasulye az pilav yatağında ve karışık turşu parçalarıyla"mı diyor bize. Restoranların o garip mönülerini gazetelere kopyalayıp yapıştıran magazinciler sabaha karşı Apik'e gittiklerinde böyle mi sipariş veriyorlar: "Sarımsak esintisi ve sirke damlaları eşliğinde kalın dilimlenmiş dana işkembesi çorbası lütfen?". "Beye bir tuzlama" diyor buna garson bizim buralarda...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
3 yorum:
haahhahaaaahahahaaa
aceto vur de vuralım
öl de ölelim
kopardın yine bizi
beşiktaştaki beerportta sigara boreginin altında açıklama yazıo, rulo yapılmıs yufkanın icine peynir diye boyleleri de var
(: Çok leziz bir yazı olmuş, elinize sağlık.
Yorum Gönder