7 Aralık 2009

İtalya'da Tribünlerin Sağı Solu

Dün Roma derbisi postunda İtalya'daki tribün gruplarının siyasi kimliklerini listelemekten bahsetmiştim. Roma'nın solcu olduğu safsatasına bir son vermek adına. Fataliev, İtalyan medyasında yayınlanan bir grafiği (Geçmiş sezona ait olduğundan Serie A'da bu sezon olmayan kulüpler de var.) bizimle paylaştı. Tabloyu okurken gerekli olan üç kelime: sağ:destra / sol:sinistra / Estrema: Aşırı

30 yorum:

Sefa Hasanoglu dedi ki...

Vay canına şuraya bak, seçim listesi gibi

aykan dedi ki...

roma'yı biliyorduk da milan şaşırttı, yok mu bunların solcu taraftarları? antonio negri var bir kere yahu...

elmarte dedi ki...

Roma solcu olmadığı gibi. Diğer ezeli rakiplerden Sampdoria ve Genoa da aşırı solcu görünüyor. Demek ki rekabetle, fikir ayrılığının her zaman ilişkisi olmayabailiyor :)

Büyük Kaptan dedi ki...

futbol futbol içindir.. futbolu da politize edip içine etmeye gerek yok.. apolitik türk futbolumuzda bile bu kadar kavga gürültü beceriyorsak politik halini düşünmek istemiyorum..

ozhi dedi ki...

vay anasini

Jordi Metal dedi ki...

İtalya'da solu bitiren CIA'dir. 1947'den sonra Marshall yarımıyla beraber mafyayı destekleyip solcuları ülkeden def etmişlerdir.

nestavarro dedi ki...

inter roma milan bu üçlü hayret içinde bıraktı beni napoli lazio ile rekabete hazır sanki ama bakınca genel yapı değişmemiş futboldada kapitaller aşikar...

salamy dedi ki...

Bu tribün gruplarını diyarbakır ceza evi gibi bir yere kapatıcaksın, sonra esat oktay yıldıran gibi bir ceza evini müdürünü başlarına dikip; "ben buraya italyan federasyonunun direkt emriyle geldim! burası okul!sizlere italyan olmayı öğreteceğim! Artık sağcılık solculuk yok! İtalya milli takımı var! Karşı gelenin, sağcı da olsa solcu da anasını ... yemin ettim" diyeceksin. Oha bir anda uyarlama senaristi oldum bea!

haute_couture dedi ki...

bana kalırsa grafik geçen sezona değil, iki sezon öncesine ait.
70'li yıllarda solun hatta komünizmin kalesi güneyde bugün solcu taraftar grubu kalmamış olması bence en ilginç sonuç.

coulibaly dedi ki...

3-4 sene önce okuduğum F dergisinde Milan - İnter derbisinin üzerine bir yazı vardı. Milan'ın temelinde sol görüşün hakim olduğu belirtilirken, İnter'in sağ ve burjuva sınıfını temsil ettiğini öğrenmiştim. Milan'da sol grubun olmaması beni de şaşırttı. Tabi 1986'dan itibaren kulübü Berlusconi'nin yönettiğini düşünürsek belki de şaşırmamak lazım.
Livorno'nun da kardeşleri varmış öğrenmiş olduk bu arada. " Futbol asla sadece futbol değildir " sözünü seven birisi olarak, başka liglerdeki takımlarıda görebiliriz umarım..

Genel Sekreter Vak dedi ki...

Milan'ın vaktiyle işçi sınıfına hitap ediyor olduğu,Roma taraftarının da bir zamanlar Cumhuriyetçi(daha fazlası değil) olduğu ve bunların bu rekabetlerde etkili olduğu söylenir,ama şu anki vaziyetleri şaşırtıcı değil.Yine de zerre önemsemeyerek,lafta As Roma'yı tutarım Roma derbilerinde,azda olsa bir miktar taraftarının solda olduğunu duyduğum için.Dün Hasan Ali sayesinde ben oldum Roma derbisi,açıp bakmadım bile gerçi.Serie A'yı sevmem...

Genoa'yı biliyorduk,Atalanta güzelmiş,90 dünya kupasında Maradona'nın Arjantinini İtalya önünde destekleyen Napoli taraftarına bak hele...

anti_silence dedi ki...

lucarelli' nin adana demirspor maçı sonrasında olması lazım ntv röportajında da belirttiği gibi "livorno'nun solcu bir kulüp olarak nitelenmesinin nedeni aslında onu destekleyen taraftar grubunun solcu olmasıdır; yoksa livorno futbol kulubü solcu değildir." demiştir. bu yüzden de artık kulüpler arasında sağ sol diye bir ayrım yapılamaz diye düşünüyorum. çünkü hepsi belli bir sermaye sonucu yönetilmektedir. bu etiketleme yalnızca tribünde yapılabilir. ama sermaye maça ilgiyi üst düzeyde tutmak istiyorsa o zaman bir pazarlama taktiği olarak bu tip ayrımları ya da ötekileştirmeleri medya yoluyla kullanabilir ki buna da yapacak bir şeyimiz olamaz.

EpHeSuS dedi ki...

Mılan ın fdl sı asırı sol bır trıbun grubu ıdı fakat fesh olduktan sonra trıbunu hakım olan gruplar asırı sagcı buda bır trıbunun acı kaderı...
Yıllarca kendılerını kızıl tugaylar da dıye adlandıran bır grup yonetırken sımdı tam tersı durumdalar...

Inter ve roma ya sasıranlar olmus bende onlara sasırmadım degıl...

ınter ıle lazıo trıbunlerıde kardestır bunu da belırtmekte fayda var ıtalya cok nadır olan bır seydır bu...

ayrıca aceto ıstersen benım arsıvımde alt lıg takımlarının bır kacını ıcıne almıs bır tablo var bu tablo ya cok benzer onu maıl atabılırım herkes ıcın daha net fıkır olur...

burgos dedi ki...

eline sağlık bülent abi güzel bir çalışma ürün, dikkatimi çeken olay bir takımın zıt görüşlü taraftar grupları yok , birden fazla grubu olan takım hep aynı çizgiden, zaten olması gereken bu gibi, düşünsenize zıt gruplar olsa hangi biriyle uğraşacaklar :))

payne dedi ki...

sinistra nasıl bir kelimedir ya sol demek için, ne biçim dilmiş italyanca =) cidden sinister'la bi ilgisi var mı acaba

Bushwacker dedi ki...

bülent bey, ascoli - reggina maçında olan sıra dışı bi şeyler var sanırım, italyancam olmadığından anlayamadım. haberin videosu http://video.haber7.com/play.video.php?id=4761

bir başka blogda gördüm haberi, yılın sahtekarlığı ve fair play olayı olarak verilmiş. blogda değinmeyi düşünür müsünüz acaba bu olaya?

Erdal Güngör dedi ki...

Bu tablo tam olarak gerçeği yansıtmıyor.Napoli'de bir çok Ultras oluşumu var anlamadığım bu adamlar aşırı sağcı iseler kimin tarafındalar? Bir napoliliye sen italyansın dediğinde küfürkabul ediyor,kedni dillerini konuşuyorlar şimdi bu adamlar italyan milliyetçisimi oluyor?

Brigate Neroazzurre frankfurt Ultras oluşumuyla dost tribün sürekli birbirlerini ziyaret ederler bir kere bende gitmiştim onlarla ama hiç siyasi yönlerini yansıtmadılar,solcu olduklarını ilk defa bu tablodan öğrendim,bu arada Torino Ultras Granata 1950 yıllarında ortaya çıkan ve hakemi havaalanına kovalayan elemanlar,oluşumun ilk adı "Fedelissimi Granata" sonra bölündüler isimleri değişti.

Turan dedi ki...

-Bir sokağın ortasında yatıyor
-Yoldaşları kenti alt üst ediyor
-Carlo kalkıyor hesap soruyor!!

R.İ.P. Carlo Giuliani

Unknown dedi ki...

Livorno'nun kardeşleri varmış denilmişte Livorno'dan daha da sol olan tribünler var alt liglerde, Ternana başta olmak üzere.

Ayrıca FdL "aşırı" sol değildi, geneli apolitikti o grubun. Guerrieri ultras'da aşırı sağ değil bence grafikte yanlış çizilmiş.

İnter'e Juve'ye nasıl şaşıranlar olmuş asıl ben şaşırıyorum. Sağın daniskasıdır bu iki takım taraftarıda bilhassa juve.

Beni şaşırtan Palermo ve Catania oldu açıkcası. Sol beklerdim onları.

Adsız dedi ki...

İyi güzelde İtalyanca bu :) biri cevirisinide yapsa fena olmaz

forallthat dedi ki...

Torino ve Udinese' nin aşırı olmayan sağ ve sol grupları varmış.. Yalnızca bu iki takımın taraftar gruplarında var bu.. Diğerlerinin rengi belli..

Ku.Ba dedi ki...

Anaa, Milano bu kadar sagci miydi ya? E ortada kaldim ben simdi..?

Solculuk kucuk takimlara* mahsus demek ki.


*parasal acidan

Adsız dedi ki...

ayrica serie b lideri ancona'nin taraftarlari da solcu olarak biliniyor(mus).

Murat dedi ki...

sampdoria ve genoa.. cenova güzel şehirmiş.

gioberg dedi ki...

Tablonun bir ilginç noktası da, sol görüşlü taraftarların bulunduğu şehirlerin hepsinin kuzeyde olması.
Genoa (Liguria), Bergamo (Lombardia) ve Livorno (Toscana) bölgelerindeler ki bu takımlar baktığınızda İtalya'nın en zengin bölgelerindendir bunlar.
Gerçi bir de şöyle bir bakış açısı olabilir, Bergamo her zaman Lombardia'nın üvey evladıdır şehir olarak, Milano varken kimse ona bakmaz -sanayi bölgesidir, çok fazla işçi barındırır-. Hakeza Livorno da öyle, Firenze ve Siena başı çeker Toskana'da. genelde orada yaşayanlar zengindir, refah içinde yaşarlar ancak Livorno'da daha çok denizcilikle uğraşan, o kadar da zengin olmayan insanlar yaşar. Genoa ise Liguria'nın en önemli şehridir, orada yaşayanlar da denizcilik ve turizmle geçinir çoğunlukla.
Tabi burada adı geçen sağcılık-solculuğun artık bizim anladığımız anlamda bir siyasi görüş taşıdığını da zannetmiyorum ben. Mesela birçok -genç- italyan sağına, soluna bakmadan çevresinde yaşayan 'İtalyan olmayanlardan' rahatsız olduğundan bir bakıma otomatikman "sağ"cı oluyor. Yani ortada bir siyasi görüş seçimi yok, solu bilmeden sağcı oluyor. (tabi azımsanmayacak bi berlusconi hayranı da var ki onlar ayrı bir inceleme konusu.)
Son not, isimleri siyahla yazılmış olan taraftar grupları; polise göre riskli (tehlikeli) olan taraftar gruplarıymış.

Unknown dedi ki...

@aykan

Berlusconi gelince adamları stada almadı, tutuklattırdı vs.

Unknown dedi ki...

@salamy

komik değil.

Frapppedaki dedi ki...

Hem yanlis hem eksik hem de eski bir liste gibi gorundu bana. BAL bir kac sezondur yok, yerinde Livornesi ve Visitors var. Apolitikler artik altini cizerek belirteyim. Atalanta`nin gruplari da Ultras Bergamo altinda birlesip apolitiklesti. Ayrica Napoli nasil asiri sagci olabilir??? Tabi her kulupte ufak da olsa sagci gruplar var Livorno`da bile var. Ama Napoli~ye sagci demek sacma. Fiorentina icin de ayni sey gecerli sola yakin apolitik gibi bu gruplar. Ultras Tito`da asiri solcu degil asiri solcu olanlar Rude Boys.. Milan ozellikle Guerreiri Ultras eskiden gelen solcu gelenege sahiptir aslinda.. vs vs

aLchemist2Na dedi ki...

Tabloda yanlışlıklar var. Ultras Granata Torino aşırı sağcı bir gruptur. White powercidir. Ayrica Ottavio Barbieri aşırı solcu değil apolitiktir.Genoa'nın solcu grupları GAV,Trojan skinsdir. Ayrica Milan Brigate sol bir gruptur.FDL'nin devamıdır.Commandos Tigrede sol gruptur MilandaRoma Fedayn apolitik değil Aşırı solcudur. Napoli Teste Matte,Fedayn,Rione Sanita sol gruplardır. Atalanta tribünleri tamamen soldur.Curva Pisanide Nomadi,Wilk Kaos,BNA sol gruplardir. Curva Sudda Forever Atalanta,Supporters 1907 sol gruplardır. Desperados ve Rangers Empolinin 2 büyük sol grubudur. Fiorentinada CAV,Collectivo sol gruplardir. Italyada sol tribün dediğinizde akla ilk gelenler : Atalanta(WKA,Nomadi,ForeverAtalanta,supporters1907,BNA),Arezzo(Brigate Autonome,CommandoUltra,Livorno(BAL,Fedayn) ,Carrarese(Barbudos,Indians Trip), Civitanovese(Brigate Rossoblu,Tpiloski),Empoli(Rangers,Desperados),Giulianova(Pirates,Blasco), Genoa(GAV,CrazyKlan,SESTRI,Ottavio Barbieri,Trojan Skins,Fossa dei Grifoni,Gradinata Nord),Napoli(FEDAYN,Teste Matte),Salernitana(Ultras Salerno,,Sambodonettese(Onda Durto,Inferno Rossoblu)Fossa Marinara),Vicenza(Vigiliantes,Caneva Berica) ,Venezia(Mastre,Ultras Union,gate22),Ternana(Freak Brothers,Red Boys,Primadellastrada)Cavase(Acid Boys),Virtus Verona(bütün gruplar) Ancona,Perugia(Armata Rosa),Pistoia(Le vecchia Brigate),Cesena,Cosenza,Lecce(Afrika Korps,Afrika Sballata grupları)Taranto(Tredizione Difendere,Tapas,Crazy Grup,Ultrapaz)Rimini(testa alta,Shadwell)Pisa(Sconvolts,Rangers)Pescara(Rangers)Modena(Fossa Ducale,Brigate)Milan(FDL,Brigate,Curva Sud,Commandos Tigre)
takımı ve tribünleridir.

Sağ dediğimiz zamanda.Başta Ascoli,Hellos Verona olmak üzere Lazio,Cagliari,Torino,Inter,Juventus, Novarra,Reggina,Udinese,Siena,Chievo,Fermana,Regggiana,Varese,Grasseto,Brescia
tribünleri gelir.
Bu haberi hazirlayan arkadaş'ın ya kafası güzelmiş ya da Berlusconi gazetesinde calişiyor:)

Unknown dedi ki...

Livorno var Livorno