9 Aralık 2009

Her Şey Vatan İçin!

Yurt dışında oynayan Türk futbolcuların kariyer planları son zamanlarda fazlasıyla bedelli askerlik kaygılı olmaya başladı. Önce isim isim gidelim. Tümer Metin'in Larissa'da oynama sebebi askerlik. Tuncay Şanlı'nın M.Brough sonrası Premier Lig'de kalma kararı; kariyerden çok bedelli hakkını elde etmek için. Hasan Kabze Türkiye'ye dönebilir ama dönmüyor. Rubin Kazan'da forma şansı bulamıyor ama 1 yıl daha dışarda oynarsa-çalışırsa-bedelli hakkını elde edecek. En sıcak vaka, Fatih Tekke. Trabzonsporlular onu bekliyor, yönetimle anlaştı ama önünde askerlik engeli var. Süreyi doldurmadan gelip imza atarsa gelecekte uzun dönem askerlik onu bekliyor olacak. Çözüm ne olabilir? Bunlar milyon euro kazanan sporcular. Bedelli askerlik hakkı bütün profesyonel sporculara verilse -ki ben buna yeşil pasaportu da dahil eder, konsolosluk kapısında takımların bekleme rezaletine son verirdim- ve karşılığında bu futbolcular 5 bin Euro yerine 100 bin Euro ödese!..
Bu konuyu daha önce de yazıp çizmiştim. Bizimkisi iyi niyet: Futbolcunun kariyeri sekteye uğramasın. Devletin de kasasına para girsin. Şehit ailelerine gitsin bu Euro'lar. Ama yok olmuyor işte...
Alişan diye bir Cin Ali var mesela bu memleketin havasını soluyan. Habertürk'ten Tahir Kum geçenlerde ortaya çıkardı: Askerliğini 38 yaşına kadar tecil ettirmek için gitmiş Tepecikspor ile sözleşme imzalamış.
Maazallah o kanun çıksa, ortalık futbolcudan geçilmez. Almanya'dan daha çok profesyonel futbolcumuz olur. Fena mı futbolumuz gelişir (!)

35 yorum:

benden bu kadar dedi ki...

sonu müthiş geldi yazının yahu. harika :D

sukullaci dedi ki...

her futbolcuya olmaz belki ama avrupa kupalarında oynamış olan yada milli olan futbolcular için olabilir aslında. tabi diğer sporcularıda unutmamak lazım.

Marat dedi ki...

bülent abi ilk kez sana katılmayacağım sanırım.milliyetçilik ve militarizmle zerre alakası olmayan bir insan olarak hem de.

bunu yapan kişiler, ellerinde şehitler ölmez vatan bölünmez diye pankartla sahip çıkıp, golleri galibiyetleri şehitlere armağan ediyorlar..bu duygu sömürüsünü yapmasınlar bari..

işin diğer yönü ise; futbolcuysa futbolcu..herkes için ne geçerliyse onlar içinde o geçerli olsun..öbür türlü iş parası olan çok para versine döner ki bu eşitliğe ve insan haklarına aykırı. he şimdi parası olan bir şekilde kaytarıyor zaten diyebilirsiniz. düzeltilecekse bu düzeltilsin. zorunlu askerlik kaldırılsın profesyonel orduya geçilsin.

Urfisyus dedi ki...

tamda 331'nci donem yedek subay icin bekleyenlerin belli olacagi gunde boyle bir yazi daha da soguk soguk terletti beni :)

nevi şahsına münhasır dedi ki...

neden zorunlu askerlik kalksın diyemiyorsunuz, anlamadım. zorunlu askerlik diye bir şey yok artık dünyada.

varol döken dedi ki...

birazdan terörü feysbuk başından kınayanlar akın eder buraya o futbolculara saydırmak için...

dogac dedi ki...

Bedelli herkese çıksın o zaman.
Futbolcuların kariyeri sekteye uğrarda diğer meslekleri yapan insanların kariyeri, hayatı sekteye uğramaz mı? Ne özelliği var futbolcunun diğer insanlardan konu bu olunca. Adam gibi herkes için bedelli çıkarsınlar, paraları toplasınlar sonra da naparlarsa yapsınlar. Milleti rahat bıraksınlar.O zaman çok isteyen gider askere, gitmeyenlerin verdiği paraları maaş olarak alır ve daha iyi şartlara sahip olur. İstemeyende parayı verip evinde düdük çalar.

Unknown dedi ki...

Duruşa gel :)

http://img709.imageshack.us/img709/5622/4rtet.jpg

Unknown dedi ki...

milli maçlara neden prim konduğunu daha iyi anlıyor insan...bi de milli takıma çağrılmama feveranları arkasında milli takımla beraber arkadaşlarıyla olamama mı? yoksa fiyatını artırma şansını tepme mi var? sorsanız en milliyetçilerdir, en has karadeniz erkeğidir kendileri. silah koleksiyonları vardır yine kendisinin neyse..fatih tekkeye şu yüzden acırım: ben karadeniz erkeğim şöleyim böleyim deyip ahkam keserken; kafa sallayan, gaz veren elemanların bu benim dediklerimin aslında farkında olmaları...

aşkın dedi ki...

Bence en az konuşulması gereken Alişan.Ondan önce bu var:

http://www.hurriyetusa.com/haber/haber_detay.asp?id=15526

Sonra Mert Çiller, sonra da posta konu olan milliyetçi futbolcularımız.
Hayat bana birşey öğrettiyse, bir konu hakkında en fazla konuşup gösteriş yapanların samimiyetinin sahte olduğudur.Aynı bizim toplumumuz gibi.

payne dedi ki...

zorunlu askerlik olduğu sürece diğer meslek gruplarında olduğu gibi futbolcular da bunda kaçabilmenin yollarını arayacaklardır haklı olarak. dün radikal'de efkan bucak'ın yazdığı gibi, kimi nerdeyse profesor olur askerligi ertelemek ugruna kimi de yurtdışında çalışmaya bakar. açıkçası fırsatım olsa ben de yaparım aynısını. ülkeye hiç bir fayda getirdiğine de inanmıyorum zorunlu askerliğin. en azından dövizli imkanı olsa (zengin-fakir arası fırsat eşitsizliği olacağını kabul etmekle birlikte) orduya bir başka gelir kaynagı olur ki herkesi askere çagırmaktan da daha faydalı olur bence ordunun gelişimi açısından.

varol döken dedi ki...

eskiden ordu milli takımı diye bir şey vardı değil mi?

varol döken dedi ki...

yalnız ben mi bilmiyorum yoksa askere gittiği için kariyeri biten futbolcu mu gelmiyor aklıma?

ah kemal teğmen insan hiç beşlik attı diye askerini bürodan kovar mı?

varol döken dedi ki...

sırf şikayet etmeliyim, çözüm de getirelim...

bu kadar uzman çavuş var... göndersinler 3er 5er tane samandıraya, ümraniyeye, 19 mayıs tesislerine, artık futbolcu her nerdeyse, idmandan sonra bir de tüfekli hareketler idman serisi yapsınlar...

sanki biz askerde maç yapmıyor muyduk? tersini düşün...

düşündün mü, hah bırak şimdi...

BuRaK dedi ki...

----bu futbolcular 5 bin Euro yerine 100 bin Euro ödese!..
Bu konuyu daha önce de yazıp çizmiştim. Bizimkisi iyi niyet: Futbolcunun kariyeri sekteye uğramasın. Devletin de kasasına para girsin. Şehit ailelerine gitsin bu Euro'lar----------

bu kısma kesinlikle katılıyorum. keşke olsa..zaten ölenler hep gariban aile çocukları.. bu hükümete gazi-şehit parası ödemek bile zor geliyor artık !

ama nerde bizim orduda bunu düşünecek incelik. hapşırsan yıpranıyor zaten.

Adsız dedi ki...

kim olursa olsun askerlik konusunda taviz verilmemeli...

SirEvo dedi ki...

Sırf askerlik olayı için gelmeyecektir Tekke.

Büyük Kaptan dedi ki...

@pepp
puahahahaa..
bu duruşunu hiç bozmasın bence :)

non of your business dedi ki...

sporculara gelinceye kadar vatanina milletine cesitli vesilerle cok buyuk hizmeti olan insanlar icin bedelli dusunulmeli once.sporculara gelinceye kadar dusunulmesi gereken bircok meslek grubu var.

Efe Ekin Erol dedi ki...

Sadece futbolcu için değil,bütün milli sporcuların,bence bedelli yapmaları iyi olabilir...
Onlar da vatani görevlerini yapıyorlar bir nevi diye düşünebiliriz,vatani görev sadece silah tutmakla olmamalı diye düşünüyorum...

Unknown dedi ki...

kusursuz bir sistem bulmamız düşünülemez zaten her zaman bir taraf mağdur olacaktır ama şunu asla kabul edemem. bir futbolcunun nasıl kariyer yapması uzun zaman alıyorsa bir doktorun bir mühendisin yetişip kariyerini bir yerlere getirmesi aynı zamanı alıyor. üniversite okuyanlar her zaman küfür ederler öss ye hazırlanmak için geçirdikleri zamanları hatırladıklarında :) bu sadece yolun yarısı 7 yaşından başlayan öğrenim hayatları kaç yaşına kadar devam ediyorsa bir futbolcunun harcadığı zamandan az değildir. kazanç kısmına ve kazanca göre vergi kısmına (bordromu yeni almışın zaten hey heylerim tepemde :) ) ise hiç değinmiyorum zaten.
bu futbolcular her zaman edebiyat yapıyolar ülkemize hizmet ediyoruz (bkz: milli maç primleri) onlar ne kadar hizmet ediyorsa bu ülkenin bütün çalışanları da (doktoru, mühendisi, işletmecisi, mimarları, tornacıları da) en az onlar kadar hizmet ediyor.

ACY dedi ki...

şarkıcı çılgın sedat'ta zeytinburnu sporun oyuncusu internet sitelerindeki kadroda bile var çılgın forvet sedat.. o diil de bedelli askerlik şartı ve yeşil pasaport hakkı bütün sporculara verilsin onun karşılığında 5bin değil 100 bin euro ödesin demişsin üstad fakat hangi tekvandocu masa tenisçi artistik jimnastikçi çıkarabilir bu parayı spor dallarına göre farklı fiyat mı belirlenecek..

jwhat dedi ki...

Sanirim Mehmet Demirkol yazmist; zaten yasanin simdiki hali de sacma bedelli askerlik hakki yurtdisinda calisanlarin islerine devam edebilmeleri icin varken bu topcu milleti -nihat, emre belozoglu iki guzide ornektir- askerlikten hemen sonra turkiye'de oynamaya basliyor ki bu da aslinda yasanin amaciyla celisiyor.

bahtiyar dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Bruce Grobbelaar dedi ki...

''Alişan diye bir Cin Ali var mesela bu memleketin havasını soluyan.''Aynı takımda ki eski gol kralı Okan Yılmaz da aynı durumda.
Ayrıca alt liglerde bunlar gibi onlarca futbolculuk yapmaya çalışan insan veya zengin çocuğu var ki TFF nin bunlara el atması, gizlice idmanları denetlemesi gerekiyor..

ASVALTTAICENLER dedi ki...

simdi burda yorumlar yapiliyor kimseye ayricalik yapilmamali deniliyor, herkes gitsin deniyor, vatan millet sakarya deniyor
ama esas aci olan ne biliyormusunuz devlet bugun deseki tamam askerlik zorunlu degil isteyen yapar isteyen yapmaz bu PROFESYONEL FEYSBUK MILLIYETCILERI klavyelerini birakipta askerlikle falan ugrasmazlar kaldiklari yerden devam ederler faysbukta milliyetci damarlarini tatmin ederler, sayfa acarlar hemen ornegini vereyim
ASKERE GIDECEK ON MILYON SEREFLI TURK EVLADI BULABILIRIM..
ama kendileri orada oturmaya, FEYSBUKTA biseyler bulmaya devam eder en acisi bu olsa gerek

Master dedi ki...

Tahir Kum haberi hangi tarihte paylaşmış bilmiyorum ama, daha önce bu haberi ''özel haber'' olarak Cezasahasi.Net'te yayınlamıştık.

Tarih: 09 11 2009 - Alişan'ın Futbol Aşkı(!)başlığıyla.

A dedi ki...

Keşke bu ülke de gerçek manada "demokrasi" ile yönetilse, İsviçre gibi olsa, sadece futbolcular için de değil, tüm gençlerin en verimli çağı onlara hiç bir şey kazandırmayan bir faaliyet için helak edilmese...

Ama olmaz, biz asker milletiz. Bize böyle benimsetilmiş. Osmanlı'da bile, ticareti yabancı hep kökenliler yapmış, biz asker doğmuşuz ya!

turhanatakan dedi ki...

@varol döken

tüm yorumları okuyamadım belki cevaplayan vardır ama ben de hatırlayamadım be üstelik ara ara düşünürüm de (ha benim futbol kariyerimi ciddi etkilemiştir, son kilo verme ümidimi de askerde heba edince).

önceden farklı mıydı düzenleme bilmiyorum ama tüm kariyerini gördüğüm(üz) topçular ne ara yaptılar askerliklerini de kaç maç kaçırdılar bilemedim? misal bir kaptan bülent olsun, şifo olsun, hakan şükür olsun nerdeyse her sezon ligde 30 maç üstü oynamadılar mı? biz mi kaçırdık acaba ergenlik telaşında bu adamlar askerdeyken?

öte yandan çoğu ünlü topçunun ordu milli takımında oynadığını da hatırlar gibiyim:))

Kalten dedi ki...

Tüm milli olmuş sporcular için de buna benzer bir erteleme durumu geçerli sanırım, sırf bu sebepten uzaktan bir tanıdık su kayağı milli takımına girmek istiyordu.

Zaten ülkede 20-25 lisanslı su kayakçı varmış, lisansını alan milli oluyor, haberiniz olsun :)

Santiago dedi ki...

Zamanında hem askerlik yaparken hemde futbolculuk yapanlar vardı. Cocuklugumda babanın meslegi yuzunden Tokatta yasarken Galatasaraylı Muhammed'in askerligi Tokata çıkmıştıda Tokatta herkesi Muhammed Tokatsporda kiralık oynayacak diye heyecan sarmıştı olmadı izin vermedi Galatasaray ozamanlar...

Muhammed gelmedi ama bikaç asker gelip oynamıstı hatırlarım.Hatta Protokol tribunlerindeki komutanlarını selamlamaya gelişleri hala gozumun onundedir.
Ozamandan taaa 90ların sonlarına asker futbolcular gordu bu gozler..

Askerliğini Manisada yapan Rüştüyü idmana çıkartan ama gene vede aynı birlikte askerliğini Manisada yapan fakat idmana çıkartılmasına izin verilmeyen Galatasarayın genc kalecisini de hatırlarım.Zamanın Televolelerine dusmustu haberleri kendisine kızanlarada 2 farklı dilekçeyi gostermişti Manisa Başkanı..Birinde bu vesileyle tum Manisaspor camiasının gelecek bayramını da kutlarım cumlesiyle biten Ali Şen imzalı Fenerbahçenin izin dilekçesiyle adı gecen kalecinin antreman yapması uygundur diye biten Galatasarayın idari muduru imzalı dilekçeyi... Ozamanlarda bende Manisadaydım gene baba mesleği..
Askerligini İstanbulda yaparken Eğitim sırasında surundugu için dizini inciten Oktay yuzunden sinirlenen ve Hangi çağda yaşıyoruz diyen Toschakı 28 Şubatın kudretli generali Çevik 1 şikayet etmemişmiydi Efsane Başkanına..O gun bugundur tecil ediyorlar profesyonel futbolcuları kanunun son sınırına kadar...Ama çatlıyor işte..

Zorunlu olmayan askerliği, Profesyonel orduyu gorecekmiyiz bilmem ama Nerelerden nereleree geldik..

yoney dedi ki...

Bana kalırsa zorunlu askerlik, askerlik kurumuna zarar vermekte. Yaşı 30'u geçen futbolcunun askerlikten, "askerlik sorunu" diye bahsetmesi buna en iyi örnek herhalde. İstemeye istemeye bunu saçma bir zorunluluk olarak görecek insan askere gitse ne yazar? Hem vatana hizmet illa askerlik yapmak demek midir? Bu topluma yarar sağlayacak bir doktor, avukat, mühendis olmak bu vatana hizmet değil midir? Askerliğin süresi kısaltılsa ya da uzun vadede zorunluluktan çıkarılsa, askerlik kurumu adına, benim kanaatimce, çok daha iyi olur.

kuzen larry dedi ki...

Bence en adil çözüm futbolculara ( ve diğer sporculara )40 yaşına kadar tecil hakkı tanınması. Askerliği 30 unda veya 40 ında yapmanın bir farkı yok askerlik askerliktir.

Bizim mesleğimizle futbolculuk arasında ne fark var diye soran arkadaşı ciddiye alıp cevaplıyorum : futbolculuk taş çatlasa 40 ına kadar yapılır senin mesleğin ( artık her neyse ) ömür boyu.. Adamların para kazanabilecekleri yegane zaman aralığında askere gitmeyi istememesi normal.

Bunun yanı sıra yurtdışında oynayan oyuncular açısından bir adaletsizlik olduğu aşikar ama bu da sadece futbolculara özgü bir durum değil. Bir çok kişi sırf askere gitmemek için kariyerinin belli bir bölümünü yurt dışında geçiriyor zaten.

tatava dedi ki...

Benim anlamadığım Alişan adlı Cin Ali nasıl oluyorda askerliğini tecil ettiriyor. Sonuçta Tepecikspor Türkiye sınırlarında değil mi? Orada oynayarak, ya da zengin insanlar alt liglerde oynayarak nasıl askerden kaçıyor? Asıl mevzuu yurtdışında olmak, orada çalışıyor olmak değil midir? Tepecikspor ile Çatladıkapıspor klubü ile bu işler nasıl oluyor? Bilgi eksikliği mi var yoksa bilmediğimiz birşeyler mi var? Bilen biri açıklarsa sevinirim.g

Xérion dedi ki...

Çılgın Sedat da Zeytinburnuspor'da yapmıştı aynını :) O zaman buna da bir yasa getirilmesi lazım. Devlet bunlar arttıkça önlemini alır diye düşünüyorum.