20 Mayıs 2009

Alex ve Emirdağ Modeli

Hollanda'da Tilburg'dan çıkmışız yola. Brüksel'e gidiyoruz. Akşam karanlığında girdik Brüksel'e. Ertesi gün eski adıyla Heysel olan statta maç seyredeceğiz. Biraz da rastlantı, kendimizi Türk mahallesinde bulduk. Emirdağ Kasabı, Emirdağ Pide, Emirdağ Bakkaliyesi. Az çok bilirdim de gözünle görünce başka oluyor Emirdağ-Belçika ilişkisi. Sonra belgeselini de televizyonda kısmen seyrettim. Internette de buldum. Emirdağ, 1962 yılından beri göç veriyor Belçika'ya. İlk giden Ahmet Öztürk önemli tabii. Yolu açan bu adam bugün Emirdağ'a dönmüş, arkasından binlerce Emirdağ'lı Belçika'ya gitmiş.
Fenerbahçe, Brüksel, Alex de Ahmet Öztürk işte. Emirdağlıları nasıl peşinden sürüklediyse Ahmet Öztürk, Alex de "Hele ben bir gideyim, ben sizi getirtirim" dedi yıllar boyunca. Sezon başında Aragones geldiğinde bu Alex'in tasfiye operasyonu olabilir demiştim blogda. Iskaladım. Fenerbahçe'nin 5 yıldır transfer politikası Emirdağ modeli üzerine kurulu işte. Alex ile birlikte gelen ve yarım devre sonra kapı önüne konulan Fabiano, Deivid ve son olarak Maldonado. Hepsi Alex'in referansıyla, onun gönlü hoş olsun diye getirildi. Başka coğrafyalardan gelip Alex'in köylüsü olmayıp, gidenlere hiç girmiyorum. Sezon ortasında Lugano daha imza atmamışken, Deivid ve Alex'in attığı imzalar ilginçti. Özellikle Deivid'e 3 milyon euroya yakın bir parayı vermek akıl işi değildi. İşin başındaki adam Emirdağ muhtarı gibi çalışan menajer Figer. İmzalardan bir iki hafta önce tanıdık İspanyollar gazetecilere yazdırılan "Deivid'i bu, şu, o istiyor" haberleri işe yaradı açıkçası. Alex de Maldonado için "Türkiye'nin gördüğü en iyi ön libero" demişti. Fenerbahçe için onlarca yabancının ismi geçiyor şimdi transferde. 5 yılda 2 şampiyonluğa imza atan Alex'in Emirdağ'dan pardon Curitiba'dan kime haber saldığını ise bilmiyoruz. Aziz Yıldırım, Zico sonrası bir teknik adam arayışına girdiğinde Juan Figer'in ilk işi gidip Aragones'in menajeri olmaksa, bugün tazminat pazarlıklarını yapıyorsa, kimler gelecek sorusunun cevabı Figer'in çantasında gizlidir... Bakalım Aziz Yıldırım o ertelediği tasfiyeyi bu kez yeni sözleşmelere rağmen yapacak mı?

19 yorum:

serhat dedi ki...

Gazetelerde olası bir operasyonla ilgili haberler çıkmaya başladı. Eğer böyle bir operasyon yapılırsa, gönderilen oyuncuların yerlerini nasıl dolduracakları konusu önem kazanıyor. Fener'in Avrupa kupası ön eleme maçları için sezonu erken açması lazım. 2 aydan az bir sürede bunu planlayıp başarabilirler mi, orası epey şüpheli. Şampiyonlar liginde oynamayacak bir takıma hangi seviyede yabancı oyuncu gelir, o da ayrı bir soru.

ihk dedi ki...

abi gazetede scolari'yle ilgili bir haber yazmışsın. sence bizimklerin yıllık 3 milyon'dan fazla verebilme ihtimalleri nedir?

Radolaite dedi ki...

Deivid'in sözleşmesi enteresan gerçekten ama biz bile football manager oynarken sözleşmesi biten oyunculara izma attırıp sonra satıyoruz...aziz yıldırım'da bunu düşünmüş olabilir.(alex konusunda ise türk olma durumu var 5 seneden dolayı,türk bir alexe kimse hayır demez diye düşünüyorum

Unknown dedi ki...

Ben tabelaya takıldım, Paristen birkaç yüz kilometre daha kuzeyde olan Amsterdam nasıl Emirdağ'a Paris'ten daha yakın olabilir?

Genel Sekreter Vak dedi ki...

Kanımca Fener'e kesin gereken bir olay şu tasfiye.O yüzdende umuyorum ki yapmazlar.O kadar para var Türkiye liginde böyle saçmalamayı becermeleri bence skandaldır.

giray dedi ki...

Bu arada emirdağ guveci ve bulgur pilavı olsa da yesek yanına da ayran ohh..

abeyle dedi ki...

yeter abi yorumlama artık feneri boşuna okuyucu kaybediyorsun seni biz avrupa yorumlarınla seviyoruz.biliyorum ki bunu da yayınlamayacaksın ama önemli deil.ispanyada yarış bitince sarma fenere boşver.cl'de final var bak ona yaz bişiler.

Turgay Keskin dedi ki...

Bildiğim kadarıyla Trabzonspor Deivid'in transferinden 1 yıl önce onunla ilgilenmiş ama maddi konularda anlaşamamıştı. Sporting Lizbon'da ileri uçta oynayan oyuncunun sağ kanada hapsedilmesi de ayrı bir tartışma konusu zaten. Fenerbahçe'nin böyle bir tasfiyeye gireceğini hiç zannetmiyorum; yine 2 Brezilya'lı alıp yollarına devam ederler.

josemarcelosalas dedi ki...

Maldonado kazığı asla unutulamaz, aldı yerini tarih sayfalarında.

Adsız dedi ki...

Başkandan umutluyum,bakalım.

Dipnot:Deivid'in sözleşme yenilediği resmi olarak duyurulmadı.Ben de imza atarken görmedim.Herkes nasıl bu kadar kesin konuşuyor?

erssre dedi ki...

Maldonado Gökhan Gönül'ün kaç katı para alıyor??

Adsız dedi ki...

@ Kaan

şu linkteki sözleşme bitiş tarihine bakarsak eğer kontratın 2012'de biteceği görülebilir.

http://www.tff.org/Default.aspx?pageId=30&kisiId=985616

Fabio Luciano dedi ki...

@kaan

Sözleşme Başlangıç T.: 1 Haziran 2009

Sözleşme Bitiş T. : 31 Mayıs 2012

http://www.tff.org/Default.aspx?pageID=30&kisiID=985616

esen dedi ki...

Deivid'e 3 milyon insallah vermemisizdir, o adam hangi macta ne kadar oynadi ki bu parayi kazansin???

Bence yazidaki Alex-Maldonado kismi biraz haksiz kacmis. Sonucta Maldonado bir tek Alex'in demesiyle alinmis, Brezilya'nin ikinci liginden gelen bir oyuncu degildi ki. Adam ulkesinin milli takiminin kaptanligini yapmis, Cruzerio ve Santos'da oynamis, Luxemburgo'nun hep istedigi bir oyuncu olmus.
Fenerbahce'de basarili olamadi, orasi dogru ama bu onu Alex'in Fener'e attigi tarihi bir kazik yapmaz ki. Sonucta adamin referansi saglam.
Bence Maldonado degil de esas Josico'nun alinmasi cok daha buyuk bir kaziktir bu takima.

Alper Öcal dedi ki...

Başkan Alex'e son dönemde biraz kırgın ama gideceğine ihtimal vermiyorum. Üstelik Alex'in Türk olma durumu var.

Basının da bugün sözleşmiş gibi Alex ve tasfiye hakkında yazması canımı sıkıyor. Hele de Maldonado üzerinden bunun yapılması doğru değil. Takım içerisinde ağırlığı olan birçok futbolcu kendilerine oyuncu sorulduğunda söylerler. Alex'in gönlünü hoş tutma çabası değildir bu. Edu ve Deivid'i de yumurta kapıya sıkıştığı zaman Alex'e sorarak almıştı Fenerbahçe yönetimi.

Magath nasıl Josue'ye bana forvet söyle diyorsa, Fenerbahçe yönetimi de benzerini yapabiliyor. Yöntemin ne derece doğru olduğu tartışılır ama burada eleştirilecek biri varsa yönetim ya da teknik adamlar olmalı. Tavsiyeyi yapan oyuncu değil.

Maldonado konusunda da birkaç kelime eklemek isterim. Brezilya'da takımlar 4-2-2-2 oynar genelde.

İleri ikilinin arkasındaki ikili gezgin oynarlar. 7 ve 10 numara giyerler genelde. Forvet tipinde adamlardır.

Bu ikilinin arkasında ise 2 tane ortasaha oynar. Bir tanesi 8 numara giyer, diğeri 5 numara. 8 numara giyen oyuncular bizim ağzımıza sakız olan çift yönlü ortasaha türünde oyunculardandır.

5 numaralar ise bu 8 numarayla paralel oynamazlar. Savunmaya daha yakın olan, onların hemen önünde oynarlar.

Bu oyuncuların en önemli özelliği dinamizmleri, fizik olarak çok güçlü olmaları ve hücumda ilk pası yapmalarıdır. Genellikle kanat beklerine ve önündeki 8 numaraya açarlar oyunu. Hücumda nadir görünürler.

Aklıma gelen en iyi örnek Emerson bu tür oyunculara.

Maldonado da klasik bir 5 numaradır ve onu hücuma çıkmıyor diye eleşltirmek abesle iştigaldir bu bakımdan. Zico bilerek almıştır Maldonado'yu. Takımda 2 tane hücumcu bek var, ortasahanın karakteri de hücumcu. Aurelio'nun geçmişi dahi ofansif ortasaha.

Bu adamların arkasına takımı çabuk çıkaracak bir 5 numara mantıklı bir transferdi. Elde Selçuk ve Deniz var diyenlere bu adamların tek top konusunda ne kadar kötü olduklarını hatırlatırım.

Maldonado'nun geride bıraktığı kariyeri gerçekten saygı duyulacak bir kariyerdi. Barcelona'nın şu sene yaptığı 3lemenin G.Amerika versiyonunu yapmıştı Cruzeiro ve Maldonado o takımın kaptanıydı. Takım içindeki rolü de önemliydi, figüran değildi. O takımın Gattuso'suydu.

Teorik olarak doğru bir transferdi fakat pratikte tutmadı. Sebebi de fizik olarak çok güçsüz olması.

Bu tür oyuncular sertlikten uzak, güçsüz olduklarında çekilmezler. Helva gibi Gattuso'yu ne işe yarar ki mesela ?

Alex o açıklamadan sonra Maldonado beklenen performansı göstermediğinde onun böyle bir oyuncu olmadığını ve şaşırdığını da söylemişti. Deivid için de benzerr bir demeci vardır 100.yıldaki kötü performansın ardından.

dersini almış da ediyor ezber dedi ki...

fenerbahçe juan figer belasından kurtulmadıkça adam olmaz. futbolcularını da al da git demek lazım bu adama.( lugano bile feda edilebilir bu uğurda)
ayrıca bizim kulüplerdeki tek bir menajere bağlanıp onun portfoyünden futbolcu transfer etme saplantısını ise çok aptalca buluyorum. hadi scouting sistemi kuramayacak kadar acizsler(!) diyelim, bir kaç farklı menajerle çalışmak da mı akıllarına gelmiyor?
Juan Figer'le görüşmelere başlandı haberlerini her okuduğumda başımdan aşağı kaynar sular dökülüyor yeminle.

hcan cizel dedi ki...

juan figer hakiketen bir illet.resmen tek bir menejer tüm transfer ağlarını yönetiyor.bu sene de hoca gelmeden transferler tamamlanır sonunda gıden yıne hoca olucaktır.sorun yonetım mantalitesi açık şekilde.brezilya ağından kurtulması gerek bu takımın.fransa liginde onca mucadelecı ve parlamaya müsait adam var umarım gozler oraya yönelir.arsene wenger ın bı acıklaması vardı sanırım bi takımda 2 brezilyalıdan fazlası varsa gruplasma baslar gibilerinden,buna dikkat cekmek lazm birazda

Tunç Komutekir dedi ki...

figer denen illet ile yollar ayrılmadıkça fenerin pek şansı yok gibi. Alexin yaptıkları ettikleri tartışma konusu olmaz bence ama 2 seçenek var ortada .
1- Alex ve ekibini gönderip yeni bir oluşuma başlama
2-Alexe göre kadroyu yapılandırma

Tebrikler Bülent abi çok güzel bir saptama olmuş

bc6 dedi ki...

bence o brezilyalılar gönderilmeli... beşiktaş sempatizanı olrk söyleyebilceğim en güzel şey fenerbahçe için takıma kambur olmaya başlamış isimlerin kulüple ilişkilerinin kesilmesidir.