26 Ağustos 2010

Chamakh ve Haute Couture

Biri 20 yılı devirmiş bir diğeri 20 yıla doğru koşan iki teknik adam Alex Ferguson ve Arsene Wenger'in oyun felsefelerinde sürekliliği sağlayan kuşaklar değiştikçe benzeri adamlar bulmaları. Andy Cole&Yorke'dan Rooney'e, Schmeichel'dan, Van der Saar'a, Nistelrooy'dan Berbatov'a, Ronaldo'dan, Valencia&Nani'ye kadar. Takım elbisenin ölçüsü değişmiyor. Sen futbolcu olarak o takım elbisenin kalıbına sığmaya çalışıyorsun. Terzi Ferguson geçiyor, karşına bakıyor. Bazen üzerinden düşüyor pantolon, bazen ceketin kolları kısa kalıyor, çoğu zaman da üstüne oturuyor, hiç de öyle bir önceki kuşaktan emanetmiş gibi durmuyor. Arsene Wenger ve Arsenal için de geçerli bu. Fransızın oyuncu keşfederken kafasında belli kalıplar var. Haute couture çalışıyor Arsene Wenger. Ljunberg, Bergkamp, Henry'lerden Arshavin, Fabregas, Van Persie ve son olarak Marouane Chamakh'a... Nicklas Bendtner'in üzerinde düdük gibi kalıyor da o takım, Vieira'dan kalanlar Abou Diaby'nin üzerine cuk oturuyor.
Chamackh, Fransa Ligi'nden bir üst düzey lige gitmeyi en azından 3 yıl önce hak etmişti. Bordeaux yönetimi, Gourcuff operasyonunu başarılı yönetip, hem oyuncudan verim aldı hem de para kazandı. Bunu Fas asıllı oyuncunun geleceğini programlarken başaramadılar. Geçen sezon da Arsene Wenger kapıyı çaldığında satmaları gerekiyordu. Aynı Mesut gibi sözleşmesinin son senesine giren bir oyuncuya Arsenal sonuşta 10 milyondan fazla para vermezdi. Bir yıl geçti ve Chamackh elini kolunu sallaya sallaya Londra'nın yolunu tuttu. Kartvizitinde Avrupa'nın en iyi kafa vuran santrforlarından biridir yazıyor. Walcott ya da Van Persie gibi bir ayakla son vuruş ustası değil.
Bir başka postta uzun uzun yazmak istediğim Arsene Wenger'in kollektif yaratıcılık kriterlerine
uyan bir oyuncu. Pas vermesini ve top kendisini atıldığında pozisyon almasını bilen taktik zekası yüksek bir oyuncu. Blackpool maçında dünyaları kaçırdı. Bendtner de kaçırıyordu geçen sezon. Gün geldi en kritik golleri attı. Liverpool deplasmanında Reina'nın yumurtladığı golde payı olan Chamackh, ikinci maçında Van Persie kornerden topu kafasına kondurunca, köşeyi bulmakta zorlanmadı. Elbette ki bir Bergkamp değil, belki de hiç olamayacak ama bugünlerde ona Hollandalı'nın pantolonunu giydirmişler, geriye kalan paçaları yapmak...

5 yorum:

Unknown dedi ki...

Chamakh sadece avrupanın değil bana göre dünyanın en iyi topa kafa vuran forveti.Daha iyisi yok.

Haytaç dedi ki...

başta sir alex ve arsene'den bahsetmişsin aklıma eskiler geldi.. 1992'de sir alex, 2000'de arsene galatasaray'dan yediği tokatlardan sonra hala ayaktalar.. nasıl bir futbol kültürü var adamlarda.. bizde olsa anında kapı önündelerdi.. hey gidi hey..

Murat dedi ki...

ya futbolculuğuna bişey demiyorum da bu adam kim ne derse desin görünüş itibariyle cristiano ronaldo özentisidir. yani suratı ona benziyor zaten, saçları da dikince al sana cristiano ronaldo.

Maslow dedi ki...

çamak'tan ümitliyim ancak Walcott'un son vuruş ustası olduğununa katılamıyacağım.

TA dedi ki...

bu sene arsenalden bir süpriz bekliyorum.bu sene çok iyiler.çamakta çok iş yapacak gibi.wolkıt iyi başladı.hadi hayırlısı.