13 Haziran 2010

Dünya Kupası Gün #2

Futbol; işim olmasa Güney Kore-Yunanistan, gruplarda pas geçeceğim maçlardan biriydi. Tıpkı yarınki Cezayir-Slovenya karşılaşması gibi -ki onu da izlemek zorundayım- Güney Kore futbolu hakkında uzun cümleler kurabilmek mümkün değil. 2002'de Hiddink ve ev sahibi olmanın sinerjisiyle en az bizim kadar bir mucizeye imza atmışlardı. 2006'da kıtaları dışında ilk galibiyetlerini aldılar ve 2010'a galibiyetle başladılar. Hazırlık maçlarında sinyallerini veriyorlardı zaten. 3 ihtimalli gibi görünen 90 dakikada, 6 yıl önce kupayı defans kalitesiyle kaldıran Yunanistan, futbolu bırakan yıldızlarının yerini dolduramadığı için iki fahiş hatayla rakibine boyun eğdi. Rehhagel'in elindeki kadro vasat eskiler ve bir türlü patlama yapamayan yenilerle dolu. Oyun boyunca sadece 2 pozisyona girmeleri, hücumda bir akla sahip olmamaları ve kör ortalarla iş bitirme çabası Komşu'nun grupta şansının olmadığının göstergesi. Güney Kore, çok koşan ve rakibe sahayı dar eden yüreğiyle 3 puanı söke söke aldı.
Günün ikinci maçında Arjantin'de kadrodan önce konuşulması gereken elbette düğüne gidermiş gibi giyenen Maradona. Takım elbiseyle görmeye pek alışmamıştık. Kız istemeye giden baba gibiydi. Onbiri pek şaşırtmadı. 5-1-4 hatta 5 savunma, 5 hücumcu bile denebilir bu oyuna. Milito gibi sezonun en iyi adamını kenarda golü alkışlarken görmek hoş değil tabii. Maradona'nın da hücum bölgesinde işi zor. Messi, izlediğim Arjantin maçları içinde en etkili olduğu 90 dakikalardan birini oynadı. Hücum hattında Tevez ve Di Maria'nın kötü olduğu, Veron'un vasatı aşamadığı bir günde yakaladıklarını bile atsalar temiz 3 olurdu. Kaleci önledi. Arjantin savunmasının sallaması ise oynayan adamlara baktığımız zaman Avrupa futbolunu takip edenlerden açısından neresi şaşırtıcı ki tepkisini gerektiriyor. İlerleyen dönemde neden Cambiasso yok sorusunu sordurtur o defans göbeği. Nijerya da hazırlık döneminden beri pek ışık saçmıyor. Farkın ikiye çıkmaması nedeniyle son dakikaya kadar oyunda kaldılar ama onların da grupta pek şansı yok.Gecenin son maçı, oynanan 5 maçın en iyisi olmaya adaydı. Oldu da. Amerikalılar bu işi kıvırdı artık. Hep ne anlarlar lan bunlar futboldan diye baktığımız coniler dişe dişe oynamayı öğrendiler. Tek eksikleri teknik ve oyun zekası yüksek oyuncularının sayısının 2'den fazla olmaması. Dayıoğlu Gerrard'ın erken golüne rağmen ABD çokça kontrol etti oyunu. İngilizlerin kanatlarını beğenmedim. Rooney da pek canı sıkkındı. Kaleci geçmişleri bildik, Green kötü kaleci değildir ama kötü gol yedi. Bu da var futbolda. Capello özellikle kanatlardan istediği verimi alamıyor ama takımın zindeliğine bakarsak İngilizlerin yolu tahminlerin de çokça onayladığı şekilde açık...

11 yorum:

Adsız dedi ki...

arjantin'in takım yapısı çok dengesiz çeyrek finalden öteye gidemezler bu halde. maradona'nın herhangi bir katkısı yok, hatta zararı var takıma bence. uruguay da ha keza bek adamları ve ileri adamları şeklinde ikiye bölünmüş bu takımlar. ayrıca en "takım" gibi oynayanlar da güney kore ve nijeryaydı ilk iki günde. yabancı transfer için 30 yaş üstü gözden düşmüş yıldız peşinde olan yöneticilerimiz de nijerya ve güney afrikanın kalecilerini iyi izlesinler. nijerya'nın sol beki Taiwo da bu kadar iyi futbolcu muydu yahu, ilk kez dikkat ettim.

tofi dedi ki...

genelde iyi oyuncular, iyi hoca olamıyor bence, başta da maradona geliyor. zanetti, şu haliyle gutierrez'i kucağına alır da oynar bu takımda, ne istedi o adamdan bilmiyorum...ingiltere de iyi oynamadı, beraberliğin nedeni yenen o saçma sapan gol diildir, dedigin gibi amerika bu işi artık biliyor, ingiltereden fazla zevk verdi, bu grubun kesinlikle favorisi.

Erdal Güngör dedi ki...

Greenin yediği golün tahlilini reha muhtara yaptırmalı,nede olsa bu konuda uzman.

Major dedi ki...

güney kore 2002'de portekiz'i, italya'yı, ispanya'yı.. bizim 2002'deki başarımız onlarınkinin yanında çerez kalır..

ha bu arada amerika için grubun favorisi amerika demek için erken değil mi biraz?

DJAN dedi ki...

@ aceto
tevez ın kotu olduğuna katılmıyorum, takımın sahada en cok kosan ısımlerınden bırıydı ondan da ote sahaın heryerındeydı ve hucumları yoneten adam konumundaydı eğer karşı karşıya kaçanlar gol olsa bugün bayaa övüyor olurduk onu
bir de arjantin kötü oynadı deniliyor heryerde ki adamlar 25 iut çektiler neresi kötü bunun bana bayaa zewk verdi
ayrıca green seçimi garip, u21 hart ve above 35 james ın ortasında 30 yasındakı hata yapsa da kımse bsey dıyemez denen green ın ıngılızlerı yakması garip oldu

mre dedi ki...

gutierrez'in bek oynaması tam fatih terim'lik hamle. bu arjantin takımına kim lazım desen dünya'da 2-3 adamdan biridir cambiasso. mascherano ile birlikte toplarlardı, hücumdakiler de rahat ederlerdi. sıkı bir rakip götürür onları. tabi messi her maç kendi kendinde 3 pozisyon yapıp, 2-3'ünün atarsa bilmem?

Anıl dedi ki...

Ben Nijerya'nın grupta Kore'ye oranla daha şanslı olduğunu düşünüyorum. Son vuruşlarda biraz daha becerikli olurlarsa, fizik güçleri zaten elverişli olduğu için Kore'yi geçebilirler. Yine de Arjantin-G.Kore maçına da bağlı tüm bunlar.

linguisticsfc dedi ki...

arjantin gayet iyiydi, epey gol pozisyonalarına girdiler, hala kupanın favorisi. james sezon içinde yine çok iyiydi, capello onu oynatsa iyi olurdu son kez izlerdik dünya gözüyle james'i. hem adam renkli bir adam. ama green'e destek için muhakkak oynatacaklardır onu tekrar. bu arada bizim spor basınına baktım kimse dünya kupası bu sene temiz değil dememiş green'in yediği golden sonra.

Koyu Çay dedi ki...

hainze golü attıgında dakika 6ydı,heinze'nin forma numarası 6.

gerard golü attıgında dakika 4tü,gerard'ın forma numarası 4.

topla 40 yapar...

OKOROKWO dedi ki...

bende bu degerlendırmelere genel olarak katılmıorum acıkcası nıjeryaya bu kadar kolay sekılde grupta sansı yok demek kolay olmamalı dunku yunanıstanı yenemeyenı doverlerdı guney koreyı abartmamak lazım bence arjantınle nıjerya bu gruptan cıkar ayrıca bence tevez ve hugıan ıkılısı dun fena değillerdı evet mılıto gıbı bı futbolcunun kenarda golu alkıslaması hos deıl ama damat agueronunda alkıslaması hos deıl bunuda unutmamalı son olarak arjnatın bu orta saha kurgusuyla ıkıncı turdan oteye gıdemez eger boyle devam ederlerse maradonanında ısı son derece zor 5 onemlı forvet hangısını oynatmasan elıstırılerın odagındasın demektır ...

íí dedi ki...

bu dunya kupasi icin tasarlanan top ozellikle kaygan yapilmis bugun ugur meleke'nin yazdigina gore. benzer bir golu bugun cezayir kalecisi de yedi, boyle sacmasapan kaleci hatalarina gebe sanirim bu turnuva.