13 Nisan 2010

Kral Kupası 40 Yıl Sonra Camp Nou'da

Rivayet odur ki; General Franco için Camp Nou, Katalanların uyku tulumudur. Meydanlarda haykıramayan bir millet yıllarca bu stadın içinde kimliğini korumaya çalıştı. 53 yılda İspanya'nın en büyük stadyumda kaç Kral Kupası finali oynanmıştır peki? Sadece iki! İlk final 1963 yılındaydı. Barcelona, Zaragoza'yı 3-1 devirip kupayı kazandı. 7 yıl sonra Camp Nou'dan çıkan Real Madrid idi. Aynı skorla Valencia'yı yenip kupayı kaldırdılar. 1970-2010 arasında bir tek Kral Kupası finali bile bu stada verilmedi. 40 yıl sonra final Camp Nou'da. Bir kez daha bir Madrid takımı finale geliyor. 19 Mayıs tarihinde Sevilla ve Atletico Madrid finali oynayacak. A.Madrid, Avrupa Ligi'nde yarı finalde elenirse bu finali bir hafta öncesine çekecekler. İlk düşünülen stad garip ama Santiago Bernabeu idi. Sevilla'nın itiraz etmeme sebebi de hızlı tren ile taraftarının Madrid'e kolay ulaşımıydı. 22 Mayıs'taki Şampiyonlar Ligi finali yüzünden bu mümkün olmadı. Sevilla, Şampiyonlar Ligi'nde kazara finale yürüseydi Mayıs ayı sonuna kadar boş bir tarih olmadığından neredeyse finali gelecek sezon erteleyeceklerdi. Daha ileri bir tarih ise Dünya Kupası nedeniyle mümkün değil. Bekleyelim görelim. Skor yine 3-1 olacak mı? Barcelona'nın Madrid'de kupa kaldırmasının beklendiği sezonda, A. Madrid, Katalanların evinde kupa kaldıracak mı?

8 yorum:

Genel Sekreter Vak dedi ki...

Atletico'yu o kadar sallıyormu ki Katalanlar? Tamam, Madrid takımıdır ama, ne bileyim...

Uyku tulumu olayıda doğrudur, ama hiç değilse keşke bu tulumların içinde olanlara karışmasaymış Franco'mu ne boksa. Uyuttuğun yetmiyormu it?

BT dedi ki...

@vakinlinchuk
Calderon'da izlediğim maçta Real Madridlilerle aynı küfürü ediyorlardı Barcelona başkanına. A.Madrid zaten Barça'nı baş belası.

Çağrı dedi ki...

@vakinlinchuk

son yıllarda artan barcelona apaçiliğinden nasibini mi aldın yoksa ispanyol tarihi eğitimi mi, şaka gibi bir millet türedi Türkiye'de, içimizdeki Katalanlar!?

Genel Sekreter Vak dedi ki...

@BT,

Demek ki bu sene bir değil iki enteresan final izleme şansımız var, güzelmiş. Kral kupası finali şampiyonlar ligi finalinden sonra olsaydı daha da ilginç olurdu aslında.

@Çağrı,

Anlıyorum, zor günler senin gibiler için... Sana kendimi anlatacak değilim herhalde şu pozisyonda. İşine bakmanı tavsiye ederim. Sadece ama sadece Franco'ya laf ettiğim bir yoruma şu tepkiyi verdiğine göre Frankist filan olmalısın -ki bence Katalan olmaktan dahada enteresan bu...

. dedi ki...

neyse umarım atletico alır :D

Ace Ace dedi ki...

Evet aynı küfrü etmeleri normaldir. (Küfretmeyi savunmuyorum aynı dozda sevmemelerini savunuyorum.)
Katalunya bölgesi İspanya'da en geniş özerkliğe sahip. Eğer hafızam beni yanıltmıyorsa kendilerine ait orduları yok ve vergi toplayamıyorlar. Yani kendi dillerinde eğitime, kendi kültürlerini korumalarına izin veriliyor. Düşünsenize tanınmıyor dahi olsa kendi milli takımları dahi var ve bunu İspanya hükümeti engellemiyor. Fakat Barselona taraftarına yaranmak zor. Hep daha fazlasını isteyen bir yapı içersindeler.

Franco o anda güce sahip olan kişiydi. Katalanların elinde aynı güç olsa belki Francodan da beter olacaklardı.

Bu yaz İspanya seyahatine giden bir arkadaşım Barselona'daki ilk gününde nerdeyse aç kaldığını söylemişti. (Yerel yemek yerine Burger Kingte oturmak zorunda kalmışlar.) Yani az da olsa Katalanca bilmezsen yemek bile vermiyorlarmış. Evet Fransızlarda da benzer bir durum var ama Fransızlarda da aynı milliyetçi tutum var zaten.

Atlético taraftarı Real Madrid'i de Barcelona'yı da (biraz kaba olacak kusura bakmayın ancak tam uyuyor) aynı b.kun kahverengisi oldukları için sevmez.

Bu sene bizim için biraz yokları oynadığımız bir sezon oldu. Enrique Cerezo sağ olsun kadro o kadar saçma sapan durumdaki defanssızlık yüzünden ligde havlu atıldı. UEFA'da berabere kala kala eliyoruz. (Hakemler sağolsun ama böyle tur atlamak güzel değil.) En azından Gazoz Kupasıda olsa 1 kupa kaldırabilmek gelecek sene için sembolik bir değer taşır.

BT bir sorumda size olacak. İspanya'ya sık giden birisiniz sanırım. Genel olarak tüm İspanyolların sevmediği bir klüp var mı? Burdan bakınca Zaragoza gibi geliyor.(Eto'oya La Romareda da yaptıkları yenir yutulur cinsten değildi.)

canemrah dedi ki...

@Ace Ace,

ispanyolca bilmiyorum, katalanca da bilmiyorum, ama simdiye kadar 5 kez Barselona'ya gittim, ve hic ac kalmadim :) Biraz abartmislar gibi geldi bana; ama belki de ben ispanyolca degil direkt ingilizce girdigim icin olabilir, zira herkesle anlasmanin cok kolay oldugu cok sicak bir sehir Barcelona.

kutay dedi ki...

1957 ile 1981 yılları arasında madrid dışında final oynanan tek şehir barcelona bu arada.