11 Ağustos 2009

Bundesliga 2009-2010

"Bundesliga'da bu sezon kim şampiyon olur?" kadar önemli bir soru daha var Almanların gündeminde. Bu sezon Avrupa kupalarında İtalyanlardan daha başarılı olacaklar mı? Bunun önemini anlamak için kestirme yol öncelikle arşivden bir yazı: "Anne Almanlar Geliyor". Özetle Şampiyonlar Ligi'ne 4 takımla katılan İtalyanlar 2011-2012'den itibaren bu sırayı Almanlara kaptıracak mı? İşleri giderek zorlaşıyor. Milan'ın final oynadığı 2004-2005 sezonu da hesaptan düşünce aradaki fark 3 puana düşüyor. İngiltere, İspanya, İtalya diye giden ezberi bozmak istiyor Almanlar. Yeni stadlar, bilançoları pozitif çıkan kulüpleri, dolu tribünleri, 4 sezon için 1.650 milyar euro yayın gelirleri ve alt yaş gruplarında kazandıkları şampiyonluklarla gümbür gümbür geliyorlar. Karşılarında ise Kaka ve ıbrahimovic gibi ligin iki yüzünü kaybetmiş ve son yılların en zorda Milan'ı ve her gün kime satılacağı merak edilen Roma'sı olan Serie A var. Süperstarların La Liga'da toplandığı sezonda gitmek için Bayern Münih'i delirten Ribery dışında bir süperstarı yok Bundesliga'nın. Hatta ligin en teknik oyuncu Diego'yu da rakip belledikleri Serie A'ya kaptırdılar. Gelelim kim şampiyon olur meselesine. 17 teknik adamın 16'sı Bayern Münih demiş. Wolfsburg'un şampiyonluğuyla biten sezonun ardından bakılması gereken Bayern Münih'in en son ne zaman iki sezon arka arkaya bu ligdde hüsrana uğradığı. 94-96 arasında B.Dortmund'un iki şampiyonluğu sonrasında Bayern Münih arka arkaya iki şampiyonluk kaybetmedi. Araya Kaiserslautern, Dortmund, Bremen ve Stuttgart girdi birer kez. Futbolcu transferinden önce ligin kaderini etkileyecek olan teknik adam değişimleri elbette. Magath'ın şampiyon takımı bırakıp Schalke'ye gitmesi, Martin Jol'un ligi terketmesi, Louis Van Gaal'ın not defteriyle Bayern Munih'in başına geçmesi ve Wolfsburg'un başına Armin Veh'in gelmesi zirvedeki değişimler. Heynckes Leverkusen'de, Labbadia Hamburg'da, Skibbe Frankfurt'ta ise ikinci derece önem arzediyor sanırım. Transfer sezonu bitmemekle beraber gün itibariyle 180 milyon euro para çıktı kulüplerin kasasından transfer için. Geçen sezonun 204 milyonunu geçecek gibi duruyorlar. En pahalı transfer Bayern Munih'e Stuttgart'tan gelen Mario Gomez oldu. Köln'ün Podolski ve Hamburg'un Berg için ödediği 10 milyon euro ise kulüp tarihine transfer rekoru olarak geçti. Zirve yarışı vereceğine inandığım takımların transfer dosyalarını ekleyerek son noktayı koyayım. Oyuncuların yıldızları La Gazzetta'nın takdiridir...

11 yorum:

mre dedi ki...

Temennim her yıl aynı Bayern olmasın da kim olursa olsun. Favorim ise bu yıl Schalke.

Genel Sekreter Vak dedi ki...

Hamburger 1,Bayern 2,Hertha 3.Kalanlardan hangisi olursa olsun.Tercihen Dortmund tabi,ama hayal.Kombinelerin ve gönüllerin şampiyonu onlarda.

koala dedi ki...

Muhtemelen Ribery'i de kaybedecekler öyle görünüyor. Abramoviç, Münih'e gidip işi bitirme niyetinde. Herkesin favorisi Bayern olsa da, Wolsburg, Dortmund ve Schalke'nin arasında geçeceğini düşünüyorum şampiyonluk mücadelesinin.

Yüksel dedi ki...

Şampiyon adaylarım Bayern, Stutgart, Werder Bremen ve Wolfsburg. Bu sene Gomez'i katbetmesine rağmen, sessiz sedasız Zenit'in bir numaralı forveti Pavel Pobrebnyak'ı transfer eden Stutgart'ı iki numaraya koydum. Bremen ve Woflsburg bu iki ekibi zorlarlar. Diğer taraftan Bülent Beyin dediği gibi alman ligi avrupada 3 numaraya doğru gidiyor. İtalyan liginin önüne geçmek üzere.

Dem Coetzee dedi ki...

Seyrettiğim canlı ve banttan maçlara bakarak konuşuyorum bu sene Bundesliga daha bir güzel olacak gibi dayanıklılığın temel felsefesi olan lig hızlı Premier League tarzı bir hız da eklenmiş güzel olacak bence.

Dabenti dedi ki...

Yılın kazığı bu sezon Bundesliga'dan çıktı. Mario Gomez=30m avro.
Ama dikkatimi çeken bir husus, büyük paralar dönen transferlerin neredeyse hepsi lig içinden yapılmış. Bir Alman'dan diğer Alman kulübünde gitmiş kısaca. İspanyolların transferleri gibi değil.

İngiltere liginde de bu şekilde. Yurt dışından yüksek meblağlarda transfer yapılma oranı yurt içindekilere göre çok düşük.

Kemal dedi ki...

Wolfsburg'un aldığı Sağlık Mahir Sağlık mıydı ne Türk oyuncu 2 yıldız almış:)

outlawtorn dedi ki...

werder'in 2 şampiyonluğu vardı galiba son yıllarda. yani araya iki kere girmiş olmalrı lazım diye hatılıyorum.

Büyük Kaptan dedi ki...

bence wolfsburg çok yerinde transferler yaptı.. özellikle kilit oyuncuları sol bekte schafer, orta sahada misimovic ve josue, forvette grafite ve dzekoyu kaybetmediler.. üstüne marsilyada sağ bekte çok beğendiğim ziani ve orta sahaya iyi bir takviye olarak kahlenbergi aldılar.. kalecileri benaglio isim olarak öne çıkmıyor ama kaliteli, savunmada simunek ileride çeklerin yeni yıldızı olacak.. bir başka genç yetenek de alman21 yaş altı şampiyonluğu yaşayan yeni transfer johnson.. forvette martins gibi bir alternatifi de var bu takımın.. magathın elinde iyi şekilleneceğine inanıyorum..

bu sene wolfsburg, bremen ve münih kapışır.. hamburg ve stuttgart da bu üçünü zorlar.. hoffenheim, schalke ve berlin de sürpriz takımlar.. bundesliga kadar şampiyon adayının çok olduğu başka bir lig de yok, bu yüzden en takip edilesi lig bence..

bir de almanyada 2. lig dahil yabancı sınırlamasının tamamen kalkması, neden almanya milli takımını fazla etkilemedi acaba? bunun için de ayrı bir post bekliyorum bakalım :)

linguisticsfc dedi ki...

bu sene jürgen klopptan da birşeyler bekliyoruz, dortmunddaki ikinci senesi eminim daha iyi geçecektir, hem nuriyi daha efektif kullanacak bu sezon

admin dedi ki...

bu yıldız değerlerine bakabilceğimiz bi link varmı acaba diğer ligler içinde